Bobule hroznové vína jsou plné cenných látek. Mají své nezastupitelné místo ve středomořském jídelníčku a vynikají svou chutí i léčivými účinky. Je proto velká škoda, že ho konzumujeme hlavně v tekuté podobě, ve které sice získává alkohol, zato ztrácí řadu prospěšných látek.
Pramen zdraví ze Středomoří
Hroznové víno je tvořeno především cukry a vitamíny skupiny B. K tomu obsahuje esenciální aminokyseliny. Sice v poměrně malé míře, ovšem zastoupeny jsou všechny, což je v případě ovoce ojedinělé. Převažuje vitamín B6, který se spolu s B2 a B3 zúčastňuje energetického metabolismu. Hroznové víno je díky obsažené bílkovině, známé pod označením JNK, účinné v prevenci rakoviny. Bílkovina JNK pomáhá regulovat řízenou buněčnou smrt, apoptózu.
Vždy jiná chuť
Výrazný podíl organických kyselin dodává hroznovému vínu nakyslou chuť. Organické kyseliny mají alkalizující účinky, to znamená, že z těla odvádí kyselinu močovou a bakterie. Tím urychluje průnik moči ledvinami a močovými cestami a zabraňuje tak vzniku zánětu močových cest. Hroznové víno by proto mělo být součástí podpůrné léčby osob trpících na chronické záněty močového měchýře nebo ledvin. Na chuti se podílí kromě organických kyselin také lokalita. Čím teplejší oblast, tím jsou bobule sladší, protože obsahuje větší podíl cukrů.
To nejlepší pro vaše srdce
Přítomný draslík a železo mají blahodárné účinky na srdce. Jen těžko byste hledali potravinu, která je v prevenci kardiovaskulárních onemocnění tak účinná. O tom svědčí i zdraví osob žijících ve Středomořských oblastech. Neobsahuje prakticky žádný sodík, nasycené tuky a navíc snižuje cholesterol. Právě to jsou největší nepřátelé cévní soustavy. Fenoly v hroznovém vínu mají pozitivní vliv na cirkulaci krve a tvorbu krevních destiček.
Víno v tekuté formě má obdobné účinky, ale vedle těch pozitivních už bohužel i některé negativní. Kvašením bobule ztrácí řadu vitamínů a minerálů. Vzniklý ethanol má obecně ve větší míře spíše negativní dopad na lidské zdraví.
Připravte si kvašený mošt
Alkohol má sice na lidské zdraví negativní dopad, ale v případě kvašeného moštu to neplatí. Většina vitamínů a minerálů je zachována a v nápoji je pak ethanol v mnohem menší míře. Není proto důvod si ho nepřipravit a čas od času nedopřát. V jednoduchosti je krása a toho se při přípravě kvašeného nápoje držte. Není potřeba do něho přidávat vůbec nic krom čerstvě vylisované šťávy. Tu získávejte ručně, nepoužívejte odšťavňovač. Při mechanickém odšťavnění by mohlo dojít k narušení peciček, které by byly v nápoji nepříjemně cítit. Nápoj přeceďte přes jemné plátno a nechte na temném místě kvasit přibližně týden.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál