Současný trh nabízí širokou škálu solí různých barev a textur. Některá tvrzení také naznačují, že jisté druhy soli jsou zdravější než jiné. Naučte si vybrat sůl podle svého zdravotního stavu i podle kulinářského účelu.
Sůl nad zlato. Ano, opravdu. Sůl je jedinečná látka, bez které by náš svět dostával úplně jinou tvář. Chlorid sodný (NaCl) je krystalická látka, používaná při vaření, očistných technikách (třeba proplachování nosu) nebo dokonce i při odmrazování silnic. V této čisté formě bývá obecně známá jako stolní sůl a těží se v horských dolech. Dostatek soli ale obsahuje třeba i mořská voda. Je hlavním minerálem udržující hladinu slanosti mořské vody přibližně na 3,5 %. Většina vyráběné soli pochází z odpařené mořské vody a solných dolů.
Sodík a chlór pomáhají v těle udržovat rovnováhu
Sůl je pro správné fungování lidského těla nezbytná. Sodné a chloridové ionty pomáhají udržovat přirozenou rovnováhu vnitřního prostředí. Sodík se spolu s dalšími ionty stará o mnoho přirozených dějů v organismu – od vedení nervového vzruchu, přes vytváření přirozeného kyselého prostředí v žaludku, až po udržování chodu základní, buněčné sodno-draselné pumpy.
Nadbytek soli tělo řeší zadržováním vody
Ačkoliv tedy tělo vyžaduje pro své zdraví optimální množství sodíku, příliš mnoho soli naopak škodí. Vyšší příjem soli znamená zvýšení krevního tlaku a zadržování vody. To je považováno za ochrannou reakci těla v případě, že je soli nadbytek – laicky řečeno – snaží se ho naředit.
Všechny soli mají sodíku stejně
Existuje ale nějaký druh soli, který tento obranný mechanismus nespouští? Respektive který je zdravější než druhy jiné? Podle Rahaf AlBochiové, RD, LD, mediální mluvčí americké Akademie výživy a dietetiky rozhodně ne. „Jedna čajová lžička soli obsahuje přibližně 2400 mg sodíku,“ informuje. A jedná se o jakoukoliv sůl. Nehledě na druh. To potvrzuje i doktorka Rachel K. Johnsonová. PhD, RD, mluvčí asociace American Heart a profesorka výživy na univerzitě ve Vermontu. „Kontrola příjmu soli přispívá k udržování zdravého srdce,“ říká a varuje: „Pokud konzumujete více druhů solí v domnění, že některé mají méně sodíku než jiné, můžete se vystavit vyššímu riziku vysokého krevního tlaku, což zase zvyšuje riziko onemocněné srdce.“
I přesto, že jednotlivé druhy soli obsahují přibližně stejné množství sodíku, liší se. Přinášíme přehled těch nejčastějších, abychom do této problematiky vnesli trochu více světla. Podle svého zdravotního stavu pak volte, jakou sůl budete doma používat.
Stolní sůl a jodizovaná sůl
Nejčastěji používanou solí je sůl stolní. Někdy do ní bývá přidáván jód. Proto se objevuje i pod označením „jodizovaná“. Bývá jemná, granulovaná a hodí se na vaření. Deficit jódu se objevuje u některých dospívajících, u veganů, případně u lidí, kteří konzumují omezené množství ryb. Pokud víte, že vaše štítná žláza nefunguje tak, jak by měla, zvýšený příjem jódu může být v některých případech taktéž pomocí.
Hrubozrnná sůl
Hrubozrnná sůl je vhodná pro dodání křupavosti. Protože má hrubší zrno a vejde se jí logicky na čajovou lžičku méně, má taková lžička méně sodíku než lžička soli stolní. Na hmotnost je ale obsah sodíku shodný. Hodí se do některých kulinářských úprav.
Mořská sůl
Mořská sůl může mít buď jemná zrna nebo velké krystaly. Vyrábí se odpařováním mořské vody. Může mít stopové množství minerálů, které mohou při vaření dodat jinou chuť. Oproti soli stolní ale nenabízí žádné zdravotní benefity. Na váhu má stejné množství sodíku jako kterákoliv jiná sůl. Tuto sůl si nejčastěji vozíte z dovolených a tvoří jakousi vzpomínku. I s ní byste měli šetřit.
Růžová Himálajská sůl
Růžová himalájská sůl je známá jako konečná sůl, protože se většinou používá na konci vaření, aby jídlu přidala chuť a křupavou texturu. Obsahuje stopové minerály, nicméně neexistují žádné zdravotní výhody pro použití soli himalájské vůči jiným druhům soli. V současné době patří mezi ty druhy soli, o kterých se mluví jako o zdravotně prospěšnějších. Má jemnější chuť a po přidání stejného množství, jako u stolní soli můžete mít pocit, že jste ji přidali méně. To může být ošemetné, podobně jako u bílého vs. třtinového cukru.
Náhražka soli
V náhražkách soli je část sodíku nebo dokonce všechen sodík nahrazován draslíkem, hořčíkem nebo jiným minerálem. Mohou je používat lidé, kteří jsou nuceni dodržovat jídelníček s omezeným obsahem sodíku. Před jejich konzumací byste ale měli poradit s lékařem a to zejména, trpíte-li potížemi s ledvinami. Nejznámější je tzv. draselná sůl. Náhražky chloridu sodného se mohou stát částečným řešením, pokud potřebujete příjem soli dramaticky snížit samozřejmě spolu s omezením konzumace slaných pokrmů.
Ochucená sůl
I sůl je možné ochutit a v této podobě prodávat. Dochucuje se bylinkami a k dostání jsou příchutě jako je celer, česnek, cibule, paprika apod. Pokud ale chcete snížit množství sodíku ve stravě, je nejlepší používat bylinky samostatně místo ochucené soli. Protože i ta obsahuje sodík. A opět stejné množství jako jakákoliv jiná sůl.
Nezapomínejte, že mnoho soli je obsaženo v technologicky zpracovaných potravinách. Devět z deseti lidí má vyšší příjem soli, než by měli, už jen ze samotných „nakoupených“ potravin. Snažte se tedy samotné solení během vaření omezit a spolehnout se raději na bylinky a koření, které jsou nositelem chuti na rozdíl od soli, která je pouhým zvýrazňovačem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
