Jak jednoduše zadělat na žitný kvásek a jak si ho udržet?

Jak jednoduše zadělat na žitný kvásek a jak si ho udržet?
zdroj: Adobe Stock

Vůni poctivého domácího chleba se vyrovná jen málo věcí. Zkuste si taky takový poctivý, voňavý pecen upéct. Základem bude kvásek, jehož příprava není zas tak náročná, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Třífázové kvašení
Pokud zakládáte svůj první kvásek, pár dní to potrvá. Prakticky celý proces ale proběhne sám, vy mu jen pomůžete doplněním mouky a vody, což kvásek přikrmí a podpoří jeho kvašení. První den začněte tím, že do zavařovací sklenice dáte 50 g žitné mouky a zalijete přibližně 75 ml vlažné vody. Směs by měla být spíše kašovitá, takže si poměry budete muset sami vyzkoušet. Potom už jen přiklopíte víčkem (neutahovat), sklenici umístěte třeba na okno a tím vaše práce prozatím končí. Ke kvásku se vraťte zase druhý den, pokud možno ve stejnou hodinu. Kvásek už začíná pracovat, takže jsou vidět drobné bublinky. Přidejte zhruba dvojnásobné množství mouky i vody, směs zamíchejte, přiklopte a vraťte se za dalších 24 hodin. Třetí den už máte hotový kvalitní kvásek, který si můžete rozdělit na dvě půlky. S tou první už nic nedělejte a uchovejte ho v lednici na příští pečení. Druhou polovinu opět přikrmte. Doporučuji přidat opět dvojnásobné množství oproti předchozímu dnu.

TIP
Pokud kvásek přetéká přes sklenici, klidně ho zamíchejte. Jeho množství se výrazně sníží, ale na kvalitu to nebude mít žádný vliv.

Když se z kvásku stane chleba
Pokud se vám podařilo kvásek vypěstovat, a to poznáte podle množství bublinek, můžete už čtvrtý den zadělat na chleba. Kromě množství bublinek kvalitu poznáte podle chuti – čím kyselejší, tím lepší. Nicméně abyste mohli přistoupit k zadělávání těsta, musí být kvásek ve fázi klesání, nebo už úplně spadlý. Jeho množství v těstě závisí na receptu, ale obvykle je to okolo 250 – 400 g.

Kvásek z lednice stačí vykrmit
Při každém dalším pečení už není nutné zadělávat kvásek znovu. Pokud jste si třetí den kvašení odebrali část do sklenice a uchovali ho v lednici, stačí ho jenom vytáhnut a dokrmit. Přidejte 100 g žitné mouky a stejné množství vlažné vody. Až začne klesat, přibližně za 12 hodin, přidejte znovu stejné množství. Celý postup stačí zopakovat třikrát, takže na chléb je možné zadělat už další den. Nezapomeňte si kvásek znovu uskladnit na příště.

TIP
Pokud se vám zadělání kvásku nedaří, můžete někoho požádat, aby vám daroval svůj. Na internetu je k dispozici mapa osob, které kvásek mohou darovat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...