Cuketa: prospívá vašemu tělu a navíc skvěle chutná

Cuketa: prospívá vašemu tělu a navíc skvěle chutná

Léto je v plném proudu a s ním i sezóna cuket. Jestli máte zahrádku, už pravděpodobně začínáte přemýšlet, co s nimi, protože osvědčenými recepty jste přejedení. Určitě ale pěstujte dál, cuketa je v kuchyni skvělým pomocníkem. Navíc prospěje vašemu tělu, obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek a můžete ji konzumovat bez obav z přibrání.

Proč by neměla chybět ve vašem jídelníčku?
Cuketa není na pěstování vůbec náročná. Stačí ji dopřát dostatek vody a odmění vás mnoha kilogramy šťavnatých plodů. Jestli nemáte vlastní zahrádku, zamiřte na farmářský trh, kde je seženete za pár korun. A proč bychom ji vlastně měli do svého jídelníčku pravidelně zařazovat? Cuketa je bohatým zdrojem vlákniny, která napomáhá čištění trávicího traktu. Krom toho obsahuje vitamín C, draslík, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek, některé vitamíny skupiny B a dokonce i vápník. Další důležitou složkou jsou karoteny, které v těle mění na vitamín A. To vypadá skoro jako další superpotravina, že?

Zpracování je snadné
Abyste z cukety dostali všechny vitamíny a minerály, a sami vidíte, že jich je opravdu hodně, zakápněte hotové jídlo kapkou oleje. Nejlépe kvalitním, za studena lisovaným. Výběr nechám na vás, mně třeba vadí chuť olivového oleje, takže používám raději avokádový, lněný nebo třeba ořechový. Při výběru dejte přednost mladým plodům a na zahrádce je nenechávejte zbytečně přerůst. Malé cukety obsahují daleko více zdraví prospěšných látek a navíc je můžete konzumovat i se slupkou. Cuketa není chuťově příliš výrazná, takže ji můžete přidat prakticky do každého jídla. Vyzkoušeli jste třeba recept na sladký perník, polévku nebo třeba RAW špagety? Je to snadné a velmi dobré.

Pomocník při očistě i hubnutí
Pokud se snažíte na poslední chvíli zhubnout ještě pár kilo do plavek nebo chcete odlehčit tělu po náročné víkendové grilovačce, může vám konzumace cukety pomoci hned dvěma způsoby. Draslík napomáhá vylučování zadržené vody a s ní i škodlivých látek, které tělo zbytečně zatěžují. Díky tomu je posilována správná činnost ledvin. Zbavíte-li se nadbytečné vody v organismu, budete se cítit i vypadat mnohem svěžeji.

Cuketový perník
Pokud nemáte chuť cukety zrovna v lásce, zkuste recept, ve kterém nebude vůbec cítit. Já jsem si oblíbila cuketový perník. Tady je recept:

Porce: 6
Doba přípravy: 60 min
Označení: veganské

Ingredience (na 1 plech)

  • 400 g polohrubé mouky (nebo 200 g celozrnné a 200 g bílé špaldové)
  • 100 g pokrájených datlí (popřípadě třtinového cukru)
  • 1 menší cuketu
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1 lžíce pravého kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů

Postup je velmi snadný. Cuketu nastrouhejte a všechny ingredience smíchejte dohromady. Díky ní bude perník vláčný, a pokud vynecháte cukr a pšeničnou mouku, tak i zdravý. Pečte asi na 180 °C zhruba půl hodiny. Vždy záleží na tom, jak je těsto tenké. Aby se vám perník nepřejedl, můžete zkoušet i různé variace. Zkuste třeba vynechat perníkové koření a místo něho přidat nahoru sezónní ovoce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Všechna ta překombinovaná doporučení, kterými nás výživoví poradci zasypávají, je velmi těžké dodržet. Mnohdy je jednoduché začít, ale už složitější pokračovat. Někdy ale opravdu postačí začít něčím úplně...

Čtěte dál
Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Popularita kombuchy se dostala na vrchol, fermentace je zkrátka trendy. Prodává se nejen v obchodech, ale umíchají vám ji na přání...
Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo nebo Caveman dieta. Systém kopírující stravu našich prapředků. Je v tomto případě dobré předky následovat, nebo bychom jejich...
Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Býváte ráno příliš zaneprázdnění na to, abyste si udělali čas na snídani? Nebo prostě jen nemáte hlad, protože jste se minulou noc...
Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Letošní léto nám přineslo obzvlášť velkou úrodu. Na bohatství zeleniny a ovoce si tak přišli i majitelé menších zahrádek. Háček je...
Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky?...
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...