Hledáte tu nejlepší alternativu bílého cukru? Pak zkuste rapaduru

Hledáte tu nejlepší alternativu bílého cukru? Pak zkuste rapaduru
zdroj: Adobe Stock

Nespočet studií už prokázalo škodlivost nadbytku cukru ve stravě. Je potřeba snížovat množství a hledat vhodnější alternativy. Například rapaduru. Je pěstována ekologicky, zpracování je čistě přírodní a nejen, že jídlo příjemně osladí, navíc obsahuje řadu prospěšných látek.

Pomalé vaření a ekologické pěstování
Rapadura, někdy také označována jako panela, je velmi podobná nerafinovanému třtinovému cukru. Cukrová třtina se v tomto případě sklízí tradičním způsobem, tedy tak, že se osekává mačetou. K výrobě se používá šťáva ze stébla, která se vaří na mírném ohni, čímž si uchovává všechny minerální látky. Během přípravy se odpařuje přebytečná voda až do chvíle, kdy směs začne krystalizovat. Oproti třtinovému cukru neobsahuje melasu.

Cukr s přidanou hodnotou
Výsledný produkt, který se velmi podobá tmavšímu třtinovému cukru, zakoupíte v obchodech se zdravou výživou. Pyšní se vysokým obsahem minerálních látek, zejména draslíkem, hořčíkem, vápníkem, železem a fosforem, dále také vitamínem B1, B2, a B6. Užívejte ho ale s mírou. Stále se jedná o cukr, i když s přidanou hodnotou. Můžete být ale jedině mile překvapeni příjemnou chutí, která se nápadně podobá karamelu.

Rapadura je vždy stejná, ale vypadá jinak
V regálech obchodu můžete narazit na rapaduru, která nevypadá vždy stejně. Liší se barvou. Neplatí, že čím tmavší, tím lepší a naopak. Výsledná barva je dána odrůdou cukrové třtiny, podnebím, ve kterém je pěstována, ale i počasím. Nikdy neobsahuje chemii. Naopak je vždy v bio kvalitě a s certifikátem fair trade.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!