Blahodárné účinky zelí na náš organismus

Blahodárné účinky zelí na náš organismus
zdroj: Shutterstock

Skvělé chutná, můžete si jej sami vypěstovat na zahrádce, je plné vitaminu C a můžete jej využít v nespočtu různých receptů. To je česká superpotravina jménem zelí. Proč stojí za to ho mít v jídelníčku?

Je plné vitaminů a minerálů a pěstuje se po celém světě. Příbuzné brokolice, květáku a kapusty je k dostání v různých velikostech a barvách, včetně červené, fialové, bílé a zelené a jeho listy mohou být zvrásněné i hladké. Na první pohled se tedy tyto zeleniny nemusí podobat, jedno ale mají společné – pořád se jedná o zelí, které je mimořádně chutné a také mimořádně prospívá našemu zdraví. Vybrali jsme 5 nejpádnějších důvodů, proč tomu tak je.

1. Mírní záněty
Akutní zánět je běžnou obrannou reakcí těla na zranění nebo infekci. Problém nastává ve chvíli, kdy přeroste v zánět chronický, přetrvávající delší dobu. Ten může být příčinou řady chorob, včetně onemocnění srdce, revmatoidní artritidy a zánětlivých onemocnění střev. Zelí je plné antioxidantů, které prokazatelně účinně s chronickým zánětem bojují.

2. Cenný zdroj vitaminu C
Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je ve vodě rozpustný vitamin, který v těle plní mnoho důležitých funkcí. Přispívá k tvorbě kolagenu, bílkoviny, která dává pokožce pružnost a strukturu a je rozhodující pro dobrý stav kostí, svalů a krevních cév. Vitamin C také pomáhá tělu vstřebat nehemové železo z rostlinných zdrojů. Kromě toho se jedná o silný antioxidant, který může pomoci v boji s rakovinou i mnoha chronickými nemocemi. Nejvyšší množství tohoto multifunkčního vitaminu obsahuje zelí červené – jeden šálek dodá až 85 % doporučené denní dávky.

3. Zlepšuje trávení
Tato křupavá zelenina je plná nerozpustných vláknin šetrných ke střevům. Nerozpustná vláknina pomáhá udržet zdravé trávení tím, že stolici přidává na objemu a podporuje pravidelné pohyby střev. Zelí je bohaté i na rozpustnou vlákninu. O té bylo dokázáno, že zvyšuje počet prospěšných bakterií ve střevech. Je totiž hlavním zdrojem energie pro přátelské druhy, jako jsou Bifidobacteria a Lactobacillus.

4. Může snižovat krevní tlak
Vysoký krevní tlak postihuje více než miliardu lidí na celém světě a je hlavním rizikovým faktorem srdečních chorob a cévní mozkové příhody. Snížení tlaku v krvi podporuje jak omezení konzumace soli, tak i zvýšený příjem draslíku. Jedná se o důležitý minerál a elektrolyt, jehož důležitým úkolem je regulace krevního tlaku působením na sodík v těle. Jednak pomáhá vylučovat přebytek sodíku močí, jednak uvolňuje stěny krevních cév, což snižuje krevní tlak. Červené zelí dodá ve dvou šálcích až 12 % DDD draslíku.

5. Bohaté na vitamin K
Vitamin K je rozhodující pro srážení krve. Jedná se o skupinu vitaminů, které jsou rozpustné v tucích a v těle hrají nezastupitelné role. Bez nich by krev ztratila schopnost se správně srážet, což by zvýšilo riziko nadměrného krvácení. Zelí je vynikajícím zdrojem tohoto vitaminu, v jednom šálku dodá až 85 % DDD.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...