Lákadla a přednosti Severo-kyperské kuchyně

Lákadla a přednosti Severo-kyperské kuchyně

Severní Kypr nabízí panenskou přírodu, opuštěné pláže, zajímavé památky a také originální kuchyni, v níž se mísí řecké i arabské vlivy. Na své si přijdou milovníci masa i vegani...

Není Kypr jako Kypr. Tenhle krásný ostrov, nacházející se ve východní části Středozemního moře, je totiž rozdělen na dvě samostatné části, spojující se částečně v hlavním městě jménem Nikosie. Zde se v srdci starého centra města nachází přechod na druhý, evropský, břeh, kde najdete vše, co na konzumní Evropě tolik milujete – obchody, jako je H&M, káva jako je Starbucks a s tím vším související kulturu. Abyste se sem dostali, potřebujete ale pas. Severní Kypr totiž nepatří do Evropské unie. Je samostatnou republikou, jejíž existenci jako státu oficiálně uznává pouze Turecko.

Daleko od svodů konzumní evropské společnosti
Politickou a kulturní situací na Severním Kypru se ale dnes zabývat nebudeme. Chtěli bychom jej představit jako zemi s mimořádnou kulturou a především kuchyní, v níž rozpoznáte jak řecké, tak arabské vlivy. Ani Řecko ani Turecko. Výhody má takové stravování především pro vegany. Ti totiž, navzdory lahodnosti klasické řecké kuchyně, poněkud trpí, protože musí odevšad vyhazovat kousky slaného sýru Feta, případně halloumi (mluvím z vlastní zkušenosti). Severo-kyperská kuchyně jim v mnohém tuto práci ulehčuje. Sýr sice nabízí, ale odděleně od zeleniny a dalších hlavních chodů, předkrmů a příloh.

Jaké jsou přednosti a výhody Severo-kyperské kuchyně?

1. Pestrost
Severní Kypr jsem navštívila dvakrát. Se stravou jsem byla v obou případech velmi spokojená. Teď naposledy to ale bylo ještě lepší než poprvé. V malém hotýlku, kde jsme byly ubytované, totiž vařil pán, který byl z části Řek a z části Turek. Již při informační schůzce bezprostředně po příjezdu nás delegátka varovala, že jeho umu nelze odolat a že vaří poctivou domácí stravu známou a oblíbenou v širokém okolí. Nemýlila se. Ta neskutečná pestrost! Vedle sebe několik druhů zeleniny – čerstvá, nakládaná, vařená, dušená, sterilovaná, teplá, studená – potom fazole, čočka, hummus, meloun, kus kus, rýže a… Mohla bych pokračovat do nekonečna. Vybrat si mohl skutečně každý. Proto je za mě jednou z hlavních výhod Severo-kyperské kuchyně pestrost.

2. Čerstvost
Kypřané využívají pro vaření zejména lokálních potravin. Což je celkem logické. V našich končinách již ale ne zcela a úplně běžné. Na Severním Kypru to platí opačně. Vaří z dostupných surovin jednoduchá, čerstvá a mimořádně chutná jídla. V extrémním horku, které zde po většinu roku panuje, to vlastně ani jinak nejde. Pro nás to ale představuje ohromnou výhodu. Studená kuchyně je tedy absolutně čerstvá a ta teplá je zase tvořena z čerstvých surovin. Pokud nenatrefíte na skutečně mimořádně nebývalý případ, nemůžete zde co se jídla týče šlápnout vedle.

3. Autenticita
Jak již bylo řečeno – ani Řecko ani Turecko. V kuchyni Severního Kypru se spojují přednosti obou kuchyní a vytváří novou a unikátní kombinaci dvou významných vlivů. Řeckého a arabského. Olivy, hummus, falafel, feta sýr. Skvělé na tom je, že kuchyně Severního Kypru sestává z velké části z pokrmů zeleninových – a to na různé způsoby. Maso nebo sýr sem samozřejmě patří také, ale bývá servírováno zvlášť, alespoň v hotelových bufetech-švédských stolech. Vegan tedy může beze strachu nabírat ze zeleninových směsí a přihodit luštěniny a obiloviny pro komplexní bílkovinu, nevegani zase k zelenině mohou dle libosti přidat maso či sýr dle vlastního výběru. Na své si přijde každý, což je skvělé a také ne samozřejmé a zcela obvyklé.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...