Pórek: Jeho význam pro zdraví a využití v kuchyni

Pórek: Jeho význam pro zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Pomáhá se zácpou, s nadýmáním i průjmy, čistí žaludek i střeva od bakterií a kvasinek. Příznivě působí při žilních onemocněních, snižuje hladinu cholesterolu a skvěle chutná nejen v polévce. Potřebujete znát další důvody, proč dát pórku v jídelníčku pevné místo?

Ačkoliv se jedná o typicky podzimní rostlinu, k dostání je dnes prakticky po celý rok. Pór, lidově pórek, je cibulová zelenina s typickým aromatem, jež mu dodávají éterické oleje s obsahem síry. Ke štiplavosti blízké příbuzné cibule má však i přes svou ostrou kořenitost poměrně daleko. Blíží se jí ale svými léčebnými účinky, pro něž byl chován v úctě již starověkými Řeky a Římany. Do světa se rozšířil právě z jižní Evropy a u nás zdomácněl natolik, že se pěstuje ve volné půdě i ve sklenících.

Ochrana před bakteriemi a plísněmi
Přírodní zbraň proti bakteriím a plísním – i tak lze charakterizovat pór, který je skutečnou studnicí velice cenných živin. Jednou z nich je allicin, silice bojující proti bakteriím v žaludku a ve střevech, které mají na svědomí nadýmání, průjmy a střevní koliky. Allicin se přes ledviny vylučuje i do močového měchýře, kde působí antibakteriálně, a může tak ulevit ženám trpícím na časté záněty. Pór prospívá také pacientům s dnou a revmatem, a to pro své močopudné vlastnosti.

Ideální potravina (nejen) pro seniory
Obsahem fosforu povzbuzuje činnost mozku a podporuje snižování tuků v krvi, pročež je ideální potravinou pro seniory, u nichž pomáhá zpomalovat nutné změny, které se stářím přicházejí, a udržuje tělo v kondici do vysokého věku. V této souvislosti působí též velice účinně na stav cévních stěn, pročež dodává úlevu lidem trpícím na křečové žíly nebo hemoroidy. Vaziva, stěny cév, tvorbu hormonů, a dokonce i libido podporuje v póru obsažený zinek; pro celkový metabolismus, sexualitu, stav pleti a barvu vlasů je nenahraditelný mangan; a o obranyschopnost organismu pečuje selen.

Pro všestrannou použitelnost si jej zamilujete
Kromě příznivých účinků na celkové zdraví vás pórek potěší i všestranným využitím, pro nějž si jej zamilujete v kuchyni. Často se používá jako kořenící zelenina, která skvěle dochutí polévky, omáčky nebo i saláty. Podávat jej ale lze i jako samostatný pokrm, například v kombinaci s bramborami pečenými na plechu nebo vařenými ve slupce. Tím jsme ale zdaleka možnosti využití pórku v kuchyni nevyčerpali. S jablky a ořechy vytvoří za syrova chuťově překvapivý a velmi zdravý salát nebo poslouží jako přísada do pomazánky. Můžete jej dusit či péct společně s masem či přílohou na pánvi nebo v troubě, zapékat jej nebo použít místo květáku na mozeček či místo vařeného chřestu přelitého máslem či omáčkou.

Nezapomeňte jej důkladně očistit
Zbývá nám promluvit si o tom, jak vybrat ten správný pórek, který vám v kuchyni umožní vytvářet lahodné kulinářské zázraky. Kupovat byste měli kusy čerstvé, což poznáte podle uzavřených listů s pevnými špičkami a celkovou konzistencí. Stvol by neměl nést známky cibulovitého rozšíření ani pomačkání, což by napovídalo brzkému nástupu hnití. V lednici, v zeleninovém oddílu, vydrží čerstvý pór přibližně týden. Před vlastní úpravou je nutné jej ještě pořádně očistit: odříznout kořínky a odstranit vrchní poškozené listy. Tuhé tmavé listy odřízněte nad dělením (můžete je použít do vývaru, polévky nebo místo cibule) a poté zkraťte i zelenou část. Takto připravený pórek nakrojte podélně od rozdělení listů směrem k cibulce a pořádně vyperte pod tekoucí vodou: všímejte si zejména části, kde se dělí listy, v nichž často zůstává písek a hlína.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle tradiční čínské medicíny je pro organismus ideální v rámci stravování...

Čtěte dál
Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom...
Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho...
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cukety jsou plné vody a obsahují minimum kilokalorií. Z toho důvodu jsou ideální letní a všestrannou zeleninou, se kterou můžete vykouzlit...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...