Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?
zdroj: Shutterstock

Sladká pochoutka s vůní mandlí se hodí nejen k potahování dortů, ale také k výrobě a zdobení cukroví. Milovníci marcipánu jistě dají přednost vlastní výrobě, která je neobyčejně snadná a oproti kupované hmotě poctivá.

Léčebné účinky marcipánu
Marcipán se k nám dostal už ve 14. století z Orientu. Není divu, že byl výsadou majetných občanů a až do 18. století se věřilo v jeho léčebné účinky. Teprve po objevení Ameriky se do Evropy začalo dovážet dostatečné množství cukrové třtiny, které umožnilo výrobu marcipánu ve velkém. Dnes bohužel ve většině cukráren zakoupíme zákusky potažené hmotou, ale s pravým marcipánem nemají pranic společného.

Domácímu marcipánu se nic nevyrovná
Výroba domácího marcipánu není nic náročného. Potřebovat budete pouze cukr, mandle a vaječný bílek, případně med nebo jenom vodu. Poměr cukru a mandlí by měl být alespoň 1:1, ale platí, že čím víc mandlí tím kvalitnější budete marcipán mít. Mandle nejprve spařte horkou vodou, abyste je zbavili slupek. Oloupané je dejte osušit a najemno je nastrouhejte. Ve vybraných prodejnách lze zakoupit i mandlovou mouku, která vám výrazně ušetří práci. Mandle, případně mouku smíchejte s cukrem a přidejte bílek nebo polévkovou lžíci medu. Postačí také voda, ale té bude potřeba o něco víc.
Hmotu důkladně prohněťte, ale nepřidávejte více tekutých ingrediencí, než je třeba. Následně uložte do lednice, kde bude alespoň 24 hodin odpočívat. Předtím, než budete marcipán používat, ho nechte mimo lednici, aby změkl.


Barvěte přírodními barvami
Na obarvení marcipánu je možné použít potravinářské barvivo, ale zejména pro děti není příliš vhodné. Dávejte proto přednost raději přírodnímu. Lze použít červenou řepu, vylisovanou šťávu ze špenátu, kurkumu nebo spirulinu, která se nově prodává i v modré barvě. Pro obarvení stačí malé množství, které neovlivní výslednou chuť. Barvěte při samotném zpracovávání těsta, ne až poté, co si hmota odpočine.
Vánoční cukroví s marcipánem

S marcipánem bude mít vánoční cukroví úplně jinou úroveň. Z hmoty se velmi snadno modeluje, ale i vykrajuje, je proto velmi jednoduché ozdobit linecká kolečka marcipánovou vločkou, místo oblíbených včelích úlů připravit tučňáky a mnoho dalšího. Fantazii se meze nekladou. Kromě zdobení je možné přidat marcipánovou hmotu přímo do těsta jako jednu z ingrediencí. Mandlová vůně se bude rozléhat celým domem...

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...