Snížit příjem soli nestačí, vybírejte si kvalitní druhy vhodné právě pro vás

Snížit příjem soli nestačí, vybírejte si kvalitní druhy vhodné právě pro vás

Současný trh nabízí širokou škálu solí různých barev a textur. Některá tvrzení také naznačují, že jisté druhy soli jsou zdravější než jiné. Naučte si vybrat sůl podle svého zdravotního stavu i podle kulinářského účelu.

Sůl nad zlato. Ano, opravdu. Sůl je jedinečná látka, bez které by náš svět dostával úplně jinou tvář. Chlorid sodný (NaCl) je krystalická látka, používaná při vaření, očistných technikách (třeba proplachování nosu) nebo dokonce i při odmrazování silnic. V této čisté formě bývá obecně známá jako stolní sůl a těží se v horských dolech. Dostatek soli ale obsahuje třeba i mořská voda. Je hlavním minerálem udržující hladinu slanosti mořské vody přibližně na 3,5 %. Většina vyráběné soli pochází z odpařené mořské vody a solných dolů.

Sodík a chlór pomáhají v těle udržovat rovnováhu
Sůl je pro správné fungování lidského těla nezbytná. Sodné a chloridové ionty pomáhají udržovat přirozenou rovnováhu vnitřního prostředí. Sodík se spolu s dalšími ionty stará o mnoho přirozených dějů v organismu ­–­ od vedení nervového vzruchu, přes vytváření přirozeného kyselého prostředí v žaludku, až po udržování chodu základní, buněčné sodno-draselné pumpy.

Nadbytek soli tělo řeší zadržováním vody
Ačkoliv tedy tělo vyžaduje pro své zdraví optimální množství sodíku, příliš mnoho soli naopak škodí. Vyšší příjem soli znamená zvýšení krevního tlaku a zadržování vody. To je považováno za ochrannou reakci těla v případě, že je soli nadbytek – laicky řečeno – snaží se ho naředit.

Všechny soli mají sodíku stejně
Existuje ale nějaký druh soli, který tento obranný mechanismus nespouští? Respektive který je zdravější než druhy jiné? Podle Rahaf AlBochiové, RD, LD, mediální mluvčí americké Akademie výživy a dietetiky rozhodně ne. „Jedna čajová lžička soli obsahuje přibližně 2400 mg sodíku,“ informuje. A jedná se o jakoukoliv sůl. Nehledě na druh. To potvrzuje i doktorka Rachel K. Johnsonová. PhD, RD, mluvčí asociace American Heart a profesorka výživy na univerzitě ve Vermontu. „Kontrola příjmu soli přispívá k udržování zdravého srdce,“ říká a varuje: „Pokud konzumujete více druhů solí v domnění, že některé mají méně sodíku než jiné, můžete se vystavit vyššímu riziku vysokého krevního tlaku, což zase zvyšuje riziko onemocněné srdce.“

I přesto, že jednotlivé druhy soli obsahují přibližně stejné množství sodíku, liší se. Přinášíme přehled těch nejčastějších, abychom do této problematiky vnesli trochu více světla. Podle svého zdravotního stavu pak volte, jakou sůl budete doma používat.

Stolní sůl a jodizovaná sůl
Nejčastěji používanou solí je sůl stolní. Někdy do ní bývá přidáván jód. Proto se objevuje i pod označením „jodizovaná“. Bývá jemná, granulovaná a hodí se na vaření. Deficit jódu se objevuje u některých dospívajících, u veganů, případně u lidí, kteří konzumují omezené množství ryb. Pokud víte, že vaše štítná žláza nefunguje tak, jak by měla, zvýšený příjem jódu může být v některých případech taktéž pomocí.

Hrubozrnná sůl
Hrubozrnná sůl je vhodná pro dodání křupavosti. Protože má hrubší zrno a vejde se jí logicky na čajovou lžičku méně, má taková lžička méně sodíku než lžička soli stolní. Na hmotnost je ale obsah sodíku shodný. Hodí se do některých kulinářských úprav.

Mořská sůl
Mořská sůl může mít buď jemná zrna nebo velké krystaly. Vyrábí se odpařováním mořské vody. Může mít stopové množství minerálů, které mohou při vaření dodat jinou chuť. Oproti soli stolní ale nenabízí žádné zdravotní benefity. Na váhu má stejné množství sodíku jako kterákoliv jiná sůl. Tuto sůl si nejčastěji vozíte z dovolených a tvoří jakousi vzpomínku. I s ní byste měli šetřit.

Růžová Himálajská sůl
Růžová himalájská sůl je známá jako konečná sůl, protože se většinou používá na konci vaření, aby jídlu přidala chuť a křupavou texturu. Obsahuje stopové minerály, nicméně neexistují žádné zdravotní výhody pro použití soli himalájské vůči jiným druhům soli. V současné době patří mezi ty druhy soli, o kterých se mluví jako o zdravotně prospěšnějších. Má jemnější chuť a po přidání stejného množství, jako u stolní soli můžete mít pocit, že jste ji přidali méně. To může být ošemetné, podobně jako u bílého vs. třtinového cukru.

Náhražka soli
V náhražkách soli je část sodíku nebo dokonce všechen sodík nahrazován draslíkem, hořčíkem nebo jiným minerálem. Mohou je používat lidé, kteří jsou nuceni dodržovat jídelníček s omezeným obsahem sodíku. Před jejich konzumací byste ale měli poradit s lékařem a to zejména, trpíte-li potížemi s ledvinami. Nejznámější je tzv. draselná sůl. Náhražky chloridu sodného se mohou stát částečným řešením, pokud potřebujete příjem soli dramaticky snížit samozřejmě spolu s omezením konzumace slaných pokrmů.

Ochucená sůl
I sůl je možné ochutit a v této podobě prodávat. Dochucuje se bylinkami a k dostání jsou příchutě jako je celer, česnek, cibule, paprika apod. Pokud ale chcete snížit množství sodíku ve stravě, je nejlepší používat bylinky samostatně místo ochucené soli. Protože i ta obsahuje sodík. A opět stejné množství jako jakákoliv jiná sůl.

Nezapomínejte, že mnoho soli je obsaženo v technologicky zpracovaných potravinách. Devět z deseti lidí má vyšší příjem soli, než by měli, už jen ze samotných „nakoupených“ potravin. Snažte se tedy samotné solení během vaření omezit a spolehnout se raději na bylinky a koření, které jsou nositelem chuti na rozdíl od soli, která je pouhým zvýrazňovačem.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...