Nestyďte se za podzimní únavu. Pomoci mohou bylinky i jedno typicky české ovoce

Nestyďte se za podzimní únavu. Pomoci mohou bylinky i jedno typicky české ovoce

Podzim se uvedl jak se patří. Pokud patříte mezi ty, na kterých se změna ročního období výrazně projevuje, nezoufejte. I vy se můžete zbavit podzimní únavy a melancholie, která s ní v tomto případě přichází ruku v ruce. Stačí zavést několik denních rituálů...

1. Nastartujte se čerstvou šťávou
Změna počasí, chlad vytahující z těla energii a ne tak častá konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. To jsou nejčastější důvody, proč býváte s příchodem podzimu více unavení. S podzimem se výrazně ochlazuje a my máme tendenci se stravou více uzemnit. Řada z nás přechází až na zbytečně těžká jídla, která nás unavují. Dopřejte si proto k snídani každý den porci osvěžující šťávy z čerstvého ovoce nebo zeleniny. Přirozeně obsažené cukry vás příjemně nabudí a ráno tak dostane mnohem lepší náboj.
Pokud jste zvyklí pít po ránu kávu, zkuste s ní vydržet alespoň několik hodin po probuzení a aplikovat ji až na bdělejší stav. Kofein vás sice povzbudí, nicméně za hodinu už bude mít opačný efekt. Přílišná konzumace může vést k odvodňování organismu a to opět ke zvýšené únavě. Jestli po probuzení potřebujete teplý nápoj, vyzkoušejte horkou vodu s citronem. Nezapomínejte, že se při vysokých teplotách vitamíny ničí. Proto citrón přidejte do převařené vody až když vám bude příjemná k pití.

2. Zařaďte 3 potraviny s železnou pravidelností a tělo se odvděčí
V každém ročním období se snažte myslet na to, že organismus nejvíc uvítá sezónní a lokální potraviny. Na podzim si proto pravidelně dopřávejte červenou řepu. Můžete ji odšťavnit nebo si připravit chutný salát. Jestli vám vadí její zemitá chuť, zakomponujte ji do pokrmu, kde tak nevynikne. Vyzkoušejte třeba řepovou bábovku nebo hamburger z fazolí a červené řepy.
Nezapomínejte ani na dýni. Pokud nemáte vlastní zahrádku, určitě ji seženete na farmářském trhu. Dnes je poměrně oblíbená odrůda Hokkaido, která je mnohem chutnější. Dýně jsou bohaté hlavně na železo, které snižuje únavu a pocit vyčerpání a hlavně oranžový betakaroten, významný antioxidant.
K podzimu neodmyslitelně patří i jablka. Snažte se, aby měly ve vašem jídelníčku své místo a snězte alespoň jedno – české! – jablko denně. Mimo jiného mají antibakteriální účinky, přirozeně zavodní organismus a upraví činnost střev.

3. Spolehněte se na bylinky
Na podzim oceníte hlavně účinky kopřivy a pampelišky. Z kopřivy si pravidelně připravujte čaj, který má výrazné detoxikační účinky. Pozitivně působí na žaludek, podporuje trávení a posiluje metabolismus. Sušený kořen pampelišky zase podpoří činnost jater, čímž zvýšíte přirozenou obranyschopnost organismu. Přidávejte ho klidně do polévky nebo do zeleninových směsí.

4. Není čas na hrdinství, ale na odpočinek
Pokud máte chvíli pro sebe, pokuste se „vypnout“ a jenom relaxovat. Napusťte si vanu a přidejte pár kapek levandulového esenciálního oleje. Vůně levandule dokáže navodit psychickou pohodu. Jestli vás to celý den táhne do postele si na chvíli zdřímnout, tak si to dopřejte. Nechte tělo, aby si na změnu zvyklo. Velké změny teplot jsou pro organismus do jisté míry šokem a potřebuje se adaptovat. U každého adaptace probíhá jinak, je proto důležité poslouchat potřeby svého těla a nestydět se za to, že najednou potřebujete odpočinku více.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...