Soba nudle jsou původem japonské nudle, které se vyrábějí z pohankové mouky. Velmi dobře mohou posloužit jako zdravá a chutná alternativa klasických pšeničných těstovin. Proč je dobré je mít ve svém jídelníčku?
Základem japonských soba nudlí je pohanková mouka, však termín soba znamená právě pohanka. Z té jsou také z větší či menší míry vyráběny. Jak známo, pohanka je cenným zdrojem rutinu, který je nezbytný pro zdraví cévního systému. Proto se ke konzumaci doporučuje lidem trpícím problémy s křečovými žilami. Soba nudle ale budou vyhovovat i celiakům, protože pohanka, a tedy i mouka z ní vytvořená, je přirozeně bezlepková. Významným plusem je také příjemná oříšková chuť, která skvěle doplní teplou i studenou kuchyni.
Nutriční složení
Pohanková mouka neobsahuje pouze rutin, ale i další zdraví prospěšné látky. V soba nudlích najdete i dostatek rostlinných bílkovin, vlákniny, železa, komplexních sacharidů, thiaminu a manganu, který je důležitý pro využití různých vitaminů, třeba vitaminu C a ovlivňuje vývoj kostí, chrupavek i orgánů. Šálek vařených nudlí obsahuje 20 % denní doporučené dávky.
Méně kalorií a více vlákniny
Ve srovnání s klasickými těstovinami mají soba nudle výrazně méně kalorií, více vlákniny a také bílkovin. Tradiční těstoviny bývají vyráběny z rafinované mouky a mají tendenci obsahovat obecně méně živin. Méně kalorickou a více výživnou alternativu pšeničných těstovin ale nabízejí pouze „čisté“ soba nudle bez různých příměsí. Buďte proto opatrní a pročítejte složení nudlí, které si vyberete ke konzumaci. Často se totiž pohanková mouka míchá s moukou pšeničnou, a ačkoliv se výsledek jmenuje totožně, rozhodně se nejedná o zdravé soba nudle, které zde popisujeme. Pravé soba nudle by měly být alespoň ze 75 % tvořeny pohankovou moukou. Pokud si hlídáte příjem lepku, vždy čtěte složení.
Doplňte je o další živiny
Abyste docílili nutričně plnohodnotného pokrmu, je důležité pohankové nudle smíchat s dalšími ingrediencemi. Nakládejte proto se soba nudlemi jako s klasickou přílohou – co se množství týče. Pro vytvoření nutričně plnohodnotného pokrmu je doplňte o zdroj bílkovin v podobě kuřecích prsou, krevet, tofu nebo tempehu, pro zdroj vitaminu C a vlákniny přidejte dušenou nebo čerstvou zeleninu, pro zdravé tuky ořechy, avokádo nebo olivy. Skvěle se hodí do asijských pokrmů všeho druhu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?
Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů a její rozsah se odvíjí od věku jedince, jeho pohlaví, dále stavu a postavení...
Čtěte dál
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?
