Koření Čertovo lejno – odpudivý název, ale blahodárné účinky. V čem vám v kuchyni pomůže?

Koření Čertovo lejno – odpudivý název, ale blahodárné účinky. V čem vám v kuchyni pomůže?
zdroj: Shutterstock

Ačkoliv by se jistě mnozí z vás vyhnuli čemukoliv, co nese označení čertovo lejno, věřte, že byste se o hodně připravili. Assa foetida, jak toto koření nazývá tradiční indická medicína, má léčebné účinky a dodává jídlu chuť cibule a česneku.

Pryskyřice připomínající směs česneku a cibule
Assa foetida v překladu znamená hnus smrdutý. Jedná se o koření získávané z kořene rostliny ločidlo, které se přezdívá čertovo lejno a odtud získalo svůj nepříliš líbivý název. Pochází z Afghánistánu a Středního východu, kde má své čestné místo nejen v kuchyni, ale i léčitelství. Dužnaté stonky po naříznutí roní pryskyřici, která v kontaktu se vzduchem tuhne. Na trhu jsou k dostání hrudky, nebo sypká směs, která ovšem obsahuje i kukuřičnou mouku a další koření.

Český název této rostliny je ločidlo čertovo lejno. Toto označení však nenese pro nic za nic. Důvodem je zejména výrazná vůně připomínající zahnívající česnek. Ale nebojte, tepelnou úpravou se aroma ztrácí a zůstává pouze nahořklá chuť připomínající směs česneku a cibule. Do jídla navíc postačí jen špetka. Pro představu na 4 porce postačí čtvrtina čajové lžičky.

Široké využití v kuchyni
Koření přidávejte do rozpáleného oleje, který tak utvoří základ pokrmu. Indická a perská kuchyně koření využívá jako náhražku cibule a česneku, takže má poměrně široké uplatnění. Má pověst koření pro vegetariánská jídla, a to kvůli svému čestnému místu v oblíbeném dhálu, tedy pokrmu z luštěnin. K luštěninám se nicméně hodí ve všech podobách, protože snižuje nadýmavé účinky. Kromě toho se přidává do zeleninových jídel, ke skopovému masu, rybám a k jakékoliv úpravě masa. Ve studené kuchyni se využívá opražené. Assa foetida je také součástí známé worcestrové omáčky.

Životabudič v indické medicíně
Ájurvéda jej využívá doslova jako životabudič. Jedná se o účinné analgetikum, antiflogistikum, antiseptikum a diuretikum. Podporuje trávení, detoxikaci organismu, užívá se proti nadýmání, mírní křeče, má dezinfekční účinky, takže je vhodný jako prevence proti virovým onemocněním. Využívá se jako podpůrný prostředek při zánětlivých onemocněních kloubů. Uvolňuje napětí a pozitivně působí na nervovou soustavu. Doporučuje se užívat malé množství, ale pravidelně. Při potížích se užívá jedna čajová lžička rozmíchaná v horkém mléce, a to nejlépe před spaním.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě s tím něco udělat. Stačí se zaměřit na pár jednoduchých, ale osvědčených...

Čtěte dál
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Z bylinkového herbáře: Hluchavka a její prospěšné účinky

Z bylinkového herbáře: Hluchavka a její prospěšné účinky

Protože roste všude, můžete ji bez problémů sami nasbírat. Pokud by se vám nechtělo, seženete ji v sušené podobě i v lékárně. Hluchavka...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...