Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?
zdroj: Shutterstock

Sladká pochoutka s vůní mandlí se hodí nejen k potahování dortů, ale také k výrobě a zdobení cukroví. Milovníci marcipánu jistě dají přednost vlastní výrobě, která je neobyčejně snadná a oproti kupované hmotě poctivá.

Léčebné účinky marcipánu
Marcipán se k nám dostal už ve 14. století z Orientu. Není divu, že byl výsadou majetných občanů a až do 18. století se věřilo v jeho léčebné účinky. Teprve po objevení Ameriky se do Evropy začalo dovážet dostatečné množství cukrové třtiny, které umožnilo výrobu marcipánu ve velkém. Dnes bohužel ve většině cukráren zakoupíme zákusky potažené hmotou, ale s pravým marcipánem nemají pranic společného.

Domácímu marcipánu se nic nevyrovná
Výroba domácího marcipánu není nic náročného. Potřebovat budete pouze cukr, mandle a vaječný bílek, případně med nebo jenom vodu. Poměr cukru a mandlí by měl být alespoň 1:1, ale platí, že čím víc mandlí tím kvalitnější budete marcipán mít. Mandle nejprve spařte horkou vodou, abyste je zbavili slupek. Oloupané je dejte osušit a najemno je nastrouhejte. Ve vybraných prodejnách lze zakoupit i mandlovou mouku, která vám výrazně ušetří práci. Mandle, případně mouku smíchejte s cukrem a přidejte bílek nebo polévkovou lžíci medu. Postačí také voda, ale té bude potřeba o něco víc.
Hmotu důkladně prohněťte, ale nepřidávejte více tekutých ingrediencí, než je třeba. Následně uložte do lednice, kde bude alespoň 24 hodin odpočívat. Předtím, než budete marcipán používat, ho nechte mimo lednici, aby změkl.


Barvěte přírodními barvami
Na obarvení marcipánu je možné použít potravinářské barvivo, ale zejména pro děti není příliš vhodné. Dávejte proto přednost raději přírodnímu. Lze použít červenou řepu, vylisovanou šťávu ze špenátu, kurkumu nebo spirulinu, která se nově prodává i v modré barvě. Pro obarvení stačí malé množství, které neovlivní výslednou chuť. Barvěte při samotném zpracovávání těsta, ne až poté, co si hmota odpočine.
Vánoční cukroví s marcipánem

S marcipánem bude mít vánoční cukroví úplně jinou úroveň. Z hmoty se velmi snadno modeluje, ale i vykrajuje, je proto velmi jednoduché ozdobit linecká kolečka marcipánovou vločkou, místo oblíbených včelích úlů připravit tučňáky a mnoho dalšího. Fantazii se meze nekladou. Kromě zdobení je možné přidat marcipánovou hmotu přímo do těsta jako jednu z ingrediencí. Mandlová vůně se bude rozléhat celým domem...

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných a leckdy i závažných onemocnění. Tím to ale nekončí. Nezdravou...

Čtěte dál
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...