Částečně ztužené rostlinné tuky mohou ovlivnit zdraví srdce. Zvyšují totiž hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a snižují množství toho dobrého – HDL cholesterolu. Proto byste se jim měli ve stravě vyhýbat. Poradíme, jak na to.
Potravinářské společnosti začaly používat částečně ztužené rostlinné tuky, aby prodloužily skladovatelnost výrobků a ušetřily náklady. Jako „ztužování“ je označován proces, při němž se kapalný nenasycený tuk přidáním vodíku mění na tuk pevný. Ztužování tuků doprovází tvorba tzv. trans mastných kyselin. V některých potravinách se drobné množství trans tuků vyskytuje přirozeně. Většina trans tuků ale pochází právě z tuků zpracovaných a částečně ztužených. Částečně ztužené rostlinné tuky prodejcům šetří peníze, prodlužují trvanlivost, přidávají texturu a zvyšují tepelnou stabilitu. Pokud se na danou věc zaměříte, časem si rozpoznávací schopnosti osvojíte a budete umět vybírat potraviny, které tyto škodlivé tuky neobsahují.
5 rad, jak se vyhnout konzumaci částečně ztužených rostlinných tuků
1. Zapamatujte si hlavní viníky
Částečně ztužené rostlinné tuky se nejčastěji vyskytují v potravinách, které obsahují nasycené tuky. Jedná se především o nekvalitní a levné margaríny, vysoce zpracované potraviny jakou jsou různé zmrzliny, sušenky a tyčinky, pečená a smažená jídla, různé krémy a polevy. Všechny takové byste měli z jídelníčku vyřadit.
2. Čtěte složení
Částečně ztužené tuky obsahují větší či menší množství trans mastných kyselin, proto je ideální vyhýbat se potravinám, které mají ve složení tyto ztužené nebo částečně ztužené tuky obsažené.
3. Na smažení používejte rostlinné oleje vhodné pro tepelnou přípravu
Řepkový, olivový olej nebo ghí jsou bezpečné a stabilní tuky pro tepelnou přípravu. Nestabilní tuky různé ztužené tuky na bázi margarínů nejsou obecně vhodné pro tepelnou přípravu. Přepalování nestabilních tuků vede mimo jiné ke tvorbě trans mastných kyselin.
4. Omezte konzumaci balených pochutin
Částečně ztužené tuky si rozumí s konzervací potravin – proto je často najdete v baleném občerstvení. Ubírejte je postupně ze svého jídelníčku a pokuste se je časem vyřadit zcela. Uvařte si raději vlastní jídlo ze skutečných a zdravých surovin a preferujte takové stravování před pojídáním předvařených pokrmů, které vašemu zdraví ani figuře v nejmenším nesvědčí.
5. Svačte zdravě
Koláčky, sušenky, dortíky, sladkosti. V oblíbených svačinkách se skrývá mnoho škodlivých ztužených tuků. Vyvarujte se jejich konzumace a zobejte raději nesolené a nepražené ořechy a sušené ovoce, uvařené vejce s olivami a avokádem, hummus a proužky zeleniny jako je mrkev nebo řapíkatý celer nebo dnes oblíbené raw tyčinky.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace
