Není vám představa konzumace slepičích vajec příjemná? Pak vsaďte na křepelčí

Není vám představa konzumace slepičích vajec příjemná? Pak vsaďte na křepelčí

Nemůžete nebo nechcete z nějakého důvodu konzumovat slepičí vejce? Pak by pro vás mohly být tyto malé zázraky vhodnou, ba lepší, alternativou. Jsou bohaté na široké spektrum mikroprvků a díky tomu, že se křepelky chovají spíše v malochovech, můžete mít lepší pocit z kvality a podmínek chovu.

Křepelky jsou středně velcí ptáci žijící v Evropě, severní Africe, na jihu USA a v některých částech Asie. Běžně však narazíte na chovy i u nás. Jejich vejce jsou výrazně menší než slepičí, to ale nebrání tomu, že jejich popularita každým dnem roste. Díky jejich velikosti, která je zhruba pětinová, jich můžete najednou sníst klidně 3-5 kusů. Oproti slepičím vajíčkům mají vyšší poměr žloutku ku bílku a jsou obecně považována za velmi zdraví prospěšnou potravinu. Některé léčebné ústavy ve světě dokonce používají syrová křepelčí vajíčka na léčení různých zdravotních problémů ve formě kúr.

Nadupaný žloutek
Díky velkému množství esenciálních fosfolipidů, konkrétně lecitinu, působí křepelčí vajíčka příznivě na činnost kardiovaskulárního systému. Stejně jako vejce slepičí, i křepelčí obsahují cholesterol – 1 vajíčko obsahuje zhruba 100 mg cholesterolu (pro srovnání, 1 slepičí vejce obsahuje zhruba 250 mg). V jejich případě se ho ale nemusíte bát – pozitiva křepelčích vajíček významně převládají, nicméně je tento fakt nutné brát alespoň v potaz.

Dietní, ale nabitá potravina
Jedno vejce obsahuje zhruba 16 kcal, v jedné porci tedy sníte tolik, co má jedno slepičí vejce. Co do obsahu vitamínů a minerálních látek jsou ale bohatší. Za zmínku obzvlášť stojí obsah železa, ale i vitamínu A, D, B12 nebo B2. Mnoho lidí má tendenci vejce ze svého jídelníčku částečně vyřazovat, ať už kvůli různým alergiím nebo intolerancím. Ochuzují se tak o výborný zdroj živin. Křepelčí vejce tedy mohou být jakýsi kompromis a mohou pomoci k přirozenému doplnění bezmála 30 důležitých živin, které jsou ve vejcích obsaženy.

Výborné v kuchyni i do pleťové masky
Nesmíme pominout ani chuťovou stránku křepelčích vajec. Používají se vesměs velmi podobně, jako vejce slepičí, mnohem více ale v syrové podobě. Můžete je uvařit na tvrdo, na hniličko nebo na měkko, vězte ale, že musíte podstatně zkrátit dobu varu. Syrová křepelčí vajíčka mohou posloužit i jako základ pleťové masky. Smíchejte 3 vejce se lžící plnotučného tvarohu a na 20 min naneste na obličej. Poté smyjte teplou vodou. Pleť bude vláčná a vy nemusíte utrácet za drahé masky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...