Užijte si sezónu rajčat naplno a myslete i na zimu

Užijte si sezónu rajčat naplno a myslete i na zimu

Léto nabízí jednu nespornou výhodu a tou je dostupnost lokálních surovin. V současnosti se jistě i vaše zahrádky červenají úrodou šťavnatých rajčat, proto se podíváme na to, proč byste je měli pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Vzhledem k tomu, že jich máte pravděpodobně víc, než jste schopní zkonzumovat, podělím se s vámi na závěr o jednoduchý recept.

Bohatý zdroj vitamínů a minerálů
Rajčata jsou bezpochyby symbolem letní sezóny. Kromě toho, že čerstvě utržená chutnají skvěle, obsahují i celou řadu zdraví prospěšných látek. Jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu C, D a E. Mezi minerálními látkami převažuje železo, zinek, selen, fosfor, vápník a draslík.
Vitamín C posiluje imunitu a při pravidelné konzumaci vás ochrání při podzimní chřipkové epidemii. Pouhých 100 gramů zralých rajčat vám zaručí více než polovinu doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Naopak vitamíny skupiny B se postarají o pružnost vaší kůže, lesk a sílu vlasů. Navíc osvěžují spánek a přispívají dobré náladě. Draslík obsažený v plodech napomáhá přirozenému vylučování vody v organismu. Zinek se postará o správnou tvorbu hormonů a vazivové tkáně.

Tepelná úprava zvyšuje antioxidační účinky
Rajčata obsahují i značné množství antioxidantů. Konkrétně lykopen, kyselinu chlorogenovou a rutin, které chrání naše buňky před volnými radikály. Lykopen působí preventivně proti rozvoji degenerativních onemocnění a také chemopreventivně. Antioxidační účinky posílíte tepelným zpracováním. Antioxidanty jsou obsaženy zejména ve slupce, takže se vyvarujte spařování rajčat kvůli olupování. Raději si připravte například rajčatovou polévku, kterou potom rozmixujte a pokud vám vadí kousky, přepasírujte ji přes sítko.

Zelenina vhodná při hubnutí i jako osvěžení
Rajčata obsahují celou řadu živin, ale také velmi málo kalorií. Nejenom v létě jsou tedy skvělým pomocníkem při hubnutí (100 g obsahuje pouze 88 kJ) – můžete jich tedy sníst klidně kilo. Z více než 90 % totiž obsahují pouze vodu, takže jsou ideální odpolední svačinou v parných dnech. Dodají vám i nutný přísun tekutin. Vyvarujte se ale vychlazeným plodům a raději je nechte ohřát alespoň na 16 °C.

Rajčatová omáčka
Abyste si chuť rajčat mohli dopřát po celý rok, vyzkoušejte recept na omáčku, která se skvěle hodí třeba ke špagetám.

Počet sklenic (330 ml): 6
Doba přípravy: 3 hodiny
Označení: vegetariánské (veganské)

Ingredience

  • 5 kg zralých rajčat
  • větší palička česneku
  • 1 balíček provensálského koření
  • 100 g medu (datlového sirupu)
  • 1 čajová lžička soli
  • 50 ml oleje

Postup
Postup je opravdu jednoduchý. Rajčata pouze nakrájejte na půlky a vložte je na hlubší plech. Při pečení se bude voda odpařovat, takže se množství výrazně sníží. Na vrch nasypte provensálské koření, sůl, nalijte olej a přidejte i oloupaný česnek. Na závěr přidejte med, popřípadě datlový sirup, pokud chcete, aby byl výsledný produkt čistě rostlinný. Množství sladidla se odvíjí od chuti rajčat. Pokud jsou opravdu sladká, klidně množství medu (sirupu) snižte. Rajčata pečte v troubě přibližně 3 hodiny na 150 °C do té doby, dokud se většina vody neodpaří. Po pečení nechte v troubě vychladnout. Doporučuji směsí naplnit sklenice a zavařit je. Omáčka je nejlepší po několika týdnech, kdy se chutě dokonale propojí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...