Zvláštní kešu: ořechy to nejsou a na stromě byste je nepoznali

Zvláštní kešu: ořechy to nejsou a na stromě byste je nepoznali
zdroj: Shutterstock

Kešu jsou využívány při přípravě asijských jídel, oblibu si získaly mezi vegany a mnozí z vás si na nich pochutnávají večer u televize. Jsou cennou zásobárnou vitamínů a minerálů, ale přitom se nejedná o oříšky. I když jim možná jinak neřeknete....

Kešu je z jablka?
Kešu roste na stromě zvaném ledvinovník západní (kešu připomínají ledviny), jehož plody nápadně připomínají jablko. Na každém z nich je ve skořápce umístěno pouze jedno semínko. Úroda z jednoho stromu je pouze 60 až 80 kg vyloupaných kešu. „Jablko“ se dále zpracovává, a to do podoby džemu, moštu a nevyužité přebytky putují do krmiva pro dobytek. Kromě plodů se využívají listy, jejichž extrakt se přidává do některých zubních past pro posílení dásní.

Cenné pro vaše zdraví
Kešu jsou mimořádně výživné. Obsahuje značné množství minerálních látek, a to zejména hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, mědi a železa. Dále jsou bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, omega–3 a omega–6 nenasycené mastné kyseliny. Vzhledem k tomu, že se ve skutečnosti nejedná o ořechy, obsahují výrazně nižší podíl tuku. Pravidelná konzumace díky tomu posiluje funkci srdce, cév a centrální nervové soustavy. Zlepšuje pokožku a pomáhá při únavě a stresu. Podporuje trávení, snižuje cholesterol a krevní tlak.

Díky namáčení jsou snadno stravitelné
Pro aktivaci žádoucích enzymů je vhodné kešu před konzumací namáčet. Postačí 2 hodiny, během nichž se zbaví antinutriční látky kyseliny fytoové, kvůli které jsou hůře stravitelné. Zaktivováním klíčícího procesu se doslova probouzí k životu, zajišťují lepší vstřebatelnost živin. Kromě toho se zbaví i usazených nečistot. Po máčení nechte kešu osušit a potom je krátce opražte na suché pánvi. Díky tomu se zbaví kardolu, tedy oleje, který nepříznivě působí na lidskou pokožku. Mimochodem kardol je běžně využíván k výrobě barev, laků a lepidel.

Oblíbené mezi vegany
Kešu nahradily v rostlinné stravě sýr. A nejenom to. Příznivci tohoto stravování z nich připravují například náplně do oblíbeného cheesecaku. Velmi jednoduchý je i postup na sýrovou omáčku a sýry mnoha druhů – mazací, mozzarellu, eidam a dokonce i hermelín. Vyzkoušejte kešu zařadit do jídelníčku i jinak!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Nádorovým onemocněním, kterým v Česku trpí muži nejvíce, je rakovina prostaty. Zrádné je, že první stádia probíhají asymptomaticky,...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Strom s neskutečným složením živin, který se využívá nejen v tradiční ájurvédské medicíně v Indii, ale své místo už si získává i všude...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Moringový olej – nepostradatelný společník v péči o vlasy

Moringový olej – nepostradatelný společník v péči o vlasy

Moringa tvoří jeden z pilířů naturopatie. Moringový olej, který je známý spíše kosmetickým nadšencům, může příjemně překvapit i ty,...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...