Souvisí spolu datum narození a riziko předčasné smrti? Vědci přišli na zajímavý vztah

Souvisí spolu datum narození a riziko předčasné smrti? Vědci přišli na zajímavý vztah
zdroj: Shutterstock

Během let se řada vědců pokouší nalézt odpověď na otázku, zda a jak měsíc nebo období vašeho narození ovlivňuje úmrtnost. Nedávná studie problematiku hlouběji prozkoumala a nalezla možné příčiny některých výsledků.

Vědci z USA, Švédska, Německa, Rakouska, Dánska, Litvy, Japonska a dalších zemí se rozhodli dlouho bádané téma podrobit dalšímu výzkumu. Některé z dříve prováděných studií dospěly k závěru, že na severní polokouli mají lidé narození v listopadu nejnižší riziko celkové úmrtnosti obecně a rovněž na srdeční choroby. Nejvyšší riziko naopak hrozí těm, kteří se narodili na jaře nebo v létě, přičemž vůbec nejkritičtějším měsícem je květen. Na jižní polokouli se tyto vzorce obecně posouvají o půl roku.

Socioekonomické faktory roli pravděpodobně nehrají
Přestože vědci danému tématu věnují nemálo času a úsilí, stále není zcela jasné, jak přesně měsíc, kdy jste se narodili, může ovlivnit vaše budoucí zdraví. Objevily se například i názory, že dřívější úmrtí mohou ovlivňovat i socioekonomické faktory. Studie bostonských odborníků, která byla publikována v BMJ, ale přišla s novějším a přesvědčivějším vhledem do problematiky než její předchůdkyně.

Jako základ pro další bádání posloužila NHS
Vědci převzali data z NHS (Nurse´s Health Study – Studie zdravotních sester), která patří mezi nejširší a největší výzkumy rizikových faktorů závažných chronických onemocnění u žen. Její počátky spadají do 70. let 20. století a zahrnovaly 121 700 registrovaných amerických zdravotních sester ve věku mezi 30–55 lety. Soubor dat obsahuje informace o každé účastnici, včetně anamnézy, hmotnosti, výšky, kouření, demografie a faktorů životního stylu a také informací o vzdělání manžela nebo o tom, zda rodiče vlastnili v době, kdy se narodila, dům. Autoři shromáždili informace o příčinách úmrtí – těch během 38 let sledování nastalo 43 248.

Nejdéle žijí lidé narození v listopadu
Ačkoliv vědci mezi zmiňovanými úmrtími nenalezli souvislost, identifikovali vliv na riziko úmrtí na chorobu srdce. Nalezli malý, ale statisticky významný vztah mezi vyšší úmrtností na srdeční choroby u osob narozených na jaře a v létě ve srovnání s těmi, kteří na svět přišli na podzim. Shodně s tím dvě švédské studie, které 20 dlouhých let sledovaly miliony účastníků, odhalily nejnižší úmrtnost na choroby srdce u osob narozených v listopadu. Podle toho nehrají v úmrtnosti roli socioekonomické faktory, ale spíše vitamin D.

Vitamin D může být příčinou delšího života
Někteří odborníci mají podezření, že vitamin D může ovlivňovat dobu, kdy zemřeme, více, než by se mohlo zdát. V rámci toho naznačují, že žena, která během těhotenství nepřijímá dostatek slunečního svitu, trpí nedostatkem vitaminu D. A právě tento faktor by údajně mohl v budoucnu zvýšit riziko srdečního onemocnění u dosud nenarozeného dítěte. Zkoumání je však zatím ve fázi, kdy neexistuje žádný přímý důkaz, který by teorii podporoval. Jedná se tak zatím o pouhé domněnky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...