Černý rybíz tak trochu stojí ve stínu rybízu červeného a to je škoda. Je ještě více nabitý zdraví prospěšnými látkami, i když v našich zahradách není paradoxně tak častý. Proč byste na něj měli zaměřit svou pozornost?
Studie shodně potvrzují, že má černý rybíz silné antioxidační, antibakteriální a antivirové vlastnosti, které jsou užitečné pro zpomalení růstu rakoviny, posílení imunity, a dokonce při prevenci očních chorob. Dopřávejte si jej samotný, přidávejte jej do smoothie, pudinků nebo s ním zdobte moučníky. Zde máte pár dobrých důvodů, proč ho zařadit do svého jídelníčku.
Proč pravidelně jíst černý rybíz?
Je bohatý na cenné antokyany
Tmavě fialová barva černého rybízu je připisována vysokému obsahu antokyanů. To jsou rostlinné pigmenty z řad bioaktivních látek vytvářející červený, fialový nebo modrý odstín. Černý rybíz podle studií obsahuje až 15 jedinečných typů těchto sloučenin. Ty mohou hrát roli v prevenci rakoviny, onemocnění srdce, obezity, a dokonce i cukrovky. Působí také jako antioxidanty, což znamená, že neutralizují působení škodlivých volných radikálů, brání poškození buněk a vzniku chronických onemocnění.
Podporuje zdraví očí
Některé studie ukazují, že antokyany obsažené v černém rybízu mohou zabránit vzniku glaukomu a podpořit zdraví očí. Jako glaukom bývá označována skupina onemocnění očí, které mohou způsobit rozmazané a zkreslené vidění a vést dokonce i k oslepnutí. Jedná se o důsledek poškození optického nervu, který spojuje oči s mozkem. Extrakt z černého rybízu údajně snižuje hladiny hormonu, který může k rozvoji glaukomu přispívat, a u jedinců, kteří jím již trpí, zvyšuje průtok krve oční oblastí.
Zlepšuje imunitu
Černý rybíz je plný vitaminu C – jeden šálek čerstvých bobulek může poskytnout až trojnásobek jeho doporučené denní dávky. Už v 10 g najdete zhruba třetinu vitamínu C, což z černého rybízu dělá přední zdroj. Vitamin C je známým posilovačem imunity. Kromě toho, podobně jako antokyany, působí i vitamin C jako antioxidant.
Chrání před patogeny
Kromě zmiňovaných silných antioxidačních účinků vyniká černý rybíz také mimořádnými antimikrobiálními vlastnostmi, které napomáhají ochraně před škodlivými viry a bakteriemi. Podle studií se jedná zejména o několik kmenů virů způsobujících chřipku a bakterie zodpovědné za vznik žaludečních vředů, bolesti břicha, nevolnosti a černého kašle.
Může zabránit vzniku herpesu (oparu)
Herbes je běžná, ale nepříjemná, virová infekce postihující miliony lidí na celém světě. Příznaky se mohou lišit, v mnoha případech se však projevuje výsevem hnisavých puchýřků kolem úst, nosu nebo genitálií. Některé výzkumy ukazují, že sloučeniny obsažené v černém rybízu mohou pomoci zabít virus. V kombinaci s prostředky tradiční medicíny a přírodními léčivy, jako je L-lysin a zinek, se tak černý rybíz může stát účinnou prevencí proti vzniku tohoto nepříjemného virového onemocnění.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek
Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené převážně z důvodu, že umí snížit zánět, riziko srdečních chorob a jsou...
Čtěte dál
První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách
