Jak se dát do kupy po svátečním období a opět najet na pracovní režim?

Jak se dát do kupy po svátečním období a opět najet na pracovní režim?
zdroj: Shutterstock

Vánoce jsou nejen obdobím klidu a pohody, které sdílíme s těmi nejbližšími, ale také časem hojnosti, kdy si dopřáváme, co hrdlo ráčí, a to většinou mnohem více než kdykoliv jindy během roku. Není proto divu, že se po svátcích často cítíme unavení. Jak se vrátit do běžného režimu?

Vánočka s máslem a kakao, cukroví a kávička s domácím vaječným likérem, bramborový salát a kapr, svařené vínečko, punč a tak dále – pokračování si každý dokáže jistě představit. Co by byly Vánoce bez cukroví, perníčků, svařeného vína a vánočky? Určitě pochutiny, které si dopřáváme pouze jednou do roka, k tomu svátečnímu času zkrátka patří a alespoň bez jejich vůně by to jistě nebyly ty pravé Vánoce.

Potíž tkví v kvantitě, ne v kvalitě
Problém ovšem není v pochutinách samotných, problém je především v jejich množství, které během svátků zvládneme spořádat – ne každému se podaří udržet chutě na uzdě a dopřát si jen tolik, kolik skutečně „unese“. Dalším oříškem, a nikoliv popelčiným, bývá nedostatek fyzické aktivity – kdy jindy, než o Vánocích si rádi poležíme na gauči u oblíbené pohádky (s talířem cukroví na břiše) nebo posedíme u společenské hry s rodinou či přáteli (s talířem cukroví po ruce)?
Taková příjemná aktivita spolkne nemalé množství času, takže se potom ani nenadějeme, den je u konce a spolu s ním i naše představy, že půjdeme ty „tuny“ cukroví vychodit nebo vyběhat na čerstvý vzduch. Když se takových pár takových dní spojí dohromady, motivace zvednout se z vyhřátého gauče klesá. A potom je tady najednou leden, my vstát musíme a připadáme si, jako kdyby nás někdo praštil něčím hodně tvrdým do hlavy. Najednou musíme začít fungovat, jenže se nám z té vánoční pohody vůbec nechce....

Co s tím? Potřebujete plán. Připravili jsme pro vás jeden inspirativní.

1. Začněte mírně a zlehka
Je pochopitelné, že se vám po svátečním lenošení do ničeho nechce. Tak nechoďte vyloženě „proti“ sobě, zbytečně se nestresujte a začněte zlehka. To platí jak pro pohyb, tak i pro práci. Zkuste prvních pár dní najet do sportovního i pracovního tempa pozvolna – ohledně sportu začněte procházkami, které postupně prodlužujte a na konci týdne se třeba už proběhněte. V práci vyřiďte vždy to nejnutnější a postupně se na novou situaci adaptujte.

2. Nastavte režim
Aby se vám v novém roce pěkně žilo, začněte tím, že si nastavíte alespoň přibližný režim. Pokud to jde, začnete den příjemným jógovým protažením nebo nějakou fyzickou aktivitou, kterou máte rádi – minimálně třeba procházkou do práce. Pokuste se vstávat a uléhat každý den ve stejnou hodinu – totéž platí o jídle – snídani, oběd, večeři a svačiny přijímejte plus mínus ve stejnou denní dobu. Určete si styčné body vašeho režimu a směřujte k nim své úsilí i odměny.

3. Zařaďte ovoce, zeleninu a obyčejnou vodu
Ruku na srdce – kolik jste do sebe o Vánocích dostali ovoce a zeleniny? Zřejmě ne moc, že? Nevadí, nyní máte možnost to napravit. Přidejte ke každému dennímu jídlu malou porci ovoce a zeleniny a snězte je ještě dříve, než se pustíte do hlavního chodu. Vláknina, voda a také cukr žaludek zaplní, takže toho později nesníte tolik. Nezapomínejte pít a noste s sebou láhev s čistou neochucenou vodou.

4. Odpočívejte a chvalte se
Abyste nepropadali úzkostem z konce pohody a klidu, které Vánoce představují, dopřávejte si jejich dávku každý den. Odměňte se za to, že jste něco zvládli tak, jak jste si předsevzali. Nelynčujte se, když se to nepovede a slibte si, že příště budete lepší. Odpočívejte a spěte 7 až 8 hodin.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Restorativní jóga nabízí hluboký odpočinek v krátkém čase. Najděte harmonii v zastavení se

Restorativní jóga nabízí hluboký odpočinek v krátkém čase. Najděte harmonii v zastavení se

Je pomalejší, jemnější a šetrnější než dynamické styly jógy. Restorativní jóga obnovuje harmonii a rovnováhu, učí vás znovu relaxovat...
Tajemství molekulární kuchyně – tekutý dusík, zákusek z martini nebo svíčková pěna. Seznamte se!

Tajemství molekulární kuchyně – tekutý dusík, zákusek z martini nebo svíčková pěna. Seznamte se!

Molekulární kuchyně láká svou tajemností. Spojení kuchyně a chemie připomíná alchymii. Na molekulární kuchyni je nezvyklé všechno,...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...
Příznaky pracovního vyhoření, kterých byste si měli všímat

Příznaky pracovního vyhoření, kterých byste si měli všímat

V práci se to na vás hrne ze všech stran, do toho rodina, děti, občas nějaká ta hádka doma, neshody se šéfem či s kolegy. Míváte pocit,...
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...