Svěží a zářivá pleť, první vizitka našeho věku, se odvíjí hlavně od toho, co jíme. Tyto potraviny, které vám uvádíme, zpomalují stárnutí nejen vaší pokožky, ale prospívají celkovému zdraví celého organismu.
Antioxidanty, zdravé tuky, voda a další živiny, které tělo potřebuje, jsou nejlepším receptem na zdraví a perfektní vzhled největšího orgánu: naší pokožky. Právě na ní se často ukazují i vnitřní potíže, ať už se jedná o méně závažnou formu akné nebo těžkou lupénku či seboroickou dermatitidu. Skutečnost, že zdraví kůže a spolu s ní i celého těla, podporuje výběr vhodných potravin bohatých na výše zmíněné nutriční látky, potvrzují i vědecké studie.
Které potraviny to jsou?
1. Borůvky
Borůvky jsou bohaté na vitaminy A, C a hlavně flavonoidní látky, antokyaniny. Právě ty dávají borůvkám jejich krásnou temně modrou až fialovou barvu. Tyto silné antioxidanty chrání pokožku před poškozením sluncem, stresem a znečištěním. Mírní zánětlivé reakce a preventivně působí proti ztrátě kolagenu. Přidejte borůvky do smoothie nebo si jimi posypte ranní ovesnou kaši či jimi zkrášlete koláč ze špaldové mouky. Nyní po jejich sezóně máte jistě zásob dost!
2. Brokolice
Vitamin C a K, různé antioxidanty, vláknina, kyselina listová, lutein a vápník. Takový koktejl zdraví najdete v křupavé brokolici. Vitamin C tělo potřebuje pro tvorbu kolagenu, ve vodě nerozpustné bílkoviny, která tvoří většinu tělních tkání a je potřebný i pro sílu a pružnost pokožky. Lutein bývá spojován se zdravým zrakem a vitamin K a vápník jsou zase nezbytné pro zdraví kostí a prevenci vzniku osteoporózy.
3. Špenát
Špenát je plný vody a antioxidantů. Kromě nich je bohatý na vitaminy A, C, E a K, také na hořčík, a podobně jako brokolice, na cenný lutein. Vitamin A se podílí na síle a lesku vlasů, vitamin K snižuje míru v těle probíhajících zánětů. Hrsti špenátu můžete přidávat do smoothie nebo salátů, můžete jej použít v nádivce, udělat z něj polévku nebo přílohu.
4. Ořechy
Mnoho ořechů, zejména mandlí, je skvělým zdrojem vitaminu E, který pomáhá upravovat tkáň pokožky, udržuje ji hydratovanou a chrání ji před poškozením UV paprsky. Vlašské ořechy obsahují protizánětlivé omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají posilovat membrány kožních buněk, chrání ji před poškozením sluncem a zachovávají její přirozenou olejovou bariéru, čímž jí dodávají záři a hebkost. Pistácie údajně mohou snižovat riziko nástupu cukrovky druhého typu. Oříšky můžete zobat jen tak nebo je sypat na saláty či z nich připravovat lahodné krémy, krusty a dezerty.
5. Sladké brambory
Typická oranžová barva sladkých brambor pochází z antioxidantu zvaného betakaroten, který se v těle mění na vitamin A. Ten pomáhá obnovovat pružnost pokožky, podporuje regeneraci kožních buněk a přispívá k měkkosti a mladistvému vzhledu pleti. Batáty jsou také skvělým zdrojem vitaminů C a E, které chrání buňky před poškozením škodlivými volnými radikály.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál