Léto nabízí jednu nespornou výhodu a tou je dostupnost lokálních surovin. V současnosti se jistě i vaše zahrádky červenají úrodou šťavnatých rajčat, proto se podíváme na to, proč byste je měli pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Vzhledem k tomu, že jich máte pravděpodobně víc, než jste schopní zkonzumovat, podělím se s vámi na závěr o jednoduchý recept.
Bohatý zdroj vitamínů a minerálů
Rajčata jsou bezpochyby symbolem letní sezóny. Kromě toho, že čerstvě utržená chutnají skvěle, obsahují i celou řadu zdraví prospěšných látek. Jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu C, D a E. Mezi minerálními látkami převažuje železo, zinek, selen, fosfor, vápník a draslík.
Vitamín C posiluje imunitu a při pravidelné konzumaci vás ochrání při podzimní chřipkové epidemii. Pouhých 100 gramů zralých rajčat vám zaručí více než polovinu doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Naopak vitamíny skupiny B se postarají o pružnost vaší kůže, lesk a sílu vlasů. Navíc osvěžují spánek a přispívají dobré náladě. Draslík obsažený v plodech napomáhá přirozenému vylučování vody v organismu. Zinek se postará o správnou tvorbu hormonů a vazivové tkáně.
Tepelná úprava zvyšuje antioxidační účinky
Rajčata obsahují i značné množství antioxidantů. Konkrétně lykopen, kyselinu chlorogenovou a rutin, které chrání naše buňky před volnými radikály. Lykopen působí preventivně proti rozvoji degenerativních onemocnění a také chemopreventivně. Antioxidační účinky posílíte tepelným zpracováním. Antioxidanty jsou obsaženy zejména ve slupce, takže se vyvarujte spařování rajčat kvůli olupování. Raději si připravte například rajčatovou polévku, kterou potom rozmixujte a pokud vám vadí kousky, přepasírujte ji přes sítko.
Zelenina vhodná při hubnutí i jako osvěžení
Rajčata obsahují celou řadu živin, ale také velmi málo kalorií. Nejenom v létě jsou tedy skvělým pomocníkem při hubnutí (100 g obsahuje pouze 88 kJ) – můžete jich tedy sníst klidně kilo. Z více než 90 % totiž obsahují pouze vodu, takže jsou ideální odpolední svačinou v parných dnech. Dodají vám i nutný přísun tekutin. Vyvarujte se ale vychlazeným plodům a raději je nechte ohřát alespoň na 16 °C.
Rajčatová omáčka
Abyste si chuť rajčat mohli dopřát po celý rok, vyzkoušejte recept na omáčku, která se skvěle hodí třeba ke špagetám.
Počet sklenic (330 ml): 6
Doba přípravy: 3 hodiny
Označení: vegetariánské (veganské)
Ingredience
- 5 kg zralých rajčat
- větší palička česneku
- 1 balíček provensálského koření
- 100 g medu (datlového sirupu)
- 1 čajová lžička soli
- 50 ml oleje
Postup
Postup je opravdu jednoduchý. Rajčata pouze nakrájejte na půlky a vložte je na hlubší plech. Při pečení se bude voda odpařovat, takže se množství výrazně sníží. Na vrch nasypte provensálské koření, sůl, nalijte olej a přidejte i oloupaný česnek. Na závěr přidejte med, popřípadě datlový sirup, pokud chcete, aby byl výsledný produkt čistě rostlinný. Množství sladidla se odvíjí od chuti rajčat. Pokud jsou opravdu sladká, klidně množství medu (sirupu) snižte. Rajčata pečte v troubě přibližně 3 hodiny na 150 °C do té doby, dokud se většina vody neodpaří. Po pečení nechte v troubě vychladnout. Doporučuji směsí naplnit sklenice a zavařit je. Omáčka je nejlepší po několika týdnech, kdy se chutě dokonale propojí.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál