Musíte opravdu počítat kalorie, když chcete zhubnout? Vysvětlíme vám, jak to je

Musíte opravdu počítat kalorie, když chcete zhubnout? Vysvětlíme vám, jak to je
zdroj: Adobe Stock

Kalorie jsou jedním z rozhodujících faktorů pro udržování ideální hmotnosti. Obecně zaběhlé tvrzení, že je musíte počítat, abyste docílili hmotnostního úbytku nebo udržení, je ale ve skutečnosti velmi zavádějící.

Pouhé spoléhání se na počítání kalorií může být nejen nepřesné, ale nese v sobě navíc i potenciální riziko špatných výsledků. Existují totiž další klíčové faktory, které by při hubnutí a udržování váhy naopak být dodržovány vyloženě měly, ale pro počítání kalorií se na ně často chybně zapomíná. Při počítání kalorií se totiž často nebere v úvahu individualita jedince, která v tomto kontextu sestává z rychlosti a efektivity trávení, výše bazálního metabolismu, běžných každodenních činností i fyzické aktivity. Když si uvědomíme, že energii z potravy spalujeme nejen trávením, ale také bazálním metabolismem, běžnými činnostmi a cvičením, zdá se nám celá problematika najednou mnohem komplexnější. A to je dobře, protože ona taková skutečně je. Proto ji nelze smrštit do pouhého počítání kalorií.

V závislosti na tom, co jíme, metabolizujeme určité živiny odlišně
Hlavní nedostatek a krátkozrakost omezování se na počítání kalorií tkví v tom, že ono neuznává důležitost rozdílu v metabolismu jednotlivých živin. Strava s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů zvyšuje citlivost na inzulin a snižuje proti němu odolnost. To má za následek uvolňování tuku z tukové tkáně a jejich užívání jako zdroje energie. Právě proto na dietě s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů tak skvěle hubnete, o čemž svědčí třeba dnes velmi oblíbená keto dieta. Pokud přejdete na ketogenní stravu, vaše tělo se přizpůsobí spalování tuku jako hlavního paliva.

Naproti tomu strava bohatá na sacharidy zvyšuje produkci mastných kyselin a cholesterolu. Sacharidy nevysílají mozku signály o stavu sytosti tak účinně jako tuky. Z toho důvodu je při jejich konzumaci snazší přesáhnout požadovaný příjem kalorií a nevědomky jej tak navýšit. Pointou je, že stejné množství kalorií ve stravě a vysokým obsahem sacharidů bude hromadit více tuku v tukové tkáni než ve stravě s vysokým obsahem tuků a nízkým obsahem sacharidů, což povede v konečném důsledku k různým výdejům energie.

Význam termického účinku
Druh potravin, které konzumujeme, ovlivňuje, kolik energie je spotřebováno během jejich trávení, vstřebávání a zpracovávání. Na zpracování bílkovin například tělo vynaloží nejvíce práce, což znamená, že jej nutí pracovat rychleji a efektivněji, a to ve výsledku podporuje zdravou a přirozenou redukci hmotnosti. Na tom, co jíme, závisí i úroveň fyzické aktivity, kterou jsme schopni vynaložit. Jednoduché cukry například hladinu energie zvýší pouze dočasně, protože současně zvýší i hladinu inzulínu. Jeho přebytek ale způsobuje únavu a ospalost, čímž se výrazně sníží hladina energie, která je nedostatečná k vykonání fyzické aktivity. Společně s poklesem cukru v krvi se objevuje i touha po dalších sacharidech stejného typu. Co z toho vyplývá? Jezte více bílkovin, méně jednoduchých cukrů a budete rychleji spalovat a mít více energie na cvičení.

Složení těla ovlivňuje tepelnou energii potravin
Dva lidé mohou stejně vážit, ale poměry svalstva, tuku a vody v jejich těle mohou být zcela odlišné. Jeden může být sportovec, u něhož většinu hmotnosti zaujímají svaly a voda, druhý bude obézní a plný tuku. Ten během cvičení i klidu z potravin bere daleko méně energie než sportovec, u něhož ji pomáhají zužitkovat a spalovat svaly. Sportovec toho tak může sníst daleko více, protože většinu bez potíží spálí díky svalům a aktivitě, na níž zase bude mít vlivem stravy energii. Sportovec má tedy logicky vyšší spotřebu a potřebuje i vyšší příjem na rozdíl od tlouštíka, který sice rád jí, ale příliš se nehýbe.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Mák je nedoceněnou plodinou. Proč stojí za to ho zařadit do jídelníčku?

Mák je nedoceněnou plodinou. Proč stojí za to ho zařadit do jídelníčku?

Cizinci se často diví, že si u nás v České republice tak libujeme v makových náplních. Ve světě je totiž tato plodina známá především jako opium, proto nemá mák moc dobrou pověst. Jeho nutriční hodnota...

Čtěte dál
10+1 otázek: Rozhovor s Ivanem Rybaříkem na téma Správná výživa amatérských sportovců

10+1 otázek: Rozhovor s Ivanem Rybaříkem na téma Správná výživa amatérských sportovců

Sport a obecně pohybová aktivita je důležitou součástí zdravého životního stylu. Hobby sportovců neustále přibývá a to je dobře. Dnes...
Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?

Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?

Částečně ztužené rostlinné tuky mohou ovlivnit zdraví srdce. Zvyšují totiž hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a snižují množství toho...

Videorozhovor