Blahodárné účinky zelí na náš organismus

Blahodárné účinky zelí na náš organismus
zdroj: Shutterstock

Skvělé chutná, můžete si jej sami vypěstovat na zahrádce, je plné vitaminu C a můžete jej využít v nespočtu různých receptů. To je česká superpotravina jménem zelí. Proč stojí za to ho mít v jídelníčku?

Je plné vitaminů a minerálů a pěstuje se po celém světě. Příbuzné brokolice, květáku a kapusty je k dostání v různých velikostech a barvách, včetně červené, fialové, bílé a zelené a jeho listy mohou být zvrásněné i hladké. Na první pohled se tedy tyto zeleniny nemusí podobat, jedno ale mají společné – pořád se jedná o zelí, které je mimořádně chutné a také mimořádně prospívá našemu zdraví. Vybrali jsme 5 nejpádnějších důvodů, proč tomu tak je.

1. Mírní záněty
Akutní zánět je běžnou obrannou reakcí těla na zranění nebo infekci. Problém nastává ve chvíli, kdy přeroste v zánět chronický, přetrvávající delší dobu. Ten může být příčinou řady chorob, včetně onemocnění srdce, revmatoidní artritidy a zánětlivých onemocnění střev. Zelí je plné antioxidantů, které prokazatelně účinně s chronickým zánětem bojují.

2. Cenný zdroj vitaminu C
Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je ve vodě rozpustný vitamin, který v těle plní mnoho důležitých funkcí. Přispívá k tvorbě kolagenu, bílkoviny, která dává pokožce pružnost a strukturu a je rozhodující pro dobrý stav kostí, svalů a krevních cév. Vitamin C také pomáhá tělu vstřebat nehemové železo z rostlinných zdrojů. Kromě toho se jedná o silný antioxidant, který může pomoci v boji s rakovinou i mnoha chronickými nemocemi. Nejvyšší množství tohoto multifunkčního vitaminu obsahuje zelí červené – jeden šálek dodá až 85 % doporučené denní dávky.

3. Zlepšuje trávení
Tato křupavá zelenina je plná nerozpustných vláknin šetrných ke střevům. Nerozpustná vláknina pomáhá udržet zdravé trávení tím, že stolici přidává na objemu a podporuje pravidelné pohyby střev. Zelí je bohaté i na rozpustnou vlákninu. O té bylo dokázáno, že zvyšuje počet prospěšných bakterií ve střevech. Je totiž hlavním zdrojem energie pro přátelské druhy, jako jsou Bifidobacteria a Lactobacillus.

4. Může snižovat krevní tlak
Vysoký krevní tlak postihuje více než miliardu lidí na celém světě a je hlavním rizikovým faktorem srdečních chorob a cévní mozkové příhody. Snížení tlaku v krvi podporuje jak omezení konzumace soli, tak i zvýšený příjem draslíku. Jedná se o důležitý minerál a elektrolyt, jehož důležitým úkolem je regulace krevního tlaku působením na sodík v těle. Jednak pomáhá vylučovat přebytek sodíku močí, jednak uvolňuje stěny krevních cév, což snižuje krevní tlak. Červené zelí dodá ve dvou šálcích až 12 % DDD draslíku.

5. Bohaté na vitamin K
Vitamin K je rozhodující pro srážení krve. Jedná se o skupinu vitaminů, které jsou rozpustné v tucích a v těle hrají nezastupitelné role. Bez nich by krev ztratila schopnost se správně srážet, což by zvýšilo riziko nadměrného krvácení. Zelí je vynikajícím zdrojem tohoto vitaminu, v jednom šálku dodá až 85 % DDD.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak vhodnou stravou významně posílit imunitu

Jak vhodnou stravou významně posílit imunitu

Období podzimu se nese v duchu častých nachlazení. Proč někdo nemocem podlehne snáze a jiný odolá? Vše je otázka síly a efektivity naší imunity, na kterou má vliv řada faktorů včetně stravy. A právě o...

Čtěte dál
Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku

Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku

Vápník je pro lidské zdraví velmi důležitý. Aby ho tělo mělo dostatek, je nutné doplňovat jej stravou. A to nejen mléčnými výrobky....
Ovesné, ječné, pohankové,… Které vločky jsou nejlepší?

Ovesné, ječné, pohankové,… Které vločky jsou nejlepší?

Vločky jsou základem zdravého stravování. Někomu už možná toto spojení doslova leze na nervy, ale to nic nemění na tom, že jsou cestou...

Videorozhovor