Spirulina: Sinice, kterou vyhledáváme a pijeme. Proč?

Spirulina: Sinice, kterou vyhledáváme a pijeme. Proč?
zdroj: Shutterstock

Sinice. Každý si hned představí nepřátelské zelené plochy a zákaz koupání. Ačkoliv se spirulina mezi sinice řadí, není tělu nebezpečná. Naopak. Spirulina obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Její pravidelná konzumace může zlepšit zdravotní stav, dodat potřebné živiny a může také podpořit sportovní výkon.

Superpotravina přímo z jezera
Spirulina je sladkovodní sinice, která je často mylně označována za řasu. Už několik let je zařazena mezi superpotraviny. Zaujímá zde čestné místo, protože je z 50 % tvořena bílkovinami. Obsahuje celou řadu vitamínů B, včetně B12, ale také vitamín C, D, E, A, minerály železo, křemík, vápník, dále řadu enzymů a antioxidantů. Pro svůj mimořádný obsah vitamínů, minerálů a dalších živin má antioxidační a protizánětlivé účinky, zvyšuje obranyschopnost těla, podporuje hojení ran a pozitivně působí v léčbě ledvinových onemocnění. Zelená barva je způsobena chlorofylem, zeleným barvivem, díky kterému probíhá fotosyntéza. Chlorofyl bývá spojován s protizánětlivým účinky.

Spirulina jako doplněk stravy
Bezpečnost užívání spiruliny nebyla v těhotenství, v průběhu kojení, ani v případě dětí do 3 let ověřena prakticky žádnými studiemi. Z tohoto důvodu se po tuto dobu konzumace nedoporučuje. Nicméně pokud je tělo na pravidelné doplňování spiruliny zvyklé, není důvod přestávat. Dospělí konzumují maximálně jednu polévkovou lžíci denně (do 6 g). Kvůli specifické chuti je lepší prášek smíchat například s jiným nápojem. Vyhněte se ale džusům a nápojům, které obsahují nějakou kyselinu. nedoporučujeme spirulinu přidávat do smoothie, protože výrazně ovlivní jeho chuť. Chuť je velmi specifická a ne každému vyhovuje. Pokud nechcete spirulinu ve formě prášku, je možné zakoupit i tablety, čímž problém chuti doslova obejdete.

Spirulina jako přírodní barvivo
Už víme, jak pokrmy ozvláštnit červenou, oranžovou nebo zelenou barvou. Ale co teprve modrou? Jedinečný druh spiruliny, který obsahuje vysoké množství fykocyaninu zodpovědného za jasně modrou barvu, promění každé jídlo v kulinářský zážitek. Spiruliny stačí v tomto případě přidat jen malé množství, proto neovlivní chuť pokrmu.

Podporuje obranyschopnost a léčí závažná onemocnění
Studie prokázaly pozitivní účinky v léčbě chudokrevnosti. Už po 30 dnech pravidelného užívání byl u pacientů zjištěn nárůst množství červených krvinek. Spirulina totiž obsahuje dokonalý poměr železa, chlorofylu, vitamínu E a kyseliny listové, která se podílí právě na tvorbě červených krvinek.

Senioři, kteří začali spirulinu užívat, hovořili už po několika týdnech o zbystření mysli. Mohou za to přítomné aminokyseliny, které vyživují mozkové buňky a zároveň chrání mozkové struktury. Z tohoto důvodu může být spirulina vnímána také jako prevence Alzheimerovy choroby. Pravidelné užívání se může podepsat na silnější imunitě a celkově vyšší obranyschopnosti proti virům a bakteriím. Sportovcům může pravidelná konzumace spiruliny pomoci k lepším výkonům a stát se tak vhodným doplňkem jídelníčku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající jako meziprodukt metabolismu aminokyseliny methioninu, může při zvýšené...

Čtěte dál
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...