Bobule hroznové vína jsou plné cenných látek. Mají své nezastupitelné místo ve středomořském jídelníčku a vynikají svou chutí i léčivými účinky. Je proto velká škoda, že ho konzumujeme hlavně v tekuté podobě, ve které sice získává alkohol, zato ztrácí řadu prospěšných látek.
Pramen zdraví ze Středomoří
Hroznové víno je tvořeno především cukry a vitamíny skupiny B. K tomu obsahuje esenciální aminokyseliny. Sice v poměrně malé míře, ovšem zastoupeny jsou všechny, což je v případě ovoce ojedinělé. Převažuje vitamín B6, který se spolu s B2 a B3 zúčastňuje energetického metabolismu. Hroznové víno je díky obsažené bílkovině, známé pod označením JNK, účinné v prevenci rakoviny. Bílkovina JNK pomáhá regulovat řízenou buněčnou smrt, apoptózu.
Vždy jiná chuť
Výrazný podíl organických kyselin dodává hroznovému vínu nakyslou chuť. Organické kyseliny mají alkalizující účinky, to znamená, že z těla odvádí kyselinu močovou a bakterie. Tím urychluje průnik moči ledvinami a močovými cestami a zabraňuje tak vzniku zánětu močových cest. Hroznové víno by proto mělo být součástí podpůrné léčby osob trpících na chronické záněty močového měchýře nebo ledvin. Na chuti se podílí kromě organických kyselin také lokalita. Čím teplejší oblast, tím jsou bobule sladší, protože obsahuje větší podíl cukrů.
To nejlepší pro vaše srdce
Přítomný draslík a železo mají blahodárné účinky na srdce. Jen těžko byste hledali potravinu, která je v prevenci kardiovaskulárních onemocnění tak účinná. O tom svědčí i zdraví osob žijících ve Středomořských oblastech. Neobsahuje prakticky žádný sodík, nasycené tuky a navíc snižuje cholesterol. Právě to jsou největší nepřátelé cévní soustavy. Fenoly v hroznovém vínu mají pozitivní vliv na cirkulaci krve a tvorbu krevních destiček.
Víno v tekuté formě má obdobné účinky, ale vedle těch pozitivních už bohužel i některé negativní. Kvašením bobule ztrácí řadu vitamínů a minerálů. Vzniklý ethanol má obecně ve větší míře spíše negativní dopad na lidské zdraví.
Připravte si kvašený mošt
Alkohol má sice na lidské zdraví negativní dopad, ale v případě kvašeného moštu to neplatí. Většina vitamínů a minerálů je zachována a v nápoji je pak ethanol v mnohem menší míře. Není proto důvod si ho nepřipravit a čas od času nedopřát. V jednoduchosti je krása a toho se při přípravě kvašeného nápoje držte. Není potřeba do něho přidávat vůbec nic krom čerstvě vylisované šťávy. Tu získávejte ručně, nepoužívejte odšťavňovač. Při mechanickém odšťavnění by mohlo dojít k narušení peciček, které by byly v nápoji nepříjemně cítit. Nápoj přeceďte přes jemné plátno a nechte na temném místě kvasit přibližně týden.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?
Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň zčásti ovlivnit. Dýchání a zásobování buněk kyslíkem je pro nás naprosto...
Čtěte dál
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace
