Knedlíky na mnoho způsobů – místo ověřené klasiky vyzkoušejte rýžové nebo jáhlové

Knedlíky na mnoho způsobů – místo ověřené klasiky vyzkoušejte rýžové nebo jáhlové
zdroj: Shutterstock

Knedlíky jsou tradiční českou přílohou k mnoha různým jídlům. Jejich klasická varianta z pšeničné mouky se dá nahradit zdravější verzí, knedlíky se dají i různě obohatit a netradičně ochutit. Máme pro vás tipy na to, jak nechat do vaší kuchyně vstoupit pestrost.

Nahraďte pšeničnou mouku alternativami
Hned prví změna nemusí být velká, ale chuťově ji jistě doceníte. Klasickou polohrubou mouku můžete nahradit polohrubou špaldovou moukou, která obsahuje více vlákniny a je pro náš organismus lépe stravitelná. Sehnat se dá i mouka celozrnná, polohrubá kukuřičná, pohanková nebo rýžová, využít můžete dokonce i mouku žitnou. Všechny tyto druhy obsahují méně lepku nebo žádný, a jsou proto lehčí variantou. Chuť má každá specifickou, pro experimentování doporučujeme postupné nahrazování ingrediencí. Ze začátku je možné nahradit třeba jen část mouky, abychom si zvykli na neobvyklou chuť a zjistili, jak se která mouka při vaření a kynutí chová. Kukuřičná mouka udělá těsto křehčí, knedlíky pouze z ní však mají tendenci se rozpadat, proto je její smíchání s moukou špaldovou nebo rýžovou více než vhodné.

Pokud chcete do knedlíků přidávat pečivo, opět je vhodné a i velmi lahodné nahradit jej celozrnným. Mléko je možné nahradit sójovým či jiným přírodním, dokonce i jogurtem nebo čistě jen vodou.

Knedlíky z brambor a batátů – s bylinkami nebo oříšky
Bramborové knedlíky můžete oživit nejen přidáním netradiční mouky, ale také kombinací klasických brambor s batáty. Vhodný poměr brambor a batátů je 1:1. Dále postupujte v přípravě stejně jako u běžných bramborových knedlíků. Tato varianta je velmi dobrá také v kombinaci s bylinkami, a dokonce můžete vyzkoušet i přidání nasekaných vlašských ořechů. Oříšky je vhodné předem opražit a použít je jako náplň do kulatých knedlíčků. Bylinky lze přidávat čerstvé i sušené, čerstvé bylinky vždy operte a osušte a nakrájejte na drobno. Můžete vybírat například z pažitky, tymiánu nebo bazalky. Z koření můžeme do knedlíků přidat pepř a muškátový oříšek.

Knedlíky z celého zrna – z jáhlů či rýže
Pro přípravu knedlíků se pro někoho možná překvapivě dají použít i vařené jáhly. Po jejich uvaření a změknutí (cca 20 min) je nechte vychladnout a poté z nich spolu s vejcem a solí uhněťte těsto, ze kterého se již dají tvarovat knedlíky. Do těsta je možné přidat i pár lžic některé z výše uvedených mouk. Po vytvarování obalte knedlíky v mouce a dejte vařit. Stejně tak je možné použít uvařenou rýži, do které přidejte pro lepší propojení těsta kromě vejce a soli ještě rýžovou mouku. Takovéto knedlíky jsou opravdu lehce stravitelnou variantou.

Olej pro zvláčnění
Pro získání vláčnějších knedlíků můžete do těsta přidat i lžíci oleje – například olivového nebo sezamového. Nesmíme však zapomenout, že i tyto oleje dodají knedlíkům zase o trochu jinou chuť.

Pro přípravu zdravých variant se tedy nemusíme obávat libovolných kombinací. Nápadům se meze nekladou, ale vždy je vhodné experimentovat s citem a postupně, aby nás výsledná chuť potěšila. Vždy je také vhodné se zamyslet nad tím, k čemu knedlíky připravujeme. Pokud chceme opravdu zdravý, lehký oběd nebo večeři, musíme myslet nejen na složení knedlíčků, ale i na vhodnou přípravu například omáčky a masa.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme o běžných lidech, kteří si mohou připsat několik let navíc, a přesto...

Čtěte dál
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Barvy jsou všude kolem nás a mají velký význam pro náš každodenní život, aniž si to mnohdy uvědomujeme. I malé změny barev na nás mohou...
Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Čistíte si dvakrát denně zuby, zavazujete si nejprve levou botu, do školy nebo do práce chodíte stále stejnou cestou, začátek dne si...
Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance, neboli tanec u tyče, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Dříve jej lidé spojovali především s erotickým a...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...