Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?
zdroj: Shutterstock

Řeřicha pochází z Blízkého východu, kde byla jako koření užívána již ve Starověkém Římě. Řeřicha setá, někdy též zahradní, je rychle rostoucí jedlá bylina, která je velmi nenáročná na pěstování a je tak ideální pro úplně zahradnické začátky. Typická je výraznou kořenitou chutí podobnou ředkvičkám nebo oříškům.

Příbuzná kapusty je podobně jako ona plná užitečných živin. Řeřicha setá poskytuje tělu solidní dávky vitaminu K, C, A, vápníku a manganu. Mezi její další výhody patří schopnost bojovat se záněty, snižovat krevní tlak, posilovat kosti a zuby, a dokonce má i potenciál snižovat riziko rakoviny tlustého střeva. Jaké jsou hlavní důvody, proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

1. Může pomoci snížit riziko rakoviny tlustého střeva
Studie naznačují, že výhody řeřichy mohou zahrnovat schopnost snížit riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva. Poskytuje totiž tělu důležité vitaminy, minerály, antioxidanty a enzymy, které posilují přirozenou obranyschopnost organismu a mohou bránit růstu rakovinných buněk.

2. Snižuje míru zánětu
Omega-3 mastné kyseliny pomáhají tělu bojovat se záněty, zlepšují zdraví mozku, srdce a dalších orgánů. Studie prokázaly, že řeřicha obsahuje více těchto cenných nutrientů než většina ostatních druhů zeleniny. Podle dalších výzkumů dokáže díky těmto vlastnostem řeřicha redukovat oteklé dýchací cesty, léčit kašel, bronchitidu i chřipku.

3. Stabilizuje krevní tlak
Vápník, hořčík a draslík. Tyto minerály pomáhají uvolňovat z těla sodík, čímž účinně snižují krevní tlak. Všechny tři obsahuje právě řeřicha setá.

4. Posiluje kosti a zuby
Řeřicha je pro zdraví významná rovněž obsahem vápníku, díky němuž může její konzumace fungovat jako prevence řídnutí kostí. To může vést k častějším zlomeninám a k rozvoji osteoporózy. Vápník je navíc v řeřiše podpořen ještě obsahem vitaminů A, C a K, které společně pomáhají udržovat kosti zdravé a silné.

5. Podporuje zdraví pokožky, vlasů a nehtů
Řeřicha je bohatá na cenné fytonutrienty, které hrají důležitou roli při podpoře čisté pleti, zdravých vlasů a silných nehtů. Na nich se podílí i výše zmíněné vitaminy A, C a K, kromě nich navíc vitaminy E a B, a také silná trojice minerálů v podání vápníku, hořčíku a draslíku.

Ideální pro začátečníky
Ten, kdo začíná s pěstováním, sází buď na ředkvičky nebo na řeřichu. Řeřicha je totiž na pěstování vyloženě nenáročná a nic při něm nemůže zkazit ani úplný zahradnický nováček. Tedy většinou. Semena klíčí velmi rychle – již po pouhých 2 až 3 dnech a dobře se jim daří ve vatě. Dost možná jste to zkoušeli již jako malí na okenním parapetu, což je jeden z nejobvyklejších způsobů pěstování řeřichy. Semena stačí vysypat právě na vlhkou vatu, nebo jiný substrát. Klíčové je udržovat zmiňovanou vlhkost. Rostlinky vyrůstají asi po 10 dnech a pokud pravidelně odřezáváte horní části natě, rychle dorůstají a vy tak můžete mít stále nový přísun řeřichy, která je ceněna pro oříškově výrazné aroma. Někomu chutí připomíná i ředkvičky. Lístky můžete přidávat do pomazánek či salátů, jen tak na chléb namazaný máslem nebo i do omáček. Pamatujte ovšem na to, že tepelnou úpravou řeřicha ztrácí nejen svou typickou chuť, ale také vitamin C.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího česneku, svěží jarní bylinky a jednoho z nejvýznamnějších životabudičů...

Čtěte dál
Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější...
Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Náhlá a přechodná ztráta hlasu není jen výsadou zpěváků, moderátorů, učitelů a dalších profesí, u kterých se člověk hlasem živí a v...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Ibišek jistě znáte jako okrasnou rostlinu, ale máte povědomí i o jejích léčebných účincích? Po celém světe je totiž ibišek pěstován...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...