Nebezpečný druh tuků, který je zdraví škodlivý a přesto ho jíme často

Nebezpečný druh tuků, který je zdraví škodlivý a přesto ho jíme často
zdroj: Adobe Stock

Tuky jsou velmi kontroverzní téma. S určitostí je nemůžeme rozdělit jen na špatné a dobré. Je jeden typ tuku, o kterém to ale říci můžeme. I když se o jeho škodlivost ví už dlouhá léta, stále se nachází v jídelníčku mnohých z nás. Řeč je o trans tucích.

Zjednodušeně jim říkáme trans tuky, správně bychom ale měli říkat trans mastné kyseliny. Jsou to ztužené nebo částečně ztužené druhy tuků, které vznikají nejčastěji technologickou přeměnou nenasycených tuků (olejů), v menší míře se ale zcela běžně nachází v některých konkrétních potravinách. Na rozdíl od tuků nasycených, které dvojné vazby nemají vůbec, mají tuky nenasycené ve své chemické struktuře alespoň jednu takovou. Ta může mít konfiguraci „cis“ nebo „trans“, která se týká polohy vodíkových atomů kolem oné dvojné vazby. „Cis“ v podstatě znamená „stejnou stranu“ a jedná se o strukturu nejběžnější a zdraví nezávadnou. V případě trans tuků se ale atomy vodíku nacházejí na stranách opačných, v čemž může právě vzniknout problém. Předpokládá se, že tato chemická struktura je zodpovědná za řadu zdravotních problémů.

Záludné hydrogenované rostlinné oleje
Malé množství přirozeně se vyskytujících trans tuků najdete v některých potravinách, jako jsou mléčné výrobky, hovězí a jehněčí maso a některé oleje. Velká část trans tuků ale vzniká chemickými reakcemi v rámci práce s potravinami. Oleje, které projdou procesem ztužování jsou pak za normální teploty pevné tuky, což je velmi žádoucí kvalita. Na etikety a zadní obaly potravin se pak většinou píše termín hydrogenované rostlinné oleje, případně ztužený palmový tuk, ztužený směsný tuk apod. Ještě horší je, když je na obalu napsáno částečně ztužený rostlinný tuk. Často tam ale to důležité slovíčko ani nenajdete.

Zpracovaným potravinám se vyhýbejte velkým obloukem
Pochutiny, na které byste si měli dávat pozor, jsou často ty, které prošly průmyslovým zpracováním. Čím více ingrediencí a přísad najdete ve složení, tím více je daná potravina „zpracovaná“ a tím umírněnější byste s její konzumací měli být. A o kterých poživatinách tu vlastně mluvíme? Trans tuky lze najít ve většině komerčně pečených a smažených potravin jako jsou koblihy a hranolky. Jedná se zpravidla i o různé sladké tyčinky a další podobné pochutiny jako jsou různé cukrovinky, sušenky, koláčky, čokolády a další nebo také o pečivo, sýry bez mléka, polevy, bělidla, sádlo a chlazená těsta, chipsy a různé krekry a také některé druhy popcornu určeného k ohřevu v mikrovlnné troubě.

Přirozeně se vyskytující i umělé – škodí oba druhy
Jak přirozeně se vyskytující, tak uměle vyrobené trans tuky nebezpečně ohrožují zdraví každého, kdo to s jejich konzumací přehání. Zvyšují hladiny špatného LDL cholesterolu, a naopak snižují hladiny dobrého HDL. Nadměrná konzumace trans tuků proto výrazně zvyšuje riziko onemocnění srdce i mrtvice. Jejich negativnímu vlivu se ale ubráníte překvapivě lehko. Stačí se vyvarovat konzumace kritických potravin a zaměřit se naopak na ty skutečné. Vyplácí se střídat různé zdroje bílkovin jako jsou fazole, mléčné výrobky nebo jejich alternativy, libové maso, drůbež, ryby a rostlinné bílkoviny, jako je robi, seitan, tofu nebo tempeh. Důležitý je také dostatek ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin a vlákniny. Vyhýbat byste se, kromě zpracovaných potravin, měli i slazeným nápojům. Rovněž se vyplácí nepřejídat se a kontrolovat porce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí se téměř ve všem, co používáme – od obalů přes oblečení až po kosmetiku....

Čtěte dál
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením....
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...