Rakytník: Jak při jeho zpracování nepřijít o vitamín C

Rakytník: Jak při jeho zpracování nepřijít o vitamín C
zdroj: Shutterstock

Rakytník je pro svou výraznou kyselou chuť pro mnohé prakticky nepoživatelný, ale přesto je škoda ho nevyužít. Zpracujte ho tak, abyste ho mohli denně užívat a zároveň ztratili co nejméně cenného vitamínu C.

Sklízejte až po prvních mrazech
Rakytník se sklízí od září do listopadu. Je proto ten pravý čas zapřemýšlet nad jeho zpracováním. Rostlina dosahuje výšky až 10 metrů a je velmi citlivá na zkracování, proto ho raději ponechte svému osudu a připravte si žebřík. Abyste si sběr ulehčili, počkejte do prvních mrazíků, kdy bobulky půjdou lépe oddělovat od rostliny. V souvislosti s vitamínem C ale na době sklizně nezáleží.

Nejjednodušší recepty na zpracování
Nejsnazší úprava je příprava rakytníkového medu, kdy použijete vylisovanou šťávu, kterou v poměru 1:2 smícháte s medem. Kyselá chuť nebude tak výrazná, zároveň předejdete tepelné úpravě, která ničí vitamíny a med si přidáte do čaje tak, jak jste zvyklí. Ale pozor, až do vlažného.  

Stejně snadná je příprava sirupu. Opět využijete vylisovanou šťávu, kterou tentokrát smícháte s cukrem v poměru 1:1. Žádné vaření, ani zahřívání. Jednoduše míchejte do doby, než se cukr rozpustí. Skladujte na chladném a temném místě. Vydrží i několik let.

Rakytník je možné sušit, ovšem vyvarujte se teplot nad 40 °C. Sušené plody rozemelete a přidáváte například do kaší, ale i do medu nebo vody. Připravit si z něho můžete také rakytníkový olej na odřeniny, popáleniny nebo vyživení unavené pokožky. Do 100 ml kvalitního oleje přidejte polévkovou lžíci sušených rakytníkových plodů a nechte týden na slunném místě.

Zaručená imunita a povzbuzení organismu
Pravidelné užívání rakytníku vám zajistí imunitu na celou zimu. Kromě mimořádně vysokého obsahu vitamínu C se pyšní provitamínem A, vitamínem E a K1 nebo organickými kyselinami. Vedle zvýšení imunity se skvěle hodí v období rekonvalescence, v případě trávicích obtíží, vysokého krevního tlaku, srdečních obtíží nebo pro posílení vlasů a nehtů.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající jako meziprodukt metabolismu aminokyseliny methioninu, může při zvýšené...

Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...