Jak jednoduše zadělat na žitný kvásek a jak si ho udržet?

Jak jednoduše zadělat na žitný kvásek a jak si ho udržet?
zdroj: Adobe Stock

Vůni poctivého domácího chleba se vyrovná jen málo věcí. Zkuste si taky takový poctivý, voňavý pecen upéct. Základem bude kvásek, jehož příprava není zas tak náročná, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Třífázové kvašení
Pokud zakládáte svůj první kvásek, pár dní to potrvá. Prakticky celý proces ale proběhne sám, vy mu jen pomůžete doplněním mouky a vody, což kvásek přikrmí a podpoří jeho kvašení. První den začněte tím, že do zavařovací sklenice dáte 50 g žitné mouky a zalijete přibližně 75 ml vlažné vody. Směs by měla být spíše kašovitá, takže si poměry budete muset sami vyzkoušet. Potom už jen přiklopíte víčkem (neutahovat), sklenici umístěte třeba na okno a tím vaše práce prozatím končí. Ke kvásku se vraťte zase druhý den, pokud možno ve stejnou hodinu. Kvásek už začíná pracovat, takže jsou vidět drobné bublinky. Přidejte zhruba dvojnásobné množství mouky i vody, směs zamíchejte, přiklopte a vraťte se za dalších 24 hodin. Třetí den už máte hotový kvalitní kvásek, který si můžete rozdělit na dvě půlky. S tou první už nic nedělejte a uchovejte ho v lednici na příští pečení. Druhou polovinu opět přikrmte. Doporučuji přidat opět dvojnásobné množství oproti předchozímu dnu.

TIP
Pokud kvásek přetéká přes sklenici, klidně ho zamíchejte. Jeho množství se výrazně sníží, ale na kvalitu to nebude mít žádný vliv.

Když se z kvásku stane chleba
Pokud se vám podařilo kvásek vypěstovat, a to poznáte podle množství bublinek, můžete už čtvrtý den zadělat na chleba. Kromě množství bublinek kvalitu poznáte podle chuti – čím kyselejší, tím lepší. Nicméně abyste mohli přistoupit k zadělávání těsta, musí být kvásek ve fázi klesání, nebo už úplně spadlý. Jeho množství v těstě závisí na receptu, ale obvykle je to okolo 250 – 400 g.

Kvásek z lednice stačí vykrmit
Při každém dalším pečení už není nutné zadělávat kvásek znovu. Pokud jste si třetí den kvašení odebrali část do sklenice a uchovali ho v lednici, stačí ho jenom vytáhnut a dokrmit. Přidejte 100 g žitné mouky a stejné množství vlažné vody. Až začne klesat, přibližně za 12 hodin, přidejte znovu stejné množství. Celý postup stačí zopakovat třikrát, takže na chléb je možné zadělat už další den. Nezapomeňte si kvásek znovu uskladnit na příště.

TIP
Pokud se vám zadělání kvásku nedaří, můžete někoho požádat, aby vám daroval svůj. Na internetu je k dispozici mapa osob, které kvásek mohou darovat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nejrůznější výzvy zaplavují internet – skutečně se můžete změnit za 30 dní?

Nejrůznější výzvy zaplavují internet – skutečně se můžete změnit za 30 dní?

Všude se na nás valí jen samé výzvy. Zhubnout, uběhnout půlmaraton, zpevnit břicho (případně rovnou vytvořit six pack) nebo třeba provést organizovaný úklid. Všechny takové výzvy nebo plány zní skvěle,...

Čtěte dál
Letní ochlazení prověřené tradicí. Jak se na léto dívá tradiční čínská medicína?

Letní ochlazení prověřené tradicí. Jak se na léto dívá tradiční čínská medicína?

Tradiční čínská medicína hledí na zdraví člověka úplně jinou perspektivou než ta naše západní. Jak cvičit, co jíst a pít, jak řešit...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Přírodní repelenty proti hmyzu – bez zbytečné chemie, zato stejně účinné

Přírodní repelenty proti hmyzu – bez zbytečné chemie, zato stejně účinné

Obliba přírodních repelentů roste přímo závratnou rychlostí. Letní tábory, pobyty u vody nebo v kempu si o ně přímo říkají. Stejně...
Strašák těhotných: orální glukózový toleranční test oGTT. Jak jej zvládnout v klidu a v pohodě?

Strašák těhotných: orální glukózový toleranční test oGTT. Jak jej zvládnout v klidu a v pohodě?

Mezi 24. a 28. týdnem těhotenství dostane každá budoucí maminka od svého lékaře žádanku na vyšetření s krkolomným názvem oGTT. Ohledně...
Bolest hlavy – přehled spouštěčů, které vás třeba ještě nenapadly

Bolest hlavy – přehled spouštěčů, které vás třeba ještě nenapadly

Snad každého někdy v životě bolela hlava. Lidé bolest hlavy nejčastěji popisují jako jednu z nejnepříjemnějších bolestí vůbec. Jde...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Základní péče o kolena, aby vás podržela i po padesátce

Základní péče o kolena, aby vás podržela i po padesátce

Kolena nesou velkou váhu a kromě ní také velkou zodpovědnost za to, že se celkově efektivně pohybujete. Proto je dobré jim věnovat...
Vlhké hojení jako moderní metoda hojení ran. Jaké jsou jeho výhody?

Vlhké hojení jako moderní metoda hojení ran. Jaké jsou jeho výhody?

Vlhké hojení ran spočívá v tom, že je rána udržována v optimálně vlhkém prostředí, což má podpořit rychlejší hojení. Výsledky výzkumů...
Online jídelníčky mohou být zrádnou pastí. Můžete zhubnout, ale nezdravě

Online jídelníčky mohou být zrádnou pastí. Můžete zhubnout, ale nezdravě

Na internetu dnes již najdete opravdu cokoliv. Platí to i o nejrůznějších online jídelníčcích. Leckoho láká jednoduchost a rychlost...
Upnuté kostýmky a krátká trička nad pupík. V čem neustálé zatahování bříška škodí zdraví?

Upnuté kostýmky a krátká trička nad pupík. V čem neustálé zatahování bříška škodí zdraví?

Běžně se během focení narovnáváte a zatahujete břicho? V takovém případě budiž, jde přece jen o pár minut. Možná ale, ať už vědomě...
Křeče a tiky: Proč vznikají, jak je řešit a jak jejich výskytu předcházet?

Křeče a tiky: Proč vznikají, jak je řešit a jak jejich výskytu předcházet?

Jsou nepříjemné, mohou být bolestivé a postihují každého bez výjimky. Za výskytem protivných tiků a nepříjemných křečí může stát celá...