Hledáte bezlepkovou alternativu těstovin? Zkuste tradiční japonské soba nudle

Hledáte bezlepkovou alternativu těstovin? Zkuste tradiční japonské soba nudle
zdroj: Adobe Stock

Soba nudle jsou původem japonské nudle, které se vyrábějí z pohankové mouky. Velmi dobře mohou posloužit jako zdravá a chutná alternativa klasických pšeničných těstovin. Proč je dobré je mít ve svém jídelníčku?

Základem japonských soba nudlí je pohanková mouka, však termín soba znamená právě pohanka. Z té jsou také z větší či menší míry vyráběny. Jak známo, pohanka je cenným zdrojem rutinu, který je nezbytný pro zdraví cévního systému. Proto se ke konzumaci doporučuje lidem trpícím problémy s křečovými žilami. Soba nudle ale budou vyhovovat i celiakům, protože pohanka, a tedy i mouka z ní vytvořená, je přirozeně bezlepková. Významným plusem je také příjemná oříšková chuť, která skvěle doplní teplou i studenou kuchyni.

Nutriční složení
Pohanková mouka neobsahuje pouze rutin, ale i další zdraví prospěšné látky. V soba nudlích najdete i dostatek rostlinných bílkovin, vlákniny, železa, komplexních sacharidů, thiaminu a manganu, který je důležitý pro využití různých vitaminů, třeba vitaminu C a ovlivňuje vývoj kostí, chrupavek i orgánů. Šálek vařených nudlí obsahuje 20 % denní doporučené dávky.

Méně kalorií a více vlákniny
Ve srovnání s klasickými těstovinami mají soba nudle výrazně méně kalorií, více vlákniny a také bílkovin. Tradiční těstoviny bývají vyráběny z rafinované mouky a mají tendenci obsahovat obecně méně živin. Méně kalorickou a více výživnou alternativu pšeničných těstovin ale nabízejí pouze „čisté“ soba nudle bez různých příměsí. Buďte proto opatrní a pročítejte složení nudlí, které si vyberete ke konzumaci. Často se totiž pohanková mouka míchá s moukou pšeničnou, a ačkoliv se výsledek jmenuje totožně, rozhodně se nejedná o zdravé soba nudle, které zde popisujeme. Pravé soba nudle by měly být alespoň ze 75 % tvořeny pohankovou moukou. Pokud si hlídáte příjem lepku, vždy čtěte složení.

Doplňte je o další živiny
Abyste docílili nutričně plnohodnotného pokrmu, je důležité pohankové nudle smíchat s dalšími ingrediencemi. Nakládejte proto se soba nudlemi jako s klasickou přílohou – co se množství týče. Pro vytvoření nutričně plnohodnotného pokrmu je doplňte o zdroj bílkovin v podobě kuřecích prsou, krevet, tofu nebo tempehu, pro zdroj vitaminu C a vlákniny přidejte dušenou nebo čerstvou zeleninu, pro zdravé tuky ořechy, avokádo nebo olivy. Skvěle se hodí do asijských pokrmů všeho druhu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje. Tomu je třeba uzpůsobit i stravování a ideálně se zaměřit na konzumaci...

Čtěte dál
Zbavte se zácpy změnou jídelníčku a novými návyky krok po kroku

Zbavte se zácpy změnou jídelníčku a novými návyky krok po kroku

Nafouklé břicho, bolestivé vyprazdňování, tuhá stolice, krev na toaletním papíře a ohromná frustrace. Tyto a další symptomy zácpy znepříjemňují...
Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Sladkosti nejsou obecně doporučované v rámci zdravého stylu života. Nicméně i zde platí určité výjimky. Kvalitní hořká čokoláda je...
Pěstujte si doma aloe vera – léčí, omlazuje, čistí i zahání únavu

Pěstujte si doma aloe vera – léčí, omlazuje, čistí i zahání únavu

Možná i u vás doma mezi pokojovými rostlinami kraluje jedna dužnatá, pichlavá dáma – Aloe. Jde o sukulentní trvalku, hojně využívanou...
Trend neočkovat vznikl na základě mýtu. Proč mu lidé věří, i když byl dávno vyvrácen?

Trend neočkovat vznikl na základě mýtu. Proč mu lidé věří, i když byl dávno vyvrácen?

Ačkoliv je u nás k dispozici řada kvalitních vakcín, podle statistik je proočkovanost české populace stále poměrně nízká. A to nejen...
Potraviny, které mohou usnadnit otěhotnění

Potraviny, které mohou usnadnit otěhotnění

Snažíte se otěhotnět? Pak byste měly do jídelníčku zařadit určité potraviny. I když samozřejmě ani jedna z nich není samospásná, podpoří...
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Návštěvu zubaře nezanedbávejte. Zubař může odhalit závažnější problémy než je zubní kaz

Návštěvu zubaře nezanedbávejte. Zubař může odhalit závažnější problémy než je zubní kaz

Na návštěvu zubaře, kterou byste měli absolvovat jednou za půl roku, se většina lidí netěší. Je ale jednou z nejdůležitějších prevencí,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Lékořice: pozor na pendreky, čaje či bombony. Má široké nežádoucí účinky

Lékořice: pozor na pendreky, čaje či bombony. Má široké nežádoucí účinky

Lékořice je bylinkou, která je v lidové medicíně k léčbě různých onemocnění užívána již po tisíce let. I přes blahodárné účinky na...