Nebezpečný druh tuků, který je zdraví škodlivý a přesto ho jíme často

Nebezpečný druh tuků, který je zdraví škodlivý a přesto ho jíme často
zdroj: Adobe Stock

Tuky jsou velmi kontroverzní téma. S určitostí je nemůžeme rozdělit jen na špatné a dobré. Je jeden typ tuku, o kterém to ale říci můžeme. I když se o jeho škodlivost ví už dlouhá léta, stále se nachází v jídelníčku mnohých z nás. Řeč je o trans tucích.

Zjednodušeně jim říkáme trans tuky, správně bychom ale měli říkat trans mastné kyseliny. Jsou to ztužené nebo částečně ztužené druhy tuků, které vznikají nejčastěji technologickou přeměnou nenasycených tuků (olejů), v menší míře se ale zcela běžně nachází v některých konkrétních potravinách. Na rozdíl od tuků nasycených, které dvojné vazby nemají vůbec, mají tuky nenasycené ve své chemické struktuře alespoň jednu takovou. Ta může mít konfiguraci „cis“ nebo „trans“, která se týká polohy vodíkových atomů kolem oné dvojné vazby. „Cis“ v podstatě znamená „stejnou stranu“ a jedná se o strukturu nejběžnější a zdraví nezávadnou. V případě trans tuků se ale atomy vodíku nacházejí na stranách opačných, v čemž může právě vzniknout problém. Předpokládá se, že tato chemická struktura je zodpovědná za řadu zdravotních problémů.

Záludné hydrogenované rostlinné oleje
Malé množství přirozeně se vyskytujících trans tuků najdete v některých potravinách, jako jsou mléčné výrobky, hovězí a jehněčí maso a některé oleje. Velká část trans tuků ale vzniká chemickými reakcemi v rámci práce s potravinami. Oleje, které projdou procesem ztužování jsou pak za normální teploty pevné tuky, což je velmi žádoucí kvalita. Na etikety a zadní obaly potravin se pak většinou píše termín hydrogenované rostlinné oleje, případně ztužený palmový tuk, ztužený směsný tuk apod. Ještě horší je, když je na obalu napsáno částečně ztužený rostlinný tuk. Často tam ale to důležité slovíčko ani nenajdete.

Zpracovaným potravinám se vyhýbejte velkým obloukem
Pochutiny, na které byste si měli dávat pozor, jsou často ty, které prošly průmyslovým zpracováním. Čím více ingrediencí a přísad najdete ve složení, tím více je daná potravina „zpracovaná“ a tím umírněnější byste s její konzumací měli být. A o kterých poživatinách tu vlastně mluvíme? Trans tuky lze najít ve většině komerčně pečených a smažených potravin jako jsou koblihy a hranolky. Jedná se zpravidla i o různé sladké tyčinky a další podobné pochutiny jako jsou různé cukrovinky, sušenky, koláčky, čokolády a další nebo také o pečivo, sýry bez mléka, polevy, bělidla, sádlo a chlazená těsta, chipsy a různé krekry a také některé druhy popcornu určeného k ohřevu v mikrovlnné troubě.

Přirozeně se vyskytující i umělé – škodí oba druhy
Jak přirozeně se vyskytující, tak uměle vyrobené trans tuky nebezpečně ohrožují zdraví každého, kdo to s jejich konzumací přehání. Zvyšují hladiny špatného LDL cholesterolu, a naopak snižují hladiny dobrého HDL. Nadměrná konzumace trans tuků proto výrazně zvyšuje riziko onemocnění srdce i mrtvice. Jejich negativnímu vlivu se ale ubráníte překvapivě lehko. Stačí se vyvarovat konzumace kritických potravin a zaměřit se naopak na ty skutečné. Vyplácí se střídat různé zdroje bílkovin jako jsou fazole, mléčné výrobky nebo jejich alternativy, libové maso, drůbež, ryby a rostlinné bílkoviny, jako je robi, seitan, tofu nebo tempeh. Důležitý je také dostatek ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin a vlákniny. Vyhýbat byste se, kromě zpracovaných potravin, měli i slazeným nápojům. Rovněž se vyplácí nepřejídat se a kontrolovat porce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Brní vám nohy častěji? Může jít o skrytý problém, který byste neměli podcenit

Brní vám nohy častěji? Může jít o skrytý problém, který byste neměli podcenit

Náhlá změna polohy po dlouhém setrvání např. ve zkříženém sedu může vést k nepříjemnému brnění, které nás na určitou chvíli může téměř ochromit. Přesezení a z toho vzniklé brnění nohou však určitě není...

Čtěte dál
Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň...
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...