Pomáhá se zácpou, s nadýmáním i průjmy, čistí žaludek i střeva od bakterií a kvasinek. Příznivě působí při žilních onemocněních, snižuje hladinu cholesterolu a skvěle chutná nejen v polévce. Potřebujete znát další důvody, proč dát pórku v jídelníčku pevné místo?
Ačkoliv se jedná o typicky podzimní rostlinu, k dostání je dnes prakticky po celý rok. Pór, lidově pórek, je cibulová zelenina s typickým aromatem, jež mu dodávají éterické oleje s obsahem síry. Ke štiplavosti blízké příbuzné cibule má však i přes svou ostrou kořenitost poměrně daleko. Blíží se jí ale svými léčebnými účinky, pro něž byl chován v úctě již starověkými Řeky a Římany. Do světa se rozšířil právě z jižní Evropy a u nás zdomácněl natolik, že se pěstuje ve volné půdě i ve sklenících.
Ochrana před bakteriemi a plísněmi
Přírodní zbraň proti bakteriím a plísním – i tak lze charakterizovat pór, který je skutečnou studnicí velice cenných živin. Jednou z nich je allicin, silice bojující proti bakteriím v žaludku a ve střevech, které mají na svědomí nadýmání, průjmy a střevní koliky. Allicin se přes ledviny vylučuje i do močového měchýře, kde působí antibakteriálně, a může tak ulevit ženám trpícím na časté záněty. Pór prospívá také pacientům s dnou a revmatem, a to pro své močopudné vlastnosti.
Ideální potravina (nejen) pro seniory
Obsahem fosforu povzbuzuje činnost mozku a podporuje snižování tuků v krvi, pročež je ideální potravinou pro seniory, u nichž pomáhá zpomalovat nutné změny, které se stářím přicházejí, a udržuje tělo v kondici do vysokého věku. V této souvislosti působí též velice účinně na stav cévních stěn, pročež dodává úlevu lidem trpícím na křečové žíly nebo hemoroidy. Vaziva, stěny cév, tvorbu hormonů, a dokonce i libido podporuje v póru obsažený zinek; pro celkový metabolismus, sexualitu, stav pleti a barvu vlasů je nenahraditelný mangan; a o obranyschopnost organismu pečuje selen.
Pro všestrannou použitelnost si jej zamilujete
Kromě příznivých účinků na celkové zdraví vás pórek potěší i všestranným využitím, pro nějž si jej zamilujete v kuchyni. Často se používá jako kořenící zelenina, která skvěle dochutí polévky, omáčky nebo i saláty. Podávat jej ale lze i jako samostatný pokrm, například v kombinaci s bramborami pečenými na plechu nebo vařenými ve slupce. Tím jsme ale zdaleka možnosti využití pórku v kuchyni nevyčerpali. S jablky a ořechy vytvoří za syrova chuťově překvapivý a velmi zdravý salát nebo poslouží jako přísada do pomazánky. Můžete jej dusit či péct společně s masem či přílohou na pánvi nebo v troubě, zapékat jej nebo použít místo květáku na mozeček či místo vařeného chřestu přelitého máslem či omáčkou.
Nezapomeňte jej důkladně očistit
Zbývá nám promluvit si o tom, jak vybrat ten správný pórek, který vám v kuchyni umožní vytvářet lahodné kulinářské zázraky. Kupovat byste měli kusy čerstvé, což poznáte podle uzavřených listů s pevnými špičkami a celkovou konzistencí. Stvol by neměl nést známky cibulovitého rozšíření ani pomačkání, což by napovídalo brzkému nástupu hnití. V lednici, v zeleninovém oddílu, vydrží čerstvý pór přibližně týden. Před vlastní úpravou je nutné jej ještě pořádně očistit: odříznout kořínky a odstranit vrchní poškozené listy. Tuhé tmavé listy odřízněte nad dělením (můžete je použít do vývaru, polévky nebo místo cibule) a poté zkraťte i zelenou část. Takto připravený pórek nakrojte podélně od rozdělení listů směrem k cibulce a pořádně vyperte pod tekoucí vodou: všímejte si zejména části, kde se dělí listy, v nichž často zůstává písek a hlína.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál