Otrava rybami a mořskými plody: Jak ji rozpoznat?

Otrava rybami a mořskými plody: Jak ji rozpoznat?
zdroj: Adobe Stock

Máte rádi ryby a mořské plody a úplně nejvíc vám chutnají servírované na břehu moře během zasloužené dovolené? Mořské plody a ryby patří mezi zdravé potraviny, skrývají ale nebezpečí v podobě různých otrav. Na co je dobré dávat si pozor a jaké plody či ryby jsou nejvíce rizikové?

Kyselina doomová je látka, která umí pořádně zavařit. V břiše a odtud v celém těle. Obsahují ji právě někteří mořští živočichové. Co se vám stane, když si na nějakém takovém pochutnáte? Dostavit se mohou klasické bolesti břicha s úpornými průjmy a nadměrnou tvorbu hlenu v dýchacích cestách, ale také zvýšená tepová frekvence a extrémně vysoký krevní tlak. V tom nejhorším případě se může dostavit paralýza dýchání, objevit se dokonce může i nevratná změna krátkodobé paměti.

Pozor na měkkýše, korýše i mořský příboj
Některé mořské řasy produkují nebezpečnou neurotoxickou kyselinu doomovou. Tyto řasy mohou kontaminovat oblíbené mořské plody, jako jsou měkkýši typu slávky, hřebenatky a ústřice – a skrze ně, dostanou-li se na váš stůl, mohou otrávit i vás. Riziková ale může být i konzumace dalších korýšů, jako jsou krevety a humři. Ačkoliv se o tom moc nemluví, případy otravy kyselinou doomovou jsou poměrně známé. Zrádnost otravy nebezpečným toxinem ale spočívá v jeho nepředvídatelnosti – konzumací kontaminovaných živočichů se otrávit můžete, stejně jako se, při vší smůle a pokud jste na toxin citliví, můžete při romantické procházce po mořském břehu otrávit vdechováním aerosolu vznikajícího tříštěním příboje. Ve všech případech ale k otravě dojít nemusí.

Když mořské plody, tak ne syrové
Pokud si mořské plody budete dopřávat syrové, což se týká velmi oblíbeného sushi, vězte, že zvyšujete riziko nákazy larvami hlístic jménem Anisakis simplex, které jsou původcem onemocnění známého jako anisakióza. Vypadají jako malé škrkavky a způsobují nevolnost spojenou prudkými bolestmi břicha a zvracením. Větší šťastlivci parazita podobného škrkavce po pár dnech vykašlou nebo si ho sami vyndají z krku, smolařům musí být parazit odstraněn endoskopicky.

Makrelovité ryby a ryba máslová mohou způsobit těžké nevolnosti
Pokud zaznamenáte průjem, zvracení, křeče v břiše spojené s bolestmi hlavy a zarudnutí obličeje společně s palčivými pocity v ústech, může být na vině ryba, kterou jste před nedávnem snědli. Právě tak se totiž projevuje tzv. syndrom makrelovitých ryb nastupující po snědení kontaminovaných ryb jako je makrela, tuňák nebo mečoun. Ty mohou být napadeny různými bakteriemi, které složitým procesem uvolňují velké množství histaminu, vyvolávajícího výše popsané reakce, objevující se zpravidla do jedné hodiny po konzumaci nakažené ryby. Příznaky naštěstí většinou do několika hodin ustupují. O poznání déle trvá průjem nastupující po překročení doporučené dávky, pro dospělého člověka pohybující se okolo 170 g, ryby jménem pamakrela jemná, známé také pod přízviskem máslová ryba. Ta obsahuje ester, k jehož štěpení nemá lidský organismus příslušný enzym.

Stěžejní je zamrazení a správné skladování
S konzumací mořských plodů a ryb jsou spojována mnohá další parazitární onemocnění. Méně známá je otrava ciguatoxinem v rybách jako je barakuda, kanic a další, známější je třeba kontaminace tetrodotoxinem z čtverzubce ježatého zvaného Fugu. Účinným opatřením a prevencí proti vzniku všech zmíněných je zamražení na teplotu -18 °C. Stěžejní je tedy dodržovat zásady správného skladování spojeného s udržením chladícího řetězce a následným zabráněním kontaminace potravin určených k přímé spotřebě. A pokud si mořské plody či ryby vychutnáváte v restauraci, musíte věřit, že v kuchyni tohle všechno vědí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zapomeňte na probiotika – tohle je novinka, která stojí za pozornost.

Zapomeňte na probiotika – tohle je novinka, která stojí za pozornost.

Už jste slyšeli termín postbiotika? Postbiotika jsou blahodárně působící látky, které mohou dle studií oslabit nepřátelské bakterie a tím pomoci v prevenci vzniku infekcí a dalších onemocnění. Postbiotika...

Čtěte dál
Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň...
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houbařská sezóna je v plném proudu a tím i vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je...
Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...