Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?
zdroj: Shutterstock

Řeřicha pochází z Blízkého východu, kde byla jako koření užívána již ve Starověkém Římě. Řeřicha setá, někdy též zahradní, je rychle rostoucí jedlá bylina, která je velmi nenáročná na pěstování a je tak ideální pro úplně zahradnické začátky. Typická je výraznou kořenitou chutí podobnou ředkvičkám nebo oříškům.

Příbuzná kapusty je podobně jako ona plná užitečných živin. Řeřicha setá poskytuje tělu solidní dávky vitaminu K, C, A, vápníku a manganu. Mezi její další výhody patří schopnost bojovat se záněty, snižovat krevní tlak, posilovat kosti a zuby, a dokonce má i potenciál snižovat riziko rakoviny tlustého střeva. Jaké jsou hlavní důvody, proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

1. Může pomoci snížit riziko rakoviny tlustého střeva
Studie naznačují, že výhody řeřichy mohou zahrnovat schopnost snížit riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva. Poskytuje totiž tělu důležité vitaminy, minerály, antioxidanty a enzymy, které posilují přirozenou obranyschopnost organismu a mohou bránit růstu rakovinných buněk.

2. Snižuje míru zánětu
Omega-3 mastné kyseliny pomáhají tělu bojovat se záněty, zlepšují zdraví mozku, srdce a dalších orgánů. Studie prokázaly, že řeřicha obsahuje více těchto cenných nutrientů než většina ostatních druhů zeleniny. Podle dalších výzkumů dokáže díky těmto vlastnostem řeřicha redukovat oteklé dýchací cesty, léčit kašel, bronchitidu i chřipku.

3. Stabilizuje krevní tlak
Vápník, hořčík a draslík. Tyto minerály pomáhají uvolňovat z těla sodík, čímž účinně snižují krevní tlak. Všechny tři obsahuje právě řeřicha setá.

4. Posiluje kosti a zuby
Řeřicha je pro zdraví významná rovněž obsahem vápníku, díky němuž může její konzumace fungovat jako prevence řídnutí kostí. To může vést k častějším zlomeninám a k rozvoji osteoporózy. Vápník je navíc v řeřiše podpořen ještě obsahem vitaminů A, C a K, které společně pomáhají udržovat kosti zdravé a silné.

5. Podporuje zdraví pokožky, vlasů a nehtů
Řeřicha je bohatá na cenné fytonutrienty, které hrají důležitou roli při podpoře čisté pleti, zdravých vlasů a silných nehtů. Na nich se podílí i výše zmíněné vitaminy A, C a K, kromě nich navíc vitaminy E a B, a také silná trojice minerálů v podání vápníku, hořčíku a draslíku.

Ideální pro začátečníky
Ten, kdo začíná s pěstováním, sází buď na ředkvičky nebo na řeřichu. Řeřicha je totiž na pěstování vyloženě nenáročná a nic při něm nemůže zkazit ani úplný zahradnický nováček. Tedy většinou. Semena klíčí velmi rychle – již po pouhých 2 až 3 dnech a dobře se jim daří ve vatě. Dost možná jste to zkoušeli již jako malí na okenním parapetu, což je jeden z nejobvyklejších způsobů pěstování řeřichy. Semena stačí vysypat právě na vlhkou vatu, nebo jiný substrát. Klíčové je udržovat zmiňovanou vlhkost. Rostlinky vyrůstají asi po 10 dnech a pokud pravidelně odřezáváte horní části natě, rychle dorůstají a vy tak můžete mít stále nový přísun řeřichy, která je ceněna pro oříškově výrazné aroma. Někomu chutí připomíná i ředkvičky. Lístky můžete přidávat do pomazánek či salátů, jen tak na chléb namazaný máslem nebo i do omáček. Pamatujte ovšem na to, že tepelnou úpravou řeřicha ztrácí nejen svou typickou chuť, ale také vitamin C.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek

Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek

Noci z 23. na 24. června se říká Svatojánská. Toto pojmenování plyne ze jména křesťanského proroka a mučedníka svatého Jana Křtitele....