Musíte opravdu počítat kalorie, když chcete zhubnout? Vysvětlíme vám, jak to je

Musíte opravdu počítat kalorie, když chcete zhubnout? Vysvětlíme vám, jak to je
zdroj: Adobe Stock

Kalorie jsou jedním z rozhodujících faktorů pro udržování ideální hmotnosti. Obecně zaběhlé tvrzení, že je musíte počítat, abyste docílili hmotnostního úbytku nebo udržení, je ale ve skutečnosti velmi zavádějící.

Pouhé spoléhání se na počítání kalorií může být nejen nepřesné, ale nese v sobě navíc i potenciální riziko špatných výsledků. Existují totiž další klíčové faktory, které by při hubnutí a udržování váhy naopak být dodržovány vyloženě měly, ale pro počítání kalorií se na ně často chybně zapomíná. Při počítání kalorií se totiž často nebere v úvahu individualita jedince, která v tomto kontextu sestává z rychlosti a efektivity trávení, výše bazálního metabolismu, běžných každodenních činností i fyzické aktivity. Když si uvědomíme, že energii z potravy spalujeme nejen trávením, ale také bazálním metabolismem, běžnými činnostmi a cvičením, zdá se nám celá problematika najednou mnohem komplexnější. A to je dobře, protože ona taková skutečně je. Proto ji nelze smrštit do pouhého počítání kalorií.

V závislosti na tom, co jíme, metabolizujeme určité živiny odlišně
Hlavní nedostatek a krátkozrakost omezování se na počítání kalorií tkví v tom, že ono neuznává důležitost rozdílu v metabolismu jednotlivých živin. Strava s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů zvyšuje citlivost na inzulin a snižuje proti němu odolnost. To má za následek uvolňování tuku z tukové tkáně a jejich užívání jako zdroje energie. Právě proto na dietě s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů tak skvěle hubnete, o čemž svědčí třeba dnes velmi oblíbená keto dieta. Pokud přejdete na ketogenní stravu, vaše tělo se přizpůsobí spalování tuku jako hlavního paliva.

Naproti tomu strava bohatá na sacharidy zvyšuje produkci mastných kyselin a cholesterolu. Sacharidy nevysílají mozku signály o stavu sytosti tak účinně jako tuky. Z toho důvodu je při jejich konzumaci snazší přesáhnout požadovaný příjem kalorií a nevědomky jej tak navýšit. Pointou je, že stejné množství kalorií ve stravě a vysokým obsahem sacharidů bude hromadit více tuku v tukové tkáni než ve stravě s vysokým obsahem tuků a nízkým obsahem sacharidů, což povede v konečném důsledku k různým výdejům energie.

Význam termického účinku
Druh potravin, které konzumujeme, ovlivňuje, kolik energie je spotřebováno během jejich trávení, vstřebávání a zpracovávání. Na zpracování bílkovin například tělo vynaloží nejvíce práce, což znamená, že jej nutí pracovat rychleji a efektivněji, a to ve výsledku podporuje zdravou a přirozenou redukci hmotnosti. Na tom, co jíme, závisí i úroveň fyzické aktivity, kterou jsme schopni vynaložit. Jednoduché cukry například hladinu energie zvýší pouze dočasně, protože současně zvýší i hladinu inzulínu. Jeho přebytek ale způsobuje únavu a ospalost, čímž se výrazně sníží hladina energie, která je nedostatečná k vykonání fyzické aktivity. Společně s poklesem cukru v krvi se objevuje i touha po dalších sacharidech stejného typu. Co z toho vyplývá? Jezte více bílkovin, méně jednoduchých cukrů a budete rychleji spalovat a mít více energie na cvičení.

Složení těla ovlivňuje tepelnou energii potravin
Dva lidé mohou stejně vážit, ale poměry svalstva, tuku a vody v jejich těle mohou být zcela odlišné. Jeden může být sportovec, u něhož většinu hmotnosti zaujímají svaly a voda, druhý bude obézní a plný tuku. Ten během cvičení i klidu z potravin bere daleko méně energie než sportovec, u něhož ji pomáhají zužitkovat a spalovat svaly. Sportovec toho tak může sníst daleko více, protože většinu bez potíží spálí díky svalům a aktivitě, na níž zase bude mít vlivem stravy energii. Sportovec má tedy logicky vyšší spotřebu a potřebuje i vyšší příjem na rozdíl od tlouštíka, který sice rád jí, ale příliš se nehýbe.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cvičení doma: co si pohlídat a jak často cvičit, abyste dosáhli pokroku

Cvičení doma: co si pohlídat a jak často cvičit, abyste dosáhli pokroku

Kdo se rád věnuje pohybu, ten už určitě někdy vyzkoušel domácí cvičení, ať už podle sebe, nebo třeba na základě videa. Rozhodně se nejedná o žádnou novinku, už v 80. a 90. letech byly velkým hitem cvičební...

Čtěte dál
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...
Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění...
Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Druhý trimestr patří k těm nejpříjemnějším. Hormony se uklidnily, chuť k jídlu se ustálila a ženy si tak povětšinou užívají příjemné...
Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například...