Nestyďte se za podzimní únavu. Pomoci mohou bylinky i jedno typicky české ovoce

Nestyďte se za podzimní únavu. Pomoci mohou bylinky i jedno typicky české ovoce

Podzim se uvedl jak se patří. Pokud patříte mezi ty, na kterých se změna ročního období výrazně projevuje, nezoufejte. I vy se můžete zbavit podzimní únavy a melancholie, která s ní v tomto případě přichází ruku v ruce. Stačí zavést několik denních rituálů...

1. Nastartujte se čerstvou šťávou
Změna počasí, chlad vytahující z těla energii a ne tak častá konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. To jsou nejčastější důvody, proč býváte s příchodem podzimu více unavení. S podzimem se výrazně ochlazuje a my máme tendenci se stravou více uzemnit. Řada z nás přechází až na zbytečně těžká jídla, která nás unavují. Dopřejte si proto k snídani každý den porci osvěžující šťávy z čerstvého ovoce nebo zeleniny. Přirozeně obsažené cukry vás příjemně nabudí a ráno tak dostane mnohem lepší náboj.
Pokud jste zvyklí pít po ránu kávu, zkuste s ní vydržet alespoň několik hodin po probuzení a aplikovat ji až na bdělejší stav. Kofein vás sice povzbudí, nicméně za hodinu už bude mít opačný efekt. Přílišná konzumace může vést k odvodňování organismu a to opět ke zvýšené únavě. Jestli po probuzení potřebujete teplý nápoj, vyzkoušejte horkou vodu s citronem. Nezapomínejte, že se při vysokých teplotách vitamíny ničí. Proto citrón přidejte do převařené vody až když vám bude příjemná k pití.

2. Zařaďte 3 potraviny s železnou pravidelností a tělo se odvděčí
V každém ročním období se snažte myslet na to, že organismus nejvíc uvítá sezónní a lokální potraviny. Na podzim si proto pravidelně dopřávejte červenou řepu. Můžete ji odšťavnit nebo si připravit chutný salát. Jestli vám vadí její zemitá chuť, zakomponujte ji do pokrmu, kde tak nevynikne. Vyzkoušejte třeba řepovou bábovku nebo hamburger z fazolí a červené řepy.
Nezapomínejte ani na dýni. Pokud nemáte vlastní zahrádku, určitě ji seženete na farmářském trhu. Dnes je poměrně oblíbená odrůda Hokkaido, která je mnohem chutnější. Dýně jsou bohaté hlavně na železo, které snižuje únavu a pocit vyčerpání a hlavně oranžový betakaroten, významný antioxidant.
K podzimu neodmyslitelně patří i jablka. Snažte se, aby měly ve vašem jídelníčku své místo a snězte alespoň jedno – české! – jablko denně. Mimo jiného mají antibakteriální účinky, přirozeně zavodní organismus a upraví činnost střev.

3. Spolehněte se na bylinky
Na podzim oceníte hlavně účinky kopřivy a pampelišky. Z kopřivy si pravidelně připravujte čaj, který má výrazné detoxikační účinky. Pozitivně působí na žaludek, podporuje trávení a posiluje metabolismus. Sušený kořen pampelišky zase podpoří činnost jater, čímž zvýšíte přirozenou obranyschopnost organismu. Přidávejte ho klidně do polévky nebo do zeleninových směsí.

4. Není čas na hrdinství, ale na odpočinek
Pokud máte chvíli pro sebe, pokuste se „vypnout“ a jenom relaxovat. Napusťte si vanu a přidejte pár kapek levandulového esenciálního oleje. Vůně levandule dokáže navodit psychickou pohodu. Jestli vás to celý den táhne do postele si na chvíli zdřímnout, tak si to dopřejte. Nechte tělo, aby si na změnu zvyklo. Velké změny teplot jsou pro organismus do jisté míry šokem a potřebuje se adaptovat. U každého adaptace probíhá jinak, je proto důležité poslouchat potřeby svého těla a nestydět se za to, že najednou potřebujete odpočinku více.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...