Přírodní nápoje, které potlačí zánět a utlumí bolest

Přírodní nápoje, které potlačí zánět a utlumí bolest
zdroj: Adobe Stock

Jídlo je mocné. Dokáže podpořit nebo utlumit i v těle probíhající zánět. Proto je tak důležité, abychom přemýšleli nad tím, co, kdy a proč jíme. Jaké koření či bylinky můžete použít pro přípravu protizánětlivého nápoje?

Správně nastavená a promyšlená strava opravdu dokáže léčit. Což platí zejména pro tyto nápoje, které snadno namícháte ze základních ingrediencí. Pochutnáte si, a ještě uděláte něco pro své zdraví. Zázvor, petržel, kurkuma nebo citron jsou plné přírodních látek s protizánětlivými účinky, které podle studií skutečně mohou pomoci, jsou-li nasazeny včas a vhodně.

Jaké nápoje zmírní zánět a utlumí bolest?

1. Jedlá soda s vodou
Podle odborníků lze jedlou sodu s vodou užívat pro krátkodobou úlevu od zánětu. Nečiňte to však déle než dva týdny, v opačném případě by totiž soda mohla poškodit vaše játra. V 250–350 ml vody rozmíchejte čtvrtinu lžičky jedné sody a pijte po jídle dvakrát denně.

2. Zelená petržel a zázvor
Na první poslech poněkud netradiční, přesto podle odborníků zaručeně protizánětlivá kombinace. Zelená petrželka obsahuje aktivní složku karnosol, mírnící kloubní zánět. Zázvor brání tvorbě zánětlivých látek jako jsou prostaglandiny, leukotrien a cytokiny. Když se spojí, vytvoří opravdu silný lék. Umixujte si: velkou hrst petrželky, 2 šálky špenátu, 1 zelené jablko, 1 citron, 1 malou okurku, 2–3 stonky celeru a 2,5–5 cm zázvoru. Pijte jednou denně 8–12 týdnů.

3. Citron a kurkuma
Kurkumin, aktivní složka kurkumy, snižuje záněty a mírní bolesti kloubů, způsobené revmatoidní artritidou a roztroušenou sklerózou. Podle nejnovějších studií dokonce kontroluje proteiny a enzymy u poruch souvisejících s centrálním nervovým systémem, včetně roztroušené sklerózy. Přidáte-li citron a zázvor, výsledný nápoj podpoří navíc i celkové trávení. Budete potřebovat polévkovou lžíci kurkumy, polévkovou lžíci strouhaného zázvoru, šťávu a kůru z jednoho citronu, 3 šálky filtrované vody a dle chuti 1–2 lžičky medu či javorového sirupu a špetku kajenského pepře. Nechte přejít varem a stáhněte z plotny. Přes sítko přeceďte do dvou šálků. V lednici vydrží 2–3 dny. Pijte denně po dobu 4 týdnů 1 šálek.

4. Vývar z kostí
Vývar z kostí podporuje zdraví kloubů díky kolagenu, glukosamin a chondroitin sulfátům a také díky aminokyselinám jako je prolin, glycin a arginin. Uvařit můžete kuřecí, hovězí, vepřový nebo i rybí. 2 kila kuřecích kostí zalijte litrem vody a přidejte cibuli, 2 mrkve, 2 stonky celeru, 2 lžíce jablečného octa, trs zelené petrželky, polévkovou lžíci mořské soli, lžičku pepře a bylinky dle chuti. Vařte pomalu 24–48 hodin a nechte vychladnout. Výsledný vývar sceďte a pijte 1–2 šálky denně. Vývar můžete jíst i jako polévku – jednu porci denně. V mrazáku vydrží až 3 měsíce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Na toto éčko si dejte pozor – může škodit střevu a konzumujeme ho zcela běžně

Na toto éčko si dejte pozor – může škodit střevu a konzumujeme ho zcela běžně

Podle nové studie může oxid titaničitý, tzv. titanová běloba (E171), běžné éčko používané v mnoha potravinách, ovlivnit trávicí systém. V jakých potravinách na něj můžete narazit a co v těle může způsobit?

Čtěte dál
Jak vhodnou stravou významně posílit imunitu

Jak vhodnou stravou významně posílit imunitu

Období podzimu se nese v duchu častých nachlazení. Proč někdo nemocem podlehne snáze a jiný odolá? Vše je otázka síly a efektivity...

Videorozhovor