Veganství. Výživový styl, druh vegetariánství, který je dnes tak rozšířený, že se stal předmětem mnohých spekulací a celé řady studií. Může být čistě rostlinná strava bezpečná pro vaše zdraví?
Proč se stát veganem?
Existuje několik důvodů, proč lidé volí tento alternativní životní styl.
edle etické stránky stále častěji přibývají i zdravotní důvody. Mnoho osob trpí např. ve větší či menší míře intolerancí laktózy, která se přirozeně vyskytuje v mléce. Nadměrné zařazování masa je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jedním z důvodů vzniku celé řady civilizačních chorob. Mimo jiné proto, že kvantita masných výrobků výrazně převyšuje jejich kvalitu. Jsou známy například případy vzniku melanomů po konzumaci kuřecího masa (!!). Celá řada osob, která přešla na veganství a stravuje se tímto způsobem již několik let, potvrzuje, že se výrazně změnil jejich celkový zdravotní stav. I přesto, že se dříve cítili fyzicky dobře, nyní mívají mnohem lepší náladu, odezněly problémy s krevním tlakem, zažíváním nebo třeba s akné. To všechno je jen drobný výčet, protože podobných příkladů existuje celá řada.
Základem je správně sestavený jídelníček
I přesto, že je pozitivní vliv rostlinné stravy prokázán celou řadou odborných institucí (jmenovitě například The British Nutrition Foundation, The United States Department of Agriculture, The British National Health Service a další), má veganství jedno velké ALE. Aby bylo možné hovořit o vyvážené a pestré stravě, musíte nastudovat obrovské množství informací, které budete aplikovat ve svém jídelníčku. Není to pouze o tom, že vyloučíte všechny živočišné potraviny. Musíte dbát na to, aby vaše tělo dostalo všechno, co potřebuje. Pouze s plným nastudováním a s plnými znalostmi o tomto výživovém směru jste schopní si pohlídat a sestavit vyvážený jídelníček.
Aby byl váš jídelníček vyvážený, musí obsahovat mimo jiné dostatečné množství železa, vápníku, selenu, zinku, omega-3 mastných kyselin, jódu, vitaminu D a B12. Právě tyto složky jsou ve veganské stravě často zastoupeny nedostatečně. Základem jsou luštěniny, které jsou bohaté na bílkoviny, ovšem obsahují pouze ty neplnohodnotné. Aby došlo k zastoupení celé škály aminokyselin, musíte je konzumovat denně a hlavně střídat jednotlivé druhy. Mimo jiné jsou skvělým zdrojem železa, vápníku a zinku. Další důležitou součástí jsou ořechy a celozrnné výrobky. Takto bychom mohli pokračovat ještě hodně dlouho. Aby to nebylo tak snadné, musíte navíc zjistit, jakým způsobem se z dané potraviny uvolňují živiny. Například mrkev je zdraví prospěšná, pokud ji tepelně zpracujete a přidáte kapku oleje. Čistě veganská strava tedy vyžaduje znalost mnoha zákonitostí, poznatků o kombinacích jednotlivých potravin a také vůli je dodržovat. Protože pokud je nebudete dodržovat, můžete si secakra ublížit.
Jste schopni všechny tyto informace vstřebat a řídit se jimi?
Veganství není pro každého
Odradil vás předchozí odstavec, ve kterém jsem nastínila složitost rostlinného stravování? Pak jste jedni z těch, pro které veganství zkrátka není. Pokud se chcete stravovat tak, že ze svého jídelníčku pouze vyřadíte živočišné produkty, zbytečně hazardujete se svým zdravím. Dlouhodobý deficit určitých látek může způsobit, a věřte, že opravdu způsobí, vážné zdravotní komplikace. Stejně tak se do veganství nepouštějte, pokud dosud neznáte všechny zásady plnohodnotného stravování. Začněte klidně pomalu, ale rozhodně ne ze dne na den. Informace nezjišťujte za pochodu. Pravděpodobně se za krátkou dobu nemusíte obávat žádných zdravotních problémů, nicméně ani častá únava nebo bolesti hlavy nejsou ničím příjemným. Za zvážení jistě stojí i různé potravinové alergie, zejména na sóju. Opět opakuji, předem si zjistěte, jestli se svými stravovacími nároky dokážete zajistit přísun všech nezbytných látek.
Závěrem…
Za jistých okolností může být rostlinná strava naprosto plnohodnotnou výživou prakticky pro jakoukoliv skupinu osob. Pokud si nejste jistí, požádejte svého obvodního lékaře a zajděte si na odběr krve. Z té jednoduše zjistíte, zda vám rostlinná strava vyhovuje, nebo máte již nějaký deficit. A ruku na srdce, kdo z „všežravců“ tolik dbá na zastoupení všech látek ve svém jídelníčku ?!
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
