Není vám představa konzumace slepičích vajec příjemná? Pak vsaďte na křepelčí

Není vám představa konzumace slepičích vajec příjemná? Pak vsaďte na křepelčí

Nemůžete nebo nechcete z nějakého důvodu konzumovat slepičí vejce? Pak by pro vás mohly být tyto malé zázraky vhodnou, ba lepší, alternativou. Jsou bohaté na široké spektrum mikroprvků a díky tomu, že se křepelky chovají spíše v malochovech, můžete mít lepší pocit z kvality a podmínek chovu.

Křepelky jsou středně velcí ptáci žijící v Evropě, severní Africe, na jihu USA a v některých částech Asie. Běžně však narazíte na chovy i u nás. Jejich vejce jsou výrazně menší než slepičí, to ale nebrání tomu, že jejich popularita každým dnem roste. Díky jejich velikosti, která je zhruba pětinová, jich můžete najednou sníst klidně 3-5 kusů. Oproti slepičím vajíčkům mají vyšší poměr žloutku ku bílku a jsou obecně považována za velmi zdraví prospěšnou potravinu. Některé léčebné ústavy ve světě dokonce používají syrová křepelčí vajíčka na léčení různých zdravotních problémů ve formě kúr.

Nadupaný žloutek
Díky velkému množství esenciálních fosfolipidů, konkrétně lecitinu, působí křepelčí vajíčka příznivě na činnost kardiovaskulárního systému. Stejně jako vejce slepičí, i křepelčí obsahují cholesterol – 1 vajíčko obsahuje zhruba 100 mg cholesterolu (pro srovnání, 1 slepičí vejce obsahuje zhruba 250 mg). V jejich případě se ho ale nemusíte bát – pozitiva křepelčích vajíček významně převládají, nicméně je tento fakt nutné brát alespoň v potaz.

Dietní, ale nabitá potravina
Jedno vejce obsahuje zhruba 16 kcal, v jedné porci tedy sníte tolik, co má jedno slepičí vejce. Co do obsahu vitamínů a minerálních látek jsou ale bohatší. Za zmínku obzvlášť stojí obsah železa, ale i vitamínu A, D, B12 nebo B2. Mnoho lidí má tendenci vejce ze svého jídelníčku částečně vyřazovat, ať už kvůli různým alergiím nebo intolerancím. Ochuzují se tak o výborný zdroj živin. Křepelčí vejce tedy mohou být jakýsi kompromis a mohou pomoci k přirozenému doplnění bezmála 30 důležitých živin, které jsou ve vejcích obsaženy.

Výborné v kuchyni i do pleťové masky
Nesmíme pominout ani chuťovou stránku křepelčích vajec. Používají se vesměs velmi podobně, jako vejce slepičí, mnohem více ale v syrové podobě. Můžete je uvařit na tvrdo, na hniličko nebo na měkko, vězte ale, že musíte podstatně zkrátit dobu varu. Syrová křepelčí vajíčka mohou posloužit i jako základ pleťové masky. Smíchejte 3 vejce se lžící plnotučného tvarohu a na 20 min naneste na obličej. Poté smyjte teplou vodou. Pleť bude vláčná a vy nemusíte utrácet za drahé masky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...