Znáte freekeh? Nová superpotravina si získává své příznivce

Znáte freekeh? Nová superpotravina si získává své příznivce
zdroj: Adobe Stock

Není to zas tak dávno, kdy se mezi příznivci zdravého stravování začal objevovat výraz superpotravina. Víte, že pšenice s označením freekeh mezi ně patří také? Jedná se o zcela běžný druh pšenice, ale přesto díky způsobu zpracování vyniká.

Na zpracování záleží
Název freekeh označuje způsob zpracování, nikoliv odrůdu. Boří mýty o škodlivosti běžné pšenice, protože obsahuje vysoké množství vlákniny a bílkovin, a to dokonce ještě více než quinoa nebo hnědá rýže. Je vhodná pro sportovce a osoby, které si hlídají váhu. Dokonce má prebiotické vlastnosti, které podporují trávení.

Sklízí se ještě zelená
Pšenice je sklízena ve chvíli, kdy klasy začnou zlátnout, ale zrna jsou stále zelená. Ta se potom praží nebo opékají, suší a lámou. Během procesu zpracování se jednotlivé vrstvy neoddělují, takže výsledný produkt je 100% celozrnný. Díky přípravě si pšenice uchová všechny cenné látky, které by jinak zráním ztratila. Jedná se především o antioxidanty a kyselinu glutamovou podporující svalový růst a vytrvalost. Nízký glykemický index se postará o regulaci hladiny cukru v krvi.

Příprava je snadná a rychlá
Freekeh je tradiční součástí arabské kuchyně, kde z ní připravují zapečené pokrmy, přidávají do polévek nebo salátů. Vaří se stejným způsobem jako rýže, tedy přibližně 20 minut, v poměru 1:2 s vodou. Peče se na otevřeném ohni, díky čemuž získává lehce kouřovou chuť, která by mohla některým strávníkům vadit. Jednoduše se jí zbavíte přidáním aromatického koření. Do sladkých jídel postačí lžička skořice, do slaných zase česnek nebo oregano. Obsahuje škrob, takže rychle zažene hlad a navodí pocit sytosti. Ideální pro všechny, kteří si hlídají váhu. Zároveň má menší podíl sacharidů než rýže a méně kalorií než quinoa.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vitamín C je nuda! Dejme na podzim šanci černému česneku, adaptogenům nebo zázvoru, říká Michaela Bebová

Vitamín C je nuda! Dejme na podzim šanci černému česneku, adaptogenům nebo zázvoru, říká Michaela Bebová

S nastupujícím podzimem každoročně stoupá i počet nachlazení, viróz, chřipek a dalších virových i bakteriálních infekcí. Letos na nás navíc v ovzduší číhá i nový typ koronaviru. Lepší než řešit požár poté,...

Čtěte dál
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....
Zbavte se zácpy změnou jídelníčku a novými návyky krok po kroku

Zbavte se zácpy změnou jídelníčku a novými návyky krok po kroku

Nafouklé břicho, bolestivé vyprazdňování, tuhá stolice, krev na toaletním papíře a ohromná frustrace. Tyto a další symptomy zácpy znepříjemňují...
Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Sladkosti nejsou obecně doporučované v rámci zdravého stylu života. Nicméně i zde platí určité výjimky. Kvalitní hořká čokoláda je...
Pěstujte si doma aloe vera – léčí, omlazuje, čistí i zahání únavu

Pěstujte si doma aloe vera – léčí, omlazuje, čistí i zahání únavu

Možná i u vás doma mezi pokojovými rostlinami kraluje jedna dužnatá, pichlavá dáma – Aloe. Jde o sukulentní trvalku, hojně využívanou...
Trend neočkovat vznikl na základě mýtu. Proč mu lidé věří, i když byl dávno vyvrácen?

Trend neočkovat vznikl na základě mýtu. Proč mu lidé věří, i když byl dávno vyvrácen?

Ačkoliv je u nás k dispozici řada kvalitních vakcín, podle statistik je proočkovanost české populace stále poměrně nízká. A to nejen...
Potraviny, které mohou usnadnit otěhotnění

Potraviny, které mohou usnadnit otěhotnění

Snažíte se otěhotnět? Pak byste měly do jídelníčku zařadit určité potraviny. I když samozřejmě ani jedna z nich není samospásná, podpoří...
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Návštěvu zubaře nezanedbávejte. Zubař může odhalit závažnější problémy než je zubní kaz

Návštěvu zubaře nezanedbávejte. Zubař může odhalit závažnější problémy než je zubní kaz

Na návštěvu zubaře, kterou byste měli absolvovat jednou za půl roku, se většina lidí netěší. Je ale jednou z nejdůležitějších prevencí,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....