Užijte si sezónu rajčat naplno a myslete i na zimu

Užijte si sezónu rajčat naplno a myslete i na zimu

Léto nabízí jednu nespornou výhodu a tou je dostupnost lokálních surovin. V současnosti se jistě i vaše zahrádky červenají úrodou šťavnatých rajčat, proto se podíváme na to, proč byste je měli pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Vzhledem k tomu, že jich máte pravděpodobně víc, než jste schopní zkonzumovat, podělím se s vámi na závěr o jednoduchý recept.

Bohatý zdroj vitamínů a minerálů
Rajčata jsou bezpochyby symbolem letní sezóny. Kromě toho, že čerstvě utržená chutnají skvěle, obsahují i celou řadu zdraví prospěšných látek. Jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu C, D a E. Mezi minerálními látkami převažuje železo, zinek, selen, fosfor, vápník a draslík.
Vitamín C posiluje imunitu a při pravidelné konzumaci vás ochrání při podzimní chřipkové epidemii. Pouhých 100 gramů zralých rajčat vám zaručí více než polovinu doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Naopak vitamíny skupiny B se postarají o pružnost vaší kůže, lesk a sílu vlasů. Navíc osvěžují spánek a přispívají dobré náladě. Draslík obsažený v plodech napomáhá přirozenému vylučování vody v organismu. Zinek se postará o správnou tvorbu hormonů a vazivové tkáně.

Tepelná úprava zvyšuje antioxidační účinky
Rajčata obsahují i značné množství antioxidantů. Konkrétně lykopen, kyselinu chlorogenovou a rutin, které chrání naše buňky před volnými radikály. Lykopen působí preventivně proti rozvoji degenerativních onemocnění a také chemopreventivně. Antioxidační účinky posílíte tepelným zpracováním. Antioxidanty jsou obsaženy zejména ve slupce, takže se vyvarujte spařování rajčat kvůli olupování. Raději si připravte například rajčatovou polévku, kterou potom rozmixujte a pokud vám vadí kousky, přepasírujte ji přes sítko.

Zelenina vhodná při hubnutí i jako osvěžení
Rajčata obsahují celou řadu živin, ale také velmi málo kalorií. Nejenom v létě jsou tedy skvělým pomocníkem při hubnutí (100 g obsahuje pouze 88 kJ) – můžete jich tedy sníst klidně kilo. Z více než 90 % totiž obsahují pouze vodu, takže jsou ideální odpolední svačinou v parných dnech. Dodají vám i nutný přísun tekutin. Vyvarujte se ale vychlazeným plodům a raději je nechte ohřát alespoň na 16 °C.

Rajčatová omáčka
Abyste si chuť rajčat mohli dopřát po celý rok, vyzkoušejte recept na omáčku, která se skvěle hodí třeba ke špagetám.

Počet sklenic (330 ml): 6
Doba přípravy: 3 hodiny
Označení: vegetariánské (veganské)

Ingredience

  • 5 kg zralých rajčat
  • větší palička česneku
  • 1 balíček provensálského koření
  • 100 g medu (datlového sirupu)
  • 1 čajová lžička soli
  • 50 ml oleje

Postup
Postup je opravdu jednoduchý. Rajčata pouze nakrájejte na půlky a vložte je na hlubší plech. Při pečení se bude voda odpařovat, takže se množství výrazně sníží. Na vrch nasypte provensálské koření, sůl, nalijte olej a přidejte i oloupaný česnek. Na závěr přidejte med, popřípadě datlový sirup, pokud chcete, aby byl výsledný produkt čistě rostlinný. Množství sladidla se odvíjí od chuti rajčat. Pokud jsou opravdu sladká, klidně množství medu (sirupu) snižte. Rajčata pečte v troubě přibližně 3 hodiny na 150 °C do té doby, dokud se většina vody neodpaří. Po pečení nechte v troubě vychladnout. Doporučuji směsí naplnit sklenice a zavařit je. Omáčka je nejlepší po několika týdnech, kdy se chutě dokonale propojí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...