Jak jednoduše zadělat na žitný kvásek a jak si ho udržet?

Jak jednoduše zadělat na žitný kvásek a jak si ho udržet?
zdroj: Adobe Stock

Vůni poctivého domácího chleba se vyrovná jen málo věcí. Zkuste si taky takový poctivý, voňavý pecen upéct. Základem bude kvásek, jehož příprava není zas tak náročná, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Třífázové kvašení
Pokud zakládáte svůj první kvásek, pár dní to potrvá. Prakticky celý proces ale proběhne sám, vy mu jen pomůžete doplněním mouky a vody, což kvásek přikrmí a podpoří jeho kvašení. První den začněte tím, že do zavařovací sklenice dáte 50 g žitné mouky a zalijete přibližně 75 ml vlažné vody. Směs by měla být spíše kašovitá, takže si poměry budete muset sami vyzkoušet. Potom už jen přiklopíte víčkem (neutahovat), sklenici umístěte třeba na okno a tím vaše práce prozatím končí. Ke kvásku se vraťte zase druhý den, pokud možno ve stejnou hodinu. Kvásek už začíná pracovat, takže jsou vidět drobné bublinky. Přidejte zhruba dvojnásobné množství mouky i vody, směs zamíchejte, přiklopte a vraťte se za dalších 24 hodin. Třetí den už máte hotový kvalitní kvásek, který si můžete rozdělit na dvě půlky. S tou první už nic nedělejte a uchovejte ho v lednici na příští pečení. Druhou polovinu opět přikrmte. Doporučuji přidat opět dvojnásobné množství oproti předchozímu dnu.

TIP
Pokud kvásek přetéká přes sklenici, klidně ho zamíchejte. Jeho množství se výrazně sníží, ale na kvalitu to nebude mít žádný vliv.

Když se z kvásku stane chleba
Pokud se vám podařilo kvásek vypěstovat, a to poznáte podle množství bublinek, můžete už čtvrtý den zadělat na chleba. Kromě množství bublinek kvalitu poznáte podle chuti – čím kyselejší, tím lepší. Nicméně abyste mohli přistoupit k zadělávání těsta, musí být kvásek ve fázi klesání, nebo už úplně spadlý. Jeho množství v těstě závisí na receptu, ale obvykle je to okolo 250 – 400 g.

Kvásek z lednice stačí vykrmit
Při každém dalším pečení už není nutné zadělávat kvásek znovu. Pokud jste si třetí den kvašení odebrali část do sklenice a uchovali ho v lednici, stačí ho jenom vytáhnut a dokrmit. Přidejte 100 g žitné mouky a stejné množství vlažné vody. Až začne klesat, přibližně za 12 hodin, přidejte znovu stejné množství. Celý postup stačí zopakovat třikrát, takže na chléb je možné zadělat už další den. Nezapomeňte si kvásek znovu uskladnit na příště.

TIP
Pokud se vám zadělání kvásku nedaří, můžete někoho požádat, aby vám daroval svůj. Na internetu je k dispozici mapa osob, které kvásek mohou darovat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pro někoho představuje pečivo součást každodenního jídelníčku, zatímco někteří ho považují za nepřítele dobré postavy a vyhýbají se...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...