Kešu jsou využívány při přípravě asijských jídel, oblibu si získaly mezi vegany a mnozí z vás si na nich pochutnávají večer u televize. Jsou cennou zásobárnou vitamínů a minerálů, ale přitom se nejedná o oříšky. I když jim možná jinak neřeknete....
Kešu je z jablka?
Kešu roste na stromě zvaném ledvinovník západní (kešu připomínají ledviny), jehož plody nápadně připomínají jablko. Na každém z nich je ve skořápce umístěno pouze jedno semínko. Úroda z jednoho stromu je pouze 60 až 80 kg vyloupaných kešu. „Jablko“ se dále zpracovává, a to do podoby džemu, moštu a nevyužité přebytky putují do krmiva pro dobytek. Kromě plodů se využívají listy, jejichž extrakt se přidává do některých zubních past pro posílení dásní.
Cenné pro vaše zdraví
Kešu jsou mimořádně výživné. Obsahuje značné množství minerálních látek, a to zejména hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, mědi a železa. Dále jsou bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, omega–3 a omega–6 nenasycené mastné kyseliny. Vzhledem k tomu, že se ve skutečnosti nejedná o ořechy, obsahují výrazně nižší podíl tuku. Pravidelná konzumace díky tomu posiluje funkci srdce, cév a centrální nervové soustavy. Zlepšuje pokožku a pomáhá při únavě a stresu. Podporuje trávení, snižuje cholesterol a krevní tlak.
Díky namáčení jsou snadno stravitelné
Pro aktivaci žádoucích enzymů je vhodné kešu před konzumací namáčet. Postačí 2 hodiny, během nichž se zbaví antinutriční látky kyseliny fytoové, kvůli které jsou hůře stravitelné. Zaktivováním klíčícího procesu se doslova probouzí k životu, zajišťují lepší vstřebatelnost živin. Kromě toho se zbaví i usazených nečistot. Po máčení nechte kešu osušit a potom je krátce opražte na suché pánvi. Díky tomu se zbaví kardolu, tedy oleje, který nepříznivě působí na lidskou pokožku. Mimochodem kardol je běžně využíván k výrobě barev, laků a lepidel.
Oblíbené mezi vegany
Kešu nahradily v rostlinné stravě sýr. A nejenom to. Příznivci tohoto stravování z nich připravují například náplně do oblíbeného cheesecaku. Velmi jednoduchý je i postup na sýrovou omáčku a sýry mnoha druhů – mazací, mozzarellu, eidam a dokonce i hermelín. Vyzkoušejte kešu zařadit do jídelníčku i jinak!
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?
Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...
Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Moringový olej – nepostradatelný společník v péči o vlasy
