Zvláštní kešu: ořechy to nejsou a na stromě byste je nepoznali

Zvláštní kešu: ořechy to nejsou a na stromě byste je nepoznali
zdroj: Shutterstock

Kešu jsou využívány při přípravě asijských jídel, oblibu si získaly mezi vegany a mnozí z vás si na nich pochutnávají večer u televize. Jsou cennou zásobárnou vitamínů a minerálů, ale přitom se nejedná o oříšky. I když jim možná jinak neřeknete....

Kešu je z jablka?
Kešu roste na stromě zvaném ledvinovník západní (kešu připomínají ledviny), jehož plody nápadně připomínají jablko. Na každém z nich je ve skořápce umístěno pouze jedno semínko. Úroda z jednoho stromu je pouze 60 až 80 kg vyloupaných kešu. „Jablko“ se dále zpracovává, a to do podoby džemu, moštu a nevyužité přebytky putují do krmiva pro dobytek. Kromě plodů se využívají listy, jejichž extrakt se přidává do některých zubních past pro posílení dásní.

Cenné pro vaše zdraví
Kešu jsou mimořádně výživné. Obsahuje značné množství minerálních látek, a to zejména hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, mědi a železa. Dále jsou bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, omega–3 a omega–6 nenasycené mastné kyseliny. Vzhledem k tomu, že se ve skutečnosti nejedná o ořechy, obsahují výrazně nižší podíl tuku. Pravidelná konzumace díky tomu posiluje funkci srdce, cév a centrální nervové soustavy. Zlepšuje pokožku a pomáhá při únavě a stresu. Podporuje trávení, snižuje cholesterol a krevní tlak.

Díky namáčení jsou snadno stravitelné
Pro aktivaci žádoucích enzymů je vhodné kešu před konzumací namáčet. Postačí 2 hodiny, během nichž se zbaví antinutriční látky kyseliny fytoové, kvůli které jsou hůře stravitelné. Zaktivováním klíčícího procesu se doslova probouzí k životu, zajišťují lepší vstřebatelnost živin. Kromě toho se zbaví i usazených nečistot. Po máčení nechte kešu osušit a potom je krátce opražte na suché pánvi. Díky tomu se zbaví kardolu, tedy oleje, který nepříznivě působí na lidskou pokožku. Mimochodem kardol je běžně využíván k výrobě barev, laků a lepidel.

Oblíbené mezi vegany
Kešu nahradily v rostlinné stravě sýr. A nejenom to. Příznivci tohoto stravování z nich připravují například náplně do oblíbeného cheesecaku. Velmi jednoduchý je i postup na sýrovou omáčku a sýry mnoha druhů – mazací, mozzarellu, eidam a dokonce i hermelín. Vyzkoušejte kešu zařadit do jídelníčku i jinak!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí produkty jsou obecně oblíbenými společníky v domácích lékárničkách a na kosmetických poličkách. Zlato z úlů v mnohých podobách...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...