Neobvyklé faktory, které mohou zvýšit riziko onemocnění cukrovkou

Neobvyklé faktory, které mohou zvýšit riziko onemocnění cukrovkou
zdroj: Shutterstock

Diabetes druhého typu je jednou z nejvíce rozšířených civilizačních nemocí. Hlavní příčinou je nezdravé stravování a nedostatek pohybu. Existují ale i méně známí viníci, kteří jeho riziko mohou povážlivě zvyšovat.

Snažíte se jíst správně, být pohybově aktivní a udržovat si zdravou váhu. Jste přesvědčeni o tom, že se tak účinně chráníte před nástupem cukrovky? Ano i ne. Určitě jednáte správně. Zmíněná opatření ale nejsou jedinými, která v této záležitosti můžete vykonat. Ve hře mohou být i jiné faktory, které riziko nástupu cukrovky druhého typu výrazně zvýší. Pozor si dávejte na těchto pět.

1. Jste často sami
Každý si čas od času užije chvilky o samotě. Podle lékařů by to ale nemělo být moc často. Podle výzkumů totiž sociální izolace souvisí nejen s vyšším rizikem demence, ale také diabetu druhého typu. Ačkoliv odborníci nedovedou toto spojení úplně vysvětlit, vyvozují, že jedinci, kteří nemají dostatek společenských vazeb, často trpí depresí. A ta sama o sobě již oficiálním rizikovým faktorem vzniku cukrovky je.

2. Omezujete kávu
O kávě se píše všelicos. Faktem ale je, že když nepřekročíte denní maximální bezpečnou dávku kofeinu (400 mg, tedy přibližně 5 šálků espressa), může mít na vaše tělo velmi pozitivní účinky. Mezi ty patří zvýšená pozornost, snížení rizika demence, Alzheimera i Parkinsona, a dokonce částečná ochrana před civilizačními onemocněními jako je rakovina nebo potíže se srdcem. Káva se totiž vyznačuje vysokou antioxidační aktivitou, což znamená, že chrání buňky před poškozením škodlivými volnými radikály. Podle výzkumů dokonce 4 šálky kávy denně přispívají k udržení stabilní hladiny cukru v krvi, čímž mohou snížit riziko diabetu až o 11 %. Ovšem bez přidaného cukru. Pokud vám vadí hořká chuť, zkuste stévii.

3. Užíváte ústní vodu
Patříte mezi nadšené uživatele ústních vod? Pak raději zbystřete. Alabamská univerzita ve své studii zjistila, že lidé, kteří s ní vyplachují ústa dvakrát denně po dobu dvou až tří let, mají riziko diabetu až o 55 % vyšší než ti, kteří to nedělají. Vědci se domnívají, že spolu se špatnými bakteriemi vyplachuje ústní voda i ty dobré, které hrají určitou roli při regulaci hladiny cukru v krvi.

4. Moc solíte
Nadváhu, obezitu a vysoký krevní tlak. To všechno může způsobit nadbytek sodíku. Jedná se o rizikové faktory diabetu. Pokud máte podezření, že moc solíte, nebylo by proto od věci začít se trochu hlídat. Pokud denní spotřebu soli dostanete pod 5 g denně, bude to ideální.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Badyán, skořice a hřebíček – zajímavosti o vánočním koření

Badyán, skořice a hřebíček – zajímavosti o vánočním koření

Jsou součástí nejen perníkové směsi koření, nádherně voní a skvěle chutnají. Trojice koření spjatá s Vánocemi a cukrovím stejně neodmyslitelně jako vánočka, bramborový salát nebo vánoční stromeček. Badyán,...

Čtěte dál
Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno...
Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholická deprese je formou velké depresivní poruchy, která vykazuje melancholické rysy. Ačkoliv dříve bývala evidována jako zřetelná...

Videorozhovor