Káva získaná z výkalů cibetek – žádné fuj, ale luxus! Proč stojí za to ji ochutnat?

Káva získaná z výkalů cibetek – žádné fuj, ale luxus! Proč stojí za to ji ochutnat?
zdroj: Shutterstock

Jedna z nejdražších druhů kávy se paradoxně sbírá jedním z nejvíce kontrastních způsobů. Kdo viděl film Než si pro nás přijde, jistě si v souvislosti s cibetkovou kávou neboli Kopi Luwak vybaví jednu velmi úsměvnou scénu.

Jack Nicholson a Morgan Freeman coby milionář Edward a automechanik Carter rozvíjejí v hřejivé tragikomedii Než si pro nás přijde dojemný příběh dvou nemocných mužů, kteří si chtějí své poslední dny užít skutečně naplno. Edward, který si rád dopřává to nejlepší (tedy nejdražší) k tomu všemu často popíjí, podle něj nejlepší, kávu Kopi Luwak. Carter se od něj ale nikdy nenapije. Proč? To sdělí ke konci filmu a společným smíchem tak prosvětlí temné okamžiky, které mužům chystá zrádná choroba. „Víš, co to vlastně pořád piješ?“, ptá se s potutelným úšklebkem Edwarda. „Ta tvoje Kopi Luwak se vyrábí z kočičích hoven.“ A má pravdu. Až na to, že cibetka není tak úplně kočka.

Roztomilá šelmička s výborným trávením
Oviječ skvrnitý je totiž cibetkovitá šelma, která žije v Indonésii. Zde se jí říká luwak, což je druhé slovo v názvu oblíbené kávy. První výraz kopi v indonéštině označuje kávu. Kopi Luwak je tedy v přesném překladu cibetková káva – jak se tomuto výjimečnému moku říká u nás. A jak je to s tím trusem? Asi vás moc nepotěšíme. Cibetková káva totiž skutečně pochází z trusu cibetek. Ty jsou velkými gurmány a požírají celé plody kávovníku. Jejich trávicí systém je však schopen zpracovat pouze dužinu. Zrnka tedy posléze vyloučí společně s výkaly. Cibetčin trávicí enzym ze třídy proteáz ale způsobí, že kávové zrnko získá jemnější a méně hořkou chuť. Právě pro ni je cibetková káva tak ceněna. A koho vlastně napadlo získávat ji takovýmto způsobem? Domorodce, kterým holandští kolonialisté zakazovali sbírat kávu, jíž zde pro obchodní účely zasadili, pro osobní potřebu. Všimli si, že cibetky vybírají nejzralejší a nejchutnější kávové třešně, které potom vyloučí. Takže začali sbírat jejich trus, vymyli z něj zrníčka a zpestřovali si jimi jídelníček.

Jedna z nejdražších káv vůbec
Ačkoliv se tedy Kopi Luwak sbírá z trusu roztomilých kočkovitých šelmiček, patří mezi nejdražší kávy na světě. Cena za kilogram se pohybuje okolo tisíce amerických dolarů. Aby také ne, když se ročně vyprodukuje asi jen 500 kilogramů na celém světě. Největším producentem je indonéská společnost Kapal Api, která svéráznou kávu prodává v 68 zemích. A čím si cibetková káva získává takovou oblibu? Již jsme zmínili jemnou chuť a menší hořkost. To jsou její pozitiva, pro něž je ceněna. Má však i své zapřisáhlé odpůrce, a to zejména z řad milovníků zvířat. Sbírání výkalů v terénu je totiž velmi náročné. Z toho důvodu vznikají farmy, kde jsou šelmičky drženy v klecích. Ve Vietnamu se však sběr chutného trusu snaží obejít jinak – kávu se zde pokouší vyrábět za pomoci enzymů, které nemusí cibetky zprostředkovávat. I o tom se ve snímku Než si pro nás přijde hovoří.

Karamel nebo hořká čokoláda?
Kávová zrna jsou v těle cibetky přírodně zpracovávána. Z toho důvodu jsou po upražení více olejnatá a nabývají nevšední chuti. Tu někteří přirovnávají ke karamelu, jiní k hořké čokoládě, další z ní prý dokonce cítí švestky. Jak se ale zrnko, které cibetka vyvrhne s výkaly, dostane až k pražení? Právě tento mezičlánek musí zprostředkovat sběrači. Ti nejpoctivější se za ovijci vydávají až do jejich přirozeného horského prostředí, prolézají zde keře a křoví, kde se šelmičky pohybují a jednoduše sbírají jejich vzácný trus. Zrníčka, která se v něm nacházejí, dostanou sběrači ven tak, že je omyjí v horských říčkách. Následuje sušení a výsledkem je normální kávové zrno, které se posléze praží stejně jako kterékoliv jiné.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co se stane s vaším životem, když do něj vpustíte rituály?

Co se stane s vaším životem, když do něj vpustíte rituály?

Proč máme rádi opakující se okolnosti a lpíme na zavedených rituálech? Proč jsou tyto rituály pro každého člověka důležité a proč má na nás jejich náhlá absence negativní vliv? V čem nám pomáhají a jak...

Čtěte dál
Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň...
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Co udělá digitální detox? Jak se změní vaše mysl i tělo, když odložíte telefon

Co udělá digitální detox? Jak se změní vaše mysl i tělo, když odložíte telefon

Dnes si už téměř nedokážeme představit den bez chytrého telefonu, počítače nebo jiných zařízení. Neustálé kontrolování zpráv, sledování...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...