Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?
zdroj: Shutterstock

Řeřicha pochází z Blízkého východu, kde byla jako koření užívána již ve Starověkém Římě. Řeřicha setá, někdy též zahradní, je rychle rostoucí jedlá bylina, která je velmi nenáročná na pěstování a je tak ideální pro úplně zahradnické začátky. Typická je výraznou kořenitou chutí podobnou ředkvičkám nebo oříškům.

Příbuzná kapusty je podobně jako ona plná užitečných živin. Řeřicha setá poskytuje tělu solidní dávky vitaminu K, C, A, vápníku a manganu. Mezi její další výhody patří schopnost bojovat se záněty, snižovat krevní tlak, posilovat kosti a zuby, a dokonce má i potenciál snižovat riziko rakoviny tlustého střeva. Jaké jsou hlavní důvody, proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

1. Může pomoci snížit riziko rakoviny tlustého střeva
Studie naznačují, že výhody řeřichy mohou zahrnovat schopnost snížit riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva. Poskytuje totiž tělu důležité vitaminy, minerály, antioxidanty a enzymy, které posilují přirozenou obranyschopnost organismu a mohou bránit růstu rakovinných buněk.

2. Snižuje míru zánětu
Omega-3 mastné kyseliny pomáhají tělu bojovat se záněty, zlepšují zdraví mozku, srdce a dalších orgánů. Studie prokázaly, že řeřicha obsahuje více těchto cenných nutrientů než většina ostatních druhů zeleniny. Podle dalších výzkumů dokáže díky těmto vlastnostem řeřicha redukovat oteklé dýchací cesty, léčit kašel, bronchitidu i chřipku.

3. Stabilizuje krevní tlak
Vápník, hořčík a draslík. Tyto minerály pomáhají uvolňovat z těla sodík, čímž účinně snižují krevní tlak. Všechny tři obsahuje právě řeřicha setá.

4. Posiluje kosti a zuby
Řeřicha je pro zdraví významná rovněž obsahem vápníku, díky němuž může její konzumace fungovat jako prevence řídnutí kostí. To může vést k častějším zlomeninám a k rozvoji osteoporózy. Vápník je navíc v řeřiše podpořen ještě obsahem vitaminů A, C a K, které společně pomáhají udržovat kosti zdravé a silné.

5. Podporuje zdraví pokožky, vlasů a nehtů
Řeřicha je bohatá na cenné fytonutrienty, které hrají důležitou roli při podpoře čisté pleti, zdravých vlasů a silných nehtů. Na nich se podílí i výše zmíněné vitaminy A, C a K, kromě nich navíc vitaminy E a B, a také silná trojice minerálů v podání vápníku, hořčíku a draslíku.

Ideální pro začátečníky
Ten, kdo začíná s pěstováním, sází buď na ředkvičky nebo na řeřichu. Řeřicha je totiž na pěstování vyloženě nenáročná a nic při něm nemůže zkazit ani úplný zahradnický nováček. Tedy většinou. Semena klíčí velmi rychle – již po pouhých 2 až 3 dnech a dobře se jim daří ve vatě. Dost možná jste to zkoušeli již jako malí na okenním parapetu, což je jeden z nejobvyklejších způsobů pěstování řeřichy. Semena stačí vysypat právě na vlhkou vatu, nebo jiný substrát. Klíčové je udržovat zmiňovanou vlhkost. Rostlinky vyrůstají asi po 10 dnech a pokud pravidelně odřezáváte horní části natě, rychle dorůstají a vy tak můžete mít stále nový přísun řeřichy, která je ceněna pro oříškově výrazné aroma. Někomu chutí připomíná i ředkvičky. Lístky můžete přidávat do pomazánek či salátů, jen tak na chléb namazaný máslem nebo i do omáček. Pamatujte ovšem na to, že tepelnou úpravou řeřicha ztrácí nejen svou typickou chuť, ale také vitamin C.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale jejich čtení rovná procházce španělskou vesnicí. Jak se v nich naučit...

Čtěte dál
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Jaro už je nějakou dobu s námi a my si tak užíváme delší dny, více slunce a také stoupající teploty. Společně s tím přichází na řadu...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Pampeliška – žádný obyčejný plevel, ale všestranná léčivka

Pampeliška – žádný obyčejný plevel, ale všestranná léčivka

Zahradníci s ní už od brzkého jara svádí urputné boje, pro nás ostatní je ale pampeliška vítaným a dlouho očekávaným poslem jara. V...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Kozinec blanitý: silný adaptogen, který podpoří vaši vitalitu a odolnost

Kozinec blanitý: silný adaptogen, který podpoří vaši vitalitu a odolnost

V tradiční čínské medicíně se používá po staletí. Často je propagován pro příznivé účinky na imunitu, játra a srdce i cévy. A to pořád...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...