Střídání různých diet nevede k vysněné postavě, jen vás uzavírá do bludného kruhu metod pokus-omyl, které nikdy trvale fungovat nemohou. Způsobem, který ideální váhy pomůže dosáhnout, a dokonce ji udrží, je intuitivní stravování.
Chronické dietářství se negativně nepodepisuje pouze na vašem těle, ale také na vaší psychice. Vztah k jídlu se stává nezdravým a my přemýšlíme nad každým soustem a jeho vhodností či nevhodností. Střídají se krátká období, kdy si utrhujeme od úst, abychom dosáhli rychlých výsledků, s chvílemi, kdy už to nemůžeme vydržet, a spaseme, co nám přijde pod ruku, abychom si to mohli následně vyčítat. A nakonec nastupuje známý neoblíbený jojo efekt, který vede nejen k výkyvům hmotnosti, ale také ke zvýšení krevního tlaku, cholesterolu a cukru v krvi, což zase zvyšuje riziko onemocnění srdce a mrtvice.
Poslouchejte své tělo a dejte mu, co potřebuje
Stravovací plán, který bude fungovat a v němž se navíc budete cítit dobře, se jmenuje intuitivní stravování. To se může stát klíčem k vyřešení potíží s kolísáním hmotnosti i nezdravého vztahu k jídlu. Cílem je naučit se poslouchat vlastní tělo a dávat mu jen to, co mu prospěje. Chce to nějaký čas, abyste se odpoutali od svazujících konvencí věčného dietářství, na které jste možná zvyklí, výsledek ale rozhodně stojí za to. Ve finále totiž víte, co si můžete dovolit, kolik a kdy sníst a jak se uvolnit a zároveň dát tělu vše, co vyžaduje.
Vědomý přístup k jídlu, který nic nezakazuje
Intuitivní stravování vám dává svobodu jíst to, po čem tělo touží. Není založeno na omezování nějakých potravin nebo jejich celých skupin, na pravidlech hubnutí nebo jiných striktně daných zásadách. Ti, kteří se stravují intuitivně, jedí to, co chtějí, bez pocitu viny nebo hanby. Poslouchají své tělo, identifikují, kdy má hlad a kdy je syté, a podle toho vybírají, co, kdy a kolik mají jíst. Jedná se vlastně o vědomý přístup k jídlu, který podle četných výzkumů pomáhá lidem řešit emocionální stravování v reakci na vnější podněty a představuje tak prevenci přibývání na váze.
Zde je pár jednoduchých tipů, jak na to:
1. Všímejte si, kdy máte hlad
Tradiční diety učí jíst na základě vnějších podnětů – jako jsou kalorie a čas, místo toho, aby kázaly poslouchat vlastní vnitřní podněty – tedy hlad a sytost. Naučit se je znovu vnímat a řídit se jimi může být zpočátku složité, zvláště pokud patříte mezi chronické dietáře, kteří mají vlivem odpírání hlad prakticky pořád. Dejte tomu ale čas a uvidíte, že se to vyplatí.
2. Dopřejte si, na co máte chuť
Osvoboďte se od svazujících pravidel a přesvědčení, že nemůžete to a to, protože a jelikož. Dejte si to, na co máte chuť, i kdyby to měl být povidlový koláč, který jste neměli již několik let, nebo zmrzlina, na kterou se vám sbíhají sliny vždy, když jdete kolem stánku, kde se prodává. Řiďte se ale rčením: Jez do polosyta, pij do polopita. Jednoduše řečeno se nepřejídejte. Zasytil vás jeden koláč? Nesahejte po dalším jen proto, že máte chuť. Opět se vracíme k prvnímu bodu – řešte hlad a sytost. Nepřecpávejte se, buďte umírnění a dejte si, na co máte chuť. Měli jste koláč? Tak si dejte jen půl večeře.
3. Jezte pro jídlo, a ne pro emoce
Nezajídejte smutek, nudu nebo naopak radost. Zajídejte jen hlad. Ostatní pocity se naučte ovládat meditací, relaxací, odpočinkem či jinými způsoby trávení volného času, které zjistíte, že vám pomáhají. Buďte na sebe hodní a pravidelný pohyb vnímejte jako způsob, jak příjemně protáhnout a procvičit tělo, a ne jako trest za ten karamelový dortíček, který musíte za každou cenu spálit.
4. Když jíte, jezte
Vnímejte jídlo od jeho začátku až po konec. Vybírejte kvalitní potraviny, které si vaše tělo zaslouží. Vychutnávejte je „plnými doušky“ – pomalu jezte, žvýkejte, užijte si proces jedení. Udělejte si klid, abyste se mohli jídlu pověnovat – jako si děláte klid na kávu s kamarádkou. Nedívejte se u jídla na televizi, nepište si s nikým po telefonu, soustřeďte se na jídlo a na tu skutečnost, že PRÁVĚ JÍTE. Vnitřní koncentrace pomáhá pocitu sytosti.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál