Co jíst a čemu se vyhýbat při zvýšených hodnotách jaterních testů?

Co jíst a čemu se vyhýbat při zvýšených hodnotách jaterních testů?
zdroj: Shutterstock

Špatné jaterní testy mohou a nemusí být výsledkem nadužívání alkoholu. Ať tak či tak, steatóza neboli ztučnění jater může způsobit jejich nenávratné poškození. Jedná se o relativně časté onemocnění postihující jaterní tkáň. V tomto případě dokáže mnohé ovlivnit strava.

Hromadění tuku v játrech může narušit jejich funkci a zapříčinit jejich nezvratné poškození. Nejčastější příčinou bývá nadměrné požívání alkoholu, riziko zvyšují však i jiná závažná onemocnění. Jedná se zejména o neléčenou či nesprávně léčenou cukrovku prvního i druhého typu. Potíže může způsobit i zvýšená hladina cholesterolu v krvi a užívání některých léků jako jsou kortikoidy. Ztučnění jater se projevuje pocity těžkosti, bolestmi břicha, nadýmáním, nutkáním zvracet, také poruchami vyprazdňování a poruchami vědomí. Objevit se může průjem, zácpa, žlutá kůže, bolest v pravém podžebří a také malátnost. Jedním z hlavních způsobů léčby je strava.

Ztučnělá játra může vyléčit správná strava
Strava řešící ztučnění jater je stěžejním prostředkem nápravy. A nesejde přitom na tom, zda byla steatóza či zvýšené jaterní testy způsobena (či způsobeny) nadužíváním alkoholu nebo některým z jiných zmíněných rizikových faktorů. Jak sám název napovídá – ztučnění jater neříká nic jiného než fakt, že máte v játrech nadbytek tuku. Což ohrožuje jejich fungování zodpovídající za odstraňování toxinů a produkování žluči. Obecné zásady pro stravu prospívající játrům jsou charakterizovány dostatečným příjmem ovoce a zeleniny, vlákniny z luštěnin a celozrnných obilovin, omezením přidaného cukru, soli, nasycených tuků a trans mastných kyselin a úplnou absencí popíjení alkoholu.

Zásadní je čerstvost, kvalita a dostatek vlákniny
Strava s nízkým obsahem nezdravých tuků a nízkým obsahem prostých cukrů by vám měla pomoci zhubnout a snížit riziko onemocnění jater. Pokud trpíte nadváhou, měli byste pro nápravu situace shodit alespoň 10 % současné tělesné hmotnosti. Zaměřit byste se měli na příjem zelených potravin, jako je brokolice, které pomáhají zabraňovat hromadění tuků v játrech a jsou spojovány s obecně prospěšnými účinky na úbytek hmotnosti. Kromě brokolice se jedná také o špenát, růžičkovou kapustu a kapustu. Podobně může podle některých studií působit i sójová bílkovina, jejímž zdrojem je třeba tofu. Díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin zlepšujících hladinu tuků v játrech se doporučují i tučné ryby jako je losos, sardinky, tuňák a nebo makrela. Vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin jsou známé také vlašské ořechy, které proto zdraví jater také podporují. Doporučuje se i avokádo, jako zdroj omega-9 mastných kyselin. Před poškozením může játra údajně chránit i syrovátka, na níž je bohaté mléko a výrobky z něj. Snížit míru ukládání tuku v játrech dokáže podle výzkumů také zelený čaj.

Vyhněte se alkoholu, sušenkám i uzeninám
Čemu byste se naopak měli vyhnout? Odpověď ne nasnadě: první by se na seznamu zakázaných poživatin měl objevit především alkohol, který je často hlavní příčinou steatózy jater. Vyvarovat byste se měli také konzumace přidaného cukru, který se nachází zejména ve sladkých potravinách typu bonbóny, sušenky a slazené nápoje. Zbytečně vysoký obsah tuku a kilokalorií mají také smažená jídla. Dál byste se měli držet i od nadbytku soli (tedy uzenin), bílého pečiva, rýže a těstovin – bílá mouka totiž může vlivem absence vlákniny na rozdíl od celozrnných pochutin zvýšit hladinu cukru v krvi, což se na stavu vašich jater může negativně podepsat. Nebývá moc doporučováno ani červené maso.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou ještě chystáte? Zde je několik jednoduchých tipů, díky nimž budete moci...

Čtěte dál
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...