Psyllium – vláknina, která dostane vaše střeva opět do kondice. Jak ho užívat?

Psyllium – vláknina, která dostane vaše střeva opět do kondice. Jak ho užívat?
zdroj: Shutterstock

S přicházejícím jarem přichází také čas na očistu našeho organismu. Nemusíte držet zázračné detoxikační kúry, postačí když se zaměříte na zdraví a očistu vašich střev. K tomu vám může skvěle pomoci rozpustná vláknina, psyllium.

Psyllium je hojně využíváno jako přírodní rozpustná vláknina. Získává se z jednoleté rostlinky, která se vyskytuje především v Indii, ale pěstuje se i v Pákistánu, Iráku, severní Africe a Austrálii – jedná se o jitrocel indický neboli vejčitý (Plantago ovata). Má nenápadné kvítky a drobné krátké listy, které vyrůstají ve spirále a jsou porostlé jemným chmýřím. Při sklizni se z jitrocele získávají vyčištěné obaly semen a toto osemení je právě oním přírodním zdrojem rozpustné vlákniny. Neobsahuje žádná barviva ani konzervační látky, žádné chemické přísady. Má minimum kalorií a není návykové. Neobsahuje lepek ani mléčnou bílkovinu, ale ze začátku užívání je potřeba být přeci jen opatrný, protože i na psyllium může u některých jedinců vznikat alergie. Podobný typ vlákniny obsahují některé obiloviny, například oves a ječmen.

Proč je psyllium prospěšné?
Vláknina je velmi důležitou složkou našeho jídelníčku. Pokud jí jíme málo, průchod trávené potravy se v žaludku a střevech zpomaluje, může docházet k nepříjemné zácpě a nadýmání, a hromadí se nebezpečné odpadní látky – toxiny. Když přijímáme více vlákniny, doba trávení se značně zkracuje a mimoto mechanicky čistíme, doslova kartáčujeme střeva a podporujeme jejich peristaltiku. Psyllium absorbuje toxiny, které uvolňují hnilobné bakterie, a snižuje kontakt škodlivin se sliznicí žaludku a střev. Proto je psyllium využíváno i jako součást detoxikačních kúr.

Jak to funguje?
Psyllium má schopnost absorbovat velké množství vody, a tak vzniká měkký gel, který ještě dál vstřebává tekutiny ve střevech. Psyllium je schopné zvětšit svůj objem v trávicím traktu více než dvacetkrát, čímž podporuje činnost střev a pravidelné a snadné vyprazdňování. Zbavuje nás pocitu hladu, udržuje optimální hladinu cholesterolu v krvi, brání ukládání tuků a reguluje trávení cukrů.

Pomáhá!
Nejenže nám psyllium usnadňuje trávení, ale pomáhá tak i při hubnutí, očistné kúře a redukčních dietách. Tím, že absorbuje tekutiny, pomáhá i při průjmech. Funguje jako prevence rakoviny tlustého střeva a při cukrovce, protože prodlužuje vstřebávání jednoduchých cukrů a stabilizuje hladinu glukózy v krvi. Působí jako tzv. prebiotikum, nestravitelná složka potravin, která podporuje aktivitu střevní mikroflóry. Psyllium také snižuje hladinu LDL cholesterolu,  neboli tzv. špatného cholesterolu v krvi.

Forma užívání
Nejčastěji se psyllium prodává ve formě hrubšího prášku, někdy se s ním můžeme setkat i v kombinaci s laktobacily v probio kapslích. Někdo může dát přednost užívání ve formě šumivého granulovaného prášku, a dokonce se dá přidat například do domácích sušenek – v této formě se dá i zakoupit. Přidat jej můžeme i například do těst na pečení bezlepkového nebo cizrnového chlebíčku.

V práškové formě se užívá nejčastěji ráno nalačno, a to 1 až 2 čajové lžičky rozpuštěné ve vodě. Lze ho ale užívat i po jídle či kdykoli během dne půl hodiny před jídlem, nebo večer. Protože nemá žádnou chuť, lze ho osvěžit ovocnou šťávou, mléčným koktejlem, řidším jogurtem, mlékem, můžeme ho přidávat do kaší. Pro jeho vysokou absorpci vody je ale důležité jej v každém případě vždy i hodně zapít, nejméně 250–300 ml vody či čaje.

Užívání psyllia je tedy užitečné pro všechny, kdo si chtějí udržet trávicí soustavu v dobré kondici, vhodné je pro seniory, kteří mívají častěji problémy se zažíváním, a pro vegetariány. Není však vhodné pro malé děti, nemělo by se užívat společně s léky a těhotné ženy by se měly raději vždy poradit se svým lékařem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...