Losos ze sádky vs. z volného lovu. Jaký je lepší a proč?

Losos ze sádky vs. z volného lovu. Jaký je lepší a proč?
zdroj: Shutterstock

Losos se v posledních letech stal velmi oblíbenou a dostupnou rybou. Až tak, že se u mnohých dostal až na sváteční stůl štědrovečerní večeře. Jak si stojí losos z lovu a losos z chovu co do omega-3 mastných kyselin?

Pravidelná konzumace lososa je pro celkové zdraví velmi prospěšná. V tomto případě boduje jak divoký, tak i sádkový losos. Oba jsou dobrým zdrojem prospěšných omega-3 mastných kyselin. Losos chovaný však oproti lososu divokému má nejen vyšší počet kalorií (250 g filet chovaného lososa má zhruba 500 kcal, divokého 280 kcal), ale také dvakrát více tuku, čehož si můžete všimnout hned na první pohled. Typické bílé proužky tuku jsou u divokého lososa velmi jemné, u chovaného výrazné.

Není losos jako losos
Chovaný vs. divoký losos je jen rozdělení podle způsobu chovu. Losos není označení pro konkrétní rybu, ale pro několik druhů lososovitých. Jak to s těmi lososy tedy vlastně je? Atlantský losos a pacifický losos jsou dva druhy volně žijících ryb, které mají srovnatelné životní cykly. V určitých vlastnostech se však liší. Když se v době tření vrací do sladkých vod, losos atlantský nemusí poté zemřít, kdežto ten pacifický ano. Losos atlantský je v přírodě vzácný, protože nadměrný rybolov zdecimoval jeho populace. Proto filety z atlantského lososa, které najdete v obchodech s potravinami, zaručeně pocházejí z lososa z chovu. Pokud naopak natrefíte na filety z lososa pacifického, můžete si být téměř jistí, že pochází z ryby divoké. Filety z lososa chovaného na farmě jsou bledší a mají i mdlejší chuť, filety z lososa divokého jsou výraznější barvy i chuti. Taktéž je determinují zmíněné proužky tuku, které jsou u chovaného lososa výraznější. Velmi výrazně se také mohou lišit v obsahu omega-3 mastných kyselin.

Lepší chovaný než žádný
V závislosti na farmě, kde je chován, nebo kde se obecně pohybuje, může losos vykazovat vyšší hladiny toxických látek (rtuť, kadmium, DDT apod.). Nevýhodou chovaných lososů je, že mají málo pohybu, což je činí silnějšími, mají vyšší obsah tuku, ale bohužel ne ve prospěch omega-3, ale ve prospěch omega-6. Řada chovaných lososů má tedy mnohem nižší obsah omega-3 mastných kyselin, než lososy z volného lovu. Losos z lovu má zase často tak nízký obsah tuku, že má i nízký obsah omega-3. Tučné ryby a zejména losos jsou často doporučovány jako vydatný zdroje omega-3 mastných kyselin. Aktuálně se ale zdá, že už to tolik neplatí.

Má cenu lososa konzumovat?
Jistě ho ze svého jídelníčku nemusíte vyřazovat, nicméně je dobré se zaměřit i na jiné druhy tučných ryb jako je tuňák, makrela a jiné zdroje omega-3 mastných kyselin. Pokud máte možnost, volte raději lososa z volného lovu, i když je o něco dražší a méně dostupný.

* Autor vychází z posledních výsledků dTestu 12/2018

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných a leckdy i závažných onemocnění. Tím to ale nekončí. Nezdravou...

Čtěte dál
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Léto je obdobím, které k pohybu přímo vybízí. I přesto mnozí z nás podléhají lákadlům v podobě zmrzliny a jiných letních pochutin a...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...