Znáte freekeh? Nová superpotravina si získává své příznivce

Znáte freekeh? Nová superpotravina si získává své příznivce
zdroj: Adobe Stock

Není to zas tak dávno, kdy se mezi příznivci zdravého stravování začal objevovat výraz superpotravina. Víte, že pšenice s označením freekeh mezi ně patří také? Jedná se o zcela běžný druh pšenice, ale přesto díky způsobu zpracování vyniká.

Na zpracování záleží
Název freekeh označuje způsob zpracování, nikoliv odrůdu. Boří mýty o škodlivosti běžné pšenice, protože obsahuje vysoké množství vlákniny a bílkovin, a to dokonce ještě více než quinoa nebo hnědá rýže. Je vhodná pro sportovce a osoby, které si hlídají váhu. Dokonce má prebiotické vlastnosti, které podporují trávení.

Sklízí se ještě zelená
Pšenice je sklízena ve chvíli, kdy klasy začnou zlátnout, ale zrna jsou stále zelená. Ta se potom praží nebo opékají, suší a lámou. Během procesu zpracování se jednotlivé vrstvy neoddělují, takže výsledný produkt je 100% celozrnný. Díky přípravě si pšenice uchová všechny cenné látky, které by jinak zráním ztratila. Jedná se především o antioxidanty a kyselinu glutamovou podporující svalový růst a vytrvalost. Nízký glykemický index se postará o regulaci hladiny cukru v krvi.

Příprava je snadná a rychlá
Freekeh je tradiční součástí arabské kuchyně, kde z ní připravují zapečené pokrmy, přidávají do polévek nebo salátů. Vaří se stejným způsobem jako rýže, tedy přibližně 20 minut, v poměru 1:2 s vodou. Peče se na otevřeném ohni, díky čemuž získává lehce kouřovou chuť, která by mohla některým strávníkům vadit. Jednoduše se jí zbavíte přidáním aromatického koření. Do sladkých jídel postačí lžička skořice, do slaných zase česnek nebo oregano. Obsahuje škrob, takže rychle zažene hlad a navodí pocit sytosti. Ideální pro všechny, kteří si hlídají váhu. Zároveň má menší podíl sacharidů než rýže a méně kalorií než quinoa.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Sladká pochoutka s vůní mandlí se hodí nejen k potahování dortů, ale také k výrobě a zdobení cukroví. Milovníci marcipánu jistě dají přednost vlastní výrobě, která je neobyčejně snadná a oproti kupované...

Čtěte dál
Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Vánoce jsou kouzelným obdobím a jednou z tradic, která se na tom bezesporu podílí, je vánoční cukroví. Těšíme se na jeho chuť a vůni...
Oční jóga: nejlepší pomoc pro unavené oči od počítače

Oční jóga: nejlepší pomoc pro unavené oči od počítače

Syndrom suchého oka trápí stále více lidí, a to v důsledku časté práce na počítači, prašného prostředí, ale i rychlých změn teplot....

Videorozhovor