Jak jednoduše zadělat na žitný kvásek a jak si ho udržet?

Jak jednoduše zadělat na žitný kvásek a jak si ho udržet?
zdroj: Adobe Stock

Vůni poctivého domácího chleba se vyrovná jen málo věcí. Zkuste si taky takový poctivý, voňavý pecen upéct. Základem bude kvásek, jehož příprava není zas tak náročná, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Třífázové kvašení
Pokud zakládáte svůj první kvásek, pár dní to potrvá. Prakticky celý proces ale proběhne sám, vy mu jen pomůžete doplněním mouky a vody, což kvásek přikrmí a podpoří jeho kvašení. První den začněte tím, že do zavařovací sklenice dáte 50 g žitné mouky a zalijete přibližně 75 ml vlažné vody. Směs by měla být spíše kašovitá, takže si poměry budete muset sami vyzkoušet. Potom už jen přiklopíte víčkem (neutahovat), sklenici umístěte třeba na okno a tím vaše práce prozatím končí. Ke kvásku se vraťte zase druhý den, pokud možno ve stejnou hodinu. Kvásek už začíná pracovat, takže jsou vidět drobné bublinky. Přidejte zhruba dvojnásobné množství mouky i vody, směs zamíchejte, přiklopte a vraťte se za dalších 24 hodin. Třetí den už máte hotový kvalitní kvásek, který si můžete rozdělit na dvě půlky. S tou první už nic nedělejte a uchovejte ho v lednici na příští pečení. Druhou polovinu opět přikrmte. Doporučuji přidat opět dvojnásobné množství oproti předchozímu dnu.

TIP
Pokud kvásek přetéká přes sklenici, klidně ho zamíchejte. Jeho množství se výrazně sníží, ale na kvalitu to nebude mít žádný vliv.

Když se z kvásku stane chleba
Pokud se vám podařilo kvásek vypěstovat, a to poznáte podle množství bublinek, můžete už čtvrtý den zadělat na chleba. Kromě množství bublinek kvalitu poznáte podle chuti – čím kyselejší, tím lepší. Nicméně abyste mohli přistoupit k zadělávání těsta, musí být kvásek ve fázi klesání, nebo už úplně spadlý. Jeho množství v těstě závisí na receptu, ale obvykle je to okolo 250 – 400 g.

Kvásek z lednice stačí vykrmit
Při každém dalším pečení už není nutné zadělávat kvásek znovu. Pokud jste si třetí den kvašení odebrali část do sklenice a uchovali ho v lednici, stačí ho jenom vytáhnut a dokrmit. Přidejte 100 g žitné mouky a stejné množství vlažné vody. Až začne klesat, přibližně za 12 hodin, přidejte znovu stejné množství. Celý postup stačí zopakovat třikrát, takže na chléb je možné zadělat už další den. Nezapomeňte si kvásek znovu uskladnit na příště.

TIP
Pokud se vám zadělání kvásku nedaří, můžete někoho požádat, aby vám daroval svůj. Na internetu je k dispozici mapa osob, které kvásek mohou darovat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Odkládáte neustále práci a povinnosti? Pak možná trpíte jednou civilizační nemocí

Odkládáte neustále práci a povinnosti? Pak možná trpíte jednou civilizační nemocí

Musíte se do všeho přemlouvat a než konečně usednete k práci, „potřebujete“ nutně uklidit celý dům, vyvenčit psa a nakrmit papouška? Tak přesně tomu se říká prokrastinace a věřte, že není vůbec jednoduché...

Čtěte dál
I voda může zabíjet. Kolik litrů najednou už je moc?

I voda může zabíjet. Kolik litrů najednou už je moc?

Ledviny nedokáží filtrovat více než určité množství za hodinu. Vypijete-li za tu dobu více, přebytečná voda může zředit elektrolyty...
Potravina, kterou stojí za to jíst denně pro silnou imunitu a zdravá střeva

Potravina, kterou stojí za to jíst denně pro silnou imunitu a zdravá střeva

Tato potravina snižuje riziko osteoporózy, posiluje imunitu a také pomáhá při kontrole hmotnosti. Tušíte správně, je to bílý jogurt....