Jídlo je mocné. Dokáže podpořit nebo utlumit i v těle probíhající zánět. Proto je tak důležité, abychom přemýšleli nad tím, co, kdy a proč jíme. Jaké koření či bylinky můžete použít pro přípravu protizánětlivého nápoje?
Správně nastavená a promyšlená strava opravdu dokáže léčit. Což platí zejména pro tyto nápoje, které snadno namícháte ze základních ingrediencí. Pochutnáte si, a ještě uděláte něco pro své zdraví. Zázvor, petržel, kurkuma nebo citron jsou plné přírodních látek s protizánětlivými účinky, které podle studií skutečně mohou pomoci, jsou-li nasazeny včas a vhodně.
Jaké nápoje zmírní zánět a utlumí bolest?
1. Jedlá soda s vodou
Podle odborníků lze jedlou sodu s vodou užívat pro krátkodobou úlevu od zánětu. Nečiňte to však déle než dva týdny, v opačném případě by totiž soda mohla poškodit vaše játra. V 250–350 ml vody rozmíchejte čtvrtinu lžičky jedné sody a pijte po jídle dvakrát denně.
2. Zelená petržel a zázvor
Na první poslech poněkud netradiční, přesto podle odborníků zaručeně protizánětlivá kombinace. Zelená petrželka obsahuje aktivní složku karnosol, mírnící kloubní zánět. Zázvor brání tvorbě zánětlivých látek jako jsou prostaglandiny, leukotrien a cytokiny. Když se spojí, vytvoří opravdu silný lék. Umixujte si: velkou hrst petrželky, 2 šálky špenátu, 1 zelené jablko, 1 citron, 1 malou okurku, 2–3 stonky celeru a 2,5–5 cm zázvoru. Pijte jednou denně 8–12 týdnů.
3. Citron a kurkuma
Kurkumin, aktivní složka kurkumy, snižuje záněty a mírní bolesti kloubů, způsobené revmatoidní artritidou a roztroušenou sklerózou. Podle nejnovějších studií dokonce kontroluje proteiny a enzymy u poruch souvisejících s centrálním nervovým systémem, včetně roztroušené sklerózy. Přidáte-li citron a zázvor, výsledný nápoj podpoří navíc i celkové trávení. Budete potřebovat polévkovou lžíci kurkumy, polévkovou lžíci strouhaného zázvoru, šťávu a kůru z jednoho citronu, 3 šálky filtrované vody a dle chuti 1–2 lžičky medu či javorového sirupu a špetku kajenského pepře. Nechte přejít varem a stáhněte z plotny. Přes sítko přeceďte do dvou šálků. V lednici vydrží 2–3 dny. Pijte denně po dobu 4 týdnů 1 šálek.
4. Vývar z kostí
Vývar z kostí podporuje zdraví kloubů díky kolagenu, glukosamin a chondroitin sulfátům a také díky aminokyselinám jako je prolin, glycin a arginin. Uvařit můžete kuřecí, hovězí, vepřový nebo i rybí. 2 kila kuřecích kostí zalijte litrem vody a přidejte cibuli, 2 mrkve, 2 stonky celeru, 2 lžíce jablečného octa, trs zelené petrželky, polévkovou lžíci mořské soli, lžičku pepře a bylinky dle chuti. Vařte pomalu 24–48 hodin a nechte vychladnout. Výsledný vývar sceďte a pijte 1–2 šálky denně. Vývar můžete jíst i jako polévku – jednu porci denně. V mrazáku vydrží až 3 měsíce.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?
Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů a její rozsah se odvíjí od věku jedince, jeho pohlaví, dále stavu a postavení...
Čtěte dál
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?
