Jaká kloubní výživa opravdu funguje? Musíte si umět vybrat

Jaká kloubní výživa opravdu funguje? Musíte si umět vybrat
zdroj: Shutterstock

Kloubní výživa se dnes stala běžnou součástí života a také velkým byznysem. Nebývalo to tak vždy, ale kde je vlastně počátek? Jak kloubní výživa vznikla? Na tyto otázky nám odpověděla a materiály pro text poskytla Ing. Kateřina Marie Dušková, dcera prof. MUDr. Milana Adama, DrSc., na jehož výzkumu kloubní výživa tak, jak ji dnes známe, vznikla.

První známky osteoartrózy lze nalézt na kostrách dinosaurů, ale třeba také na kostrách medvědů grizzly či u dalších živočichů. Nás však zajímá především člověk, který výživu kloubů užívá vědomě od 12. století našeho letopočtu. To jsou alespoň nejstarší dochované záznamy o ošetření bolavých kloubů výživou. Tehdy středověká léčitelka abatyše sv. Hildegarda z Bingenu doporučovala lidem trpícím bolestmi kloubů polévku z telecích nebo vepřových nožiček. Tato polévka obsahuje extrakt z pojivových tkání, především pak kolagen v denaturované podobě. Hildegardiny lékařské knihy zůstaly po staletí bez povšimnutí. Až Dr. Gottfried Hertzka poznatky svaté Hildegardy znovu objevil a zpřístupnil. Poznatky o léčení různých chorob byly Hildegardě dány pouze prostřednictvím jejích vizí. Hildegardina léčba spojuje nejrůznější postupy do jediné léčebné nauky, která v sobě zahrnuje fytoterapii, litoterapii, balneoterapii, očistnou léčbu, psychoterapii, dietoterapii a mnohé jiné. Příkladem Hildegardiny dietoterapie nám může být právě použití denaturovaného kolagenu, tedy vývaru z telecích či vepřových nožiček pro léčení kloubních obtíží.

Blahodárný účinek kolagenu na klouby je znám již od roku 1175
Přestože sv. Hildegarda popisovala blahodárný účinek kolagenu na onemocnění kloubů již v roce 1175, byla mu větší pozornost věnována až ve 20. století. Mezi prvními lékaři, kteří se zabývali působením želatiny, respektive kolagenu, na choroby pohybového aparátu, byl prof. MUDr. Milan Adam, DrSc. který se zabýval výzkumem revmatických chorob přes 50 let. Prof. Adam zjistil, že specifické kolagenní peptidy s molekulovou hmotností asi 3000 Da, jsou schopné přimět chrupavčité i kostní buňky k produkci mladých kolagenních řetězců, což přispívá k výživě pojivových tkání kloubů. Svými novými výzkumnými výsledky prof. Adam potvrdil Hildegardino učení o blahodárném působení želatiny, respektive kolagenu, na nemoci pohybového aparátu.

První a poslední kloubní výživa
Výzkum prof. Adama týkající se výživy kloubů kolagenními peptidy pak potvrdila řada významných lékařů a vědců a to včetně prof. Ronalda F. Moskowitze z USA. Praktickým využitím poznatků sv. Hildegardy, Dr. Hertzky i prof. Adama, průkopníka ošetření zatěžovaných kloubů kolagenní kloubní výživou, který byl v roce 2003 oceněn prestižní cenou UNESCO za celoživotní přínos lékařské vědě, je kloubní výživa Geladrink®, která se narodila v minulém století, v roce 1992. Potom byl vytvořen systém doplňků stravy Geladrink®, který je určen ke specifické a intenzivní výživě zatěžovaných kloubů. Geladrink® byl první kloubní výživou a stále je první, co se týká složení, od kterého se odvíjí účinnost kloubní výživy. Po roce 2000 vznikla řada kloubních výživ na bázi glukosaminu a chondroitinsulfátu, ale pojivové tkáně pohybového aparátu jsou tvořeny převážně kolagenem, který je dnes do kloubních výživ přidáván v příliš nízkých mikrogramových množstvích jako nedenaturovaný kolagen typu I a II, jehož vliv na výživu poškozených kloubů nebyl, na rozdíl od bioaktivních kolagenních peptidů, prokázán.

Kolagen tvoří až 30 % tělních tkání
Kolagen je dominantní bílkovinou těl savců, tvoří 30 % všech tělních bílkovin. Najdeme jej v kostech, chrupavkách, šlachách, vazech, povázkách, cévách, kůži, sklivci, bělmě. Původně se myslelo, že se jedná o jednu bílkovinu, nyní však je známo alespoň 29 typů kolagenu. A každý z typů kolagenu musí obsahovat aminokyselinu 4-hydroxyprolin, který se používá jako ukazatel obsahu kolagenu v potravinách. Podle jeho obsahu je možné určit, kolik kolagenu ta či ona kloubní výživa nebo potravina obsahuje. Analýzy provedené akreditovanou laboratoří Státního veterinárního ústavu jasně vypovídají o tom, jak vydatná je výživa kloubů třeba tlačenkou, kterou doporučuje místo kolagenní kloubní výživy i řada lékařů. Abyste dostali stejnou dávku kolagenu jako z jedné denní dávky kloubní výživy Geladrink® nápoj, museli byste denně sníst 260 g tlačenky nebo 179 g želatinových medvídků. V tlačence či medvídcích přimete želatinu, a nikoliv bioaktivní kolagenní peptidy, které jediné stimulují množení chrupavkových buněk a tvorbu vlastního fyziologického kolagenu typu II v chrupavkách. A to již za jedenáct dní, kdy se jejich produkce zvýší o sto procent. A ještě jeden argument proti tlačence či želatinovým medvídkům místo kloubní výživy: S potřebným množstvím kolagenu, byť v neaktivní podobě, přijmete z tlačenky 1,6 kg sádla za měsíc a v případě, že budete užívat medvídky, to bude 2,5 kg cukru. Což se na vaší figuře bezpochyby projeví, a navíc takový přístup klouby spíše zatíží, než že by došlo k úlevě od pohybových obtíží.

Vybírejte podle složení
Pokud vybíráme kloubní výživu, jediným ukazatelem je složení. Zaměřte se především na obsah biologicky aktivních kolagenních peptidů, které jediné mají hodnověrně prokázanou účinnost. V denní dávce by jich mělo být alespoň 3000 mg a jejich obsah by měly doplňovat i další látky s fyziologickým účinkem podporujícím metabolickou kaskádu kolagenu. Nutný je obsah vitamínu C a to nejméně 80 mg denně. Užitečný je i obsah extraktu z Boswellie serraty, glukosamin a chondroitinsulfátů, MSM, antioxidantů, minerálů a vitamínů či kyseliny hyaluronové. Při výběru je také dobré sledovat doporučení odborníků.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak vhodnou stravou významně posílit imunitu

Jak vhodnou stravou významně posílit imunitu

Období podzimu se nese v duchu častých nachlazení. Proč někdo nemocem podlehne snáze a jiný odolá? Vše je otázka síly a efektivity naší imunity, na kterou má vliv řada faktorů včetně stravy. A právě o...

Čtěte dál
Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku

Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku

Vápník je pro lidské zdraví velmi důležitý. Aby ho tělo mělo dostatek, je nutné doplňovat jej stravou. A to nejen mléčnými výrobky....
Nemáte rádi vedro a saunování? Pak zkuste pravý opak – kryoterapii!

Nemáte rádi vedro a saunování? Pak zkuste pravý opak – kryoterapii!

Zážitek, který trvá pár minut, ale stojí rozhodně za to po psychické i fyzické stránce. Řeč je o kryoterapii, terapii chladem. Pro...

Videorozhovor