Podzim je obdobím, kdy máme tendenci kvůli pošmournému počasí trávit více času uvnitř než venku. Schází nám čerstvý vzduch a trpíme nedostatkem slunečního svitu. Přirozeným důsledkem je, že u některých jedinců kombinace těchto faktorů vyvolává chmury a úzkosti. Jak se jich zbavit? Jedním z řešení může být vhodná strava.
Jste to, co jíte. To není jen název jednoho známého pořadu, ale také pravda, která platila, platí a zřejmě vždycky platit bude. To, co jíme, v mnohém ovlivňuje naše zdraví, a to nejen to, které souvisí s tělem fyzickým, ale také to psychické. Výběr vhodných potravin nás může částečně uchránit před negativními vlivy chmurného podzimu. Díky nim nebude temný, ale štědrý, plný barev a chutí.
Které potraviny tohle dokáží?
1. Celozrnné obiloviny
Celozrnné obiloviny dodají komplexní sacharidy, z nichž se energie uvolňuje pomalu. Výsledkem je, že jste sytí, nemáte hlad a máte i celkově lepší náladu. Bylo také zjištěno, že komplexní sacharidy mohou zvyšovat hladinu serotoninu, hormonu štěstí. Můžete z nich navíc uvařit lahodné kaše, které ráno zahřejí a vybaví vás kupou síly a nadhledu do nadcházejícího dne. Vsaďte v tomto směru na oves, pohanku, bulgur, kuskus nebo hnědou rýži a další, jako je třeba méně tradiční freekeh nebo špalda.
2. Listová a zelená zelenina
Listová a zelená zelenina, jako je špenát, kapusta, mangold, a dokonce i brokolice, může významně pomoci při zahánění sezónních depresí. Je totiž bohatým zdrojem kyseliny listové a takové vitaminu B12, které podle studií, podobně jako výše zmiňované komplexní sacharidy, zvyšují hladinu serotoninu. Ten se podílí na vytváření vašeho dobrého psychického rozpoložení.
3. Ryby
Vědci tvrdí, že omega-3 mastné kyseliny bojují s úzkostmi tím, že zvyšují produkci hormonů štěstí – dopaminu a již zmiňovaného serotoninu. Na tyto zdravé tuky jsou bohaté tučné ryby, jako je losos, makrela, sleď a ančovičky. Kromě toho jsou také cenným zdrojem vitaminu D, podobně jako ústřice nebo kaviár. Pokud nemáte rádi ryby, dopřávejte si pro udržení optimální hladiny hormonů štěstí denně lžičku oleje z tresčích jater nebo lžíci lněných semínek, což je doporučení vhodné nejen pro vegany a vegetariány.
4. Hořká čokoláda
Čokoláda opravdu léčí pocuchané nervy. Ovšem ne ta mléčná, plná cukru, která se kromě toho postará i o pořádný nárůst hmotnosti. Ale skutečně kvalitní, hořká čokoláda s minimálním množstvím 75 % kakaa. Studie prokázaly, že když budete denně po dobu dvou měsíců konzumovat 4 kostičky (40 g) takové čokolády, dostanete do sebe takové množství rostlinných antioxidantů flavonoidů, které snižuje stresové hormony. Pozor ovšem na to, aby čokoláda nebyla slazená.
5. Avokádo
Avokáda obsahují množství zdravých tuků – správných mastných kyselin, rostlinných fytochemikálií zlepšujících náladu, a také uklidňující aminokyselinu tryptofan a vitamin B6 zvyšující hladinu energie.
6. Batáty
Sladké brambory neboli batáty jsou plné rostlinných fytochemikálií. Ty udržují stabilní hladinu cukru v krvi a významně se tak podílí na eliminaci výkyvů nálad.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství
Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením. Tato oblast medicíny zahrnuje řadu vyšetření a testů, které...
Čtěte dál