Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?

Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?
zdroj: Shutterstock

Částečně ztužené rostlinné tuky mohou ovlivnit zdraví srdce. Zvyšují totiž hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a snižují množství toho dobrého – HDL cholesterolu. Proto byste se jim měli ve stravě vyhýbat. Poradíme, jak na to.

Potravinářské společnosti začaly používat částečně ztužené rostlinné tuky, aby prodloužily skladovatelnost výrobků a ušetřily náklady. Jako „ztužování“ je označován proces, při němž se kapalný nenasycený tuk přidáním vodíku mění na tuk pevný. Ztužování tuků doprovází tvorba tzv. trans mastných kyselin. V některých potravinách se drobné množství trans tuků vyskytuje přirozeně. Většina trans tuků ale pochází právě z tuků zpracovaných a částečně ztužených. Částečně ztužené rostlinné tuky prodejcům šetří peníze, prodlužují trvanlivost, přidávají texturu a zvyšují tepelnou stabilitu. Pokud se na danou věc zaměříte, časem si rozpoznávací schopnosti osvojíte a budete umět vybírat potraviny, které tyto škodlivé tuky neobsahují.

5 rad, jak se vyhnout konzumaci částečně ztužených rostlinných tuků

1. Zapamatujte si hlavní viníky
Částečně ztužené rostlinné tuky se nejčastěji vyskytují v potravinách, které obsahují nasycené tuky. Jedná se především o nekvalitní a levné margaríny, vysoce zpracované potraviny jakou jsou různé zmrzliny, sušenky a tyčinky, pečená a smažená jídla, různé krémy a polevy. Všechny takové byste měli z jídelníčku vyřadit.

2. Čtěte složení
Částečně ztužené tuky obsahují větší či menší množství trans mastných kyselin, proto je ideální vyhýbat se potravinám, které mají ve složení tyto ztužené nebo částečně ztužené tuky obsažené.

3. Na smažení používejte rostlinné oleje vhodné pro tepelnou přípravu
Řepkový, olivový olej nebo ghí jsou bezpečné a stabilní tuky pro tepelnou přípravu. Nestabilní tuky různé ztužené tuky na bázi margarínů nejsou obecně vhodné pro tepelnou přípravu. Přepalování nestabilních tuků vede mimo jiné ke tvorbě trans mastných kyselin.

4. Omezte konzumaci balených pochutin
Částečně ztužené tuky si rozumí s konzervací potravin – proto je často najdete v baleném občerstvení. Ubírejte je postupně ze svého jídelníčku a pokuste se je časem vyřadit zcela. Uvařte si raději vlastní jídlo ze skutečných a zdravých surovin a preferujte takové stravování před pojídáním předvařených pokrmů, které vašemu zdraví ani figuře v nejmenším nesvědčí.

5. Svačte zdravě
Koláčky, sušenky, dortíky, sladkosti. V oblíbených svačinkách se skrývá mnoho škodlivých ztužených tuků. Vyvarujte se jejich konzumace a zobejte raději nesolené a nepražené ořechy a sušené ovoce, uvařené vejce s olivami a avokádem, hummus a proužky zeleniny jako je mrkev nebo řapíkatý celer nebo dnes oblíbené raw tyčinky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě s tím něco udělat. Stačí se zaměřit na pár jednoduchých, ale osvědčených...

Čtěte dál
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...