Cuketa: prospívá vašemu tělu a navíc skvěle chutná

Cuketa: prospívá vašemu tělu a navíc skvěle chutná

Léto je v plném proudu a s ním i sezóna cuket. Jestli máte zahrádku, už pravděpodobně začínáte přemýšlet, co s nimi, protože osvědčenými recepty jste přejedení. Určitě ale pěstujte dál, cuketa je v kuchyni skvělým pomocníkem. Navíc prospěje vašemu tělu, obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek a můžete ji konzumovat bez obav z přibrání.

Proč by neměla chybět ve vašem jídelníčku?
Cuketa není na pěstování vůbec náročná. Stačí ji dopřát dostatek vody a odmění vás mnoha kilogramy šťavnatých plodů. Jestli nemáte vlastní zahrádku, zamiřte na farmářský trh, kde je seženete za pár korun. A proč bychom ji vlastně měli do svého jídelníčku pravidelně zařazovat? Cuketa je bohatým zdrojem vlákniny, která napomáhá čištění trávicího traktu. Krom toho obsahuje vitamín C, draslík, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek, některé vitamíny skupiny B a dokonce i vápník. Další důležitou složkou jsou karoteny, které v těle mění na vitamín A. To vypadá skoro jako další superpotravina, že?

Zpracování je snadné
Abyste z cukety dostali všechny vitamíny a minerály, a sami vidíte, že jich je opravdu hodně, zakápněte hotové jídlo kapkou oleje. Nejlépe kvalitním, za studena lisovaným. Výběr nechám na vás, mně třeba vadí chuť olivového oleje, takže používám raději avokádový, lněný nebo třeba ořechový. Při výběru dejte přednost mladým plodům a na zahrádce je nenechávejte zbytečně přerůst. Malé cukety obsahují daleko více zdraví prospěšných látek a navíc je můžete konzumovat i se slupkou. Cuketa není chuťově příliš výrazná, takže ji můžete přidat prakticky do každého jídla. Vyzkoušeli jste třeba recept na sladký perník, polévku nebo třeba RAW špagety? Je to snadné a velmi dobré.

Pomocník při očistě i hubnutí
Pokud se snažíte na poslední chvíli zhubnout ještě pár kilo do plavek nebo chcete odlehčit tělu po náročné víkendové grilovačce, může vám konzumace cukety pomoci hned dvěma způsoby. Draslík napomáhá vylučování zadržené vody a s ní i škodlivých látek, které tělo zbytečně zatěžují. Díky tomu je posilována správná činnost ledvin. Zbavíte-li se nadbytečné vody v organismu, budete se cítit i vypadat mnohem svěžeji.

Cuketový perník
Pokud nemáte chuť cukety zrovna v lásce, zkuste recept, ve kterém nebude vůbec cítit. Já jsem si oblíbila cuketový perník. Tady je recept:

Porce: 6
Doba přípravy: 60 min
Označení: veganské

Ingredience (na 1 plech)

  • 400 g polohrubé mouky (nebo 200 g celozrnné a 200 g bílé špaldové)
  • 100 g pokrájených datlí (popřípadě třtinového cukru)
  • 1 menší cuketu
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1 lžíce pravého kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů

Postup je velmi snadný. Cuketu nastrouhejte a všechny ingredience smíchejte dohromady. Díky ní bude perník vláčný, a pokud vynecháte cukr a pšeničnou mouku, tak i zdravý. Pečte asi na 180 °C zhruba půl hodiny. Vždy záleží na tom, jak je těsto tenké. Aby se vám perník nepřejedl, můžete zkoušet i různé variace. Zkuste třeba vynechat perníkové koření a místo něho přidat nahoru sezónní ovoce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...