Michaela Bebová
                                07. 04. 2020
                                  |  14:02
                            
 
                            
                            Nacházíme se v situaci, o které se mnohým z nás ani nezdálo. Náš svět a naše celkové zdraví ohrožuje nový typ koronaviru, který způsobuje nemoc zvanou COVID-19. Mimo základní hygienická opatření musíme podporovat i naši imunitu.
                            
                                
                            
                                                            V 10+1 otázkách jsme si povídali s Lenku Svobodovou, biochemičku a odbornici na tzv. zelené potraviny, které s imunitou úzce souvisí.
                
Sledujte náš kanál na youtube   
Imunita a strava
Pojem imunita se nejvíce skloňuje v zimním období a samozřejmě i nyní, v období epidemie. Říkáme, že potřebujeme silnou imunitu, abychom se mohli bránit virům a bakteriím. Co to ta silná imunita je? Jak ale poznám, jestli mám slabou nebo silnou imunitu? pro mnoho lidí je symbolem imunity vitamín C – ten ale sám o sobě silnou imunitu nezabezpečí. Jaké další vitamíny a bioaktivní látky úzce souvisí s naší obranyschopností? Velký problém aktuálně vidíme v tom, že imunitu potřebujeme posílit hned. S novým tipem koronaviru bojujeme teď a nemáme čas například rok. Jde imunita naboostovat takto rychle?
Na tyto a další otázky vám odboví odbornice v rozhovoru.
                            
                            
                            
                                
                            
                            
                            
                            
                            
                                
                                    Líbil se Vám článek? 
                                        Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
                                    
                                    
                                 
                             
                            
								
								                                    
                                        Také by Vás mohlo zajímat
																																																		
		
			
			
				
			
			
				
				Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by za normálních okolností mělo být bakterií méně než ve střevě tlustém....
				Čtěte dál
			 
		 
	
	
		
	
	
		
					
				
					
				
				
					
					
						Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
					
				 
			 
			
		
	
	
															
			
		
					
				
					
				
				
					
					
						Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající...
					
				 
			 
			
		
	
	
		
					
				
					
				
				
					
					
						Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
					
				 
			 
			
		
	
	
		
					
				
					
				
				
					
					
						Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
					
				 
			 
			
		
	
	
		
					
				
					
				
				
					
					
						Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
					
				 
			 
			
		
	
	
		
					
				
					
				
				
					
					
						Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
					
				 
			 
			
		
	
	
		
					
				
					
				
				
					
					
						O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek...
					
				 
			 
			
		
	
	
		
					
				
					
				
				
					
					
						Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
					
				 
			 
			
		
	
	
		
					
				
					
				
				
					
					
						Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
					
				 
			 
			
		
	
	
		
					
				
					
				
				
					
					
						Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
					
				 
			 
			
		
	
	
		
					
				
					
				
				
					
					
						Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
					
				 
			 
			
		
	
	
		
					
				
					
				
				
					
					
						Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...