Proč jsou perlivé kolové nápoje tak návykové?

Proč jsou perlivé kolové nápoje tak návykové?
zdroj: Adobe Stock

Černý perlivý nápoj kořeněné, sladké chuti. Na první pohled nic zajímavého, na první ochutnání mu ale většina lidí propadne. Řeč je o kole. Proč lidem vůbec tak chutná? Co způsuje návyk a touhu si ji dopřávat často?

Čokoládová barva, sametově sladká chuť, osvěžující perlení na jazyku… Jsou tohle jediné důvody, proč se řada z nás po prvním loku oblíbeného kolového nápoje cítí jako narkoman závislý na droze? Co v sobě kola má, že je tak nenahraditelná a že po ní doslova šílí lační konzumenti po celém světě? Je to jen o cukru? Určitě ne – nápojů plných cukru je totiž bezpočet, kola mezi nimi rozhodně není jediná. Tak co je na ní tak zvláštního?

Chytré složení spouští nutkání dát si ještě
Na danou otázku se pokusil odpovědět jeden britský bloger, který si dal tu práci a přesně zmapoval, co se v lidském těle děje po požití oblíbeného kolového nápoje. Bývalý lékárník pod přezdívkou Niraj na blogu Truth Theory zveřejnil zajímavou infografiku, která ukazuje putování kolového nápoje tělem. S jednou plechovkou tmavého moku do sebe v úvodu dostanete plných 10 lžiček cukru, což bylo do nedávna 100 % doporučené denní dávky. Udržení takového množství cukru v žaludku podle Niraje zařídí kyselina fosforečná, která je jednou ze složek kolových nápojů. V následujících minutách tělo na nadbytek cukru reaguje vyplavením inzulinu, játra začínají přeměňovat cukr na tuk a začíná se absorbovat kofein, v reakci na což stoupá krevní tlak a dochází k dalšímu uvolňování cukru do krve. Po nějaké tři čtvrtě hodině se zvyšuje produkce hormonu slasti dopaminu zodpovědného za pocity uspokojení a radosti. Ty se ale zhruba po hodině odplaví společně s vápníkem, hořčíkem a zinkem, na něž se váže kyselina fosforečná i kofein, jehož močopudné vlastnosti to celé spustí nutkáním dojít si na toaletu. Poté začnete postrádat cukr, pociťovat únavu a podrážděnost. V reakci na to neodoláte a sáhnete po další dávce…

Kola jako droga?
Autor studie tak působení kolových nápojů v těle přirovnává k pocitům, které prožívá narkoman závislý na droze. To je zapříčiněno chytrým složením, které lišácky ovlivní v těle probíhající procesy tak, abyste zatoužili po další porci lahodné slaďoučké dobroty. Je to právě kombinace cukru a kofeinu, která na tělo působí tak magicky? Možná ano. Tak jako tak, pravidelná konzumace obojího se může podle bývalého lékárníka projevit na zvyšování krevního tlaku a zvýšení rizika nástupu onemocnění srdce, diabetu a obezity – což potvrzují i další nutriční odborníci. Když si uvědomíme, že pouhá plechovka kolového nápoje dodá tělu více než je doporučená denní dávka cukru – která byla nedávno stažena na necelých 8 lžiček – přijde nám logické, že masové popíjení této kalorické bomby tělu zkrátka příliš neprospěje. Jenže ta chuť…

Všeho s mírou
Ve prospěch kolových nápojů hovoří skutečnost, že daný výzkum nemá podložený vědecký základ. Tvrzení o oslabujícím vlivu kyseliny fosforečné, kofeinu a cukru na kosti prokázáno nebylo, podobně jako se nepotvrdila souvislost s pocity narkomana závislého na droze a člověka, který si chce dát další kolu. Velké množství cukru je faktem, pravdou ale je, že člověk, který se pravidelně hýbe a zdravě stravuje, si oblíbenou kolu čas od času může bez výčitek dopřát – přijatou energii během sportu zase vydá. Když to tedy shrneme, kola určitě zdravá není, ve srovnání s ostatními sladkými nápoji na tom ale není zase tak hrozně. I tak je ale třeba nutkání ji neustále popíjet ovládat a dopřávat si ji v duchu: všeho s mírou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich...

Čtěte dál
Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholická deprese je formou velké depresivní poruchy, která vykazuje melancholické rysy. Ačkoliv dříve bývala evidována jako zřetelná...
Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Vánoce jsou kouzelným obdobím a jednou z tradic, která se na tom bezesporu podílí, je vánoční cukroví. Těšíme se na jeho chuť a vůni...

Videorozhovor