Může být veganství zdravé a bezpečné? Ano i ne!

Může být veganství zdravé a bezpečné? Ano i ne!

Veganství. Výživový styl, druh vegetariánství, který je dnes tak rozšířený, že se stal předmětem mnohých spekulací a celé řady studií. Může být čistě rostlinná strava bezpečná pro vaše zdraví?

Proč se stát veganem?
Existuje několik důvodů, proč lidé volí tento alternativní životní styl.
edle etické stránky stále častěji přibývají i zdravotní důvody. Mnoho osob trpí např. ve větší či menší míře intolerancí laktózy, která se přirozeně vyskytuje v mléce. Nadměrné zařazování masa je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jedním z důvodů vzniku celé řady civilizačních chorob. Mimo jiné proto, že kvantita masných výrobků výrazně převyšuje jejich kvalitu. Jsou známy například případy vzniku melanomů po konzumaci kuřecího masa (!!). Celá řada osob, která přešla na veganství a stravuje se tímto způsobem již několik let, potvrzuje, že se výrazně změnil jejich celkový zdravotní stav. I přesto, že se dříve cítili fyzicky dobře, nyní mívají mnohem lepší náladu, odezněly problémy s krevním tlakem, zažíváním nebo třeba s akné. To všechno je jen drobný výčet, protože podobných příkladů existuje celá řada.  

Základem je správně sestavený jídelníček
I přesto, že je pozitivní vliv rostlinné stravy prokázán celou řadou odborných institucí (jmenovitě například The British Nutrition Foundation, The United States Department of Agriculture, The British National Health Service a další), má veganství jedno velké ALE. Aby bylo možné hovořit o vyvážené a pestré stravě, musíte nastudovat obrovské množství informací, které budete aplikovat ve svém jídelníčku. Není to pouze o tom, že vyloučíte všechny živočišné potraviny. Musíte dbát na to, aby vaše tělo dostalo všechno, co potřebuje. Pouze s plným nastudováním a s plnými znalostmi o tomto výživovém směru jste schopní si pohlídat a sestavit vyvážený jídelníček.

Aby byl váš jídelníček vyvážený, musí obsahovat mimo jiné dostatečné množství železa, vápníku, selenu, zinku, omega-3 mastných kyselin, jódu, vitaminu D a B12. Právě tyto složky jsou ve veganské stravě často zastoupeny nedostatečně. Základem jsou luštěniny, které jsou bohaté na bílkoviny, ovšem obsahují pouze ty neplnohodnotné. Aby došlo k zastoupení celé škály aminokyselin, musíte je konzumovat denně a hlavně střídat jednotlivé druhy. Mimo jiné jsou skvělým zdrojem železa, vápníku a zinku. Další důležitou součástí jsou ořechy a celozrnné výrobky. Takto bychom mohli pokračovat ještě hodně dlouho. Aby to nebylo tak snadné, musíte navíc zjistit, jakým způsobem se z dané potraviny uvolňují živiny. Například mrkev je zdraví prospěšná, pokud ji tepelně zpracujete a přidáte kapku oleje. Čistě veganská strava tedy vyžaduje znalost mnoha zákonitostí, poznatků o kombinacích jednotlivých potravin a také vůli je dodržovat. Protože pokud je nebudete dodržovat, můžete si secakra ublížit.

Jste schopni všechny tyto informace vstřebat a řídit se jimi?

Veganství není pro každého
Odradil vás předchozí odstavec, ve kterém jsem nastínila složitost rostlinného stravování? Pak jste jedni z těch, pro které veganství zkrátka není. Pokud se chcete stravovat tak, že ze svého jídelníčku pouze vyřadíte živočišné produkty, zbytečně hazardujete se svým zdravím. Dlouhodobý deficit určitých látek může způsobit, a věřte, že opravdu způsobí, vážné zdravotní komplikace. Stejně tak se do veganství nepouštějte, pokud dosud neznáte všechny zásady plnohodnotného stravování. Začněte klidně pomalu, ale rozhodně ne ze dne na den. Informace nezjišťujte za pochodu. Pravděpodobně se za krátkou dobu nemusíte obávat žádných zdravotních problémů, nicméně ani častá únava nebo bolesti hlavy nejsou ničím příjemným. Za zvážení jistě stojí i různé potravinové alergie, zejména na sóju. Opět opakuji, předem si zjistěte, jestli se svými stravovacími nároky dokážete zajistit přísun všech nezbytných látek.

Závěrem…
Za jistých okolností může být rostlinná strava naprosto plnohodnotnou výživou prakticky pro jakoukoliv skupinu osob. Pokud si nejste jistí, požádejte svého obvodního lékaře a zajděte si na odběr krve. Z té jednoduše zjistíte, zda vám rostlinná strava vyhovuje, nebo máte již nějaký deficit. A ruku na srdce, kdo z „všežravců“ tolik dbá na zastoupení všech látek ve svém jídelníčku ?!

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...