Whole 30: program, který není jen o hubnutí

Whole 30: program, který není jen o hubnutí

Před nějakým časem spatřila světlo světa další teorie stravování, která s veřejností pořádně zahýbala. Kupodivu ve většině případů směrem k lepšímu. Autentický návod, jak jíst, který vyšel z pera manželů Hartwigových, podává přesný postup zlepšující trávení, zbavující zdravotních problémů, obnovující síly a jako benefit nabízející i redukci hmotnosti.

Jednoduchý princip, spočívající ve 30denním vyřazení potravin jako jsou obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky, cukr a alkohol, logicky vysvětluje vzájemné vztahy hladin hormonů, závislost mozku na cukru a biochemické reakce organismu na složení potravy. Tato pevná vnitřní logika založená na znalostech biochemie je jedním z důvodů, proč se Whole 30 líbí i RNDr. Michaele Bebové, biochemičce a odbornici na výživu. „Ať chceme nebo nechceme, v současné době jsou problematické hlavně sacharidy a jejich přebytek a zároveň zlenivělé metabolismy nás všech. Pro mnohé to tedy může být opravdový krok správným směrem,“ říká k tomu. Po uplynutí měsíce pak většina lidí přejde na paleo stravování nebo tzv. "primal dietu" či opětovně zařadí některé v programu zakázané potraviny.

Bude to fungovat?
Když na čas vynecháte výše zmíněné skupiny potravin, zjistíte podle autorů programu, co vám sedne a co ne. Po 30 dnech potom můžete/nemusíte dané potraviny zase začít pomalu a postupně zařazovat a sledovat, jak tělo reaguje. To fungovat může, ale nemusí. Podle Michaely Bebové tak nelze tento program jednoznačně kvantifikovat jako „zdravý“ nebo „nezdravý“. Je třeba spíše zohlednit, zda se sejde s patřičnou metabolickou odezvou a predispozicemi, které máme podle ní napsány v genech. „Pokud to sedne, může to být zdravotně velmi prospěšné, pokud to nesedne, člověk se bude trápit,“ vysvětluje a dává konkrétní příklad: „Když budeme člověka, který těžce tráví maso a má obecně velmi citlivé trávení, najednou nutit, aby ho jedl denně, nebude to pro něj dobré.“

Vydrží to?
Jsou výsledky dosažené s pomocí plánu Whole 30 trvale udržitelné? „Za předpokladu, že se člověk nevrátí k neřízenému a nezdravému životnímu stylu, rozhodně ano,“ říká Bebová. Program totiž člověku změní chutě, díky čemuž si odvykne na mnoho potravin, které vedly k nadváze a už se k nim třeba ani nebude chtít vrátit. Projdete tak celkovou a komplexní změnou životního stylu. „Rozhodně u tohoto přístupu nevidím takové riziko ´recidivy´ jako u klasické redukční diety. Pozitivní odezva vede k tomu, že si ji chce člověk udržet,“ dodává odbornice.

Tělo přestane vnímat glukózu jako hlavní zdroj energie
Úspěch Whole 30 tkví mimo jiné v tom, že donutí tělo nahodit „vyhýbku“ ze sacharidového metabolismu (tělo je závislé na glukóze jako hlavním zdroji energie) na tukový metabolismus. V něm si je plně schopno vyrábět energii z tzv. ketolátek, které vznikají z bílkovin a tuků. Není tak už závislé na sacharidech z potravy a plně si vystačí s bílkovinami a tuky, případně tuky z tukové tkáně, a i s bílkovinami z tkáně svalové (což je samozřejmě nežádoucí). „Tato vyhýbka je přirozenou adaptací těla na nedostatek potravy a děje se například, i když tělo dlouhodobě hladoví (měsíční uvíznutí v horách, dobrovolné hladovění),“ vysvětluje Michaela Bebová.

Sportovci zvolněte
Pokud patříte mezi pohybově aktivní jedince, měli byste být, pokud se rozhodnete Whole 30 dodržovat, alespoň zpočátku opatrní a zařadit klidový režim. „Určitě bych doporučila ubrat v prvním týdnu, kdy tělo prochází změnou – dostává se do ketózy, mění se metabolismus a tato část je více fyzicky náročná (bolesti hlavy, únava...). Posléze to je na každém, jak se cítí,“ radí Michaela Bebová. Za předpokladu, že tento režim chce držet opravdový sportovec, potom doporučuje praktikovat jej rozhodně mimo závodní období. „Nikdy nevíte, jak to s vámi může zamávat, proto je dobré to vyzkoušet mimo dny, kdy je potřeba podat maximální výkon,“ vysvětluje. Až na výše zmíněný přechod na tukový metabolismus ale jinak nevidí žádné důvody pro omezení, ba naopak, často organismus najetý na tukový metabolismus podává mnohem lepší výkony (když už s tím má člověk zkušenosti), než když je tělo závislé na přijatých sacharidech.

Pozor na kontraindikace
Ačkoliv to doposud mohlo znít jako zázrak (a ono to zázrak skutečně připomíná), měli byste pořád stát oběma nohama pevně na zemi. Především, pokud máte zvýšené hladiny kyseliny močové a náběh na dnu. Vysoký příjem nasycených tuků z masa a vysoký příjem bílkovin obecně totiž může být do jisté míry značně zatěžující pro ledviny, které již nestačí škodliviny filtrovat tak, jak by měly. Vysoký příjem tepelně upraveného masa také zatěžuje střeva, protože s sebou nese i vysoký příjem karcinogenních látek, které při jeho přípravě ve větší či menší míře vznikají. Je také třeba si uvědomit, že tento program vyžaduje spoustu vaření, příprav a z části i omezení společenského života. Člověk proto musí být pevně odhodlán se toho všeho vzdát a vědět, do čeho jde.

Co říci závěrem? Whole 30 je jako 30denní stravovací plán minimálně velmi zajímavý. A pokud si při jeho praktikování udržíte střízlivý odstup a kritické myšlení, může skutečně zafungovat. „Tento program může vyřešit řadu zdravotních neduhů, nebo může jen pomoci zredukovat hmotnost. Ono často jdou tyto dvě věci ruku v ruce,“ uzavírá biochemička Michaela Bebová.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...