Pórek: Jeho význam pro zdraví a využití v kuchyni

Pórek: Jeho význam pro zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Pomáhá se zácpou, s nadýmáním i průjmy, čistí žaludek i střeva od bakterií a kvasinek. Příznivě působí při žilních onemocněních, snižuje hladinu cholesterolu a skvěle chutná nejen v polévce. Potřebujete znát další důvody, proč dát pórku v jídelníčku pevné místo?

Ačkoliv se jedná o typicky podzimní rostlinu, k dostání je dnes prakticky po celý rok. Pór, lidově pórek, je cibulová zelenina s typickým aromatem, jež mu dodávají éterické oleje s obsahem síry. Ke štiplavosti blízké příbuzné cibule má však i přes svou ostrou kořenitost poměrně daleko. Blíží se jí ale svými léčebnými účinky, pro něž byl chován v úctě již starověkými Řeky a Římany. Do světa se rozšířil právě z jižní Evropy a u nás zdomácněl natolik, že se pěstuje ve volné půdě i ve sklenících.

Ochrana před bakteriemi a plísněmi
Přírodní zbraň proti bakteriím a plísním – i tak lze charakterizovat pór, který je skutečnou studnicí velice cenných živin. Jednou z nich je allicin, silice bojující proti bakteriím v žaludku a ve střevech, které mají na svědomí nadýmání, průjmy a střevní koliky. Allicin se přes ledviny vylučuje i do močového měchýře, kde působí antibakteriálně, a může tak ulevit ženám trpícím na časté záněty. Pór prospívá také pacientům s dnou a revmatem, a to pro své močopudné vlastnosti.

Ideální potravina (nejen) pro seniory
Obsahem fosforu povzbuzuje činnost mozku a podporuje snižování tuků v krvi, pročež je ideální potravinou pro seniory, u nichž pomáhá zpomalovat nutné změny, které se stářím přicházejí, a udržuje tělo v kondici do vysokého věku. V této souvislosti působí též velice účinně na stav cévních stěn, pročež dodává úlevu lidem trpícím na křečové žíly nebo hemoroidy. Vaziva, stěny cév, tvorbu hormonů, a dokonce i libido podporuje v póru obsažený zinek; pro celkový metabolismus, sexualitu, stav pleti a barvu vlasů je nenahraditelný mangan; a o obranyschopnost organismu pečuje selen.

Pro všestrannou použitelnost si jej zamilujete
Kromě příznivých účinků na celkové zdraví vás pórek potěší i všestranným využitím, pro nějž si jej zamilujete v kuchyni. Často se používá jako kořenící zelenina, která skvěle dochutí polévky, omáčky nebo i saláty. Podávat jej ale lze i jako samostatný pokrm, například v kombinaci s bramborami pečenými na plechu nebo vařenými ve slupce. Tím jsme ale zdaleka možnosti využití pórku v kuchyni nevyčerpali. S jablky a ořechy vytvoří za syrova chuťově překvapivý a velmi zdravý salát nebo poslouží jako přísada do pomazánky. Můžete jej dusit či péct společně s masem či přílohou na pánvi nebo v troubě, zapékat jej nebo použít místo květáku na mozeček či místo vařeného chřestu přelitého máslem či omáčkou.

Nezapomeňte jej důkladně očistit
Zbývá nám promluvit si o tom, jak vybrat ten správný pórek, který vám v kuchyni umožní vytvářet lahodné kulinářské zázraky. Kupovat byste měli kusy čerstvé, což poznáte podle uzavřených listů s pevnými špičkami a celkovou konzistencí. Stvol by neměl nést známky cibulovitého rozšíření ani pomačkání, což by napovídalo brzkému nástupu hnití. V lednici, v zeleninovém oddílu, vydrží čerstvý pór přibližně týden. Před vlastní úpravou je nutné jej ještě pořádně očistit: odříznout kořínky a odstranit vrchní poškozené listy. Tuhé tmavé listy odřízněte nad dělením (můžete je použít do vývaru, polévky nebo místo cibule) a poté zkraťte i zelenou část. Takto připravený pórek nakrojte podélně od rozdělení listů směrem k cibulce a pořádně vyperte pod tekoucí vodou: všímejte si zejména části, kde se dělí listy, v nichž často zůstává písek a hlína.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici. Když totiž střeva nejsou v rovnováze, má to vliv nejen na naše fyzické,...

Čtěte dál
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Jak na zažívací obtíže při letním cestování: 5 pomocníků, které se vyplatí mít v lékárničce

Jak na zažívací obtíže při letním cestování: 5 pomocníků, které se vyplatí mít v lékárničce

Střevní nebo zažívací obtíže bývají při dovolených (nejen) v zahraničí častými nechtěnými společníky. Když vás něco takového přepadne...
Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem...
Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

S létem nesouvisejí jen příjemná potěšení, jako je volno, slunce a koupání, ale i některé obtíže vznikající důsledkem vysokých teplot....
Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Pozdní jaro a léto jsou typické pestrostí čerstvých druhů ovoce a zeleniny. Některé druhy jsou sice k dostání po celý rok, ale pořád...
Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Přestože se u nás za poslední roky tento trend poměrně rozšířil, jeho případné zařazení do stravovacího režimu stále vyvolává spoustu...
Koriandr – exotická bylinka s působivým nutričním profilem

Koriandr – exotická bylinka s působivým nutričním profilem

Jsou typické zářivě zelenou barvou a příjemnou vůní, v indické kuchyni představují nepostradatelnou přísadu mnoha tradičních pokrmů....
Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Možná, že ho vídáte v obchodě či na trhu, ale zatím kolem něj jen nedůvěřivě procházíte. Nejspíš jste už někde četli, že chřest je...
Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Sezóna medvědího česneku, zelené bylinky připomínající konvalinku, je tu a spolu s ní přichází i spousta benefitů, které tato mimořádná...
Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Jaro je v plném proudu a mnozí z nás by jarní energii rádi přenesli i na talíř. To může být velice snadné, rychlé i levné. Stačí si...