Potraviny, které vám pomohou zahnat podzimní chmury a špatnou náladu

Potraviny, které vám pomohou zahnat podzimní chmury a špatnou náladu
zdroj: Shutterstock

Podzim je obdobím, kdy máme tendenci kvůli pošmournému počasí trávit více času uvnitř než venku. Schází nám čerstvý vzduch a trpíme nedostatkem slunečního svitu. Přirozeným důsledkem je, že u některých jedinců kombinace těchto faktorů vyvolává chmury a úzkosti. Jak se jich zbavit? Jedním z řešení může být vhodná strava.

Jste to, co jíte. To není jen název jednoho známého pořadu, ale také pravda, která platila, platí a zřejmě vždycky platit bude. To, co jíme, v mnohém ovlivňuje naše zdraví, a to nejen to, které souvisí s tělem fyzickým, ale také to psychické. Výběr vhodných potravin nás může částečně uchránit před negativními vlivy chmurného podzimu. Díky nim nebude temný, ale štědrý, plný barev a chutí.
Které potraviny tohle dokáží?

1. Celozrnné obiloviny
Celozrnné obiloviny dodají komplexní sacharidy, z nichž se energie uvolňuje pomalu. Výsledkem je, že jste sytí, nemáte hlad a máte i celkově lepší náladu. Bylo také zjištěno, že komplexní sacharidy mohou zvyšovat hladinu serotoninu, hormonu štěstí. Můžete z nich navíc uvařit lahodné kaše, které ráno zahřejí a vybaví vás kupou síly a nadhledu do nadcházejícího dne. Vsaďte v tomto směru na oves, pohanku, bulgur, kuskus nebo hnědou rýži a další, jako je třeba méně tradiční freekeh nebo špalda.

2. Listová a zelená zelenina
Listová a zelená zelenina, jako je špenát, kapusta, mangold, a dokonce i brokolice, může významně pomoci při zahánění sezónních depresí. Je totiž bohatým zdrojem kyseliny listové a takové vitaminu B12, které podle studií, podobně jako výše zmiňované komplexní sacharidy, zvyšují hladinu serotoninu. Ten se podílí na vytváření vašeho dobrého psychického rozpoložení.

3. Ryby
Vědci tvrdí, že omega-3 mastné kyseliny bojují s úzkostmi tím, že zvyšují produkci hormonů štěstí – dopaminu a již zmiňovaného serotoninu. Na tyto zdravé tuky jsou bohaté tučné ryby, jako je losos, makrela, sleď a ančovičky. Kromě toho jsou také cenným zdrojem vitaminu D, podobně jako ústřice nebo kaviár. Pokud nemáte rádi ryby, dopřávejte si pro udržení optimální hladiny hormonů štěstí denně lžičku oleje z tresčích jater nebo lžíci lněných semínek, což je doporučení vhodné nejen pro vegany a vegetariány.

4. Hořká čokoláda
Čokoláda opravdu léčí pocuchané nervy. Ovšem ne ta mléčná, plná cukru, která se kromě toho postará i o pořádný nárůst hmotnosti. Ale skutečně kvalitní, hořká čokoláda s minimálním množstvím 75 % kakaa. Studie prokázaly, že když budete denně po dobu dvou měsíců konzumovat 4 kostičky (40 g) takové čokolády, dostanete do sebe takové množství rostlinných antioxidantů flavonoidů, které snižuje stresové hormony. Pozor ovšem na to, aby čokoláda nebyla slazená.

5. Avokádo
Avokáda obsahují množství zdravých tuků – správných mastných kyselin, rostlinných fytochemikálií zlepšujících náladu, a také uklidňující aminokyselinu tryptofan a vitamin B6 zvyšující hladinu energie.

6. Batáty
Sladké brambory neboli batáty jsou plné rostlinných fytochemikálií. Ty udržují stabilní hladinu cukru v krvi a významně se tak podílí na eliminaci výkyvů nálad.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...