Znáte freekeh? Nová superpotravina si získává své příznivce

Znáte freekeh? Nová superpotravina si získává své příznivce
zdroj: Adobe Stock

Není to zas tak dávno, kdy se mezi příznivci zdravého stravování začal objevovat výraz superpotravina. Víte, že pšenice s označením freekeh mezi ně patří také? Jedná se o zcela běžný druh pšenice, ale přesto díky způsobu zpracování vyniká.

Na zpracování záleží
Název freekeh označuje způsob zpracování, nikoliv odrůdu. Boří mýty o škodlivosti běžné pšenice, protože obsahuje vysoké množství vlákniny a bílkovin, a to dokonce ještě více než quinoa nebo hnědá rýže. Je vhodná pro sportovce a osoby, které si hlídají váhu. Dokonce má prebiotické vlastnosti, které podporují trávení.

Sklízí se ještě zelená
Pšenice je sklízena ve chvíli, kdy klasy začnou zlátnout, ale zrna jsou stále zelená. Ta se potom praží nebo opékají, suší a lámou. Během procesu zpracování se jednotlivé vrstvy neoddělují, takže výsledný produkt je 100% celozrnný. Díky přípravě si pšenice uchová všechny cenné látky, které by jinak zráním ztratila. Jedná se především o antioxidanty a kyselinu glutamovou podporující svalový růst a vytrvalost. Nízký glykemický index se postará o regulaci hladiny cukru v krvi.

Příprava je snadná a rychlá
Freekeh je tradiční součástí arabské kuchyně, kde z ní připravují zapečené pokrmy, přidávají do polévek nebo salátů. Vaří se stejným způsobem jako rýže, tedy přibližně 20 minut, v poměru 1:2 s vodou. Peče se na otevřeném ohni, díky čemuž získává lehce kouřovou chuť, která by mohla některým strávníkům vadit. Jednoduše se jí zbavíte přidáním aromatického koření. Do sladkých jídel postačí lžička skořice, do slaných zase česnek nebo oregano. Obsahuje škrob, takže rychle zažene hlad a navodí pocit sytosti. Ideální pro všechny, kteří si hlídají váhu. Zároveň má menší podíl sacharidů než rýže a méně kalorií než quinoa.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí produkty jsou obecně oblíbenými společníky v domácích lékárničkách a na kosmetických poličkách. Zlato z úlů v mnohých podobách...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...