Kakaové boby jsou právem považovány za jednu z nejkomplexnějších potravin na světě. Jsou zdrojem mnoha cenných minerálů, vitaminů a antioxidantů. Jejich jedinečnou čokoládovou chuť a kakaovou vůni navíc rozvíjí čerstvé pražení, díky němuž jsou ještě křehčí a chutnější.
Máte rádi tmavou, skutečně kvalitní čokoládu? Devadesátiprocentní nebo i více? Ta její lahodná hořkost rozpouštějící se na jazyku.. Pokud patříte mezi milovníky kvalitní čokolády, jistě vám zachutnají i kakaové boby. Věděli jste, že přímo z nich se vaše oblíbená čokoláda vyrábí? Existuje více druhů, z nichž hlavní jsou tři. Jedno mají ale všechny společné – zdraví prospěšné vlastnosti, typickou chuť a závratnou křupavost. Jestli je něco ideální svačinkou pro případ nouze a rychlé dodání energie, jsou to právě kakaové boby. Jde na vás únava a nemůžete si dopřát kávu s kofeinem, který by vás nakopnul? Vylovte z šuplíku nebo kabelky kakaové boby, které taktéž obsahují kofein a theobromin a velmi pohodlně vám nahradí jednu kávu.
Kakaovník potřebuje vlhkost a stín
Kakaové boby jsou vlastně semínka kakaového stromu, která se získávají z plodů zvaných „lusky“. Když jsou semena z lusků odstraněna, jsou velmi vlhká – proto je třeba je pražit, aby se vysušila a stala se vhodnými pro výrobu kakaového prášku a čokolády. Kakaové stromy potřebuje po celý rok vlhkost, aby mohly správně růst. Proto se vyskytují v blízkosti vyšších rostlin, z nichž čerpají stín a vyhýbají se přímému slunci. Než dorostou do plné velikosti, trvá to nějakých 5 let. Jakmile plně dozrají, začnou produkovat lusky obsahující ony kakaové boby. Ročně kakaové stromy průměrně vyplodí kolem tisíce lusků, což stačí k produkcí necelého kila čokolády. Zdraví nejvíce prospěšné je však konzumovat zdraví v čisté nezpracované formě, tedy v podobě pražených kakaových bobů. Zde je pár dobrých důvodů, proč byste si jich každý den měli pár dopřát.
Proč jsou pro tělo dobré kakaové boby?
1. Antioxidační účinky
Díky obsahu fenolických fytochemikálií chrání kakaové boby vaše tělo spolehlivě před útoky škodlivých volných radikálů. To podporuje nejen zdravé srdce, ale zároveň podle studií i snižování krevního tlaku.
2. Bohaté na minerály
Vápník, železo a hořčík. To jsou minerály, bez nichž se správně fungující organismus neobejde. Kakaové boby je dodávají ve velkém.
3. Dobrý zdroj vlákniny
Vláknina, na níž jsou kakaové boby bohaté, zlepšuje trávení, eliminuje riziko zácpy a snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.
4. Zlepšují náladu a funkce mozku
Kakaové boby jsou bohaté na tzv. epikatechin. To je látka, která zlepšuje kognitivní schopnosti, oddaluje účinky stárnutí, zlepšuje náladu a reguluje hladinu glukózy v krvi.
Kakaové boby seženete v obchodech se zdravou výživou, v drogeriích a nebo na internetu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?
Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí se téměř ve všem, co používáme – od obalů přes oblečení až po kosmetiku....
Čtěte dál
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně
