Užijte si sezónu rajčat naplno a myslete i na zimu

Užijte si sezónu rajčat naplno a myslete i na zimu

Léto nabízí jednu nespornou výhodu a tou je dostupnost lokálních surovin. V současnosti se jistě i vaše zahrádky červenají úrodou šťavnatých rajčat, proto se podíváme na to, proč byste je měli pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Vzhledem k tomu, že jich máte pravděpodobně víc, než jste schopní zkonzumovat, podělím se s vámi na závěr o jednoduchý recept.

Bohatý zdroj vitamínů a minerálů
Rajčata jsou bezpochyby symbolem letní sezóny. Kromě toho, že čerstvě utržená chutnají skvěle, obsahují i celou řadu zdraví prospěšných látek. Jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu C, D a E. Mezi minerálními látkami převažuje železo, zinek, selen, fosfor, vápník a draslík.
Vitamín C posiluje imunitu a při pravidelné konzumaci vás ochrání při podzimní chřipkové epidemii. Pouhých 100 gramů zralých rajčat vám zaručí více než polovinu doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Naopak vitamíny skupiny B se postarají o pružnost vaší kůže, lesk a sílu vlasů. Navíc osvěžují spánek a přispívají dobré náladě. Draslík obsažený v plodech napomáhá přirozenému vylučování vody v organismu. Zinek se postará o správnou tvorbu hormonů a vazivové tkáně.

Tepelná úprava zvyšuje antioxidační účinky
Rajčata obsahují i značné množství antioxidantů. Konkrétně lykopen, kyselinu chlorogenovou a rutin, které chrání naše buňky před volnými radikály. Lykopen působí preventivně proti rozvoji degenerativních onemocnění a také chemopreventivně. Antioxidační účinky posílíte tepelným zpracováním. Antioxidanty jsou obsaženy zejména ve slupce, takže se vyvarujte spařování rajčat kvůli olupování. Raději si připravte například rajčatovou polévku, kterou potom rozmixujte a pokud vám vadí kousky, přepasírujte ji přes sítko.

Zelenina vhodná při hubnutí i jako osvěžení
Rajčata obsahují celou řadu živin, ale také velmi málo kalorií. Nejenom v létě jsou tedy skvělým pomocníkem při hubnutí (100 g obsahuje pouze 88 kJ) – můžete jich tedy sníst klidně kilo. Z více než 90 % totiž obsahují pouze vodu, takže jsou ideální odpolední svačinou v parných dnech. Dodají vám i nutný přísun tekutin. Vyvarujte se ale vychlazeným plodům a raději je nechte ohřát alespoň na 16 °C.

Rajčatová omáčka
Abyste si chuť rajčat mohli dopřát po celý rok, vyzkoušejte recept na omáčku, která se skvěle hodí třeba ke špagetám.

Počet sklenic (330 ml): 6
Doba přípravy: 3 hodiny
Označení: vegetariánské (veganské)

Ingredience

  • 5 kg zralých rajčat
  • větší palička česneku
  • 1 balíček provensálského koření
  • 100 g medu (datlového sirupu)
  • 1 čajová lžička soli
  • 50 ml oleje

Postup
Postup je opravdu jednoduchý. Rajčata pouze nakrájejte na půlky a vložte je na hlubší plech. Při pečení se bude voda odpařovat, takže se množství výrazně sníží. Na vrch nasypte provensálské koření, sůl, nalijte olej a přidejte i oloupaný česnek. Na závěr přidejte med, popřípadě datlový sirup, pokud chcete, aby byl výsledný produkt čistě rostlinný. Množství sladidla se odvíjí od chuti rajčat. Pokud jsou opravdu sladká, klidně množství medu (sirupu) snižte. Rajčata pečte v troubě přibližně 3 hodiny na 150 °C do té doby, dokud se většina vody neodpaří. Po pečení nechte v troubě vychladnout. Doporučuji směsí naplnit sklenice a zavařit je. Omáčka je nejlepší po několika týdnech, kdy se chutě dokonale propojí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...