Tato potravina snižuje riziko osteoporózy, posiluje imunitu a také pomáhá při kontrole hmotnosti. Tušíte správně, je to bílý jogurt. Jaké další důvody potřebujete znát, abyste ho jedli každý den?
Jogurt je oblíbený mléčný výrobek, který se vyrábí bakteriální fermentací mléka. Bakterie používané k výrobě jogurtu se nazývají „jogurtové kultury“ a fermentují laktózu, přírodní mléčný cukr. Tento proces produkuje kyselinu mléčnou – látku způsobující srážení mléčných bílkovin, což jogurtu dodává jeho jedinečnou chuť a texturu. Obyčejný jogurt má bílou barvu, je hustý a má plnou chuť.
Jaké zdravotní přínosy má obyčejný bílý jogurt?
1. Je bohatý na cenné živiny
Jogurt je přímo nabitý cennými živinami. Jednou z nich je vápník, minerál nezbytný pro zdravé zuby a kosti. Dalšími jsou vitaminy skupiny B. Dále zde najdete fosfor, hořčík a draslík. Tyto minerály jsou nezbytné pro několik biologických procesů jako je regulace krevního tlaku a metabolismu a také pro zdraví kostí. Jogurt také bývá obohacován o vitamin D, který podporuje zdraví kostí a imunitního systému. Může tak snížit riziko některých onemocnění, včetně chorob srdce a deprese.
2. Střevní mikroflóra
Jogurty obsahují živé bakterie neboli probiotika, které byly buď součástí tzv. startovací kultury, nebo byly přidány po pasteraci. Pasterace neboli tepelné ošetření, ale bohužel ničí prospěšné bakterie, které se v jogurtu přirozeně vyskytují. Proto čtěte etikety a vybírejte takové jogurty, které obsahují živé aktivní kultury. Probiotika rodu Bifidobacteria a Lactobacillus mají blahodárný vliv na náš střevní mikrobiom.
3. Zlepšuje obranyschopnost organismu
Probiotika obsažená v jogurtu také mohou posílit imunitní systém a snížit riziko onemocnění. Důraz na střevní mikrobiom jakožto důležitý orgán imunity snad ani nemusíme dále rozebírat.
4. Chrání před osteoporózou
Jogurt obsahuje některé klíčové živiny pro udržení zdraví kostí, včetně vápníku, bílkovin, draslíku, fosforu a někdy i vitamínu D. Všechny tyto vitamíny a minerály jsou zvláště užitečné při prevenci osteoporózy, což je stav charakterizovaný oslabením kostí. Jedinci s osteoporózou mají nízkou kostní denzitu (trpí řídnutím kostí) a jsou vystaveni vyššímu riziku vzniku zlomenin kostí. Výzkumy ukazují, že konzumace alespoň tří porcí mléčných potravin denně, kam jogurt spadá, může pomoci udržet vaše kosti silné a zdravé.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?
O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek (konjunktivitidě), který je jednou ze tří nejčastějších příčin...
Čtěte dál