Potravina, kterou stojí za to jíst denně pro silnou imunitu a zdravá střeva

Potravina, kterou stojí za to jíst denně pro silnou imunitu a zdravá střeva
zdroj: Shutterstock

Tato potravina snižuje riziko osteoporózy, posiluje imunitu a také pomáhá při kontrole hmotnosti. Tušíte správně, je to bílý jogurt. Jaké další důvody potřebujete znát, abyste ho jedli každý den?

Jogurt je oblíbený mléčný výrobek, který se vyrábí bakteriální fermentací mléka. Bakterie používané k výrobě jogurtu se nazývají „jogurtové kultury“ a fermentují laktózu, přírodní mléčný cukr. Tento proces produkuje kyselinu mléčnou – látku způsobující srážení mléčných bílkovin, což jogurtu dodává jeho jedinečnou chuť a texturu. Obyčejný jogurt má bílou barvu, je hustý a má plnou chuť.

Jaké zdravotní přínosy má obyčejný bílý jogurt?

1. Je bohatý na cenné živiny
Jogurt je přímo nabitý cennými živinami. Jednou z nich je vápník, minerál nezbytný pro zdravé zuby a kosti. Dalšími jsou vitaminy skupiny B. Dále zde najdete fosfor, hořčík a draslík. Tyto minerály jsou nezbytné pro několik biologických procesů jako je regulace krevního tlaku a metabolismu a také pro zdraví kostí. Jogurt také bývá obohacován o vitamin D, který podporuje zdraví kostí a imunitního systému. Může tak snížit riziko některých onemocnění, včetně chorob srdce a deprese.

2. Střevní mikroflóra
Jogurty obsahují živé bakterie neboli probiotika, které byly buď součástí tzv. startovací kultury, nebo byly přidány po pasteraci. Pasterace neboli tepelné ošetření, ale bohužel ničí prospěšné bakterie, které se v jogurtu přirozeně vyskytují. Proto čtěte etikety a vybírejte takové jogurty, které obsahují živé aktivní kultury. Probiotika rodu Bifidobacteria a Lactobacillus mají blahodárný vliv na náš střevní mikrobiom.

3. Zlepšuje obranyschopnost organismu
Probiotika obsažená v jogurtu také mohou posílit imunitní systém a snížit riziko onemocnění. Důraz na střevní mikrobiom jakožto důležitý orgán imunity snad ani nemusíme dále rozebírat.

4. Chrání před osteoporózou
Jogurt obsahuje některé klíčové živiny pro udržení zdraví kostí, včetně vápníku, bílkovin, draslíku, fosforu a někdy i vitamínu D. Všechny tyto vitamíny a minerály jsou zvláště užitečné při prevenci osteoporózy, což je stav charakterizovaný oslabením kostí. Jedinci s osteoporózou mají nízkou kostní denzitu (trpí řídnutím kostí) a jsou vystaveni vyššímu riziku vzniku zlomenin kostí. Výzkumy ukazují, že konzumace alespoň tří porcí mléčných potravin denně, kam jogurt spadá, může pomoci udržet vaše kosti silné a zdravé.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek (konjunktivitidě), který je jednou ze tří nejčastějších příčin...

Čtěte dál
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

S blížící se dovolenou rostou obavy nejen o hladký průběh celého programu, ale i o zdraví. Lékaři ve svých ordinacích zaznamenávají...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...