Může být veganství zdravé a bezpečné? Ano i ne!

Může být veganství zdravé a bezpečné? Ano i ne!

Veganství. Výživový styl, druh vegetariánství, který je dnes tak rozšířený, že se stal předmětem mnohých spekulací a celé řady studií. Může být čistě rostlinná strava bezpečná pro vaše zdraví?

Proč se stát veganem?
Existuje několik důvodů, proč lidé volí tento alternativní životní styl.
edle etické stránky stále častěji přibývají i zdravotní důvody. Mnoho osob trpí např. ve větší či menší míře intolerancí laktózy, která se přirozeně vyskytuje v mléce. Nadměrné zařazování masa je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jedním z důvodů vzniku celé řady civilizačních chorob. Mimo jiné proto, že kvantita masných výrobků výrazně převyšuje jejich kvalitu. Jsou známy například případy vzniku melanomů po konzumaci kuřecího masa (!!). Celá řada osob, která přešla na veganství a stravuje se tímto způsobem již několik let, potvrzuje, že se výrazně změnil jejich celkový zdravotní stav. I přesto, že se dříve cítili fyzicky dobře, nyní mívají mnohem lepší náladu, odezněly problémy s krevním tlakem, zažíváním nebo třeba s akné. To všechno je jen drobný výčet, protože podobných příkladů existuje celá řada.  

Základem je správně sestavený jídelníček
I přesto, že je pozitivní vliv rostlinné stravy prokázán celou řadou odborných institucí (jmenovitě například The British Nutrition Foundation, The United States Department of Agriculture, The British National Health Service a další), má veganství jedno velké ALE. Aby bylo možné hovořit o vyvážené a pestré stravě, musíte nastudovat obrovské množství informací, které budete aplikovat ve svém jídelníčku. Není to pouze o tom, že vyloučíte všechny živočišné potraviny. Musíte dbát na to, aby vaše tělo dostalo všechno, co potřebuje. Pouze s plným nastudováním a s plnými znalostmi o tomto výživovém směru jste schopní si pohlídat a sestavit vyvážený jídelníček.

Aby byl váš jídelníček vyvážený, musí obsahovat mimo jiné dostatečné množství železa, vápníku, selenu, zinku, omega-3 mastných kyselin, jódu, vitaminu D a B12. Právě tyto složky jsou ve veganské stravě často zastoupeny nedostatečně. Základem jsou luštěniny, které jsou bohaté na bílkoviny, ovšem obsahují pouze ty neplnohodnotné. Aby došlo k zastoupení celé škály aminokyselin, musíte je konzumovat denně a hlavně střídat jednotlivé druhy. Mimo jiné jsou skvělým zdrojem železa, vápníku a zinku. Další důležitou součástí jsou ořechy a celozrnné výrobky. Takto bychom mohli pokračovat ještě hodně dlouho. Aby to nebylo tak snadné, musíte navíc zjistit, jakým způsobem se z dané potraviny uvolňují živiny. Například mrkev je zdraví prospěšná, pokud ji tepelně zpracujete a přidáte kapku oleje. Čistě veganská strava tedy vyžaduje znalost mnoha zákonitostí, poznatků o kombinacích jednotlivých potravin a také vůli je dodržovat. Protože pokud je nebudete dodržovat, můžete si secakra ublížit.

Jste schopni všechny tyto informace vstřebat a řídit se jimi?

Veganství není pro každého
Odradil vás předchozí odstavec, ve kterém jsem nastínila složitost rostlinného stravování? Pak jste jedni z těch, pro které veganství zkrátka není. Pokud se chcete stravovat tak, že ze svého jídelníčku pouze vyřadíte živočišné produkty, zbytečně hazardujete se svým zdravím. Dlouhodobý deficit určitých látek může způsobit, a věřte, že opravdu způsobí, vážné zdravotní komplikace. Stejně tak se do veganství nepouštějte, pokud dosud neznáte všechny zásady plnohodnotného stravování. Začněte klidně pomalu, ale rozhodně ne ze dne na den. Informace nezjišťujte za pochodu. Pravděpodobně se za krátkou dobu nemusíte obávat žádných zdravotních problémů, nicméně ani častá únava nebo bolesti hlavy nejsou ničím příjemným. Za zvážení jistě stojí i různé potravinové alergie, zejména na sóju. Opět opakuji, předem si zjistěte, jestli se svými stravovacími nároky dokážete zajistit přísun všech nezbytných látek.

Závěrem…
Za jistých okolností může být rostlinná strava naprosto plnohodnotnou výživou prakticky pro jakoukoliv skupinu osob. Pokud si nejste jistí, požádejte svého obvodního lékaře a zajděte si na odběr krve. Z té jednoduše zjistíte, zda vám rostlinná strava vyhovuje, nebo máte již nějaký deficit. A ruku na srdce, kdo z „všežravců“ tolik dbá na zastoupení všech látek ve svém jídelníčku ?!

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální kritéria, přesto se i v této době stále těší oblibě klasické fast foody....

Čtěte dál
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...