Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?
zdroj: Shutterstock

Sladká pochoutka s vůní mandlí se hodí nejen k potahování dortů, ale také k výrobě a zdobení cukroví. Milovníci marcipánu jistě dají přednost vlastní výrobě, která je neobyčejně snadná a oproti kupované hmotě poctivá.

Léčebné účinky marcipánu
Marcipán se k nám dostal už ve 14. století z Orientu. Není divu, že byl výsadou majetných občanů a až do 18. století se věřilo v jeho léčebné účinky. Teprve po objevení Ameriky se do Evropy začalo dovážet dostatečné množství cukrové třtiny, které umožnilo výrobu marcipánu ve velkém. Dnes bohužel ve většině cukráren zakoupíme zákusky potažené hmotou, ale s pravým marcipánem nemají pranic společného.

Domácímu marcipánu se nic nevyrovná
Výroba domácího marcipánu není nic náročného. Potřebovat budete pouze cukr, mandle a vaječný bílek, případně med nebo jenom vodu. Poměr cukru a mandlí by měl být alespoň 1:1, ale platí, že čím víc mandlí tím kvalitnější budete marcipán mít. Mandle nejprve spařte horkou vodou, abyste je zbavili slupek. Oloupané je dejte osušit a najemno je nastrouhejte. Ve vybraných prodejnách lze zakoupit i mandlovou mouku, která vám výrazně ušetří práci. Mandle, případně mouku smíchejte s cukrem a přidejte bílek nebo polévkovou lžíci medu. Postačí také voda, ale té bude potřeba o něco víc.
Hmotu důkladně prohněťte, ale nepřidávejte více tekutých ingrediencí, než je třeba. Následně uložte do lednice, kde bude alespoň 24 hodin odpočívat. Předtím, než budete marcipán používat, ho nechte mimo lednici, aby změkl.


Barvěte přírodními barvami
Na obarvení marcipánu je možné použít potravinářské barvivo, ale zejména pro děti není příliš vhodné. Dávejte proto přednost raději přírodnímu. Lze použít červenou řepu, vylisovanou šťávu ze špenátu, kurkumu nebo spirulinu, která se nově prodává i v modré barvě. Pro obarvení stačí malé množství, které neovlivní výslednou chuť. Barvěte při samotném zpracovávání těsta, ne až poté, co si hmota odpočine.
Vánoční cukroví s marcipánem

S marcipánem bude mít vánoční cukroví úplně jinou úroveň. Z hmoty se velmi snadno modeluje, ale i vykrajuje, je proto velmi jednoduché ozdobit linecká kolečka marcipánovou vločkou, místo oblíbených včelích úlů připravit tučňáky a mnoho dalšího. Fantazii se meze nekladou. Kromě zdobení je možné přidat marcipánovou hmotu přímo do těsta jako jednu z ingrediencí. Mandlová vůně se bude rozléhat celým domem...

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Salát polníček: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Salát polníček: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Polníček je znám svou plnou oříškovou chutí. Pokud jej přidáváte do smoothies, jistě víte, že dokáže vytvořit úžasně krémovou strukturu. Lahodnost dodá i salátu a v kombinaci s avokádem a kapkou citronu...

Čtěte dál
5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

S dnešní situací nikdo nepočítal. Přesto můžeme podle odborníků i v této těžké době udělat něco, abychom alespoň minimalizovali riziko...
Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha pochází z Blízkého východu, kde byla jako koření užívána již ve Starověkém Římě. Řeřicha setá, někdy též zahradní, je rychle...

Videorozhovor