Losos ze sádky vs. z volného lovu. Jaký je lepší a proč?

Losos ze sádky vs. z volného lovu. Jaký je lepší a proč?
zdroj: Shutterstock

Losos se v posledních letech stal velmi oblíbenou a dostupnou rybou. Až tak, že se u mnohých dostal až na sváteční stůl štědrovečerní večeře. Jak si stojí losos z lovu a losos z chovu co do omega-3 mastných kyselin?

Pravidelná konzumace lososa je pro celkové zdraví velmi prospěšná. V tomto případě boduje jak divoký, tak i sádkový losos. Oba jsou dobrým zdrojem prospěšných omega-3 mastných kyselin. Losos chovaný však oproti lososu divokému má nejen vyšší počet kalorií (250 g filet chovaného lososa má zhruba 500 kcal, divokého 280 kcal), ale také dvakrát více tuku, čehož si můžete všimnout hned na první pohled. Typické bílé proužky tuku jsou u divokého lososa velmi jemné, u chovaného výrazné.

Není losos jako losos
Chovaný vs. divoký losos je jen rozdělení podle způsobu chovu. Losos není označení pro konkrétní rybu, ale pro několik druhů lososovitých. Jak to s těmi lososy tedy vlastně je? Atlantský losos a pacifický losos jsou dva druhy volně žijících ryb, které mají srovnatelné životní cykly. V určitých vlastnostech se však liší. Když se v době tření vrací do sladkých vod, losos atlantský nemusí poté zemřít, kdežto ten pacifický ano. Losos atlantský je v přírodě vzácný, protože nadměrný rybolov zdecimoval jeho populace. Proto filety z atlantského lososa, které najdete v obchodech s potravinami, zaručeně pocházejí z lososa z chovu. Pokud naopak natrefíte na filety z lososa pacifického, můžete si být téměř jistí, že pochází z ryby divoké. Filety z lososa chovaného na farmě jsou bledší a mají i mdlejší chuť, filety z lososa divokého jsou výraznější barvy i chuti. Taktéž je determinují zmíněné proužky tuku, které jsou u chovaného lososa výraznější. Velmi výrazně se také mohou lišit v obsahu omega-3 mastných kyselin.

Lepší chovaný než žádný
V závislosti na farmě, kde je chován, nebo kde se obecně pohybuje, může losos vykazovat vyšší hladiny toxických látek (rtuť, kadmium, DDT apod.). Nevýhodou chovaných lososů je, že mají málo pohybu, což je činí silnějšími, mají vyšší obsah tuku, ale bohužel ne ve prospěch omega-3, ale ve prospěch omega-6. Řada chovaných lososů má tedy mnohem nižší obsah omega-3 mastných kyselin, než lososy z volného lovu. Losos z lovu má zase často tak nízký obsah tuku, že má i nízký obsah omega-3. Tučné ryby a zejména losos jsou často doporučovány jako vydatný zdroje omega-3 mastných kyselin. Aktuálně se ale zdá, že už to tolik neplatí.

Má cenu lososa konzumovat?
Jistě ho ze svého jídelníčku nemusíte vyřazovat, nicméně je dobré se zaměřit i na jiné druhy tučných ryb jako je tuňák, makrela a jiné zdroje omega-3 mastných kyselin. Pokud máte možnost, volte raději lososa z volného lovu, i když je o něco dražší a méně dostupný.

* Autor vychází z posledních výsledků dTestu 12/2018

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...