Ačkoliv by se jistě mnozí z vás vyhnuli čemukoliv, co nese označení čertovo lejno, věřte, že byste se o hodně připravili. Assa foetida, jak toto koření nazývá tradiční indická medicína, má léčebné účinky a dodává jídlu chuť cibule a česneku.
Pryskyřice připomínající směs česneku a cibule
Assa foetida v překladu znamená hnus smrdutý. Jedná se o koření získávané z kořene rostliny ločidlo, které se přezdívá čertovo lejno a odtud získalo svůj nepříliš líbivý název. Pochází z Afghánistánu a Středního východu, kde má své čestné místo nejen v kuchyni, ale i léčitelství. Dužnaté stonky po naříznutí roní pryskyřici, která v kontaktu se vzduchem tuhne. Na trhu jsou k dostání hrudky, nebo sypká směs, která ovšem obsahuje i kukuřičnou mouku a další koření.
Český název této rostliny je ločidlo čertovo lejno. Toto označení však nenese pro nic za nic. Důvodem je zejména výrazná vůně připomínající zahnívající česnek. Ale nebojte, tepelnou úpravou se aroma ztrácí a zůstává pouze nahořklá chuť připomínající směs česneku a cibule. Do jídla navíc postačí jen špetka. Pro představu na 4 porce postačí čtvrtina čajové lžičky.
Široké využití v kuchyni
Koření přidávejte do rozpáleného oleje, který tak utvoří základ pokrmu. Indická a perská kuchyně koření využívá jako náhražku cibule a česneku, takže má poměrně široké uplatnění. Má pověst koření pro vegetariánská jídla, a to kvůli svému čestnému místu v oblíbeném dhálu, tedy pokrmu z luštěnin. K luštěninám se nicméně hodí ve všech podobách, protože snižuje nadýmavé účinky. Kromě toho se přidává do zeleninových jídel, ke skopovému masu, rybám a k jakékoliv úpravě masa. Ve studené kuchyni se využívá opražené. Assa foetida je také součástí známé worcestrové omáčky.
Životabudič v indické medicíně
Ájurvéda jej využívá doslova jako životabudič. Jedná se o účinné analgetikum, antiflogistikum, antiseptikum a diuretikum. Podporuje trávení, detoxikaci organismu, užívá se proti nadýmání, mírní křeče, má dezinfekční účinky, takže je vhodný jako prevence proti virovým onemocněním. Využívá se jako podpůrný prostředek při zánětlivých onemocněních kloubů. Uvolňuje napětí a pozitivně působí na nervovou soustavu. Doporučuje se užívat malé množství, ale pravidelně. Při potížích se užívá jedna čajová lžička rozmíchaná v horkém mléce, a to nejlépe před spaním.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Bezový květ – léčivé účinky a využití

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky
