Je sladký, lahodný, chutný, návykový… Cukr. Milujeme ho, i když víme, že nám škodí. Stejně tak ho miluje úzkost, kterou vyvolává. A stejně i mozek, kterému jeho konzumace ve velkém rozhodně nesvědčí. Jaký vliv má nadměrná konzumace cukru na náš mozek?
Řada studií již dokázala, že nadměrná konzumace cukru je pro psychické zdraví škodlivá stejně jako je škodlivá pro zdraví fyzické. Přesto jako by si toho lidé stále nebyli vědomi. Jen v Americe podle statistik konzumuje až 75 % lidí více cukru, než by doopravdy mělo. Takové jednání se dříve či později někde odrazí. Bohužel, často je to právě naše psychika. Jak moc a jakou cestou ji cukr ovlivňuje?
1. Úzkost a deprese
Konzumace velkého množství zpracovaného cukru může vyvolat pocity strachu, podrážděnosti a smutku, což může vyústit až v úzkost či depresi, nebo tyto stavy podpořit, pokud je již prožíváte. Proč se to děje? Když sníte více cukru, než byste měli, tělo uvolní inzulin, aby pomohl absorbovat přebytečnou glukózu v krvi a stabilizoval zde hladinu cukru. Ta po zkonzumování cukru rychle vyskočí a následně zase stejně rychle klesne. Což se opakuje, když cukr neustále doplňujete, a jeho hladina v krvi tak skáče od extrémně nízkých hladin až po nedohledné výšiny. Taková horská dráha vzestupů a následných pádů může být zodpovědná za nervozitu, podrážděnost, napětí a vyčerpání.
2. Snížená tolerance na stres
Vlivem výše zmíněných výkyvů hladiny cukru v krvi může zpracovaný cukr také snížit vaši toleranci na stres. To vyvolá zvýšenou úzkost a znemožní se rozumně srovnat s mnohdy běžnou příčinou stresu, která žádné skutečné nebezpečí neznamená.
3. Zvýšení rizika deprese a zhoršení jejího průběhu
Je těžké odepřít si sladkosti, zejména po náročném dni. Pokud trpíte depresí, může jídlo dokonce posloužit jako lék. Ale takový začarovaný kruh konzumace cukru, který ve skutečnosti vaše emoce jen otravuje, zhorší pocity smutku, únavy a beznaděje. Nadměrná spotřeba cukru totiž způsobuje nerovnováhu některých chemických látek v mozku jako je serotonin. To může vést k depresi, a dokonce i ke zvýšení dlouhodobého rizika vývoje duševních poruch.
4. Návyk jako na drogu
Existují důkazy přirovnávající cukr k návykovým látkám. Každý, kdo užívá drogy, jako je třeba kokain, zažívá po jejím vysazení velmi nepříjemné stavy, abstinenční příznaky. Podle odborníků se mohou podobat tomu, co se děje, když vysadíte cukr. Jedná se doslova o fyziologický pocit stažení. Náhlé zastavení příjmu cukru může u někoho, kdo je zvyklý jej pravidelně přijímat ve velkém, vyvolat pocit vnitřního stažení a záchvaty paniky. Pokud navíc trpíte úzkostnou poruchou, může být vysazením cukru silně podpořena.
5. Zhoršení funkce mozku
Vědci zjistili, že strava s trvale vysokou hladinou fruktózy zpomaluje funkce mozku, což se týká především paměti a schopnosti učit se. Fruktóza tak může podle odborníků poškozovat mozkové buňky. To může mít vliv nejen na paměť a učení, ale může dojít dokonce i k Alzheimerově chorobě, cukrovce a srdečním onemocněním.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?
Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí se téměř ve všem, co používáme – od obalů přes oblečení až po kosmetiku....
Čtěte dál
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?
