Nespočet studií už prokázalo škodlivost nadbytku cukru ve stravě. Je potřeba snížovat množství a hledat vhodnější alternativy. Například rapaduru. Je pěstována ekologicky, zpracování je čistě přírodní a nejen, že jídlo příjemně osladí, navíc obsahuje řadu prospěšných látek.
Pomalé vaření a ekologické pěstování
Rapadura, někdy také označována jako panela, je velmi podobná nerafinovanému třtinovému cukru. Cukrová třtina se v tomto případě sklízí tradičním způsobem, tedy tak, že se osekává mačetou. K výrobě se používá šťáva ze stébla, která se vaří na mírném ohni, čímž si uchovává všechny minerální látky. Během přípravy se odpařuje přebytečná voda až do chvíle, kdy směs začne krystalizovat. Oproti třtinovému cukru neobsahuje melasu.
Cukr s přidanou hodnotou
Výsledný produkt, který se velmi podobá tmavšímu třtinovému cukru, zakoupíte v obchodech se zdravou výživou. Pyšní se vysokým obsahem minerálních látek, zejména draslíkem, hořčíkem, vápníkem, železem a fosforem, dále také vitamínem B1, B2, a B6. Užívejte ho ale s mírou. Stále se jedná o cukr, i když s přidanou hodnotou. Můžete být ale jedině mile překvapeni příjemnou chutí, která se nápadně podobá karamelu.
Rapadura je vždy stejná, ale vypadá jinak
V regálech obchodu můžete narazit na rapaduru, která nevypadá vždy stejně. Liší se barvou. Neplatí, že čím tmavší, tím lepší a naopak. Výsledná barva je dána odrůdou cukrové třtiny, podnebím, ve kterém je pěstována, ale i počasím. Nikdy neobsahuje chemii. Naopak je vždy v bio kvalitě a s certifikátem fair trade.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?
Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň zčásti ovlivnit. Dýchání a zásobování buněk kyslíkem je pro nás naprosto...
Čtěte dál
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace
