Skvělé chutná, můžete si jej sami vypěstovat na zahrádce, je plné vitaminu C a můžete jej využít v nespočtu různých receptů. To je česká superpotravina jménem zelí. Proč stojí za to ho mít v jídelníčku?
Je plné vitaminů a minerálů a pěstuje se po celém světě. Příbuzné brokolice, květáku a kapusty je k dostání v různých velikostech a barvách, včetně červené, fialové, bílé a zelené a jeho listy mohou být zvrásněné i hladké. Na první pohled se tedy tyto zeleniny nemusí podobat, jedno ale mají společné – pořád se jedná o zelí, které je mimořádně chutné a také mimořádně prospívá našemu zdraví. Vybrali jsme 5 nejpádnějších důvodů, proč tomu tak je.
1. Mírní záněty
Akutní zánět je běžnou obrannou reakcí těla na zranění nebo infekci. Problém nastává ve chvíli, kdy přeroste v zánět chronický, přetrvávající delší dobu. Ten může být příčinou řady chorob, včetně onemocnění srdce, revmatoidní artritidy a zánětlivých onemocnění střev. Zelí je plné antioxidantů, které prokazatelně účinně s chronickým zánětem bojují.
2. Cenný zdroj vitaminu C
Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je ve vodě rozpustný vitamin, který v těle plní mnoho důležitých funkcí. Přispívá k tvorbě kolagenu, bílkoviny, která dává pokožce pružnost a strukturu a je rozhodující pro dobrý stav kostí, svalů a krevních cév. Vitamin C také pomáhá tělu vstřebat nehemové železo z rostlinných zdrojů. Kromě toho se jedná o silný antioxidant, který může pomoci v boji s rakovinou i mnoha chronickými nemocemi. Nejvyšší množství tohoto multifunkčního vitaminu obsahuje zelí červené – jeden šálek dodá až 85 % doporučené denní dávky.
3. Zlepšuje trávení
Tato křupavá zelenina je plná nerozpustných vláknin šetrných ke střevům. Nerozpustná vláknina pomáhá udržet zdravé trávení tím, že stolici přidává na objemu a podporuje pravidelné pohyby střev. Zelí je bohaté i na rozpustnou vlákninu. O té bylo dokázáno, že zvyšuje počet prospěšných bakterií ve střevech. Je totiž hlavním zdrojem energie pro přátelské druhy, jako jsou Bifidobacteria a Lactobacillus.
4. Může snižovat krevní tlak
Vysoký krevní tlak postihuje více než miliardu lidí na celém světě a je hlavním rizikovým faktorem srdečních chorob a cévní mozkové příhody. Snížení tlaku v krvi podporuje jak omezení konzumace soli, tak i zvýšený příjem draslíku. Jedná se o důležitý minerál a elektrolyt, jehož důležitým úkolem je regulace krevního tlaku působením na sodík v těle. Jednak pomáhá vylučovat přebytek sodíku močí, jednak uvolňuje stěny krevních cév, což snižuje krevní tlak. Červené zelí dodá ve dvou šálcích až 12 % DDD draslíku.
5. Bohaté na vitamin K
Vitamin K je rozhodující pro srážení krve. Jedná se o skupinu vitaminů, které jsou rozpustné v tucích a v těle hrají nezastupitelné role. Bez nich by krev ztratila schopnost se správně srážet, což by zvýšilo riziko nadměrného krvácení. Zelí je vynikajícím zdrojem tohoto vitaminu, v jednom šálku dodá až 85 % DDD.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě
Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...
Čtěte dál
Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!
