Severní Kypr nabízí panenskou přírodu, opuštěné pláže, zajímavé památky a také originální kuchyni, v níž se mísí řecké i arabské vlivy. Na své si přijdou milovníci masa i vegani...
Není Kypr jako Kypr. Tenhle krásný ostrov, nacházející se ve východní části Středozemního moře, je totiž rozdělen na dvě samostatné části, spojující se částečně v hlavním městě jménem Nikosie. Zde se v srdci starého centra města nachází přechod na druhý, evropský, břeh, kde najdete vše, co na konzumní Evropě tolik milujete – obchody, jako je H&M, káva jako je Starbucks a s tím vším související kulturu. Abyste se sem dostali, potřebujete ale pas. Severní Kypr totiž nepatří do Evropské unie. Je samostatnou republikou, jejíž existenci jako státu oficiálně uznává pouze Turecko.
Daleko od svodů konzumní evropské společnosti
Politickou a kulturní situací na Severním Kypru se ale dnes zabývat nebudeme. Chtěli bychom jej představit jako zemi s mimořádnou kulturou a především kuchyní, v níž rozpoznáte jak řecké, tak arabské vlivy. Ani Řecko ani Turecko. Výhody má takové stravování především pro vegany. Ti totiž, navzdory lahodnosti klasické řecké kuchyně, poněkud trpí, protože musí odevšad vyhazovat kousky slaného sýru Feta, případně halloumi (mluvím z vlastní zkušenosti). Severo-kyperská kuchyně jim v mnohém tuto práci ulehčuje. Sýr sice nabízí, ale odděleně od zeleniny a dalších hlavních chodů, předkrmů a příloh.
Jaké jsou přednosti a výhody Severo-kyperské kuchyně?
1. Pestrost
Severní Kypr jsem navštívila dvakrát. Se stravou jsem byla v obou případech velmi spokojená. Teď naposledy to ale bylo ještě lepší než poprvé. V malém hotýlku, kde jsme byly ubytované, totiž vařil pán, který byl z části Řek a z části Turek. Již při informační schůzce bezprostředně po příjezdu nás delegátka varovala, že jeho umu nelze odolat a že vaří poctivou domácí stravu známou a oblíbenou v širokém okolí. Nemýlila se. Ta neskutečná pestrost! Vedle sebe několik druhů zeleniny – čerstvá, nakládaná, vařená, dušená, sterilovaná, teplá, studená – potom fazole, čočka, hummus, meloun, kus kus, rýže a… Mohla bych pokračovat do nekonečna. Vybrat si mohl skutečně každý. Proto je za mě jednou z hlavních výhod Severo-kyperské kuchyně pestrost.
2. Čerstvost
Kypřané využívají pro vaření zejména lokálních potravin. Což je celkem logické. V našich končinách již ale ne zcela a úplně běžné. Na Severním Kypru to platí opačně. Vaří z dostupných surovin jednoduchá, čerstvá a mimořádně chutná jídla. V extrémním horku, které zde po většinu roku panuje, to vlastně ani jinak nejde. Pro nás to ale představuje ohromnou výhodu. Studená kuchyně je tedy absolutně čerstvá a ta teplá je zase tvořena z čerstvých surovin. Pokud nenatrefíte na skutečně mimořádně nebývalý případ, nemůžete zde co se jídla týče šlápnout vedle.
3. Autenticita
Jak již bylo řečeno – ani Řecko ani Turecko. V kuchyni Severního Kypru se spojují přednosti obou kuchyní a vytváří novou a unikátní kombinaci dvou významných vlivů. Řeckého a arabského. Olivy, hummus, falafel, feta sýr. Skvělé na tom je, že kuchyně Severního Kypru sestává z velké části z pokrmů zeleninových – a to na různé způsoby. Maso nebo sýr sem samozřejmě patří také, ale bývá servírováno zvlášť, alespoň v hotelových bufetech-švédských stolech. Vegan tedy může beze strachu nabírat ze zeleninových směsí a přihodit luštěniny a obiloviny pro komplexní bílkovinu, nevegani zase k zelenině mohou dle libosti přidat maso či sýr dle vlastního výběru. Na své si přijde každý, což je skvělé a také ne samozřejmé a zcela obvyklé.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál