Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?

Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?
zdroj: Shutterstock

Částečně ztužené rostlinné tuky mohou ovlivnit zdraví srdce. Zvyšují totiž hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a snižují množství toho dobrého – HDL cholesterolu. Proto byste se jim měli ve stravě vyhýbat. Poradíme, jak na to.

Potravinářské společnosti začaly používat částečně ztužené rostlinné tuky, aby prodloužily skladovatelnost výrobků a ušetřily náklady. Jako „ztužování“ je označován proces, při němž se kapalný nenasycený tuk přidáním vodíku mění na tuk pevný. Ztužování tuků doprovází tvorba tzv. trans mastných kyselin. V některých potravinách se drobné množství trans tuků vyskytuje přirozeně. Většina trans tuků ale pochází právě z tuků zpracovaných a částečně ztužených. Částečně ztužené rostlinné tuky prodejcům šetří peníze, prodlužují trvanlivost, přidávají texturu a zvyšují tepelnou stabilitu. Pokud se na danou věc zaměříte, časem si rozpoznávací schopnosti osvojíte a budete umět vybírat potraviny, které tyto škodlivé tuky neobsahují.

5 rad, jak se vyhnout konzumaci částečně ztužených rostlinných tuků

1. Zapamatujte si hlavní viníky
Částečně ztužené rostlinné tuky se nejčastěji vyskytují v potravinách, které obsahují nasycené tuky. Jedná se především o nekvalitní a levné margaríny, vysoce zpracované potraviny jakou jsou různé zmrzliny, sušenky a tyčinky, pečená a smažená jídla, různé krémy a polevy. Všechny takové byste měli z jídelníčku vyřadit.

2. Čtěte složení
Částečně ztužené tuky obsahují větší či menší množství trans mastných kyselin, proto je ideální vyhýbat se potravinám, které mají ve složení tyto ztužené nebo částečně ztužené tuky obsažené.

3. Na smažení používejte rostlinné oleje vhodné pro tepelnou přípravu
Řepkový, olivový olej nebo ghí jsou bezpečné a stabilní tuky pro tepelnou přípravu. Nestabilní tuky různé ztužené tuky na bázi margarínů nejsou obecně vhodné pro tepelnou přípravu. Přepalování nestabilních tuků vede mimo jiné ke tvorbě trans mastných kyselin.

4. Omezte konzumaci balených pochutin
Částečně ztužené tuky si rozumí s konzervací potravin – proto je často najdete v baleném občerstvení. Ubírejte je postupně ze svého jídelníčku a pokuste se je časem vyřadit zcela. Uvařte si raději vlastní jídlo ze skutečných a zdravých surovin a preferujte takové stravování před pojídáním předvařených pokrmů, které vašemu zdraví ani figuře v nejmenším nesvědčí.

5. Svačte zdravě
Koláčky, sušenky, dortíky, sladkosti. V oblíbených svačinkách se skrývá mnoho škodlivých ztužených tuků. Vyvarujte se jejich konzumace a zobejte raději nesolené a nepražené ořechy a sušené ovoce, uvařené vejce s olivami a avokádem, hummus a proužky zeleniny jako je mrkev nebo řapíkatý celer nebo dnes oblíbené raw tyčinky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Vysoký cholesterol netrápí jen starší generace. Jakým potravinám se preventivně vyhýbat?

Vysoký cholesterol netrápí jen starší generace. Jakým potravinám se preventivně vyhýbat?

Ač to možná každý neví, cholesterol k životu potřebujeme. Bez něj se neobejde žádná buňka v lidském těle, protože je důležitý pro syntézu...