Hledáte bezlepkovou alternativu těstovin? Zkuste tradiční japonské soba nudle

Hledáte bezlepkovou alternativu těstovin? Zkuste tradiční japonské soba nudle
zdroj: Adobe Stock

Soba nudle jsou původem japonské nudle, které se vyrábějí z pohankové mouky. Velmi dobře mohou posloužit jako zdravá a chutná alternativa klasických pšeničných těstovin. Proč je dobré je mít ve svém jídelníčku?

Základem japonských soba nudlí je pohanková mouka, však termín soba znamená právě pohanka. Z té jsou také z větší či menší míry vyráběny. Jak známo, pohanka je cenným zdrojem rutinu, který je nezbytný pro zdraví cévního systému. Proto se ke konzumaci doporučuje lidem trpícím problémy s křečovými žilami. Soba nudle ale budou vyhovovat i celiakům, protože pohanka, a tedy i mouka z ní vytvořená, je přirozeně bezlepková. Významným plusem je také příjemná oříšková chuť, která skvěle doplní teplou i studenou kuchyni.

Nutriční složení
Pohanková mouka neobsahuje pouze rutin, ale i další zdraví prospěšné látky. V soba nudlích najdete i dostatek rostlinných bílkovin, vlákniny, železa, komplexních sacharidů, thiaminu a manganu, který je důležitý pro využití různých vitaminů, třeba vitaminu C a ovlivňuje vývoj kostí, chrupavek i orgánů. Šálek vařených nudlí obsahuje 20 % denní doporučené dávky.

Méně kalorií a více vlákniny
Ve srovnání s klasickými těstovinami mají soba nudle výrazně méně kalorií, více vlákniny a také bílkovin. Tradiční těstoviny bývají vyráběny z rafinované mouky a mají tendenci obsahovat obecně méně živin. Méně kalorickou a více výživnou alternativu pšeničných těstovin ale nabízejí pouze „čisté“ soba nudle bez různých příměsí. Buďte proto opatrní a pročítejte složení nudlí, které si vyberete ke konzumaci. Často se totiž pohanková mouka míchá s moukou pšeničnou, a ačkoliv se výsledek jmenuje totožně, rozhodně se nejedná o zdravé soba nudle, které zde popisujeme. Pravé soba nudle by měly být alespoň ze 75 % tvořeny pohankovou moukou. Pokud si hlídáte příjem lepku, vždy čtěte složení.

Doplňte je o další živiny
Abyste docílili nutričně plnohodnotného pokrmu, je důležité pohankové nudle smíchat s dalšími ingrediencemi. Nakládejte proto se soba nudlemi jako s klasickou přílohou – co se množství týče. Pro vytvoření nutričně plnohodnotného pokrmu je doplňte o zdroj bílkovin v podobě kuřecích prsou, krevet, tofu nebo tempehu, pro zdroj vitaminu C a vlákniny přidejte dušenou nebo čerstvou zeleninu, pro zdravé tuky ořechy, avokádo nebo olivy. Skvěle se hodí do asijských pokrmů všeho druhu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Sladká pochoutka s vůní mandlí se hodí nejen k potahování dortů, ale také k výrobě a zdobení cukroví. Milovníci marcipánu jistě dají přednost vlastní výrobě, která je neobyčejně snadná a oproti kupované...

Čtěte dál
Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Vánoce jsou kouzelným obdobím a jednou z tradic, která se na tom bezesporu podílí, je vánoční cukroví. Těšíme se na jeho chuť a vůni...
Oční jóga: nejlepší pomoc pro unavené oči od počítače

Oční jóga: nejlepší pomoc pro unavené oči od počítače

Syndrom suchého oka trápí stále více lidí, a to v důsledku časté práce na počítači, prašného prostředí, ale i rychlých změn teplot....

Videorozhovor