Potravina, kterou stojí za to jíst denně pro silnou imunitu a zdravá střeva

Potravina, kterou stojí za to jíst denně pro silnou imunitu a zdravá střeva
zdroj: Shutterstock

Tato potravina snižuje riziko osteoporózy, posiluje imunitu a také pomáhá při kontrole hmotnosti. Tušíte správně, je to bílý jogurt. Jaké další důvody potřebujete znát, abyste ho jedli každý den?

Jogurt je oblíbený mléčný výrobek, který se vyrábí bakteriální fermentací mléka. Bakterie používané k výrobě jogurtu se nazývají „jogurtové kultury“ a fermentují laktózu, přírodní mléčný cukr. Tento proces produkuje kyselinu mléčnou – látku způsobující srážení mléčných bílkovin, což jogurtu dodává jeho jedinečnou chuť a texturu. Obyčejný jogurt má bílou barvu, je hustý a má plnou chuť.

Jaké zdravotní přínosy má obyčejný bílý jogurt?

1. Je bohatý na cenné živiny
Jogurt je přímo nabitý cennými živinami. Jednou z nich je vápník, minerál nezbytný pro zdravé zuby a kosti. Dalšími jsou vitaminy skupiny B. Dále zde najdete fosfor, hořčík a draslík. Tyto minerály jsou nezbytné pro několik biologických procesů jako je regulace krevního tlaku a metabolismu a také pro zdraví kostí. Jogurt také bývá obohacován o vitamin D, který podporuje zdraví kostí a imunitního systému. Může tak snížit riziko některých onemocnění, včetně chorob srdce a deprese.

2. Střevní mikroflóra
Jogurty obsahují živé bakterie neboli probiotika, které byly buď součástí tzv. startovací kultury, nebo byly přidány po pasteraci. Pasterace neboli tepelné ošetření, ale bohužel ničí prospěšné bakterie, které se v jogurtu přirozeně vyskytují. Proto čtěte etikety a vybírejte takové jogurty, které obsahují živé aktivní kultury. Probiotika rodu Bifidobacteria a Lactobacillus mají blahodárný vliv na náš střevní mikrobiom.

3. Zlepšuje obranyschopnost organismu
Probiotika obsažená v jogurtu také mohou posílit imunitní systém a snížit riziko onemocnění. Důraz na střevní mikrobiom jakožto důležitý orgán imunity snad ani nemusíme dále rozebírat.

4. Chrání před osteoporózou
Jogurt obsahuje některé klíčové živiny pro udržení zdraví kostí, včetně vápníku, bílkovin, draslíku, fosforu a někdy i vitamínu D. Všechny tyto vitamíny a minerály jsou zvláště užitečné při prevenci osteoporózy, což je stav charakterizovaný oslabením kostí. Jedinci s osteoporózou mají nízkou kostní denzitu (trpí řídnutím kostí) a jsou vystaveni vyššímu riziku vzniku zlomenin kostí. Výzkumy ukazují, že konzumace alespoň tří porcí mléčných potravin denně, kam jogurt spadá, může pomoci udržet vaše kosti silné a zdravé.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle tradiční čínské medicíny je pro organismus ideální v rámci stravování...

Čtěte dál
Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho...
Nový výzkum: minerál zinek a jeho role v boji proti COVID-19

Nový výzkum: minerál zinek a jeho role v boji proti COVID-19

Již několikrát bylo mnoha odborníky potvrzeno, že strava má na celkové zdraví mnoho přímých vazeb, včetně funkce imunitního systému....
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...