Může být veganství zdravé a bezpečné? Ano i ne!

Může být veganství zdravé a bezpečné? Ano i ne!

Veganství. Výživový styl, druh vegetariánství, který je dnes tak rozšířený, že se stal předmětem mnohých spekulací a celé řady studií. Může být čistě rostlinná strava bezpečná pro vaše zdraví?

Proč se stát veganem?
Existuje několik důvodů, proč lidé volí tento alternativní životní styl.
edle etické stránky stále častěji přibývají i zdravotní důvody. Mnoho osob trpí např. ve větší či menší míře intolerancí laktózy, která se přirozeně vyskytuje v mléce. Nadměrné zařazování masa je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jedním z důvodů vzniku celé řady civilizačních chorob. Mimo jiné proto, že kvantita masných výrobků výrazně převyšuje jejich kvalitu. Jsou známy například případy vzniku melanomů po konzumaci kuřecího masa (!!). Celá řada osob, která přešla na veganství a stravuje se tímto způsobem již několik let, potvrzuje, že se výrazně změnil jejich celkový zdravotní stav. I přesto, že se dříve cítili fyzicky dobře, nyní mívají mnohem lepší náladu, odezněly problémy s krevním tlakem, zažíváním nebo třeba s akné. To všechno je jen drobný výčet, protože podobných příkladů existuje celá řada.  

Základem je správně sestavený jídelníček
I přesto, že je pozitivní vliv rostlinné stravy prokázán celou řadou odborných institucí (jmenovitě například The British Nutrition Foundation, The United States Department of Agriculture, The British National Health Service a další), má veganství jedno velké ALE. Aby bylo možné hovořit o vyvážené a pestré stravě, musíte nastudovat obrovské množství informací, které budete aplikovat ve svém jídelníčku. Není to pouze o tom, že vyloučíte všechny živočišné potraviny. Musíte dbát na to, aby vaše tělo dostalo všechno, co potřebuje. Pouze s plným nastudováním a s plnými znalostmi o tomto výživovém směru jste schopní si pohlídat a sestavit vyvážený jídelníček.

Aby byl váš jídelníček vyvážený, musí obsahovat mimo jiné dostatečné množství železa, vápníku, selenu, zinku, omega-3 mastných kyselin, jódu, vitaminu D a B12. Právě tyto složky jsou ve veganské stravě často zastoupeny nedostatečně. Základem jsou luštěniny, které jsou bohaté na bílkoviny, ovšem obsahují pouze ty neplnohodnotné. Aby došlo k zastoupení celé škály aminokyselin, musíte je konzumovat denně a hlavně střídat jednotlivé druhy. Mimo jiné jsou skvělým zdrojem železa, vápníku a zinku. Další důležitou součástí jsou ořechy a celozrnné výrobky. Takto bychom mohli pokračovat ještě hodně dlouho. Aby to nebylo tak snadné, musíte navíc zjistit, jakým způsobem se z dané potraviny uvolňují živiny. Například mrkev je zdraví prospěšná, pokud ji tepelně zpracujete a přidáte kapku oleje. Čistě veganská strava tedy vyžaduje znalost mnoha zákonitostí, poznatků o kombinacích jednotlivých potravin a také vůli je dodržovat. Protože pokud je nebudete dodržovat, můžete si secakra ublížit.

Jste schopni všechny tyto informace vstřebat a řídit se jimi?

Veganství není pro každého
Odradil vás předchozí odstavec, ve kterém jsem nastínila složitost rostlinného stravování? Pak jste jedni z těch, pro které veganství zkrátka není. Pokud se chcete stravovat tak, že ze svého jídelníčku pouze vyřadíte živočišné produkty, zbytečně hazardujete se svým zdravím. Dlouhodobý deficit určitých látek může způsobit, a věřte, že opravdu způsobí, vážné zdravotní komplikace. Stejně tak se do veganství nepouštějte, pokud dosud neznáte všechny zásady plnohodnotného stravování. Začněte klidně pomalu, ale rozhodně ne ze dne na den. Informace nezjišťujte za pochodu. Pravděpodobně se za krátkou dobu nemusíte obávat žádných zdravotních problémů, nicméně ani častá únava nebo bolesti hlavy nejsou ničím příjemným. Za zvážení jistě stojí i různé potravinové alergie, zejména na sóju. Opět opakuji, předem si zjistěte, jestli se svými stravovacími nároky dokážete zajistit přísun všech nezbytných látek.

Závěrem…
Za jistých okolností může být rostlinná strava naprosto plnohodnotnou výživou prakticky pro jakoukoliv skupinu osob. Pokud si nejste jistí, požádejte svého obvodního lékaře a zajděte si na odběr krve. Z té jednoduše zjistíte, zda vám rostlinná strava vyhovuje, nebo máte již nějaký deficit. A ruku na srdce, kdo z „všežravců“ tolik dbá na zastoupení všech látek ve svém jídelníčku ?!

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?

Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?

Trápí vás neustálý hlad? Nemůžete si pomoct a pořádáte pravidelné noční nájezdy na ledničku? Jíte více, než byste chtěli, a potom se cítíte provinile? Pokud máte pocit, že nemůžete přestat jíst, i když...

Čtěte dál
Pracujete na noční směny? Máme pro vás návod, jak jíst zdravě a zhubnout

Pracujete na noční směny? Máme pro vás návod, jak jíst zdravě a zhubnout

Jak se správně stravovat a zhubnout, nepatříte-li mezi šťastlivce, kteří mají pravidelnou denní pracovní dobu a mohou tak snadno přizpůsobit...
Česnek, miso pasta a další zdravá dochucovadla, která vám doma nesmí chybět!

Česnek, miso pasta a další zdravá dochucovadla, která vám doma nesmí chybět!

Dochucovadla jsou skvělým pomocníkem při přípravě různých pokrmů. Zejména v případě nevýrazných surovin se bez dochucení neobejdete....
Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého

Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého

Na základě vědecky podložených testů a výzkumů se naštěstí našel ideální styl stravování, který vám zajistí zdraví i dobrou náladu...
Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Když se začneme snažit o nastolení zdravějšího životního stylu nebo chceme zhubnout nějaké to kilo, věříme často omílaným zásadám,...
Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

„Mám předsevzetí“, říká baculatá blondýnka Bridget Jonesová aristokraticky odměřenému právníkovi Marku Darcyimu v dnes již legendárním...
Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Sváteční dny jsou za námi, tentokrát ale prožité spíše komorně v domácím prostředí a s minimem návštěv. Přesto se Vánoce i oslavy Nového...
Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Štědrovečerní večeře je jedním z tradičních milníků českých Vánoc. Kromě hrachovky, rybí polévky a bramborového salátu k ní samozřejmě...
Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou...
Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Advent je po roce zase tady a k němu neodmyslitelně patří pečení cukroví, které je třeba připravit v dostatečném předstihu, aby stihlo...
Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme...
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....