Potraviny, které vám pomohou zahnat podzimní chmury a špatnou náladu

Potraviny, které vám pomohou zahnat podzimní chmury a špatnou náladu
zdroj: Shutterstock

Podzim je obdobím, kdy máme tendenci kvůli pošmournému počasí trávit více času uvnitř než venku. Schází nám čerstvý vzduch a trpíme nedostatkem slunečního svitu. Přirozeným důsledkem je, že u některých jedinců kombinace těchto faktorů vyvolává chmury a úzkosti. Jak se jich zbavit? Jedním z řešení může být vhodná strava.

Jste to, co jíte. To není jen název jednoho známého pořadu, ale také pravda, která platila, platí a zřejmě vždycky platit bude. To, co jíme, v mnohém ovlivňuje naše zdraví, a to nejen to, které souvisí s tělem fyzickým, ale také to psychické. Výběr vhodných potravin nás může částečně uchránit před negativními vlivy chmurného podzimu. Díky nim nebude temný, ale štědrý, plný barev a chutí.
Které potraviny tohle dokáží?

1. Celozrnné obiloviny
Celozrnné obiloviny dodají komplexní sacharidy, z nichž se energie uvolňuje pomalu. Výsledkem je, že jste sytí, nemáte hlad a máte i celkově lepší náladu. Bylo také zjištěno, že komplexní sacharidy mohou zvyšovat hladinu serotoninu, hormonu štěstí. Můžete z nich navíc uvařit lahodné kaše, které ráno zahřejí a vybaví vás kupou síly a nadhledu do nadcházejícího dne. Vsaďte v tomto směru na oves, pohanku, bulgur, kuskus nebo hnědou rýži a další, jako je třeba méně tradiční freekeh nebo špalda.

2. Listová a zelená zelenina
Listová a zelená zelenina, jako je špenát, kapusta, mangold, a dokonce i brokolice, může významně pomoci při zahánění sezónních depresí. Je totiž bohatým zdrojem kyseliny listové a takové vitaminu B12, které podle studií, podobně jako výše zmiňované komplexní sacharidy, zvyšují hladinu serotoninu. Ten se podílí na vytváření vašeho dobrého psychického rozpoložení.

3. Ryby
Vědci tvrdí, že omega-3 mastné kyseliny bojují s úzkostmi tím, že zvyšují produkci hormonů štěstí – dopaminu a již zmiňovaného serotoninu. Na tyto zdravé tuky jsou bohaté tučné ryby, jako je losos, makrela, sleď a ančovičky. Kromě toho jsou také cenným zdrojem vitaminu D, podobně jako ústřice nebo kaviár. Pokud nemáte rádi ryby, dopřávejte si pro udržení optimální hladiny hormonů štěstí denně lžičku oleje z tresčích jater nebo lžíci lněných semínek, což je doporučení vhodné nejen pro vegany a vegetariány.

4. Hořká čokoláda
Čokoláda opravdu léčí pocuchané nervy. Ovšem ne ta mléčná, plná cukru, která se kromě toho postará i o pořádný nárůst hmotnosti. Ale skutečně kvalitní, hořká čokoláda s minimálním množstvím 75 % kakaa. Studie prokázaly, že když budete denně po dobu dvou měsíců konzumovat 4 kostičky (40 g) takové čokolády, dostanete do sebe takové množství rostlinných antioxidantů flavonoidů, které snižuje stresové hormony. Pozor ovšem na to, aby čokoláda nebyla slazená.

5. Avokádo
Avokáda obsahují množství zdravých tuků – správných mastných kyselin, rostlinných fytochemikálií zlepšujících náladu, a také uklidňující aminokyselinu tryptofan a vitamin B6 zvyšující hladinu energie.

6. Batáty
Sladké brambory neboli batáty jsou plné rostlinných fytochemikálií. Ty udržují stabilní hladinu cukru v krvi a významně se tak podílí na eliminaci výkyvů nálad.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením. Tato oblast medicíny zahrnuje řadu vyšetření a testů, které...

Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...