Losos ze sádky vs. z volného lovu. Jaký je lepší a proč?

Losos ze sádky vs. z volného lovu. Jaký je lepší a proč?
zdroj: Shutterstock

Losos se v posledních letech stal velmi oblíbenou a dostupnou rybou. Až tak, že se u mnohých dostal až na sváteční stůl štědrovečerní večeře. Jak si stojí losos z lovu a losos z chovu co do omega-3 mastných kyselin?

Pravidelná konzumace lososa je pro celkové zdraví velmi prospěšná. V tomto případě boduje jak divoký, tak i sádkový losos. Oba jsou dobrým zdrojem prospěšných omega-3 mastných kyselin. Losos chovaný však oproti lososu divokému má nejen vyšší počet kalorií (250 g filet chovaného lososa má zhruba 500 kcal, divokého 280 kcal), ale také dvakrát více tuku, čehož si můžete všimnout hned na první pohled. Typické bílé proužky tuku jsou u divokého lososa velmi jemné, u chovaného výrazné.

Není losos jako losos
Chovaný vs. divoký losos je jen rozdělení podle způsobu chovu. Losos není označení pro konkrétní rybu, ale pro několik druhů lososovitých. Jak to s těmi lososy tedy vlastně je? Atlantský losos a pacifický losos jsou dva druhy volně žijících ryb, které mají srovnatelné životní cykly. V určitých vlastnostech se však liší. Když se v době tření vrací do sladkých vod, losos atlantský nemusí poté zemřít, kdežto ten pacifický ano. Losos atlantský je v přírodě vzácný, protože nadměrný rybolov zdecimoval jeho populace. Proto filety z atlantského lososa, které najdete v obchodech s potravinami, zaručeně pocházejí z lososa z chovu. Pokud naopak natrefíte na filety z lososa pacifického, můžete si být téměř jistí, že pochází z ryby divoké. Filety z lososa chovaného na farmě jsou bledší a mají i mdlejší chuť, filety z lososa divokého jsou výraznější barvy i chuti. Taktéž je determinují zmíněné proužky tuku, které jsou u chovaného lososa výraznější. Velmi výrazně se také mohou lišit v obsahu omega-3 mastných kyselin.

Lepší chovaný než žádný
V závislosti na farmě, kde je chován, nebo kde se obecně pohybuje, může losos vykazovat vyšší hladiny toxických látek (rtuť, kadmium, DDT apod.). Nevýhodou chovaných lososů je, že mají málo pohybu, což je činí silnějšími, mají vyšší obsah tuku, ale bohužel ne ve prospěch omega-3, ale ve prospěch omega-6. Řada chovaných lososů má tedy mnohem nižší obsah omega-3 mastných kyselin, než lososy z volného lovu. Losos z lovu má zase často tak nízký obsah tuku, že má i nízký obsah omega-3. Tučné ryby a zejména losos jsou často doporučovány jako vydatný zdroje omega-3 mastných kyselin. Aktuálně se ale zdá, že už to tolik neplatí.

Má cenu lososa konzumovat?
Jistě ho ze svého jídelníčku nemusíte vyřazovat, nicméně je dobré se zaměřit i na jiné druhy tučných ryb jako je tuňák, makrela a jiné zdroje omega-3 mastných kyselin. Pokud máte možnost, volte raději lososa z volného lovu, i když je o něco dražší a méně dostupný.

* Autor vychází z posledních výsledků dTestu 12/2018

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...