Není to zas tak dávno, kdy se mezi příznivci zdravého stravování začal objevovat výraz superpotravina. Víte, že pšenice s označením freekeh mezi ně patří také? Jedná se o zcela běžný druh pšenice, ale přesto díky způsobu zpracování vyniká.
Na zpracování záleží
Název freekeh označuje způsob zpracování, nikoliv odrůdu. Boří mýty o škodlivosti běžné pšenice, protože obsahuje vysoké množství vlákniny a bílkovin, a to dokonce ještě více než quinoa nebo hnědá rýže. Je vhodná pro sportovce a osoby, které si hlídají váhu. Dokonce má prebiotické vlastnosti, které podporují trávení.
Sklízí se ještě zelená
Pšenice je sklízena ve chvíli, kdy klasy začnou zlátnout, ale zrna jsou stále zelená. Ta se potom praží nebo opékají, suší a lámou. Během procesu zpracování se jednotlivé vrstvy neoddělují, takže výsledný produkt je 100% celozrnný. Díky přípravě si pšenice uchová všechny cenné látky, které by jinak zráním ztratila. Jedná se především o antioxidanty a kyselinu glutamovou podporující svalový růst a vytrvalost. Nízký glykemický index se postará o regulaci hladiny cukru v krvi.
Příprava je snadná a rychlá
Freekeh je tradiční součástí arabské kuchyně, kde z ní připravují zapečené pokrmy, přidávají do polévek nebo salátů. Vaří se stejným způsobem jako rýže, tedy přibližně 20 minut, v poměru 1:2 s vodou. Peče se na otevřeném ohni, díky čemuž získává lehce kouřovou chuť, která by mohla některým strávníkům vadit. Jednoduše se jí zbavíte přidáním aromatického koření. Do sladkých jídel postačí lžička skořice, do slaných zase česnek nebo oregano. Obsahuje škrob, takže rychle zažene hlad a navodí pocit sytosti. Ideální pro všechny, kteří si hlídají váhu. Zároveň má menší podíl sacharidů než rýže a méně kalorií než quinoa.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?
Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů a její rozsah se odvíjí od věku jedince, jeho pohlaví, dále stavu a postavení...
Čtěte dál
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?
