Co jíst a čemu se vyhýbat při zvýšených hodnotách jaterních testů?

Co jíst a čemu se vyhýbat při zvýšených hodnotách jaterních testů?
zdroj: Shutterstock

Špatné jaterní testy mohou a nemusí být výsledkem nadužívání alkoholu. Ať tak či tak, steatóza neboli ztučnění jater může způsobit jejich nenávratné poškození. Jedná se o relativně časté onemocnění postihující jaterní tkáň. V tomto případě dokáže mnohé ovlivnit strava.

Hromadění tuku v játrech může narušit jejich funkci a zapříčinit jejich nezvratné poškození. Nejčastější příčinou bývá nadměrné požívání alkoholu, riziko zvyšují však i jiná závažná onemocnění. Jedná se zejména o neléčenou či nesprávně léčenou cukrovku prvního i druhého typu. Potíže může způsobit i zvýšená hladina cholesterolu v krvi a užívání některých léků jako jsou kortikoidy. Ztučnění jater se projevuje pocity těžkosti, bolestmi břicha, nadýmáním, nutkáním zvracet, také poruchami vyprazdňování a poruchami vědomí. Objevit se může průjem, zácpa, žlutá kůže, bolest v pravém podžebří a také malátnost. Jedním z hlavních způsobů léčby je strava.

Ztučnělá játra může vyléčit správná strava
Strava řešící ztučnění jater je stěžejním prostředkem nápravy. A nesejde přitom na tom, zda byla steatóza či zvýšené jaterní testy způsobena (či způsobeny) nadužíváním alkoholu nebo některým z jiných zmíněných rizikových faktorů. Jak sám název napovídá – ztučnění jater neříká nic jiného než fakt, že máte v játrech nadbytek tuku. Což ohrožuje jejich fungování zodpovídající za odstraňování toxinů a produkování žluči. Obecné zásady pro stravu prospívající játrům jsou charakterizovány dostatečným příjmem ovoce a zeleniny, vlákniny z luštěnin a celozrnných obilovin, omezením přidaného cukru, soli, nasycených tuků a trans mastných kyselin a úplnou absencí popíjení alkoholu.

Zásadní je čerstvost, kvalita a dostatek vlákniny
Strava s nízkým obsahem nezdravých tuků a nízkým obsahem prostých cukrů by vám měla pomoci zhubnout a snížit riziko onemocnění jater. Pokud trpíte nadváhou, měli byste pro nápravu situace shodit alespoň 10 % současné tělesné hmotnosti. Zaměřit byste se měli na příjem zelených potravin, jako je brokolice, které pomáhají zabraňovat hromadění tuků v játrech a jsou spojovány s obecně prospěšnými účinky na úbytek hmotnosti. Kromě brokolice se jedná také o špenát, růžičkovou kapustu a kapustu. Podobně může podle některých studií působit i sójová bílkovina, jejímž zdrojem je třeba tofu. Díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin zlepšujících hladinu tuků v játrech se doporučují i tučné ryby jako je losos, sardinky, tuňák a nebo makrela. Vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin jsou známé také vlašské ořechy, které proto zdraví jater také podporují. Doporučuje se i avokádo, jako zdroj omega-9 mastných kyselin. Před poškozením může játra údajně chránit i syrovátka, na níž je bohaté mléko a výrobky z něj. Snížit míru ukládání tuku v játrech dokáže podle výzkumů také zelený čaj.

Vyhněte se alkoholu, sušenkám i uzeninám
Čemu byste se naopak měli vyhnout? Odpověď ne nasnadě: první by se na seznamu zakázaných poživatin měl objevit především alkohol, který je často hlavní příčinou steatózy jater. Vyvarovat byste se měli také konzumace přidaného cukru, který se nachází zejména ve sladkých potravinách typu bonbóny, sušenky a slazené nápoje. Zbytečně vysoký obsah tuku a kilokalorií mají také smažená jídla. Dál byste se měli držet i od nadbytku soli (tedy uzenin), bílého pečiva, rýže a těstovin – bílá mouka totiž může vlivem absence vlákniny na rozdíl od celozrnných pochutin zvýšit hladinu cukru v krvi, což se na stavu vašich jater může negativně podepsat. Nebývá moc doporučováno ani červené maso.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...

Čtěte dál
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...