Rakytník: Jak při jeho zpracování nepřijít o vitamín C

Rakytník: Jak při jeho zpracování nepřijít o vitamín C
zdroj: Shutterstock

Rakytník je pro svou výraznou kyselou chuť pro mnohé prakticky nepoživatelný, ale přesto je škoda ho nevyužít. Zpracujte ho tak, abyste ho mohli denně užívat a zároveň ztratili co nejméně cenného vitamínu C.

Sklízejte až po prvních mrazech
Rakytník se sklízí od září do listopadu. Je proto ten pravý čas zapřemýšlet nad jeho zpracováním. Rostlina dosahuje výšky až 10 metrů a je velmi citlivá na zkracování, proto ho raději ponechte svému osudu a připravte si žebřík. Abyste si sběr ulehčili, počkejte do prvních mrazíků, kdy bobulky půjdou lépe oddělovat od rostliny. V souvislosti s vitamínem C ale na době sklizně nezáleží.

Nejjednodušší recepty na zpracování
Nejsnazší úprava je příprava rakytníkového medu, kdy použijete vylisovanou šťávu, kterou v poměru 1:2 smícháte s medem. Kyselá chuť nebude tak výrazná, zároveň předejdete tepelné úpravě, která ničí vitamíny a med si přidáte do čaje tak, jak jste zvyklí. Ale pozor, až do vlažného.  

Stejně snadná je příprava sirupu. Opět využijete vylisovanou šťávu, kterou tentokrát smícháte s cukrem v poměru 1:1. Žádné vaření, ani zahřívání. Jednoduše míchejte do doby, než se cukr rozpustí. Skladujte na chladném a temném místě. Vydrží i několik let.

Rakytník je možné sušit, ovšem vyvarujte se teplot nad 40 °C. Sušené plody rozemelete a přidáváte například do kaší, ale i do medu nebo vody. Připravit si z něho můžete také rakytníkový olej na odřeniny, popáleniny nebo vyživení unavené pokožky. Do 100 ml kvalitního oleje přidejte polévkovou lžíci sušených rakytníkových plodů a nechte týden na slunném místě.

Zaručená imunita a povzbuzení organismu
Pravidelné užívání rakytníku vám zajistí imunitu na celou zimu. Kromě mimořádně vysokého obsahu vitamínu C se pyšní provitamínem A, vitamínem E a K1 nebo organickými kyselinami. Vedle zvýšení imunity se skvěle hodí v období rekonvalescence, v případě trávicích obtíží, vysokého krevního tlaku, srdečních obtíží nebo pro posílení vlasů a nehtů.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek (konjunktivitidě), který je jednou ze tří nejčastějších příčin...

Čtěte dál
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

S blížící se dovolenou rostou obavy nejen o hladký průběh celého programu, ale i o zdraví. Lékaři ve svých ordinacích zaznamenávají...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...