Není vám představa konzumace slepičích vajec příjemná? Pak vsaďte na křepelčí

Není vám představa konzumace slepičích vajec příjemná? Pak vsaďte na křepelčí

Nemůžete nebo nechcete z nějakého důvodu konzumovat slepičí vejce? Pak by pro vás mohly být tyto malé zázraky vhodnou, ba lepší, alternativou. Jsou bohaté na široké spektrum mikroprvků a díky tomu, že se křepelky chovají spíše v malochovech, můžete mít lepší pocit z kvality a podmínek chovu.

Křepelky jsou středně velcí ptáci žijící v Evropě, severní Africe, na jihu USA a v některých částech Asie. Běžně však narazíte na chovy i u nás. Jejich vejce jsou výrazně menší než slepičí, to ale nebrání tomu, že jejich popularita každým dnem roste. Díky jejich velikosti, která je zhruba pětinová, jich můžete najednou sníst klidně 3-5 kusů. Oproti slepičím vajíčkům mají vyšší poměr žloutku ku bílku a jsou obecně považována za velmi zdraví prospěšnou potravinu. Některé léčebné ústavy ve světě dokonce používají syrová křepelčí vajíčka na léčení různých zdravotních problémů ve formě kúr.

Nadupaný žloutek
Díky velkému množství esenciálních fosfolipidů, konkrétně lecitinu, působí křepelčí vajíčka příznivě na činnost kardiovaskulárního systému. Stejně jako vejce slepičí, i křepelčí obsahují cholesterol – 1 vajíčko obsahuje zhruba 100 mg cholesterolu (pro srovnání, 1 slepičí vejce obsahuje zhruba 250 mg). V jejich případě se ho ale nemusíte bát – pozitiva křepelčích vajíček významně převládají, nicméně je tento fakt nutné brát alespoň v potaz.

Dietní, ale nabitá potravina
Jedno vejce obsahuje zhruba 16 kcal, v jedné porci tedy sníte tolik, co má jedno slepičí vejce. Co do obsahu vitamínů a minerálních látek jsou ale bohatší. Za zmínku obzvlášť stojí obsah železa, ale i vitamínu A, D, B12 nebo B2. Mnoho lidí má tendenci vejce ze svého jídelníčku částečně vyřazovat, ať už kvůli různým alergiím nebo intolerancím. Ochuzují se tak o výborný zdroj živin. Křepelčí vejce tedy mohou být jakýsi kompromis a mohou pomoci k přirozenému doplnění bezmála 30 důležitých živin, které jsou ve vejcích obsaženy.

Výborné v kuchyni i do pleťové masky
Nesmíme pominout ani chuťovou stránku křepelčích vajec. Používají se vesměs velmi podobně, jako vejce slepičí, mnohem více ale v syrové podobě. Můžete je uvařit na tvrdo, na hniličko nebo na měkko, vězte ale, že musíte podstatně zkrátit dobu varu. Syrová křepelčí vajíčka mohou posloužit i jako základ pleťové masky. Smíchejte 3 vejce se lžící plnotučného tvarohu a na 20 min naneste na obličej. Poté smyjte teplou vodou. Pleť bude vláčná a vy nemusíte utrácet za drahé masky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!