Hledáte tu nejlepší alternativu bílého cukru? Pak zkuste rapaduru

Hledáte tu nejlepší alternativu bílého cukru? Pak zkuste rapaduru
zdroj: Adobe Stock

Nespočet studií už prokázalo škodlivost nadbytku cukru ve stravě. Je potřeba snížovat množství a hledat vhodnější alternativy. Například rapaduru. Je pěstována ekologicky, zpracování je čistě přírodní a nejen, že jídlo příjemně osladí, navíc obsahuje řadu prospěšných látek.

Pomalé vaření a ekologické pěstování
Rapadura, někdy také označována jako panela, je velmi podobná nerafinovanému třtinovému cukru. Cukrová třtina se v tomto případě sklízí tradičním způsobem, tedy tak, že se osekává mačetou. K výrobě se používá šťáva ze stébla, která se vaří na mírném ohni, čímž si uchovává všechny minerální látky. Během přípravy se odpařuje přebytečná voda až do chvíle, kdy směs začne krystalizovat. Oproti třtinovému cukru neobsahuje melasu.

Cukr s přidanou hodnotou
Výsledný produkt, který se velmi podobá tmavšímu třtinovému cukru, zakoupíte v obchodech se zdravou výživou. Pyšní se vysokým obsahem minerálních látek, zejména draslíkem, hořčíkem, vápníkem, železem a fosforem, dále také vitamínem B1, B2, a B6. Užívejte ho ale s mírou. Stále se jedná o cukr, i když s přidanou hodnotou. Můžete být ale jedině mile překvapeni příjemnou chutí, která se nápadně podobá karamelu.

Rapadura je vždy stejná, ale vypadá jinak
V regálech obchodu můžete narazit na rapaduru, která nevypadá vždy stejně. Liší se barvou. Neplatí, že čím tmavší, tím lepší a naopak. Výsledná barva je dána odrůdou cukrové třtiny, podnebím, ve kterém je pěstována, ale i počasím. Nikdy neobsahuje chemii. Naopak je vždy v bio kvalitě a s certifikátem fair trade.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování nejzrádnější? A co takový alkohol, který k němu často patří… Lze...

Čtěte dál
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...