Tato potravina snižuje riziko osteoporózy, posiluje imunitu a také pomáhá při kontrole hmotnosti. Tušíte správně, je to bílý jogurt. Jaké další důvody potřebujete znát, abyste ho jedli každý den?
Jogurt je oblíbený mléčný výrobek, který se vyrábí bakteriální fermentací mléka. Bakterie používané k výrobě jogurtu se nazývají „jogurtové kultury“ a fermentují laktózu, přírodní mléčný cukr. Tento proces produkuje kyselinu mléčnou – látku způsobující srážení mléčných bílkovin, což jogurtu dodává jeho jedinečnou chuť a texturu. Obyčejný jogurt má bílou barvu, je hustý a má plnou chuť.
Jaké zdravotní přínosy má obyčejný bílý jogurt?
1. Je bohatý na cenné živiny
Jogurt je přímo nabitý cennými živinami. Jednou z nich je vápník, minerál nezbytný pro zdravé zuby a kosti. Dalšími jsou vitaminy skupiny B. Dále zde najdete fosfor, hořčík a draslík. Tyto minerály jsou nezbytné pro několik biologických procesů jako je regulace krevního tlaku a metabolismu a také pro zdraví kostí. Jogurt také bývá obohacován o vitamin D, který podporuje zdraví kostí a imunitního systému. Může tak snížit riziko některých onemocnění, včetně chorob srdce a deprese.
2. Střevní mikroflóra
Jogurty obsahují živé bakterie neboli probiotika, které byly buď součástí tzv. startovací kultury, nebo byly přidány po pasteraci. Pasterace neboli tepelné ošetření, ale bohužel ničí prospěšné bakterie, které se v jogurtu přirozeně vyskytují. Proto čtěte etikety a vybírejte takové jogurty, které obsahují živé aktivní kultury. Probiotika rodu Bifidobacteria a Lactobacillus mají blahodárný vliv na náš střevní mikrobiom.
3. Zlepšuje obranyschopnost organismu
Probiotika obsažená v jogurtu také mohou posílit imunitní systém a snížit riziko onemocnění. Důraz na střevní mikrobiom jakožto důležitý orgán imunity snad ani nemusíme dále rozebírat.
4. Chrání před osteoporózou
Jogurt obsahuje některé klíčové živiny pro udržení zdraví kostí, včetně vápníku, bílkovin, draslíku, fosforu a někdy i vitamínu D. Všechny tyto vitamíny a minerály jsou zvláště užitečné při prevenci osteoporózy, což je stav charakterizovaný oslabením kostí. Jedinci s osteoporózou mají nízkou kostní denzitu (trpí řídnutím kostí) a jsou vystaveni vyššímu riziku vzniku zlomenin kostí. Výzkumy ukazují, že konzumace alespoň tří porcí mléčných potravin denně, kam jogurt spadá, může pomoci udržet vaše kosti silné a zdravé.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?
Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek? Nepříjemné zažívací potíže, jako je nadýmání, pálení žáhy, bolesti...
Čtěte dál
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení
