Vyšší dávky vitamínu C nepomůžou, na imunitu musíte jinak, radí odborník

Vyšší dávky vitamínu C nepomůžou, na imunitu musíte jinak, radí odborník
zdroj: Shutterstock

Sezóna rýmy a nachlazení je v plném proudu. Podle lidových moudrostí nás před nimi může ochránit hlavně vitamin C, který je jedním z nejprodávanějších potravních doplňků. Stačí to ale naší imunitě?

Vitamin C je často nabízen jako vhodný doplněk stravy při nachlazení nebo jako prevence. Látka obsažená v četných doplňcích stravy údajně posiluje imunitní systém. Dokonce i laureát Nobelovy ceny, doktor Linus Pauling, kdysi prohlásil, že užívání vysokých dávek vitaminu C pomáhá bojovat s nachlazením. „Ve skutečnosti ale vitamin C s nachlazením pomáhá pouze okrajově, a to ještě jen za určitých podmínek. Spoléhat na něj jako na spásný prostředek, který hned pomůže, je proto chyba,“ říká RNDr. Michaela Bebová, odbornice na výživu.

Doporučená denní dávka bohatě stačí
Lidské tělo vitamin C neprodukuje, ale potřebuje jej pro posílení imunity, správnou absorpci železa a třeba i podporu produkce kolagenu, který je nutný pro stavbu kostí a strukturu pokožky. Získáváme jej ze stravy, např. z citrusových plodů, jahod, zelené zeleniny, rajčat, brambor nebo z šípku. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je okolo 80 mg. Jelikož vitamin C v těle působí jako antioxidant – což znamená, že jej chrání před působením škodlivých volných radikálů – svým způsobem posiluje jeho obranyschopnost. „K tomu však stačí, když budeme denně konzumovat množství okolo doporučené denní dávky a není nutné jej doplňovat prostřednictvím mnohdy nákladných doplňků stravy,“ říká Michaela Bebová. Jednorázové vyšší dávky v obyčejných tabletách prochází našim tělem s tím, že aktuální přebytek tělo stejně vyloučí.

Vitamin C neléčí, jen posiluje
Přesvědčení, že vitamin C vás zachrání od chřipky a nachlazení, vyvrací řada výzkumů. Naposledy to byl třeba přezkum 29 randomizovaných studií z roku 2013, jehož se účastnilo více než 11 tisíc jedinců. Vědci zjistili, že mezi extrémně fyzicky aktivními lidmi, jako jsou maratonci, lyžaři a vojáci, kteří provádějí těžké cvičení v subarktických podmínkách, se zdálo, že užívání 200 mg vitaminu C denně snižuje riziko, že se nachladí, o polovinu. U běžné populace však stejný přístup nic nezměnil. „Výsledek si můžeme jednoduše vysvětlit tím, že antioxidační vlastnosti vitaminu C u sportovců posílily přirozenou obranyschopnost a jejich těla se potom nachlazení mohla v extrémních podmínkách účinněji bránit,“ vysvětluje Michaela Bebová. O žádném léčivém efektu ale podle ní nemůžeme uvažovat. Něco jiného je také extrémní sportovec a "obyčejný" člověk.

Nadbytek vitaminu C tělo bez využití vyloučí
O čem ale uvažovat lze je další poznatek výše zmíněného výzkumu, podle nějž užívání alespoň 200 mg vitaminu C denně v průměru zkrátilo nachlazení u 8 % dospělých a už 14 % dětí až o jeden den. „To je jistě pozitivní zjištění, nicméně se jedná o tentýž případ jako u zmiňovaných sportovců – když konzumujeme doporučenou denní dávku vitaminu C každý den, naše tělo se skutečně může oproti symptomům nachlazení stát odolnějším – člověk pojistí, že tělo opravdu denně vitamín dostane,“ komentuje Michaela Bebová. „Nezachrání nás ale v případě, kdy na nás sedne chřipka a my ho začneme konzumovat ve velkém,“ dodává.

Denně 5 porcí ovoce a zeleniny
Sečteno, podtrženo, jak to tedy s vitaminem C a nachlazením opravdu je? „Když už chcete zvýšit příjem vitamínu C, dělejte to prostřednictvím doplňků stravy s pomalým, postupným uvolňováním nebo osvědčenými zdroji jako je např. rakytníková šťáva,“ uzavírá Michaela Bebová. Kvalitní strava by vždy měla být na prvním místě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich...

Čtěte dál
Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholická deprese je formou velké depresivní poruchy, která vykazuje melancholické rysy. Ačkoliv dříve bývala evidována jako zřetelná...
Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Vánoce jsou kouzelným obdobím a jednou z tradic, která se na tom bezesporu podílí, je vánoční cukroví. Těšíme se na jeho chuť a vůni...

Videorozhovor