Přírodní nápoje, které potlačí zánět a utlumí bolest

Přírodní nápoje, které potlačí zánět a utlumí bolest
zdroj: Adobe Stock

Jídlo je mocné. Dokáže podpořit nebo utlumit i v těle probíhající zánět. Proto je tak důležité, abychom přemýšleli nad tím, co, kdy a proč jíme. Jaké koření či bylinky můžete použít pro přípravu protizánětlivého nápoje?

Správně nastavená a promyšlená strava opravdu dokáže léčit. Což platí zejména pro tyto nápoje, které snadno namícháte ze základních ingrediencí. Pochutnáte si, a ještě uděláte něco pro své zdraví. Zázvor, petržel, kurkuma nebo citron jsou plné přírodních látek s protizánětlivými účinky, které podle studií skutečně mohou pomoci, jsou-li nasazeny včas a vhodně.

Jaké nápoje zmírní zánět a utlumí bolest?

1. Jedlá soda s vodou
Podle odborníků lze jedlou sodu s vodou užívat pro krátkodobou úlevu od zánětu. Nečiňte to však déle než dva týdny, v opačném případě by totiž soda mohla poškodit vaše játra. V 250–350 ml vody rozmíchejte čtvrtinu lžičky jedné sody a pijte po jídle dvakrát denně.

2. Zelená petržel a zázvor
Na první poslech poněkud netradiční, přesto podle odborníků zaručeně protizánětlivá kombinace. Zelená petrželka obsahuje aktivní složku karnosol, mírnící kloubní zánět. Zázvor brání tvorbě zánětlivých látek jako jsou prostaglandiny, leukotrien a cytokiny. Když se spojí, vytvoří opravdu silný lék. Umixujte si: velkou hrst petrželky, 2 šálky špenátu, 1 zelené jablko, 1 citron, 1 malou okurku, 2–3 stonky celeru a 2,5–5 cm zázvoru. Pijte jednou denně 8–12 týdnů.

3. Citron a kurkuma
Kurkumin, aktivní složka kurkumy, snižuje záněty a mírní bolesti kloubů, způsobené revmatoidní artritidou a roztroušenou sklerózou. Podle nejnovějších studií dokonce kontroluje proteiny a enzymy u poruch souvisejících s centrálním nervovým systémem, včetně roztroušené sklerózy. Přidáte-li citron a zázvor, výsledný nápoj podpoří navíc i celkové trávení. Budete potřebovat polévkovou lžíci kurkumy, polévkovou lžíci strouhaného zázvoru, šťávu a kůru z jednoho citronu, 3 šálky filtrované vody a dle chuti 1–2 lžičky medu či javorového sirupu a špetku kajenského pepře. Nechte přejít varem a stáhněte z plotny. Přes sítko přeceďte do dvou šálků. V lednici vydrží 2–3 dny. Pijte denně po dobu 4 týdnů 1 šálek.

4. Vývar z kostí
Vývar z kostí podporuje zdraví kloubů díky kolagenu, glukosamin a chondroitin sulfátům a také díky aminokyselinám jako je prolin, glycin a arginin. Uvařit můžete kuřecí, hovězí, vepřový nebo i rybí. 2 kila kuřecích kostí zalijte litrem vody a přidejte cibuli, 2 mrkve, 2 stonky celeru, 2 lžíce jablečného octa, trs zelené petrželky, polévkovou lžíci mořské soli, lžičku pepře a bylinky dle chuti. Vařte pomalu 24–48 hodin a nechte vychladnout. Výsledný vývar sceďte a pijte 1–2 šálky denně. Vývar můžete jíst i jako polévku – jednu porci denně. V mrazáku vydrží až 3 měsíce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Fakta o cyklu ženy, která vám pomohou otěhotnět

Fakta o cyklu ženy, která vám pomohou otěhotnět

Snažíte se o miminko? Šance na otěhotnění výrazně zvyšuje znalost menstruačního cyklu. Pokud žena zná své tělo a jeho cyklus, dokáže lépe plánovat a tím tak zvýšit šanci na úspěch. Každá žena je individuální,...

Čtěte dál
Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno staré přísloví praví, že když si každý den dáte jedno jablko, zaženete lékaře a budete zdraví. Jak už to tak bývá, na lidových...