Psyllium – vláknina, která dostane vaše střeva opět do kondice. Jak ho užívat?

Psyllium – vláknina, která dostane vaše střeva opět do kondice. Jak ho užívat?
zdroj: Shutterstock

S přicházejícím jarem přichází také čas na očistu našeho organismu. Nemusíte držet zázračné detoxikační kúry, postačí když se zaměříte na zdraví a očistu vašich střev. K tomu vám může skvěle pomoci rozpustná vláknina, psyllium.

Psyllium je hojně využíváno jako přírodní rozpustná vláknina. Získává se z jednoleté rostlinky, která se vyskytuje především v Indii, ale pěstuje se i v Pákistánu, Iráku, severní Africe a Austrálii – jedná se o jitrocel indický neboli vejčitý (Plantago ovata). Má nenápadné kvítky a drobné krátké listy, které vyrůstají ve spirále a jsou porostlé jemným chmýřím. Při sklizni se z jitrocele získávají vyčištěné obaly semen a toto osemení je právě oním přírodním zdrojem rozpustné vlákniny. Neobsahuje žádná barviva ani konzervační látky, žádné chemické přísady. Má minimum kalorií a není návykové. Neobsahuje lepek ani mléčnou bílkovinu, ale ze začátku užívání je potřeba být přeci jen opatrný, protože i na psyllium může u některých jedinců vznikat alergie. Podobný typ vlákniny obsahují některé obiloviny, například oves a ječmen.

Proč je psyllium prospěšné?
Vláknina je velmi důležitou složkou našeho jídelníčku. Pokud jí jíme málo, průchod trávené potravy se v žaludku a střevech zpomaluje, může docházet k nepříjemné zácpě a nadýmání, a hromadí se nebezpečné odpadní látky – toxiny. Když přijímáme více vlákniny, doba trávení se značně zkracuje a mimoto mechanicky čistíme, doslova kartáčujeme střeva a podporujeme jejich peristaltiku. Psyllium absorbuje toxiny, které uvolňují hnilobné bakterie, a snižuje kontakt škodlivin se sliznicí žaludku a střev. Proto je psyllium využíváno i jako součást detoxikačních kúr.

Jak to funguje?
Psyllium má schopnost absorbovat velké množství vody, a tak vzniká měkký gel, který ještě dál vstřebává tekutiny ve střevech. Psyllium je schopné zvětšit svůj objem v trávicím traktu více než dvacetkrát, čímž podporuje činnost střev a pravidelné a snadné vyprazdňování. Zbavuje nás pocitu hladu, udržuje optimální hladinu cholesterolu v krvi, brání ukládání tuků a reguluje trávení cukrů.

Pomáhá!
Nejenže nám psyllium usnadňuje trávení, ale pomáhá tak i při hubnutí, očistné kúře a redukčních dietách. Tím, že absorbuje tekutiny, pomáhá i při průjmech. Funguje jako prevence rakoviny tlustého střeva a při cukrovce, protože prodlužuje vstřebávání jednoduchých cukrů a stabilizuje hladinu glukózy v krvi. Působí jako tzv. prebiotikum, nestravitelná složka potravin, která podporuje aktivitu střevní mikroflóry. Psyllium také snižuje hladinu LDL cholesterolu,  neboli tzv. špatného cholesterolu v krvi.

Forma užívání
Nejčastěji se psyllium prodává ve formě hrubšího prášku, někdy se s ním můžeme setkat i v kombinaci s laktobacily v probio kapslích. Někdo může dát přednost užívání ve formě šumivého granulovaného prášku, a dokonce se dá přidat například do domácích sušenek – v této formě se dá i zakoupit. Přidat jej můžeme i například do těst na pečení bezlepkového nebo cizrnového chlebíčku.

V práškové formě se užívá nejčastěji ráno nalačno, a to 1 až 2 čajové lžičky rozpuštěné ve vodě. Lze ho ale užívat i po jídle či kdykoli během dne půl hodiny před jídlem, nebo večer. Protože nemá žádnou chuť, lze ho osvěžit ovocnou šťávou, mléčným koktejlem, řidším jogurtem, mlékem, můžeme ho přidávat do kaší. Pro jeho vysokou absorpci vody je ale důležité jej v každém případě vždy i hodně zapít, nejméně 250–300 ml vody či čaje.

Užívání psyllia je tedy užitečné pro všechny, kdo si chtějí udržet trávicí soustavu v dobré kondici, vhodné je pro seniory, kteří mívají častěji problémy se zažíváním, a pro vegetariány. Není však vhodné pro malé děti, nemělo by se užívat společně s léky a těhotné ženy by se měly raději vždy poradit se svým lékařem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...

Čtěte dál
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...