Lákadla a přednosti Severo-kyperské kuchyně

Lákadla a přednosti Severo-kyperské kuchyně

Severní Kypr nabízí panenskou přírodu, opuštěné pláže, zajímavé památky a také originální kuchyni, v níž se mísí řecké i arabské vlivy. Na své si přijdou milovníci masa i vegani...

Není Kypr jako Kypr. Tenhle krásný ostrov, nacházející se ve východní části Středozemního moře, je totiž rozdělen na dvě samostatné části, spojující se částečně v hlavním městě jménem Nikosie. Zde se v srdci starého centra města nachází přechod na druhý, evropský, břeh, kde najdete vše, co na konzumní Evropě tolik milujete – obchody, jako je H&M, káva jako je Starbucks a s tím vším související kulturu. Abyste se sem dostali, potřebujete ale pas. Severní Kypr totiž nepatří do Evropské unie. Je samostatnou republikou, jejíž existenci jako státu oficiálně uznává pouze Turecko.

Daleko od svodů konzumní evropské společnosti
Politickou a kulturní situací na Severním Kypru se ale dnes zabývat nebudeme. Chtěli bychom jej představit jako zemi s mimořádnou kulturou a především kuchyní, v níž rozpoznáte jak řecké, tak arabské vlivy. Ani Řecko ani Turecko. Výhody má takové stravování především pro vegany. Ti totiž, navzdory lahodnosti klasické řecké kuchyně, poněkud trpí, protože musí odevšad vyhazovat kousky slaného sýru Feta, případně halloumi (mluvím z vlastní zkušenosti). Severo-kyperská kuchyně jim v mnohém tuto práci ulehčuje. Sýr sice nabízí, ale odděleně od zeleniny a dalších hlavních chodů, předkrmů a příloh.

Jaké jsou přednosti a výhody Severo-kyperské kuchyně?

1. Pestrost
Severní Kypr jsem navštívila dvakrát. Se stravou jsem byla v obou případech velmi spokojená. Teď naposledy to ale bylo ještě lepší než poprvé. V malém hotýlku, kde jsme byly ubytované, totiž vařil pán, který byl z části Řek a z části Turek. Již při informační schůzce bezprostředně po příjezdu nás delegátka varovala, že jeho umu nelze odolat a že vaří poctivou domácí stravu známou a oblíbenou v širokém okolí. Nemýlila se. Ta neskutečná pestrost! Vedle sebe několik druhů zeleniny – čerstvá, nakládaná, vařená, dušená, sterilovaná, teplá, studená – potom fazole, čočka, hummus, meloun, kus kus, rýže a… Mohla bych pokračovat do nekonečna. Vybrat si mohl skutečně každý. Proto je za mě jednou z hlavních výhod Severo-kyperské kuchyně pestrost.

2. Čerstvost
Kypřané využívají pro vaření zejména lokálních potravin. Což je celkem logické. V našich končinách již ale ne zcela a úplně běžné. Na Severním Kypru to platí opačně. Vaří z dostupných surovin jednoduchá, čerstvá a mimořádně chutná jídla. V extrémním horku, které zde po většinu roku panuje, to vlastně ani jinak nejde. Pro nás to ale představuje ohromnou výhodu. Studená kuchyně je tedy absolutně čerstvá a ta teplá je zase tvořena z čerstvých surovin. Pokud nenatrefíte na skutečně mimořádně nebývalý případ, nemůžete zde co se jídla týče šlápnout vedle.

3. Autenticita
Jak již bylo řečeno – ani Řecko ani Turecko. V kuchyni Severního Kypru se spojují přednosti obou kuchyní a vytváří novou a unikátní kombinaci dvou významných vlivů. Řeckého a arabského. Olivy, hummus, falafel, feta sýr. Skvělé na tom je, že kuchyně Severního Kypru sestává z velké části z pokrmů zeleninových – a to na různé způsoby. Maso nebo sýr sem samozřejmě patří také, ale bývá servírováno zvlášť, alespoň v hotelových bufetech-švédských stolech. Vegan tedy může beze strachu nabírat ze zeleninových směsí a přihodit luštěniny a obiloviny pro komplexní bílkovinu, nevegani zase k zelenině mohou dle libosti přidat maso či sýr dle vlastního výběru. Na své si přijde každý, což je skvělé a také ne samozřejmé a zcela obvyklé.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...