Šalvěj a její účinky na zdraví: Vyrobte si domácí tinkturu a sirup

Šalvěj a její účinky na zdraví: Vyrobte si domácí tinkturu a sirup
zdroj: Shutterstock

Šalvěj lékařská pochází z jižní Evropy, kde je po staletí pěstována kvůli své chuti i léčivým účinkům. Její zpracování je mimořádně jednoduché a díky ní dostanou vaše pokrmy zcela novou chuť. Rychle si poradí i s běžným nachlazením, a to zejména s bolestí v krku. Pozor by si ovšem měly dát kojící ženy.

Tradice v lidovém léčitelství
Léčivé účinky šalvěje jsou známy celá staletí. Pravidelné pití šalvějového čaje napomáhá k posílení celého těla a tím se stává prevencí proti běžnému nachlazení. Využívá se také jako podpůrná léčba závažných onemocnění, například obrny nebo při rekonvalescenci po mrtvici. Zabraňuje nočnímu pocení, což může být častý doprovodný projev jiného onemocnění, popřípadě nežádoucí účinek léčby. 

Spolehlivá léčba bolesti v krku
Čaj ze šalvěje se nejčastěji užívá při bolestech v krku, zánětech mandlí a dutiny ústní. V tomto případě popíjejte dva šálky vlažného čaje denně a můžete ho kombinovat i s kloktáním silného nálevu. Toto množství čaje pijte maximálně po dobu tří dnů, ani nepřekračujte denní množství. Šalvěj obsahuje mírně jedovatý thujon, který může být ve velkém množství jedovatý. Z tohoto důvodu nepodávejte šalvěj dětem. Thujon se částečně vypaří. Při zevním použití žádné riziko nehrozí. 

Raději pěstujte. Klidně za oknem
Pěstování šalvěje není nijak náročné. Ačkoliv se jedná o bylinu z jižní Evropy, s poctivým zazimováním přežije i do druhého roku venku. Pokud nemáte možnost využívat zahradu, zasaďte si ji do většího truhlíku, protože se rychle rozrůstá. Nemá ráda přílišné vlhko, ale ani sucho. Pokuste se ji umístit na slunné místo. V květnu a červnu sbírejte listy, a to ve slunných dnech, protože v té době má rostlina největší množství éterických olejů. Listy potom sušte na stinném místě, ne na přímém slunci. 

Nic pro kojící ženy
Šalvěj za velmi krátkou dobu zastaví laktaci. Většině žen k tomu stačí velmi malé množství, a to dokonce i po dlouhé době kojení. Po jednorázové konzumaci se obvykle nic nestane, ale pokud byste se rozhodla šalvějí léčit bolest v krku, vaši laktaci to jistě ovlivní. Řešit tyto problémy rozhodně nestojí za to, protože existuje řada bylinek, které šalvěj nahradí bez nežádoucích účinků. 

Domácí šalvějový sirup
Pokud se chcete připravit na chřipkovou epidemii, připravte si zásobu domácího šalvějového sirupu. Můžete si vybrat, zda ho uvaříte, nebo dáte přednost přípravě za studena. 
V prvním případě si připravte asi 50 g šalvějových lístků, k tomu 200 g cukru a čtvrt litru vody. Cukr nechte ve vodě teplem rozpustit a potom přidejte nasekané lístky. Nechte 24 hodin louhovat, sceďte, ještě na pár minut povařte a ještě horké lijte do sklenic. 
Sirup připravený za studena je ještě snazší. Budete potřebovat velkou sklenici, do které budete pokládat nasekané listy šalvěje, které zasypete cukrem. Vrstvy střídejte, dokud nenaplníte celou sklenici, kterou potom umístěte na 6 týdnů na slunné místo. Potom obsah sceďte a uchovávejte v temnu. 

Tinktura je ještě účinnější
Příprava tinktury je také velmi snadná a její užívání má vysokou účinnost. Na 100 ml 70% alkoholu budete potřebovat 25 g čerstvých listů šalvěje. Pouze smíchejte a nádobu zavřete. Snažte se ji často protřepávat, nejlépe každý den. Po měsíci můžete slít a uchovat, nebo dále macerovat. Tinkturu využijete také jako lék proti nadměrnému pocení. A stejně jako sirup i při léčbě zánětlivých onemocnění dutiny ústní a při bolestech v krku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Karob je známý jako náhrada čokolády nebo kakaa. Není to sice úplně přesné označení, ale kdo chce podobnou variantu této pochoutky, sáhne právě po karobu. Ovšem sám o sobě má mnoho cenných látek, pro které...

Čtěte dál
Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků...

Videorozhovor