Psyllium – vláknina, která dostane vaše střeva opět do kondice. Jak ho užívat?

Psyllium – vláknina, která dostane vaše střeva opět do kondice. Jak ho užívat?
zdroj: Shutterstock

S přicházejícím jarem přichází také čas na očistu našeho organismu. Nemusíte držet zázračné detoxikační kúry, postačí když se zaměříte na zdraví a očistu vašich střev. K tomu vám může skvěle pomoci rozpustná vláknina, psyllium.

Psyllium je hojně využíváno jako přírodní rozpustná vláknina. Získává se z jednoleté rostlinky, která se vyskytuje především v Indii, ale pěstuje se i v Pákistánu, Iráku, severní Africe a Austrálii – jedná se o jitrocel indický neboli vejčitý (Plantago ovata). Má nenápadné kvítky a drobné krátké listy, které vyrůstají ve spirále a jsou porostlé jemným chmýřím. Při sklizni se z jitrocele získávají vyčištěné obaly semen a toto osemení je právě oním přírodním zdrojem rozpustné vlákniny. Neobsahuje žádná barviva ani konzervační látky, žádné chemické přísady. Má minimum kalorií a není návykové. Neobsahuje lepek ani mléčnou bílkovinu, ale ze začátku užívání je potřeba být přeci jen opatrný, protože i na psyllium může u některých jedinců vznikat alergie. Podobný typ vlákniny obsahují některé obiloviny, například oves a ječmen.

Proč je psyllium prospěšné?
Vláknina je velmi důležitou složkou našeho jídelníčku. Pokud jí jíme málo, průchod trávené potravy se v žaludku a střevech zpomaluje, může docházet k nepříjemné zácpě a nadýmání, a hromadí se nebezpečné odpadní látky – toxiny. Když přijímáme více vlákniny, doba trávení se značně zkracuje a mimoto mechanicky čistíme, doslova kartáčujeme střeva a podporujeme jejich peristaltiku. Psyllium absorbuje toxiny, které uvolňují hnilobné bakterie, a snižuje kontakt škodlivin se sliznicí žaludku a střev. Proto je psyllium využíváno i jako součást detoxikačních kúr.

Jak to funguje?
Psyllium má schopnost absorbovat velké množství vody, a tak vzniká měkký gel, který ještě dál vstřebává tekutiny ve střevech. Psyllium je schopné zvětšit svůj objem v trávicím traktu více než dvacetkrát, čímž podporuje činnost střev a pravidelné a snadné vyprazdňování. Zbavuje nás pocitu hladu, udržuje optimální hladinu cholesterolu v krvi, brání ukládání tuků a reguluje trávení cukrů.

Pomáhá!
Nejenže nám psyllium usnadňuje trávení, ale pomáhá tak i při hubnutí, očistné kúře a redukčních dietách. Tím, že absorbuje tekutiny, pomáhá i při průjmech. Funguje jako prevence rakoviny tlustého střeva a při cukrovce, protože prodlužuje vstřebávání jednoduchých cukrů a stabilizuje hladinu glukózy v krvi. Působí jako tzv. prebiotikum, nestravitelná složka potravin, která podporuje aktivitu střevní mikroflóry. Psyllium také snižuje hladinu LDL cholesterolu,  neboli tzv. špatného cholesterolu v krvi.

Forma užívání
Nejčastěji se psyllium prodává ve formě hrubšího prášku, někdy se s ním můžeme setkat i v kombinaci s laktobacily v probio kapslích. Někdo může dát přednost užívání ve formě šumivého granulovaného prášku, a dokonce se dá přidat například do domácích sušenek – v této formě se dá i zakoupit. Přidat jej můžeme i například do těst na pečení bezlepkového nebo cizrnového chlebíčku.

V práškové formě se užívá nejčastěji ráno nalačno, a to 1 až 2 čajové lžičky rozpuštěné ve vodě. Lze ho ale užívat i po jídle či kdykoli během dne půl hodiny před jídlem, nebo večer. Protože nemá žádnou chuť, lze ho osvěžit ovocnou šťávou, mléčným koktejlem, řidším jogurtem, mlékem, můžeme ho přidávat do kaší. Pro jeho vysokou absorpci vody je ale důležité jej v každém případě vždy i hodně zapít, nejméně 250–300 ml vody či čaje.

Užívání psyllia je tedy užitečné pro všechny, kdo si chtějí udržet trávicí soustavu v dobré kondici, vhodné je pro seniory, kteří mívají častěji problémy se zažíváním, a pro vegetariány. Není však vhodné pro malé děti, nemělo by se užívat společně s léky a těhotné ženy by se měly raději vždy poradit se svým lékařem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by za normálních okolností mělo být bakterií méně než ve střevě tlustém....

Čtěte dál
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...