Přírodní nápoje, které potlačí zánět a utlumí bolest

Přírodní nápoje, které potlačí zánět a utlumí bolest
zdroj: Adobe Stock

Jídlo je mocné. Dokáže podpořit nebo utlumit i v těle probíhající zánět. Proto je tak důležité, abychom přemýšleli nad tím, co, kdy a proč jíme. Jaké koření či bylinky můžete použít pro přípravu protizánětlivého nápoje?

Správně nastavená a promyšlená strava opravdu dokáže léčit. Což platí zejména pro tyto nápoje, které snadno namícháte ze základních ingrediencí. Pochutnáte si, a ještě uděláte něco pro své zdraví. Zázvor, petržel, kurkuma nebo citron jsou plné přírodních látek s protizánětlivými účinky, které podle studií skutečně mohou pomoci, jsou-li nasazeny včas a vhodně.

Jaké nápoje zmírní zánět a utlumí bolest?

1. Jedlá soda s vodou
Podle odborníků lze jedlou sodu s vodou užívat pro krátkodobou úlevu od zánětu. Nečiňte to však déle než dva týdny, v opačném případě by totiž soda mohla poškodit vaše játra. V 250–350 ml vody rozmíchejte čtvrtinu lžičky jedné sody a pijte po jídle dvakrát denně.

2. Zelená petržel a zázvor
Na první poslech poněkud netradiční, přesto podle odborníků zaručeně protizánětlivá kombinace. Zelená petrželka obsahuje aktivní složku karnosol, mírnící kloubní zánět. Zázvor brání tvorbě zánětlivých látek jako jsou prostaglandiny, leukotrien a cytokiny. Když se spojí, vytvoří opravdu silný lék. Umixujte si: velkou hrst petrželky, 2 šálky špenátu, 1 zelené jablko, 1 citron, 1 malou okurku, 2–3 stonky celeru a 2,5–5 cm zázvoru. Pijte jednou denně 8–12 týdnů.

3. Citron a kurkuma
Kurkumin, aktivní složka kurkumy, snižuje záněty a mírní bolesti kloubů, způsobené revmatoidní artritidou a roztroušenou sklerózou. Podle nejnovějších studií dokonce kontroluje proteiny a enzymy u poruch souvisejících s centrálním nervovým systémem, včetně roztroušené sklerózy. Přidáte-li citron a zázvor, výsledný nápoj podpoří navíc i celkové trávení. Budete potřebovat polévkovou lžíci kurkumy, polévkovou lžíci strouhaného zázvoru, šťávu a kůru z jednoho citronu, 3 šálky filtrované vody a dle chuti 1–2 lžičky medu či javorového sirupu a špetku kajenského pepře. Nechte přejít varem a stáhněte z plotny. Přes sítko přeceďte do dvou šálků. V lednici vydrží 2–3 dny. Pijte denně po dobu 4 týdnů 1 šálek.

4. Vývar z kostí
Vývar z kostí podporuje zdraví kloubů díky kolagenu, glukosamin a chondroitin sulfátům a také díky aminokyselinám jako je prolin, glycin a arginin. Uvařit můžete kuřecí, hovězí, vepřový nebo i rybí. 2 kila kuřecích kostí zalijte litrem vody a přidejte cibuli, 2 mrkve, 2 stonky celeru, 2 lžíce jablečného octa, trs zelené petrželky, polévkovou lžíci mořské soli, lžičku pepře a bylinky dle chuti. Vařte pomalu 24–48 hodin a nechte vychladnout. Výsledný vývar sceďte a pijte 1–2 šálky denně. Vývar můžete jíst i jako polévku – jednu porci denně. V mrazáku vydrží až 3 měsíce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...

Čtěte dál
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...