Lákadla a přednosti Severo-kyperské kuchyně

Lákadla a přednosti Severo-kyperské kuchyně

Severní Kypr nabízí panenskou přírodu, opuštěné pláže, zajímavé památky a také originální kuchyni, v níž se mísí řecké i arabské vlivy. Na své si přijdou milovníci masa i vegani...

Není Kypr jako Kypr. Tenhle krásný ostrov, nacházející se ve východní části Středozemního moře, je totiž rozdělen na dvě samostatné části, spojující se částečně v hlavním městě jménem Nikosie. Zde se v srdci starého centra města nachází přechod na druhý, evropský, břeh, kde najdete vše, co na konzumní Evropě tolik milujete – obchody, jako je H&M, káva jako je Starbucks a s tím vším související kulturu. Abyste se sem dostali, potřebujete ale pas. Severní Kypr totiž nepatří do Evropské unie. Je samostatnou republikou, jejíž existenci jako státu oficiálně uznává pouze Turecko.

Daleko od svodů konzumní evropské společnosti
Politickou a kulturní situací na Severním Kypru se ale dnes zabývat nebudeme. Chtěli bychom jej představit jako zemi s mimořádnou kulturou a především kuchyní, v níž rozpoznáte jak řecké, tak arabské vlivy. Ani Řecko ani Turecko. Výhody má takové stravování především pro vegany. Ti totiž, navzdory lahodnosti klasické řecké kuchyně, poněkud trpí, protože musí odevšad vyhazovat kousky slaného sýru Feta, případně halloumi (mluvím z vlastní zkušenosti). Severo-kyperská kuchyně jim v mnohém tuto práci ulehčuje. Sýr sice nabízí, ale odděleně od zeleniny a dalších hlavních chodů, předkrmů a příloh.

Jaké jsou přednosti a výhody Severo-kyperské kuchyně?

1. Pestrost
Severní Kypr jsem navštívila dvakrát. Se stravou jsem byla v obou případech velmi spokojená. Teď naposledy to ale bylo ještě lepší než poprvé. V malém hotýlku, kde jsme byly ubytované, totiž vařil pán, který byl z části Řek a z části Turek. Již při informační schůzce bezprostředně po příjezdu nás delegátka varovala, že jeho umu nelze odolat a že vaří poctivou domácí stravu známou a oblíbenou v širokém okolí. Nemýlila se. Ta neskutečná pestrost! Vedle sebe několik druhů zeleniny – čerstvá, nakládaná, vařená, dušená, sterilovaná, teplá, studená – potom fazole, čočka, hummus, meloun, kus kus, rýže a… Mohla bych pokračovat do nekonečna. Vybrat si mohl skutečně každý. Proto je za mě jednou z hlavních výhod Severo-kyperské kuchyně pestrost.

2. Čerstvost
Kypřané využívají pro vaření zejména lokálních potravin. Což je celkem logické. V našich končinách již ale ne zcela a úplně běžné. Na Severním Kypru to platí opačně. Vaří z dostupných surovin jednoduchá, čerstvá a mimořádně chutná jídla. V extrémním horku, které zde po většinu roku panuje, to vlastně ani jinak nejde. Pro nás to ale představuje ohromnou výhodu. Studená kuchyně je tedy absolutně čerstvá a ta teplá je zase tvořena z čerstvých surovin. Pokud nenatrefíte na skutečně mimořádně nebývalý případ, nemůžete zde co se jídla týče šlápnout vedle.

3. Autenticita
Jak již bylo řečeno – ani Řecko ani Turecko. V kuchyni Severního Kypru se spojují přednosti obou kuchyní a vytváří novou a unikátní kombinaci dvou významných vlivů. Řeckého a arabského. Olivy, hummus, falafel, feta sýr. Skvělé na tom je, že kuchyně Severního Kypru sestává z velké části z pokrmů zeleninových – a to na různé způsoby. Maso nebo sýr sem samozřejmě patří také, ale bývá servírováno zvlášť, alespoň v hotelových bufetech-švédských stolech. Vegan tedy může beze strachu nabírat ze zeleninových směsí a přihodit luštěniny a obiloviny pro komplexní bílkovinu, nevegani zase k zelenině mohou dle libosti přidat maso či sýr dle vlastního výběru. Na své si přijde každý, což je skvělé a také ne samozřejmé a zcela obvyklé.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...