Léto je v plném proudu a s ním i sezóna cuket. Jestli máte zahrádku, už pravděpodobně začínáte přemýšlet, co s nimi, protože osvědčenými recepty jste přejedení. Určitě ale pěstujte dál, cuketa je v kuchyni skvělým pomocníkem. Navíc prospěje vašemu tělu, obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek a můžete ji konzumovat bez obav z přibrání.
Proč by neměla chybět ve vašem jídelníčku?
Cuketa není na pěstování vůbec náročná. Stačí ji dopřát dostatek vody a odmění vás mnoha kilogramy šťavnatých plodů. Jestli nemáte vlastní zahrádku, zamiřte na farmářský trh, kde je seženete za pár korun. A proč bychom ji vlastně měli do svého jídelníčku pravidelně zařazovat? Cuketa je bohatým zdrojem vlákniny, která napomáhá čištění trávicího traktu. Krom toho obsahuje vitamín C, draslík, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek, některé vitamíny skupiny B a dokonce i vápník. Další důležitou složkou jsou karoteny, které v těle mění na vitamín A. To vypadá skoro jako další superpotravina, že?
Zpracování je snadné
Abyste z cukety dostali všechny vitamíny a minerály, a sami vidíte, že jich je opravdu hodně, zakápněte hotové jídlo kapkou oleje. Nejlépe kvalitním, za studena lisovaným. Výběr nechám na vás, mně třeba vadí chuť olivového oleje, takže používám raději avokádový, lněný nebo třeba ořechový. Při výběru dejte přednost mladým plodům a na zahrádce je nenechávejte zbytečně přerůst. Malé cukety obsahují daleko více zdraví prospěšných látek a navíc je můžete konzumovat i se slupkou. Cuketa není chuťově příliš výrazná, takže ji můžete přidat prakticky do každého jídla. Vyzkoušeli jste třeba recept na sladký perník, polévku nebo třeba RAW špagety? Je to snadné a velmi dobré.
Pomocník při očistě i hubnutí
Pokud se snažíte na poslední chvíli zhubnout ještě pár kilo do plavek nebo chcete odlehčit tělu po náročné víkendové grilovačce, může vám konzumace cukety pomoci hned dvěma způsoby. Draslík napomáhá vylučování zadržené vody a s ní i škodlivých látek, které tělo zbytečně zatěžují. Díky tomu je posilována správná činnost ledvin. Zbavíte-li se nadbytečné vody v organismu, budete se cítit i vypadat mnohem svěžeji.
Cuketový perník
Pokud nemáte chuť cukety zrovna v lásce, zkuste recept, ve kterém nebude vůbec cítit. Já jsem si oblíbila cuketový perník. Tady je recept:
Porce: 6
Doba přípravy: 60 min
Označení: veganské
Ingredience (na 1 plech)
- 400 g polohrubé mouky (nebo 200 g celozrnné a 200 g bílé špaldové)
- 100 g pokrájených datlí (popřípadě třtinového cukru)
- 1 menší cuketu
- 100 ml rostlinného oleje
- 1 lžíce pravého kakaa
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
Postup je velmi snadný. Cuketu nastrouhejte a všechny ingredience smíchejte dohromady. Díky ní bude perník vláčný, a pokud vynecháte cukr a pšeničnou mouku, tak i zdravý. Pečte asi na 180 °C zhruba půl hodiny. Vždy záleží na tom, jak je těsto tenké. Aby se vám perník nepřejedl, můžete zkoušet i různé variace. Zkuste třeba vynechat perníkové koření a místo něho přidat nahoru sezónní ovoce.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál