Pórek: Jeho význam pro zdraví a využití v kuchyni

Pórek: Jeho význam pro zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Pomáhá se zácpou, s nadýmáním i průjmy, čistí žaludek i střeva od bakterií a kvasinek. Příznivě působí při žilních onemocněních, snižuje hladinu cholesterolu a skvěle chutná nejen v polévce. Potřebujete znát další důvody, proč dát pórku v jídelníčku pevné místo?

Ačkoliv se jedná o typicky podzimní rostlinu, k dostání je dnes prakticky po celý rok. Pór, lidově pórek, je cibulová zelenina s typickým aromatem, jež mu dodávají éterické oleje s obsahem síry. Ke štiplavosti blízké příbuzné cibule má však i přes svou ostrou kořenitost poměrně daleko. Blíží se jí ale svými léčebnými účinky, pro něž byl chován v úctě již starověkými Řeky a Římany. Do světa se rozšířil právě z jižní Evropy a u nás zdomácněl natolik, že se pěstuje ve volné půdě i ve sklenících.

Ochrana před bakteriemi a plísněmi
Přírodní zbraň proti bakteriím a plísním – i tak lze charakterizovat pór, který je skutečnou studnicí velice cenných živin. Jednou z nich je allicin, silice bojující proti bakteriím v žaludku a ve střevech, které mají na svědomí nadýmání, průjmy a střevní koliky. Allicin se přes ledviny vylučuje i do močového měchýře, kde působí antibakteriálně, a může tak ulevit ženám trpícím na časté záněty. Pór prospívá také pacientům s dnou a revmatem, a to pro své močopudné vlastnosti.

Ideální potravina (nejen) pro seniory
Obsahem fosforu povzbuzuje činnost mozku a podporuje snižování tuků v krvi, pročež je ideální potravinou pro seniory, u nichž pomáhá zpomalovat nutné změny, které se stářím přicházejí, a udržuje tělo v kondici do vysokého věku. V této souvislosti působí též velice účinně na stav cévních stěn, pročež dodává úlevu lidem trpícím na křečové žíly nebo hemoroidy. Vaziva, stěny cév, tvorbu hormonů, a dokonce i libido podporuje v póru obsažený zinek; pro celkový metabolismus, sexualitu, stav pleti a barvu vlasů je nenahraditelný mangan; a o obranyschopnost organismu pečuje selen.

Pro všestrannou použitelnost si jej zamilujete
Kromě příznivých účinků na celkové zdraví vás pórek potěší i všestranným využitím, pro nějž si jej zamilujete v kuchyni. Často se používá jako kořenící zelenina, která skvěle dochutí polévky, omáčky nebo i saláty. Podávat jej ale lze i jako samostatný pokrm, například v kombinaci s bramborami pečenými na plechu nebo vařenými ve slupce. Tím jsme ale zdaleka možnosti využití pórku v kuchyni nevyčerpali. S jablky a ořechy vytvoří za syrova chuťově překvapivý a velmi zdravý salát nebo poslouží jako přísada do pomazánky. Můžete jej dusit či péct společně s masem či přílohou na pánvi nebo v troubě, zapékat jej nebo použít místo květáku na mozeček či místo vařeného chřestu přelitého máslem či omáčkou.

Nezapomeňte jej důkladně očistit
Zbývá nám promluvit si o tom, jak vybrat ten správný pórek, který vám v kuchyni umožní vytvářet lahodné kulinářské zázraky. Kupovat byste měli kusy čerstvé, což poznáte podle uzavřených listů s pevnými špičkami a celkovou konzistencí. Stvol by neměl nést známky cibulovitého rozšíření ani pomačkání, což by napovídalo brzkému nástupu hnití. V lednici, v zeleninovém oddílu, vydrží čerstvý pór přibližně týden. Před vlastní úpravou je nutné jej ještě pořádně očistit: odříznout kořínky a odstranit vrchní poškozené listy. Tuhé tmavé listy odřízněte nad dělením (můžete je použít do vývaru, polévky nebo místo cibule) a poté zkraťte i zelenou část. Takto připravený pórek nakrojte podélně od rozdělení listů směrem k cibulce a pořádně vyperte pod tekoucí vodou: všímejte si zejména části, kde se dělí listy, v nichž často zůstává písek a hlína.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou a je skvělým zdrojem vlákniny. Polévka z něj je prostě výborná...

Čtěte dál
Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Karob je známý jako náhrada čokolády nebo kakaa. Není to sice úplně přesné označení, ale kdo chce podobnou variantu této pochoutky,...
Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků...

Videorozhovor