Co dělá pravidelná, nadměrná konzumace cukru s vaším mozkem?

Co dělá pravidelná, nadměrná konzumace cukru s vaším mozkem?
zdroj: Adobe Stock

Je sladký, lahodný, chutný, návykový… Cukr. Milujeme ho, i když víme, že nám škodí. Stejně tak ho miluje úzkost, kterou vyvolává. A stejně i mozek, kterému jeho konzumace ve velkém rozhodně nesvědčí. Jaký vliv má nadměrná konzumace cukru na náš mozek?

Řada studií již dokázala, že nadměrná konzumace cukru je pro psychické zdraví škodlivá stejně jako je škodlivá pro zdraví fyzické. Přesto jako by si toho lidé stále nebyli vědomi. Jen v Americe podle statistik konzumuje až 75 % lidí více cukru, než by doopravdy mělo. Takové jednání se dříve či později někde odrazí. Bohužel, často je to právě naše psychika. Jak moc a jakou cestou ji cukr ovlivňuje?

1. Úzkost a deprese
Konzumace velkého množství zpracovaného cukru může vyvolat pocity strachu, podrážděnosti a smutku, což může vyústit až v úzkost či depresi, nebo tyto stavy podpořit, pokud je již prožíváte. Proč se to děje? Když sníte více cukru, než byste měli, tělo uvolní inzulin, aby pomohl absorbovat přebytečnou glukózu v krvi a stabilizoval zde hladinu cukru. Ta po zkonzumování cukru rychle vyskočí a následně zase stejně rychle klesne. Což se opakuje, když cukr neustále doplňujete, a jeho hladina v krvi tak skáče od extrémně nízkých hladin až po nedohledné výšiny. Taková horská dráha vzestupů a následných pádů může být zodpovědná za nervozitu, podrážděnost, napětí a vyčerpání.

2. Snížená tolerance na stres
Vlivem výše zmíněných výkyvů hladiny cukru v krvi může zpracovaný cukr také snížit vaši toleranci na stres. To vyvolá zvýšenou úzkost a znemožní se rozumně srovnat s mnohdy běžnou příčinou stresu, která žádné skutečné nebezpečí neznamená.

3. Zvýšení rizika deprese a zhoršení jejího průběhu
Je těžké odepřít si sladkosti, zejména po náročném dni. Pokud trpíte depresí, může jídlo dokonce posloužit jako lék. Ale takový začarovaný kruh konzumace cukru, který ve skutečnosti vaše emoce jen otravuje, zhorší pocity smutku, únavy a beznaděje. Nadměrná spotřeba cukru totiž způsobuje nerovnováhu některých chemických látek v mozku jako je serotonin. To může vést k depresi, a dokonce i ke zvýšení dlouhodobého rizika vývoje duševních poruch.

4. Návyk jako na drogu
Existují důkazy přirovnávající cukr k návykovým látkám. Každý, kdo užívá drogy, jako je třeba kokain, zažívá po jejím vysazení velmi nepříjemné stavy, abstinenční příznaky. Podle odborníků se mohou podobat tomu, co se děje, když vysadíte cukr. Jedná se doslova o fyziologický pocit stažení. Náhlé zastavení příjmu cukru může u někoho, kdo je zvyklý jej pravidelně přijímat ve velkém, vyvolat pocit vnitřního stažení a záchvaty paniky. Pokud navíc trpíte úzkostnou poruchou, může být vysazením cukru silně podpořena.

5. Zhoršení funkce mozku
Vědci zjistili, že strava s trvale vysokou hladinou fruktózy zpomaluje funkce mozku, což se týká především paměti a schopnosti učit se. Fruktóza tak může podle odborníků poškozovat mozkové buňky. To může mít vliv nejen na paměť a učení, ale může dojít dokonce i k Alzheimerově chorobě, cukrovce a srdečním onemocněním.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety. Názory na tento „podváděcí“ den se různí. Co to je to cheat day,...

Čtěte dál
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...