Srovnání a hodnocení základních typů proteinů v prášku

Srovnání a hodnocení základních typů proteinů v prášku

Syrovátka, kasein, sója, hrách, rýže, konopí… Z toho všeho se vyrábějí proteiny. Jak se v tom všem vyznat? Jak poznat, který je vhodný zrovna pro vás? Přinášíme přehled nejužívanějších proteinů, který vám výběr usnadní.

Výběr vhodného proteinu nemusí být složitý jako hledání nového auta. Záleží především na tom, za jakým účelem chcete začít protein užívat. Tedy na vašich cílech v oblasti zdraví, dietních omezeních a také na biologické dostupnosti bílkovin či na tom, jak snadno je tělo absorbuje. „Jedním z novějších způsobů, jak posoudit kvalitu bílkovin a jejich biologickou dostupnost, je sledování poměru aminokyselin v daném proteinu,“ říká Jennifer McDanielová, RD, mluvčí Akademie výživy a dietetiky. „PDCAAS, tedy poměr aminokyselin, řadí proteiny do stupnice kvality od jedné do desíti.“ Čím blíže jedničce, tím lépe.

Nejvhodnější proteiny

1. Syrovátkový
Syrovátka získaná z kravského mléka stále vede jako nejlepší zdroj proteinů. Jedná se o kompletní bílkovinu, protože obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, tedy těch, které si tělo neumí samo vyrobit. Syrovátka navíc vstupuje do krevního oběhu rychleji než jakákoliv jiná bílkovina a může se pochlubit nejvyšší úrovní aminokyseliny leucinu poskytující svalům palivo potřebné k odpovídajícímu výkonu. Jedná se o nejúčinnější protein pro budování svalové hmoty. Tedy pokud vám jde právě o nárůst svalů, rozhodně sáhněte po syrovátkovém proteinu. Pokud vám jde o maximální obsah bílkovin, vyberte syrovátkový proteinový izolát nebo hydrolyzát – ty obsahují až 90 % bílkovin, méně tuku, sacharidů a laktózy. Koncentrát obsahuje bílkovin méně, asi 80 %.
PDCAA: 1,0

2. Kaseinový
Kasein, hlavní bílkovina nacházející se ve větší míře např. ve tvarohu, se absorbuje pomaleji než syrovátka. Proto není při budování svalů tak efektivní. Naproti tomu ale zasytí na delší dobu, proto se může stát skvělým doplňkem ranní ovesné kaše. Bylo rovněž zjištěno, že když se kasein po tréninku smíchá se syrovátkou, podpoří její efekt na nárůst svalové hmoty.
PDCAA: 1,0

3. Z vaječných bílků
Sušené vaječné bílky rozemleté na prášek. Přesně to je protein z vaječných bílků. Tráví se pomaleji než syrovátka, ale rychleji než kasein. Ačkoliv není tak chutný, jako prve jmenované, skvěle se hodí pro napojení hladového svalstva po cvičení nebo jako náhrada bílkoviny třeba do smoothie. Hodí se pro alergiky na laktózu, nebo jednoduše ty, kteří ji ve stravě nepřijímají, a přesto chtějí doplnit kvalitní bílkoviny.
PDCAA: 1,0

4. Sójový
Sójový protein se vyrábí z odtučněných sójových bobů. Tělo jej zpracuje přibližně stejně rychle jako protein bílkový. Obsahuje dostatek aminokyselin glutaminu a argininu, což může přispět k podpoře imunity, trávení a mozkových funkcí. Jedná se o kompletní protein, který bývá považován za nejefektivnější rostlinný protein pro budování či udržování svalstva. Veganům pomáhá dosáhnout optimální denní dávky bílkovin. Sójové izoláty obsahují více bílkovin než koncentráty, ale rovněž i více kontroverzních isoflavonoidů, o nichž odborníci tvrdí, že jsou pro zdraví potencionálně nebezpečné.
PDCAA: 1,0

5. Hrachový
Protein ze žlutého hrachu je nejlépe stravitelným rostlinným proteinem, což z něj činí ideální alternativu pro jedince s citlivým žaludkem, kteří mají problém s mlékem nebo sójou. Obsah aminokyselin už ale tak příznivý není – proto se doporučuje kombinovat jej pro dosažení optimálního spektra s dalšími rostlinnými typy, jako je třeba konopný nebo rýžový.
PDCAA: 0,69

6. Konopný
Ačkoliv není ideální volbou pro navýšení svalové hmoty, díky obsahu konopných semínek je přímo nabitý živinami. Má nižší obsah bílkovin (jen 10-15 g na porci, ve srovnání s 25 g syrovátky nebo 22 g sóji – v závislosti na typu a značce), ale poskytuje dobrou dávku vlákniny a omega-3 mastných kyselin. Pro dosažení kompletního aminokyselinového spektra kombinujte s hrachovým nebo rýžovým proteinem.
PDCAA: 0,46

Čtěte složení
A když už se rozhodnete pro konkrétní druh, nezapomeňte si ještě pozorně přečíst složení. To by ideálně mělo být co nejkratší – kupujete přeci bílkovinný prášek, a ne seznam přísad. Druh bílkovin by měl být na seznamu složek první, neměly by se zde ve velkém množství objevovat umělá sladidla sloužící jako náhražka za cukr. Příchuť volte raději neutrální, případně vanilkovou, na níž se v podstatě nedá nic zkazit.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...