Zmrzliny: Nenechte se napálit obrázky a vždy čtěte etikety

Zmrzliny: Nenechte se napálit obrázky a vždy čtěte etikety
zdroj: Adobe Stock

S příchodem letních měsíců jako na povel začneme všichni nakupovat zmrzliny – nanuky domů do mrazáku, točenou pro denní osvěžení a nebo kopečkovou třeba u moře na dovolené. Víme ale, co všechno společně s nimi konzumujeme? Jak poznat kvalitu? A jak by měla vypadat taková poctivá smetanová nebo vodová zmrzlina?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. O zmrzlinách jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Zmrzliny a jejich kvalita

Pokud kupujeme zmrzlinu balenou, s jistotou se o složení produktů můžeme dozvědět vše potřebné. Jiný případ jsou zmrzliny točené či kopečkové – u nich často jen přivíráme oči a hodnotíme je spíše podle toho, jestli nám chutnají nebo ne. Jedno je ale jisté – zmrzliny jsou významným zdrojem cukru našich letních jídelníčků.

Jak to, že některé zmrzliny stojí pouhých pár korun a jiné až nehorázné peníze? Je to hlavně obsah smetany a hlavní ovocné složky, co určuje cenu zmrzlin. Více než kde jinde zde ale platí i kouzlo značky – ta často tlačí cenu nahoru, i když kvalita je třeba srovnatelná s levnějšími, neznačkovými produkty.

Jak by mělo vypadat složení takové kvalitní zmrzliny? Čemu se ve složení vyvarovat a proč stále nejlépe vychází si raději připravit zmrzlinu domácí? Na tyto a další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.

Moderátorka: Zuzana Košařová

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!