Křen: vliv konzumace na zdraví a rady na využití v kuchyni

Křen: vliv konzumace na zdraví a rady na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Křen je kořenová zelenina známá typickou štiplavou chutí a vůní – díky ní dokáže pořádně protáhnout dutiny a pomoci s rýmou. Pokrmům dodá říz nebo je krásně zjemní – podle toho, jak jej nadávkujete. A oplývá i dalšími přednostmi. Pojďme se na ně podívat.

Křen se po celém světě používá po tisíce let – nejen jako koření, ale také pro své léčebné účinky. Je totiž zdrojem cenných látek, které mohou prospívat našemu zdraví – patří k nim i antibakteriální a protirakovinné vlastnosti. Poznáte jej podle dlouhého bílého kořene zdobeného zelenými listy. Když kořen rozříznete, enzym rozloží sloučeninu jménem sinigrin na látku allylisothiokyanát. Právě ten dává křenu jeho výmluvný zápach a dráždí vaše oči, noc i hrdlo (podobně jako cibule). Oceňován je zejména jako příloha či dochucovadlo různých jídel v podobě pasty, která sestává z křenu konzervovaného v octě, soli a vody.

Houževnatá trvalka, která se jen tak nedá
Křen je obecně považován za houževnatou trvalku – to znamená, že pokud jej jednou zasadíte, vyroste každý rok znovu. Proto pokud si nejste jisti, že jej chcete pěstovat dlouhodobě, nasaďte jej raději do velkého truhlíku. Křenové kořenové řízky by se měly sázet na podzim nebo brzy z jara, přibližně do hloubky 15 cm a půl metru od sebe. Křen se rád roztahuje, takže potřebuje dostatek prostoru a také musíte počítat s tím, že místo, kam jej sázíte, budete muset jednou ročně překopat. Křen má rád půdu plnou kompostu a draslíku, vyžaduje pouze občasné zalévání. Sklízí se po roce nebo roce a půl od výsadby, na jaře nebo na podzim.

Pomůže s rýmou, infekcemi a možná i s rakovinou
I v malém množství poskytuje křen několik významných zdravotních benefitů. Jeho kořeny jsou plné vitaminů a minerálů, které tělo posilují v boji proti nejrůznějším neduhům. Za vitaminy je to především vitamin A a C, za minerály potom železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor. Významný je rovněž obsah na obsah glukosinolátů a isothiokyanátů, které mají silné antibakteriální účinky a mohou zlepšovat dýchací obtíže, bojovat s bakteriálními a plísňovými infekcemi a podle některých výzkumů dokonce i s rakovinou.

Pro tyto jedinečné vlastnosti je křen od nepaměti využíván v lidovém léčitelství a to již od středověku, kde sloužil k zevnímu ošetření obtížně se hojících ran, omrzlin a k léčbě kloubů postižených revmatismem. Požívání malých dávek křenu povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje činnost trávicího systému, léčí záněty dýchacích cest, pomáhá s odkašláváním a má mírně močopudný účinek. Díky protiinfekčním a antibakteriálním vlastnostem se používá také jako podpůrný prostředek při léčbě infekcí močových cest i střev, žloutenky a zánětu jater.

V kuchyni nezapomeňte na ocet
Mnoho možností využití nachází křen i v kuchyni – konzumuje se nejen kořen, ale i listy – čerstvé nebo sušené. Nejobvyklejší zužitkování bývá formou přípravy křenové omáčky, kterou snadno a lehce vytvoříte s pomocí kuchyňského robotu a za užití šálku nastrouhaného čerstvého křenového kořene, lžíce octa, špetky soli a 2–4 lžící vody. Zásadní význam má ocet, který pomáhá stabilizovat enzymy, zabraňuje zhnědnutí křene a zachovává jeho chuť. Směs vydrží v lednici několik týdnů a můžete ji podávat jako dip nebo přidávat do dalších pokrmů. Dodá říz domácímu kečupu nebo rajčatové omáčce, chuťově doplní míchaná vejce nebo oživí párek či klobásu. Můžete ji použít jako základ salátové zálivky, zpestřit s ní bramborový salát nebo zapékané pokrmy. Překvapivou jemnost dodá polévkám, v kombinaci se zakysanou smetanou vytvoří lahodnou pomazánku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň zčásti ovlivnit. Dýchání a zásobování buněk kyslíkem je pro nás naprosto...

Čtěte dál
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...