S příchodem letních měsíců jako na povel začneme všichni nakupovat zmrzliny – nanuky domů do mrazáku, točenou pro denní osvěžení a nebo kopečkovou třeba u moře na dovolené. Víme ale, co všechno společně s nimi konzumujeme? Jak poznat kvalitu? A jak by měla vypadat taková poctivá smetanová nebo vodová zmrzlina?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. O zmrzlinách jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Zmrzliny a jejich kvalita
Pokud kupujeme zmrzlinu balenou, s jistotou se o složení produktů můžeme dozvědět vše potřebné. Jiný případ jsou zmrzliny točené či kopečkové – u nich často jen přivíráme oči a hodnotíme je spíše podle toho, jestli nám chutnají nebo ne. Jedno je ale jisté – zmrzliny jsou významným zdrojem cukru našich letních jídelníčků.
Jak to, že některé zmrzliny stojí pouhých pár korun a jiné až nehorázné peníze? Je to hlavně obsah smetany a hlavní ovocné složky, co určuje cenu zmrzlin. Více než kde jinde zde ale platí i kouzlo značky – ta často tlačí cenu nahoru, i když kvalita je třeba srovnatelná s levnějšími, neznačkovými produkty.
Jak by mělo vypadat složení takové kvalitní zmrzliny? Čemu se ve složení vyvarovat a proč stále nejlépe vychází si raději připravit zmrzlinu domácí? Na tyto a další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.
Moderátorka: Zuzana Košařová
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál