Koření Čertovo lejno – odpudivý název, ale blahodárné účinky. V čem vám v kuchyni pomůže?

Koření Čertovo lejno – odpudivý název, ale blahodárné účinky. V čem vám v kuchyni pomůže?
zdroj: Shutterstock

Ačkoliv by se jistě mnozí z vás vyhnuli čemukoliv, co nese označení čertovo lejno, věřte, že byste se o hodně připravili. Assa foetida, jak toto koření nazývá tradiční indická medicína, má léčebné účinky a dodává jídlu chuť cibule a česneku.

Pryskyřice připomínající směs česneku a cibule
Assa foetida v překladu znamená hnus smrdutý. Jedná se o koření získávané z kořene rostliny ločidlo, které se přezdívá čertovo lejno a odtud získalo svůj nepříliš líbivý název. Pochází z Afghánistánu a Středního východu, kde má své čestné místo nejen v kuchyni, ale i léčitelství. Dužnaté stonky po naříznutí roní pryskyřici, která v kontaktu se vzduchem tuhne. Na trhu jsou k dostání hrudky, nebo sypká směs, která ovšem obsahuje i kukuřičnou mouku a další koření.

Český název této rostliny je ločidlo čertovo lejno. Toto označení však nenese pro nic za nic. Důvodem je zejména výrazná vůně připomínající zahnívající česnek. Ale nebojte, tepelnou úpravou se aroma ztrácí a zůstává pouze nahořklá chuť připomínající směs česneku a cibule. Do jídla navíc postačí jen špetka. Pro představu na 4 porce postačí čtvrtina čajové lžičky.

Široké využití v kuchyni
Koření přidávejte do rozpáleného oleje, který tak utvoří základ pokrmu. Indická a perská kuchyně koření využívá jako náhražku cibule a česneku, takže má poměrně široké uplatnění. Má pověst koření pro vegetariánská jídla, a to kvůli svému čestnému místu v oblíbeném dhálu, tedy pokrmu z luštěnin. K luštěninám se nicméně hodí ve všech podobách, protože snižuje nadýmavé účinky. Kromě toho se přidává do zeleninových jídel, ke skopovému masu, rybám a k jakékoliv úpravě masa. Ve studené kuchyni se využívá opražené. Assa foetida je také součástí známé worcestrové omáčky.

Životabudič v indické medicíně
Ájurvéda jej využívá doslova jako životabudič. Jedná se o účinné analgetikum, antiflogistikum, antiseptikum a diuretikum. Podporuje trávení, detoxikaci organismu, užívá se proti nadýmání, mírní křeče, má dezinfekční účinky, takže je vhodný jako prevence proti virovým onemocněním. Využívá se jako podpůrný prostředek při zánětlivých onemocněních kloubů. Uvolňuje napětí a pozitivně působí na nervovou soustavu. Doporučuje se užívat malé množství, ale pravidelně. Při potížích se užívá jedna čajová lžička rozmíchaná v horkém mléce, a to nejlépe před spaním.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího česneku, svěží jarní bylinky a jednoho z nejvýznamnějších životabudičů...

Čtěte dál
Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější...
Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Náhlá a přechodná ztráta hlasu není jen výsadou zpěváků, moderátorů, učitelů a dalších profesí, u kterých se člověk hlasem živí a v...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Ibišek jistě znáte jako okrasnou rostlinu, ale máte povědomí i o jejích léčebných účincích? Po celém světe je totiž ibišek pěstován...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Divoké jarní bylinky pro podporu očisty těla

Divoké jarní bylinky pro podporu očisty těla

Březen je měsícem procitání ze zimy a ve vzduchu už je cítit jaro. Příroda se probouzí prvními květy barevných krokusů a co nevidět...