Kalorie jsou jedním z rozhodujících faktorů pro udržování ideální hmotnosti. Obecně zaběhlé tvrzení, že je musíte počítat, abyste docílili hmotnostního úbytku nebo udržení, je ale ve skutečnosti velmi zavádějící.
Pouhé spoléhání se na počítání kalorií může být nejen nepřesné, ale nese v sobě navíc i potenciální riziko špatných výsledků. Existují totiž další klíčové faktory, které by při hubnutí a udržování váhy naopak být dodržovány vyloženě měly, ale pro počítání kalorií se na ně často chybně zapomíná. Při počítání kalorií se totiž často nebere v úvahu individualita jedince, která v tomto kontextu sestává z rychlosti a efektivity trávení, výše bazálního metabolismu, běžných každodenních činností i fyzické aktivity. Když si uvědomíme, že energii z potravy spalujeme nejen trávením, ale také bazálním metabolismem, běžnými činnostmi a cvičením, zdá se nám celá problematika najednou mnohem komplexnější. A to je dobře, protože ona taková skutečně je. Proto ji nelze smrštit do pouhého počítání kalorií.
V závislosti na tom, co jíme, metabolizujeme určité živiny odlišně
Hlavní nedostatek a krátkozrakost omezování se na počítání kalorií tkví v tom, že ono neuznává důležitost rozdílu v metabolismu jednotlivých živin. Strava s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů zvyšuje citlivost na inzulin a snižuje proti němu odolnost. To má za následek uvolňování tuku z tukové tkáně a jejich užívání jako zdroje energie. Právě proto na dietě s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů tak skvěle hubnete, o čemž svědčí třeba dnes velmi oblíbená keto dieta. Pokud přejdete na ketogenní stravu, vaše tělo se přizpůsobí spalování tuku jako hlavního paliva.
Naproti tomu strava bohatá na sacharidy zvyšuje produkci mastných kyselin a cholesterolu. Sacharidy nevysílají mozku signály o stavu sytosti tak účinně jako tuky. Z toho důvodu je při jejich konzumaci snazší přesáhnout požadovaný příjem kalorií a nevědomky jej tak navýšit. Pointou je, že stejné množství kalorií ve stravě a vysokým obsahem sacharidů bude hromadit více tuku v tukové tkáni než ve stravě s vysokým obsahem tuků a nízkým obsahem sacharidů, což povede v konečném důsledku k různým výdejům energie.
Význam termického účinku
Druh potravin, které konzumujeme, ovlivňuje, kolik energie je spotřebováno během jejich trávení, vstřebávání a zpracovávání. Na zpracování bílkovin například tělo vynaloží nejvíce práce, což znamená, že jej nutí pracovat rychleji a efektivněji, a to ve výsledku podporuje zdravou a přirozenou redukci hmotnosti. Na tom, co jíme, závisí i úroveň fyzické aktivity, kterou jsme schopni vynaložit. Jednoduché cukry například hladinu energie zvýší pouze dočasně, protože současně zvýší i hladinu inzulínu. Jeho přebytek ale způsobuje únavu a ospalost, čímž se výrazně sníží hladina energie, která je nedostatečná k vykonání fyzické aktivity. Společně s poklesem cukru v krvi se objevuje i touha po dalších sacharidech stejného typu. Co z toho vyplývá? Jezte více bílkovin, méně jednoduchých cukrů a budete rychleji spalovat a mít více energie na cvičení.
Složení těla ovlivňuje tepelnou energii potravin
Dva lidé mohou stejně vážit, ale poměry svalstva, tuku a vody v jejich těle mohou být zcela odlišné. Jeden může být sportovec, u něhož většinu hmotnosti zaujímají svaly a voda, druhý bude obézní a plný tuku. Ten během cvičení i klidu z potravin bere daleko méně energie než sportovec, u něhož ji pomáhají zužitkovat a spalovat svaly. Sportovec toho tak může sníst daleko více, protože většinu bez potíží spálí díky svalům a aktivitě, na níž zase bude mít vlivem stravy energii. Sportovec má tedy logicky vyšší spotřebu a potřebuje i vyšší příjem na rozdíl od tlouštíka, který sice rád jí, ale příliš se nehýbe.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Bojové sporty jako cesta k většímu sebevědomí
Možná vás napadne, obzvláště pak ženy, proč kvůli lepší postavě začínat s bojovými sporty. Nechcete přeci odcházet domů s monokly, nebo někoho sami bít. Po dočtení tohoto článku budete pravděpodobně překvapeni,...
Čtěte dál