Nebezpečný druh tuků, který je zdraví škodlivý a přesto ho jíme často

Nebezpečný druh tuků, který je zdraví škodlivý a přesto ho jíme často
zdroj: Adobe Stock

Tuky jsou velmi kontroverzní téma. S určitostí je nemůžeme rozdělit jen na špatné a dobré. Je jeden typ tuku, o kterém to ale říci můžeme. I když se o jeho škodlivost ví už dlouhá léta, stále se nachází v jídelníčku mnohých z nás. Řeč je o trans tucích.

Zjednodušeně jim říkáme trans tuky, správně bychom ale měli říkat trans mastné kyseliny. Jsou to ztužené nebo částečně ztužené druhy tuků, které vznikají nejčastěji technologickou přeměnou nenasycených tuků (olejů), v menší míře se ale zcela běžně nachází v některých konkrétních potravinách. Na rozdíl od tuků nasycených, které dvojné vazby nemají vůbec, mají tuky nenasycené ve své chemické struktuře alespoň jednu takovou. Ta může mít konfiguraci „cis“ nebo „trans“, která se týká polohy vodíkových atomů kolem oné dvojné vazby. „Cis“ v podstatě znamená „stejnou stranu“ a jedná se o strukturu nejběžnější a zdraví nezávadnou. V případě trans tuků se ale atomy vodíku nacházejí na stranách opačných, v čemž může právě vzniknout problém. Předpokládá se, že tato chemická struktura je zodpovědná za řadu zdravotních problémů.

Záludné hydrogenované rostlinné oleje
Malé množství přirozeně se vyskytujících trans tuků najdete v některých potravinách, jako jsou mléčné výrobky, hovězí a jehněčí maso a některé oleje. Velká část trans tuků ale vzniká chemickými reakcemi v rámci práce s potravinami. Oleje, které projdou procesem ztužování jsou pak za normální teploty pevné tuky, což je velmi žádoucí kvalita. Na etikety a zadní obaly potravin se pak většinou píše termín hydrogenované rostlinné oleje, případně ztužený palmový tuk, ztužený směsný tuk apod. Ještě horší je, když je na obalu napsáno částečně ztužený rostlinný tuk. Často tam ale to důležité slovíčko ani nenajdete.

Zpracovaným potravinám se vyhýbejte velkým obloukem
Pochutiny, na které byste si měli dávat pozor, jsou často ty, které prošly průmyslovým zpracováním. Čím více ingrediencí a přísad najdete ve složení, tím více je daná potravina „zpracovaná“ a tím umírněnější byste s její konzumací měli být. A o kterých poživatinách tu vlastně mluvíme? Trans tuky lze najít ve většině komerčně pečených a smažených potravin jako jsou koblihy a hranolky. Jedná se zpravidla i o různé sladké tyčinky a další podobné pochutiny jako jsou různé cukrovinky, sušenky, koláčky, čokolády a další nebo také o pečivo, sýry bez mléka, polevy, bělidla, sádlo a chlazená těsta, chipsy a různé krekry a také některé druhy popcornu určeného k ohřevu v mikrovlnné troubě.

Přirozeně se vyskytující i umělé – škodí oba druhy
Jak přirozeně se vyskytující, tak uměle vyrobené trans tuky nebezpečně ohrožují zdraví každého, kdo to s jejich konzumací přehání. Zvyšují hladiny špatného LDL cholesterolu, a naopak snižují hladiny dobrého HDL. Nadměrná konzumace trans tuků proto výrazně zvyšuje riziko onemocnění srdce i mrtvice. Jejich negativnímu vlivu se ale ubráníte překvapivě lehko. Stačí se vyvarovat konzumace kritických potravin a zaměřit se naopak na ty skutečné. Vyplácí se střídat různé zdroje bílkovin jako jsou fazole, mléčné výrobky nebo jejich alternativy, libové maso, drůbež, ryby a rostlinné bílkoviny, jako je robi, seitan, tofu nebo tempeh. Důležitý je také dostatek ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin a vlákniny. Vyhýbat byste se, kromě zpracovaných potravin, měli i slazeným nápojům. Rovněž se vyplácí nepřejídat se a kontrolovat porce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...