Černý rybíz je nabitý vitamínem C. Proč se ještě vyplatí mít ho v jídelníčku?

Černý rybíz je nabitý vitamínem C. Proč se ještě vyplatí mít ho v jídelníčku?

Černý rybíz tak trochu stojí ve stínu rybízu červeného a to je škoda. Je ještě více nabitý zdraví prospěšnými látkami, i když v našich zahradách není paradoxně tak častý. Proč byste na něj měli zaměřit svou pozornost?

Studie shodně potvrzují, že má černý rybíz silné antioxidační, antibakteriální a antivirové vlastnosti, které jsou užitečné pro zpomalení růstu rakoviny, posílení imunity, a dokonce při prevenci očních chorob. Dopřávejte si jej samotný, přidávejte jej do smoothie, pudinků nebo s ním zdobte moučníky. Zde máte pár dobrých důvodů, proč ho zařadit do svého jídelníčku.

Proč pravidelně jíst černý rybíz?

Je bohatý na cenné antokyany
Tmavě fialová barva černého rybízu je připisována vysokému obsahu antokyanů. To jsou rostlinné pigmenty z řad bioaktivních látek vytvářející červený, fialový nebo modrý odstín. Černý rybíz podle studií obsahuje až 15 jedinečných typů těchto sloučenin. Ty mohou hrát roli v prevenci rakoviny, onemocnění srdce, obezity, a dokonce i cukrovky. Působí také jako antioxidanty, což znamená, že neutralizují působení škodlivých volných radikálů, brání poškození buněk a vzniku chronických onemocnění.

Podporuje zdraví očí
Některé studie ukazují, že antokyany obsažené v černém rybízu mohou zabránit vzniku glaukomu a podpořit zdraví očí. Jako glaukom bývá označována skupina onemocnění očí, které mohou způsobit rozmazané a zkreslené vidění a vést dokonce i k oslepnutí. Jedná se o důsledek poškození optického nervu, který spojuje oči s mozkem. Extrakt z černého rybízu údajně snižuje hladiny hormonu, který může k rozvoji glaukomu přispívat, a u jedinců, kteří jím již trpí, zvyšuje průtok krve oční oblastí.

Zlepšuje imunitu
Černý rybíz je plný vitaminu C – jeden šálek čerstvých bobulek může poskytnout až trojnásobek jeho doporučené denní dávky. Už v 10 g najdete zhruba třetinu vitamínu C, což z černého rybízu dělá přední zdroj. Vitamin C je známým posilovačem imunity. Kromě toho, podobně jako antokyany, působí i vitamin C jako antioxidant.

Chrání před patogeny
Kromě zmiňovaných silných antioxidačních účinků vyniká černý rybíz také mimořádnými antimikrobiálními vlastnostmi, které napomáhají ochraně před škodlivými viry a bakteriemi. Podle studií se jedná zejména o několik kmenů virů způsobujících chřipku a bakterie zodpovědné za vznik žaludečních vředů, bolesti břicha, nevolnosti a černého kašle.

Může zabránit vzniku herpesu (oparu)
Herbes je běžná, ale nepříjemná, virová infekce postihující miliony lidí na celém světě. Příznaky se mohou lišit, v mnoha případech se však projevuje výsevem hnisavých puchýřků kolem úst, nosu nebo genitálií. Některé výzkumy ukazují, že sloučeniny obsažené v černém rybízu mohou pomoci zabít virus. V kombinaci s prostředky tradiční medicíny a přírodními léčivy, jako je L-lysin a zinek, se tak černý rybíz může stát účinnou prevencí proti vzniku tohoto nepříjemného virového onemocnění.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí produkty jsou obecně oblíbenými společníky v domácích lékárničkách a na kosmetických poličkách. Zlato z úlů v mnohých podobách...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...