Malý průvodce světem dýní: Jaká se hodí na vydlabání a jaká do polévky?

Malý průvodce světem dýní: Jaká se hodí na vydlabání a jaká do polévky?
zdroj: Shutterstock

Dýně jsou u nás poslední roky v kurzu stále více. Nejen, že se pomalu začínají spojovat i s našimi „dušičkami“, ale hojnější využití nacházejí také v kuchyni. Jak to s nimi vlastně je? Z kolika druhů můžete vybírat a proč se dýně spojuje zrovna s Halloweenem?

Svět dýní je překvapivě rozmanitý. Není to jen dýně goliáš, hokkaido nebo špagetová. To jsou druhy, které známe, a až na tu první, která slouží spíše pro krmení zvířat a vyřezávání luceren, je užíváme v kuchyni. Druhů dýně je ale ve skutečnosti mnohem více.

1. Japonská dýně Kent
Sladká odrůda japonské dýně, které se také říká Kent, se skvěle hodí do salátů a pečených jídel, podobně jako oblíbená hokkaido. Na rozdíl od ní má ale Kent poměrně tvrdou a nepoddajnou slupku, která se liší i barvou – není zcela oranžová, převažují odstíny zelené a šedé v podobě skvrn, dužina je tmavší a žlutá. Abyste zachovali chuť, jíž jsou kentské dýně proslulé, vařte je i se slupkou a poté se zbavte semen a vydlabejte dužinu.

2. Máslová či muškátová
Tato odolná podlouhlá odrůda je jednou z nejvšestrannějších z široké dýňové rodiny. Je příjemně sladká s mírným ořechovým aroma, oproti hokkaido však o něco sušší a také je třeba před vlastní úpravou důkladně ořezat tvrdou slupku. Takto upravená muškátová dýně poslouží k přípravě skvělé polévky, nebo ji můžete nakrájet na malé kousky, na másle či rostlinném tuku opéci na pánvi a zasypat skořicí a podávat jako dezert, nebo ji užít jakou součást různých pečených směsí.

3. Bramborová dýně (Sweet Dumpling)
Ačkoliv plody této dýně připomínají velký knedlík, neříká se jí „knedlíková“ ale „bramborová“. Dýničky velké akorát pro jednu porci jídla ale s trochou fantazie připomínají i pořádnou bramboru. Pyšní se sladkou, krémovou a lahodnou chutí, které se využívá při nadívání, pečení i vaření. Skvěle chutnají naplněné směsí kukuřice, másla, medu a smetany a zapečené v troubě. V suchu a teple je navíc můžete skladovat až 10 měsíců.

4. Modrá dýně (Queensland Blue)
Atraktivní malá odrůda s modrošedou slupkou vyniká lahodnou chutí. Je poměrně vytrvalá, snadno se pěstuje a skvěle prosperuje i na kompostu, ke spokojenosti potřebuje jen dostatek slunce a prostoru. Hodí se do polévek, pečených i vařených pokrmů.

A proč dýně a Halloween?
A proč je konec října a začátek listopadu spojován zrovna se strašidelným dýňovým obličejem? Věřte nebo ne, předchůdcem dýně byla řepa, tuřín nebo brambora. Vyřezávaly se z nich svítilny, které se kladly na okna, aby svítily bloudícím duším a aby obyvatele domu ochránily před zlými mocnostmi. Souvisí to s příběhem o irském opilci Jackovi, který několikrát obelstil ďábla. Ten jej za to odsoudil k věčnému bloudění a aby si mohl posvítit na cestu, dal mu hroudu žhavého uhlí, kterou Jack vložil do svítilny z řepy. Lidé věřili, že když dají na okno světlo, Jack si jej vezme a před vším zlým je ochrání. Do USA přinesli tradici irští přistěhovalci v 19. století, a protože v Americe byla nejdostupnější dýně, začali ji Američané užívat jako svítilnu místo řepy. A jelikož vlivy americké kultury v mnohém ovlivňují i nás, začínají se v posledních letech dýňové svítilny objevovat i v Česku. Také si letos plánujete vyřezat svou vlastní? Nebo si dýni raději upečete?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...

Čtěte dál
Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme...
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Barvy jsou všude kolem nás a mají velký význam pro náš každodenní život, aniž si to mnohdy uvědomujeme. I malé změny barev na nás mohou...
Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Čistíte si dvakrát denně zuby, zavazujete si nejprve levou botu, do školy nebo do práce chodíte stále stejnou cestou, začátek dne si...
Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance, neboli tanec u tyče, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Dříve jej lidé spojovali především s erotickým a...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Jak kompenzovat sedavé zaměstnání a účinně pracovat s bolestí krční páteře

Jak kompenzovat sedavé zaměstnání a účinně pracovat s bolestí krční páteře

Nejen pohyb, ale především aktivní způsob života je pro některé z nás samozřejmostí. To, že je s naším pohybovým aparátem něco špatně,...