Křen: vliv konzumace na zdraví a rady na využití v kuchyni

Křen: vliv konzumace na zdraví a rady na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Křen je kořenová zelenina známá typickou štiplavou chutí a vůní – díky ní dokáže pořádně protáhnout dutiny a pomoci s rýmou. Pokrmům dodá říz nebo je krásně zjemní – podle toho, jak jej nadávkujete. A oplývá i dalšími přednostmi. Pojďme se na ně podívat.

Křen se po celém světě používá po tisíce let – nejen jako koření, ale také pro své léčebné účinky. Je totiž zdrojem cenných látek, které mohou prospívat našemu zdraví – patří k nim i antibakteriální a protirakovinné vlastnosti. Poznáte jej podle dlouhého bílého kořene zdobeného zelenými listy. Když kořen rozříznete, enzym rozloží sloučeninu jménem sinigrin na látku allylisothiokyanát. Právě ten dává křenu jeho výmluvný zápach a dráždí vaše oči, noc i hrdlo (podobně jako cibule). Oceňován je zejména jako příloha či dochucovadlo různých jídel v podobě pasty, která sestává z křenu konzervovaného v octě, soli a vody.

Houževnatá trvalka, která se jen tak nedá
Křen je obecně považován za houževnatou trvalku – to znamená, že pokud jej jednou zasadíte, vyroste každý rok znovu. Proto pokud si nejste jisti, že jej chcete pěstovat dlouhodobě, nasaďte jej raději do velkého truhlíku. Křenové kořenové řízky by se měly sázet na podzim nebo brzy z jara, přibližně do hloubky 15 cm a půl metru od sebe. Křen se rád roztahuje, takže potřebuje dostatek prostoru a také musíte počítat s tím, že místo, kam jej sázíte, budete muset jednou ročně překopat. Křen má rád půdu plnou kompostu a draslíku, vyžaduje pouze občasné zalévání. Sklízí se po roce nebo roce a půl od výsadby, na jaře nebo na podzim.

Pomůže s rýmou, infekcemi a možná i s rakovinou
I v malém množství poskytuje křen několik významných zdravotních benefitů. Jeho kořeny jsou plné vitaminů a minerálů, které tělo posilují v boji proti nejrůznějším neduhům. Za vitaminy je to především vitamin A a C, za minerály potom železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor. Významný je rovněž obsah na obsah glukosinolátů a isothiokyanátů, které mají silné antibakteriální účinky a mohou zlepšovat dýchací obtíže, bojovat s bakteriálními a plísňovými infekcemi a podle některých výzkumů dokonce i s rakovinou.

Pro tyto jedinečné vlastnosti je křen od nepaměti využíván v lidovém léčitelství a to již od středověku, kde sloužil k zevnímu ošetření obtížně se hojících ran, omrzlin a k léčbě kloubů postižených revmatismem. Požívání malých dávek křenu povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje činnost trávicího systému, léčí záněty dýchacích cest, pomáhá s odkašláváním a má mírně močopudný účinek. Díky protiinfekčním a antibakteriálním vlastnostem se používá také jako podpůrný prostředek při léčbě infekcí močových cest i střev, žloutenky a zánětu jater.

V kuchyni nezapomeňte na ocet
Mnoho možností využití nachází křen i v kuchyni – konzumuje se nejen kořen, ale i listy – čerstvé nebo sušené. Nejobvyklejší zužitkování bývá formou přípravy křenové omáčky, kterou snadno a lehce vytvoříte s pomocí kuchyňského robotu a za užití šálku nastrouhaného čerstvého křenového kořene, lžíce octa, špetky soli a 2–4 lžící vody. Zásadní význam má ocet, který pomáhá stabilizovat enzymy, zabraňuje zhnědnutí křene a zachovává jeho chuť. Směs vydrží v lednici několik týdnů a můžete ji podávat jako dip nebo přidávat do dalších pokrmů. Dodá říz domácímu kečupu nebo rajčatové omáčce, chuťově doplní míchaná vejce nebo oživí párek či klobásu. Můžete ji použít jako základ salátové zálivky, zpestřit s ní bramborový salát nebo zapékané pokrmy. Překvapivou jemnost dodá polévkám, v kombinaci se zakysanou smetanou vytvoří lahodnou pomazánku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...